Africký pohár národů - šestý hrací den

27.01.2012, 07:17, aktualizováno 27.01.2012, 07:17
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Také do skupiny B hned ve druhém kole zavítal kat a popravil jednoho z potenciálních černých koňů, chcete-li nafouknutou bublinu, Duarteho Burkinu Faso. Naopak nasměroval dál Pobřeží Slonoviny, přičemž chvíli předtím si se Súdánem zavařila Angola. Dnes bude o stvrzení postupu bojovat i druhý pořadatel, ještě spolu s Tuniskem.

Těžko si představit zbytečnější ztrátu v této fázi turnaje; navíc takovou, o které se už dávno předem vědělo, že by vás mohla vyjít velmi velmi draho. Angola teď bude mít opravdu hodně co dělat, aby v první řadě postoupila, a v řadě druhé se i vyhnula nepříjemné Zambii. Jakkoliv bych nechtěl domácí Rovníkovou Guineu podceňovat, po herní stránce to asi určitě bude příjemnější soupeř; kterého nyní s největší pravděpodobností uloví daleko zodpovědnější Pobřeží Slonoviny.

První inkasovaný gól: mezi dvěma stopery si celkem bezproblémově doskočí pro centr Bashir. Druhý inkasovaný gól: groteskní komunikace mezi střídajícím Barrosem a Massungunou a hladce zakončující Bashir. Jinými slovy: jestliže jsem v dřívějších článcích o defenzivním uspořádání Angolanů docela dobře básnil, zadělal jsem si na pěkný průšvih. Staré rány související s labilitou a nekonstantností výkonů Černých antilop se nakonec přece jen otevírají, ačkoliv to zprvu dle mého skutečně vypadalo, že generace Flávia, Manucha, Gilberta a dalších ostřílených borců má ta nejhorší nevyzpytatelná léta za sebou. Patrně ani ne, a projevilo se to vážně v tu nejméně vhodnou chvíli.

Přitom Vidigalovi svěřenci odstartovali snad nejlépe, jak mohli. V páté minutě se ujali vedení, aby pak v klidu mohli hrát to své mírně profesorské, hlavně ale na první pohled zodpovědné. V defenzívě si většinou před čtyři zadáky stoupali dva štítoví záložníci, před ně tři o něco ofenzivněji ladění borci a na samotný hrot nejčastěji Flávio; při tvorbě hry se z dočasně levého beka Miguela stával třetí stoper a rozestavení se přetáčelo do toho s pěti středopolaři a dvěma klasickými forvardy. Presink Angolanů přitom spočíval tradičně v pořádné akci jednoho jedince - žádné kolektivní vyčerpávání se, jen občasné "bububu", a zase pěkně zpátky do pevné formace a úsporného režimu. Ačkoliv Súdánci v žádné pasáži utkání nepůsobili neškodně a zvládali hrozit ze vzduchu i ze země, dá se říct, že tohle Vidigalovým ovečkám opět svědčilo a fungovalo.

Problém byl v něčem jiném: když se od Angoly jakožto favorita po vyrovnání zase čekala nějaká reakce, a ona přitom neustále nebyla schopna přepnout z poněkud statického přechodu do útoku. Ke všemu Súdán mnohdy doslova kopíroval angolské defenzivní rozestavení s dvěma "držáky", o což to Antilopy měly těžší. Teprve po druhém vstřeleném gólu se diváctvo dočkalo té adekvátní nabuzené Angoly, jakou jsme na tomto turnaji zatím neměli pořádnou možnost poznat. Favorit zintenzivnil všechno včetně napadání (dokonce se na jednoho protivníka byli schopni slétnout i čtyři Angolané - což bylo doteď vskutku nemyslitelné), ze svých soků šmahem udělal unavenou bárku. O to senzačnější bylo inkasování; a následný nefalšovaný kolaps.

Přesně jako dřív: s Angolou na houpačce. Po katastrofálně odbráněné akci ze 73. minuty okamžitě, ale opravdu rázem Súdánci vystřídali věhlasného soupeře v pomyslném koňském sedle. Vlastně usedli do toho antilopího, neboť převážně konzervativní hráče v bílém (netradičně; a aby se to "nepletlo", Súdánci se oděli do červené) dokonce donutili k rozlítanému projevu - což byla další dosud nemyslitelná věc. Oni sami tedy působili lehkonoze a díky protivníkově náhlé neschopnosti činit i ty základní úkony (jako vyhrávat osobní souboje, počínat si dobře pozičně, zvládat precizně chodit do obranných zákroků) se dokonce přetvořili ve favority na vítězství. To nakonec neurvali - v celkovém měřítku celkem logicky (i tak budou ale určitě spokojeni).

Logicky proto, že zkrátka jakkoliv Súdán mohl na každého působit sympaticky a v mnoha ohledech vskutku perfektně sehraně (až harmonicky), zkušenosti vám něco takového těžko vynahradí. A včera také nevynahradilo. Ostatně, vidno to bylo na obou gólových situacích Antilop. Tu první zavinil svou nervozitou v rozehrávce N. Eldin, druhou neskutečně zbytečným a okatým podražením v pokutovém území Nazar. A něco takového holt Angola je zvyklá trestat, může se zatím opřít o jednoho z kandidátů zlaté kopačky Manucha...a proto by se to jednoduše nemělo stávat, komukoliv.

Tím plynule přecházím ke kratšímu individuálnímu hodnocení. Kratšímu proto, že se po zhlédnutí zápasu dvou tuhých kolektivů jen těžko někdo vypichuje. Dnes to samozřejmě bude klinicky přesný muž s instinktem zabijáka (alespoň dnes to platilo) Bashir, a na druhé straně rovněž extrémně spolehlivý Manucho. U něj bych se ale ještě zastavil u jeho extempore z okolí 60. minuty, kdy v krátkém časovém sledu můj zrak upoutaly dva jeho údery loktem a jedno následné povalení toho samého protihráče. Tehdy jsem si užuž říkal, že po téhle červené kartě půjde Angola ke dnu.

Naštěstí pro ni se sudí slitoval, k mému velkému údivu ani ke žlutému kartonku nesáhl (to by ale Manucha ze třetího duelu nevyloučilo)...a přesto šla ke dnu. To pro změnu vinou selhání nezkušeného debutanta na velkém turnaji. Přitom ale zklamal i ještě jeden veterán: brankář Fernandes uviděl už druhou žlutou kartu za zdržování (!!!), takže ve stěžejním klání skupinové fáze bude muset přepustit místo mezi třemi tyčemi brankáři, jenž od roku 2009 (včetně) podle všeho odchytal všehovšudy 20 ligových utkání a dohromady pět v reprezentaci.

Súdán - Angola 2:2

5. minuta - GÓL! Jestli si favorizovaní Angolané něco moc přáli, bylo to určitě brzké prolomení soupeřovy obranné hráze; a to jim vskutku, za pomoci samotného protivníka, dvakrát dlouho netrvalo. Nagm Eldin váhal při rozehrávce, nechal se kousek za vápnem oloupit Manuchem - a ten chladnokrevně precizní křižnou ranou trestal.

17. minuta - Fernandesův první zákrok utkání, ne však ten z řady těžších. Těsně za hranicí šestnáctky se nadechl ke střele Tahir, jeho projektil se ovšem vzduchem proletěl přímo doprostřed klece, kde stál připravený muž, zde hrající mimo jiné o angažmá.

33. minuta - GÓL! První trefa Súdánců na APN od roku 1966! Vzdušní mágové z Angoly inkasovali; a zrovna z "jejich" prostoru. Ještě ke všemu opravdu trestuhodně, neboť Ahmed Bashir si našel místo tak akorát mezi dvěma stopery soupeře, aby naprosto dokonale prodloužil ideální centr Eltaiba na vzdálenější tyč.

35. minuta - Djalma na pravé straně zakombinoval s Mateusem, již ve vápně pěkně zasekl svému pronásledovateli, pak ovšem levačkou vystřelil jen poněkud slabě přímo do brankáře Akrama.

49. minuta - GÓL! První pokutový kop na turnaji, a hned patrně jasný, stěží zpochybnitelný. Súdánci na první pohled znovu dojíždějí na svou nezkušenost s mezinárodní scénou - Nazar očividně nastavil nohu Djalmovi, ten přes ni přepadl a Manucho následně po pravačce zneužil ke skórování i svou silnější levou nohu. Brankáři Akramovi bylo k ničemu i správné vystižení směru střely.

66. minuta - Menší vytržení z divácké letargie: Djalmův projektil z přímého kopu si to namířil těsně nad břevno.

73. minuta - GÓL! Strašidelně odbráněné od dosud relativně pevných a konzistentních Angolanů. Místo odkopu někam do xté řady přichází marný pokus vracejícího se Angolana o zpracování nelehkého balonu - a důsledek byl takový, že se míč odrazil na malé vápno k pohotovému Bashirovi, jenž byl ve své tutovce zas a znovu zcela nekompromisní.

79. minuta - Zajímavý protiútok Súdanců, kteří postupovali ve třech proti třem, vyřešen neméně zajímavě. Přenecháním do jakéhosi hokejového tandemu pro střídajícího Alrahmana, jeho rána ale nebyla dostatečně razantní, a po zemi se vlastně sotva došourala k přesto rozpačitému Carlosovi.

85. minuta - Až k malému vápnu se propadl tečovaný centr od rohového praporku, tam byl docela dobře postavený Muawia, který určitě mohl a měl střílet z první; místo toho se pokusil ještě o pracování, a tahle snaha dopadla věru katastrofálně.

87. minuta - Pozoruhodný Manuchův pokus o hattrick. Z ohromné vzdálenosti, aspoň 45 metrů se snažil nachytat brankáře soupeře; což by se mu dost možná povedlo, neboť opravdu byl daleko z brány, přitom by však nesměl odkrytou klec přestřelit.

Súdán (4-2-3-1): Akram - Balla, Saif Eldin, Nagm Eldin, Muawia - Ala Eldin, Nazar - Ahmed, Haitham (64. Alrahman), Al-Tahir - Mudather (90. Ramadan)

Angola (3-5-2): Fernandes - Zuela, Massunguna, Miguel - Airosa, Mateus, Macanga, Djalma (83. Manucho Barros), Gilberto - Manucho, Flávio (46. Rafael, 73. Vunguidica)

Nejlepší hráči zápasu: Al-Tahir, Bashir (Súdán), Manucho (Angola)

Mise č. 1 - vykročit pravou nohou - splněna. Mise č. 2 - postoupit ze skupiny - splněna. Mise č. 3 - získat zlaté medaile - v plánu. Takhle nějak by mohl vypadat stručný itinerář výpravy Pobřeží Slonoviny; vyslanci západoafrické země po Súdánu porazili i druhého soupeře z Burkiny Faso a slaví hladký postup do čtvrtfinále, navíc s přidanou hodnotou v podobě žádné inkasované branky. Pokud bychom byli dostatečně senzacechtiví a hledali posloupnosti tam, kde nejsou, můžeme rovněž říct, že ve všech dosavadních utkáních Sloni zdvojnásobili počet vstřelených branek (to si ale schovejme pro případ, že by Drogba & spol. rozstříleli Angolu čtyřmi góly, což by mimochodem znamenalo podobný efekt u počtu gólů v angolské síti). Ale zpátky k zápasu.

Přestože dvojbranková výhra, definitivně potvrzená až gólem 7 minut před koncem řádné hrací doby, nepůsobí zrovna impozantním dojmem, musíme uznat, že Sloni si zkrátka v prozatímním průběhu turnaje počínají suverénně. Jejich fotbal není dech beroucí, ale stoprocentně spolehlivý; ví o své síle a ví, že ji budou potřebovat v závěrečných třech zápasech. Stačí jim jedna branka, umí hrát na údržbu, umí šetřit síly a umí ovládnout střed pole tak, aby eliminovali systémové nebezpečí ze strany soupeře, kterému tak prakticky nezbývá jiná možnost než prosazovat se individuálně. A protože herní projev Burkiny Faso v zásadě postrádá elementární taktickou vyspělost a spoléhá se především na sólové akce jednotlivých hráčů, byla ve včerejším utkání podle statistik vyrovnaným a nebezpečným soupeřem (koneckonců trefila břevno). Reálný pohled na hřiště nám však velmi lehce napoví, že tomu tak ve skutečnosti nebylo a poměr střel je v tomto směru zavádějící.

Když jsem zmínil "sólové akce jednotlivých hráčů", měl jsem na mysli konkrétně dva - Jonathan Pitroipa a Alain Traoré. Duo krajánků z Ligue 1 je nejdůležitějším komponentem Duarteho týmu a technická vyspělost a nebojácnost obou ofenzivních záložníků je zároveň největší burkinskou zbraní i největším prokletím. Pitroipa je technicky famózně vybavený hráč, kterému nedělá problémy vybruslit prakticky z jakékoliv situace s grácií a elegancí, a Traoré je přímočarý postrach obran se skvělou kličkou a čichem na góly. Jenže přílišné spoléhání na taktiku, která by se dala poměrně trefně pojmenovat jako "dejte to jednomu z nich a oni už něco udělají", nakonec Burkinu na tomto šampionátu zabila. Stačí totiž, aby Traoré zrovna neměl střelecký den (jako třeba proti Pobřeží Slonoviny), a rázem se z nejobávanějšího střelce mění v hráče, který ničí prakticky každou akci dalším a dalším pokusem o ohrožení brány, ať už jsou okolnosti jakékoliv. Pitroipův včerejší problém dát dobrou finální přihrávku, nacentrovat do vyložené šance nebo přetavit technickou vyspělost v reálné nebezpečí se nakonec geometricky promítl do celého týmu; Pitroipova slabost se převlékla do role slabosti týmové. Hrotový útočník Dagano do ofenzivních snah promlouval minimálně, a druhý křídelník Nakoulma na hřišti prakticky neexistoval.

Sloni naopak ukázali, že umí ovládnout střed pole; trenér Zahoui udělal po neuspokojivém utkání se Súdánem jednu zásadní změnu, která se ukázala jako velice dobré řešení. Navrátilec Zokora zaujal své místo uprostřed záložní řady a vystrnaděný Gosso byl přesunut na místo snaživého, leč neefektivního Lola na pozici pravého beka - čímž se jeho největší slabiny coby defenzivního záložníka, tedy nutkání útočit, přirozená těkavost a tendence řešit některé situace poněkud nerozvážně, prakticky proměnily v přednosti. Živý, vířivý Gosso na pravém křídle ukázal, že mu nedělá problém přesně odcentrovat, zaměstnávat obranu soupeře, ale i vracet se a poctivě bránit. Za zmínku stojí i skvělý výkon útočného dua Drogba - Kalou; první jmenovaný se netradičně projevoval spíše jako nahrávač (a ukázal velmi slušnou kopací techniku), druhý zase potvrdil, že ani na lavičce v Chelsea fotbal hrát nezapomněl, a když s nataženým svalem po hodině hry odkulhal ještě pěkných pár metrů, aby chytrou přihrávkou vyslal do šance Gervinha a následně se svalil na zem a nechal se vystřídat - to nezbývalo než zanotovat si společně s komentátorem: "To je borec."

Gervinho, mimochodem, nezažívá v Arsenalu zrovna ideální období a toto rozpoložení si přenesl i do reprezentace. Za zmínku stojí ještě trio Yaya Touré (stále za očekáváním), Cheick Tioté (skvělý dispečer, jehož styl fotbalu ovšem permanentně smrdí vyloučením) a Max Gradel (fotbalově mimořádně nadaný žolík, s jehož příchodem pravidelně ožívá útočná fáze týmu). A potom samozřejmě Boubacar Barry, který spolehlivě sbíral všechny centry a střelecké pokusy Burkiňanů (čili převážně Traorého a sem tam Pitroipy nebo Dagana) a zatím na šampionátu neukázal ani na vteřinu nějakou známku zaváhání.

Burkina Faso určitě nemá špatný tým, jenže jeho herní organizace je žalostná a platí to jak v útoku, který povyšuje termín "spoléhání se na individuality" na úplně novou úroveň, tak (a to zejména) v obraně, kde jsou Duarteho svěřenci schopní vymyslet minely, které patří spíše do krajského přeboru než na jeden z největších turnajů světa. Defenziva pod taktovkou Bakary Koného, o jehož kiksech se fanouškům Lyonu pravděpodobně snívá dodnes, a průměrného a nejistého gólmana Diakitého, který si neumí zakřičet o míč ani zorganizovat obranu před sebou, zkrátka konzistentní ani úspěšná být nemůže. A útok, který nedá za dva zápasy gól ze hry, taky ne.

Pobřeží Slonoviny - Burkina Faso 2:0

6. minuta - První kontroverzní moment zápasu. Jonathan Pitroipa se probíjí do vápna, kde mu zastupuje cestu Kolo Touré; slovem "zastupuje" rozumějte "nastavuje nohy bez snahy hrát míč." Kdyby Pitroipa neprojevil chvályhodný cit pro hru a nesnažil se souboj ustát, zřejmě by se pískala penalta; takhle se ale burkinské křídlo, vyvedené z rovnováhy, svalilo k zemi až po několika krocích.

19. minuta - GÓL! Trapné bránění Burkiny Faso ústí v úvodní gól v jejich síti. Didier Drogba netradičně z pravého křídla posílá skvělý centr do vápna a Kalou nemá v ideální pozici problém razantním volejem zavěsit. Na přední tyči ještě stíní Yaya Touré, a u všech těchto hráčů jsou obránci - jenže jako by se jich hra vůbec netýkala. Tohle byla příliš snadná branka.

25. minuta - Jedna z těch nebezpečnějších z mnoha individuálních akcí Alaina Traorého končí po pěkném uvolnění přes dva obránce chytrou střelou mířící do boční sítě.

45. minuta - Brankář Burkiny Diakité pouze vyráží tvrdou ránu Siaky Tiéného a číhající Drogba tak může bez problému uklízet do branky; stojí však v ofsajdu.

50. minuta - Velká šance Burkiny Faso, a opět je u toho Traoré. Záložník Auxerre si na dvaceti metrech rovná míč a vysílá prudkou ránu po zemi, která ke štěstí Slonů zapadá zkoprněnému Barrymu přímo do náruče.

60. minuta - Jean-Jacques Gosso uniká po pravé lajně a krásnou přihrávkou vyzývá ke skórování Gervinha, ten přebírá míč na penaltě, ale se situací nakládá trestuhodně, když pálí vysloveně pánubohu do oken.

72. minuta - Zničehonic se v pokutovém území Slonů objevuje vysoký míč z hloubi pole, na který naskakuje Moumoni Dagano a trefuje břevno!

83. minuta - GÓL! A taky nejlepší ukázka organizace burkinské obrany. V pokutovém území je vedle jednoho hráče v oranžovém, který se ani nehrne do souboje, už jenom duo obránců Tall - Koné; problém je, že na centrovaný míč vyskakují oba, málem se srazí hlavami, ale nakonec je "úspěšný" Koné, když krásnou hlavičkou přímo k tyči uklízí balon za záda vlastního brankáře.

Pobřeží Slonoviny (4-2-3-1): Barry - Gosso, K. Touré, Bamba, Tiéné (75. Boka) - Tioté, Zokora - Kalou (65. Gradel), Y. Touré (81. Bony), Gervinho - Drogba

Burkina Faso (4-2-3-1): Diakité - Koffi, Koné, Tall, Panandétiguiri - Kéré (73. Rouamba), Kaboré - Nakoulma (78. Bancé), Traoré (87. Yaméogo), Pitroipa - Dagano

Nejlepší hráči zápasu: Kalou, Gosso, Drogba (všichni Pobřeží Slonoviny)

Co čekat od zítřka?

Obě skupiny, které už za sebou mají čtyři odehrané zápasy, se zatím vyvíjí stejným způsobem: na čele je tým s plným počtem bodů, na druhém konci se krčí mužstvo s nulou (a pochopitelně ten první postupuje, zatímco ten druhý vypadává). Mezi nimi je potom čtyřbodový manšaft, který o postup může připravit pouze třetí, jednobodový tým. Tolik ke společným znakům. (Zásadní rozdíl je v tom, že zatímco ve skupině B největší favorit podle očekávání postupuje, ve skupině A naopak vypadává a místo něj postupuje outsider celého turnaje, ale to už bylo jednak probráno a jednak to sem až tak úplně nepatří.)

Bude turnaj v tomto duchu pokračovat i nadále? Ve skupině C nás čeká podvečerní duel Nigeru s Tuniskem a následně zlatý hřeb dne, když domácí Gabon poměří síly s dalším z favoritů, Marokem. Aby vývoj ve skupině zůstal analogický s již odehranými zápasy druhého kola, museli by Tunisané vyhrát a večerní duel by musel dospět k remíze. Teď zbývá zamyslet se nad tím, nakolik je to reálné...

...a řada důvodů opravdu ukazuje na to, že už podruhé na šampionátu zažijeme tento druh déja-vu. Tunisko je proti Nigeru obrovským favoritem a bylo by jím i v případě, že by v úvodním zápase neporazilo našlapané Maroko; svěřenci Harouny Gadbého se na rozdíl od Rovníkové Guiney nevzepřeli předpokladům a v zápase s Gabonem, který pro ně byl vůbec prvním v dějinách APN, beze zbytku naplnili pověst otloukánků odsouzených k neúspěchu. Přestože vylučovat jejich vzepětí v dalším zápase je esenciálně nemožné, je tento druh překvapení extrémně nepravděpodobný; spíše očekávejte hladkou výhru arabského výběru. Tunisko totiž nade vším vyniká skvělou organizací hry a sehraností, což na rozháraný, nefotbalový a neefektivní Niger bude optimálně platit. Tunisané si zkrátka proti Maroku zajistili fantastickou pozici: pokud uhlídají Ouwo Maazoua, který představuje největší nigerské nebezpečí (dlužno dodat, že proti Gabonu naprosto odříznuté od jakékoliv mezihry), a zvítězí, mají jistý postup. Nebo téměř jistý. Záležet bude i na pozdějším střetnutí...

...a to se odhaduje skutečně velmi těžko. Na jedné straně stojí Gabon, tým, který má na své straně entuziasmus, podporu domácího publika, funkční herní tvář a propracovanou brejkovou hru. Maroko vytáhne do boje především s mnohem lepšími individualitami, sebevědomím a nožem na krku (což je nepodcenitelný faktor). Nohy jim podráží zejména příliš individualistické tendence některých hráčů, labilní a horkokrevná povaha, absence spolehlivého kanonýrka a nůž na krku (což je nepodcenitelný faktor), zatímco Gabon se může obávat především nestabilní záložní řady a prostorů, z nichž na útočné výlety vyráží krajní beci Moussono a Mouélé (či Moundounga). Maročané, vedení belgickým stratégem Ericem Geretsem, musí před klíčovým soubojem řešit vážné problémy; nejenže jsou na tom po porážce od Tunisanů špatně v tabulce, ale navíc prokázali pramálo schopnosti udržet chladnou hlavu a táhnout svorně za jeden provaz. Zejména duo Chamakh - Taarabt je v tomto ohledu skutečným "dárečkem": jeden většinu zápasu stojí a rozhazuje rukama, druhý sice předvádí skvělé fotbalové momenty, ale potom se rozhodne dát gól a nevadí mu zbůhdarma střílet z půlky hřiště. Gerets měl čtyři dny na to, aby svým svěřencům vtloukl do hlavy potřebnou disciplínu; co se fotbalových schopností týče, jsou na tom Maročané úchvatně, což mimochodem dokázali i proti Tunisku. Hodně bude záležet na tom, jestli si Youssouf Hadji obuje střelecké kopačky.

Gabon je před utkáním outsiderem, ale fotbal se nehraje na papíře, a proto jsou jeho šance minimálně vyrovnané. Možnost "dohnat" Rovníkovou Guineu a také si zajistit postup je lákavá, příliš lákavá na to, aby snad Rohrův tým propadl nějakému přehnanému uspokojení (navíc když to měl být právě Gabon, kdo bude tím silnějším z pořadatelských celků). To je mimochodem další, zrcadlově obrácený scénář vývoje skupiny, analogického s prvními dvěma: Gabon porazí Maroko a Tunisané remízují s Nigerem. To je ovšem spíše pro zapřisáhlé teoretiky, na hřišti se něco podobného čekat skutečně nedá.

Stranou pozornosti

- S nečekaně brzkým senegalským exitem se celkem pochopitelně začínají trenéři napříč starým kontinentem vyptávat po svých hvězdách. Jelikož ale samozřejmě není možné, aby reprezentanti opustili své výběry ještě v průběhu turnaje, lze o nejbližším termínu jejich odletu z Afriky hovořit v číslech 29.1. Alan Pardew proto už pomalu osnuje ďábelský plán, jak by se pokusil alespoň na lavičku propašovat své ofenzivní hvězdy Dembu Ba a nově příchozího Cissého. Newcastle totiž posledně bez prvně jmenovaného (druhý si před odletem na APN ani nestihl odbýt debut) zkolaboval proti Fulhamu a nakonec prohrál jasně 2:5; příští utkání sehraje ve středu s Blackburnem. "Musíme chápat přání senegalské federace, zároveň ale i ty naše. O tom, kdy a na co by se mohli vrátit, si ještě popovídáme," vyjádřil se pro BBC s respektem manažer Strak.

- A ještě jedna zpráva týkající se senzačně vypadnuvšího afrického giganta: budoucnost trenéra Amary Traorého je logicky ve hvězdách, řešit se ale bude až po turnaji a není zatím vyloučeno, že nezkušený kouč bude ve funkci pokračovat. Nebude se tedy do puntíku opakovat případ Saúdské Arábie z loňského Asijského poháru, kde neúspěšná reprezentace rovněž teoreticky vypadla už po dvou utkáních, jež zároveň následoval okamžitý vyhazov lodivoda. O budoucnosti Traorého se místo toho v Senegalu bude řádně diskutovat; alespoň to takhle slíbil prezident tamější fotbalové federace Augustin Senghor. "Je předčasné o této záležitosti nyní mluvit. Je trenérem pro tento Africký pohár národů a i po turnaji ho sem váže kontrakt, který jej dál bude držet v této funkci. Vše určí evaluace," vyloučil unáhlené závěry muž, jenž zároveň prezidentuje dakarskému celku US Gorée. Sám trenér Traoré k tomu řekl toto: "Chtěl bych pokračovat, ale já o tom nerozhoduji. Tohle je mladý kádr, který se stále buduje a potřebuje uzrát," vysvětluje možné příčiny neúspěchu, aby se následně ještě odvolal na dostatek šancí, které se však i kvůli smůle nepřetavily v góly.

- Rovníková Guinea má zatím na šampionátu asi lepší podporu než druhá pořadatelská země, Gabon. Dokonce jde o kulisu zpravidla slušnou i na evropské poměry, troufám si říct. A něco takového je zčásti způsobeno i podporou zvenčí, konkrétně z hlavního města Libérie, Monrovie. Totiž zrovna tam se narodila aktuální opora zadních řad jménem Laurence Doe (právě teď v trestu), jež ovšem od šesti let bydlí právě v malé zemičce na rovníku. Děje se tak proto, že ačkoliv po národním dresu rodné krajiny vždy toužil, nikdy jej lodivod tamní reprezentace nepovolal. Jeho zápasy za "druhou domovinu" teď každopádně v Batě bedlivě sleduje i jeho bratr Prince Diligent - se širší rodinou stále zabydlený o několik kilometrů dále na západ -, s nímž se Laurence neviděl od roku 2007. "Liberijští lidé ho sledují, včetně našeho táty, mámy, bratrů, sester, bratranců, sestřenic, kamarádů a sousedů," dosvědčil Prince Diligent. Krásný to důkaz toho, že fotbal - obzvlášť v Africe, kde byl vinou necitlivých koloniálních praktik jeden kmen rozdělen dokonce i mezi čtyři státy - doopravdy lidi spojuje.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (229)

Přidat komentář
smazaný uživatel

juuuu 1.!

Reagovat
fantomas

Ty ses musel vožrat, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

ne, jen jsem v zivote neotevrel nejakej clanek jako prvni

Reagovat
didosh

musíš kliknout na Skotskou nebo Holandskou ligu....

Reagovat
fantomas

Pod Eredivisie se normálně diskutuje..

Reagovat
domingo

spis slovenskou

Reagovat
smazaný uživatel

Souhrny skotské Premier League jsou ale velmi kvalitní

Reagovat
fantomas

...díky allyho komentářům.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja myslel, ze o vyhazovu Traoreho nemuze byt ani rec a ono je to ve hvezdach senegalsky svaz

Reagovat
smazaný uživatel

kalouovi by mohlo svitnout na lepsi dny az se vrati na stamord bridge...

Reagovat
mike.84

to asi ne. chtěl byc hale nevěřím mu, on v chelsea hraje na jiné pozici s jinými ukoly...

Reagovat
smazaný uživatel

at uz tento turnaj skonci oslabuje evropske tymy uplne zbytecne

Reagovat
Wat

Jdi si psát tyhle sračky jinam.

Reagovat
domingo

To je fakt neuveritelna arogance nekterych tady. Podle tebe jako Africani nemaji pravo mit svuj sampionat? Nebo ho maji poradat v cervnu a pokazde v JAR, protoze jinak by hraci chcipali vedrem? Myslis ze oni si nekde odhlasovali, v jakym podnebi budou zit? Nebo ze by si cely kontinent, ktery zasobuje evropske tymy hromadou skvelych fotbalistu, mel poslusne sednout na prdel a zrusit svuj nejvetsi fotbalovy svatek kvuli tomu, ze nejakemu lojzovi z Evropy to prijde menecenne a chudinky kluby z velebohatych lig budou muset odehrat 3 zapasy bez par hracu? To si snad delas prdel.

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jasná věc

Reagovat
smazaný uživatel

dobře řečeno

Reagovat
Shevchenko

A není jedno, v jakém ročním období se to hraje? Snad jen v severní Africe je výhoda v tom, že se to hraje v lednu/únoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sice nejsem první a zřejmě ani poslední, kdo to napíše, ale smekám před autorem článku z APN. Těší, že na rozdíl od prvního začínají padat branky a i fotbalová úroveň jde, i když včera jsem poprvé neviděl ani zápas, což je zřejmě škoda Doufám, že Súdán postoupí, poradil jsem známému ať na ně před turnajem dá, že vyhrají, měli solidní kurz a teď jsou 90 minut od vyřazení (ano, vím, že před turnajem patřili k 4 největším outsiderům, ale já měl nějaké tušení, že celý turnaj vyhrají) ...A jen dotaz na závěr, možná jsem to někde přehlédl, ale jaký je systém určující pořadí při shodnosti bodů? Děkuju

Reagovat
iamek

Na predchozi rocniky se dalo aspon koukat, ale letos mi to pripada nejake bidne :/.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím jsem z letošního APN viděl tři zápasy a to co předvádějí obrany je totální chaos. S útokem jako má Senegal a Pobřeží se divím, že tyhle týmy nevyhrávají o pět gólů

Reagovat
fantomas

Nj, možná to nakonec bude složitější turnaj než takovej, jak si ho chceš představovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se nenavážím do turnaje, ale do kvality obran týmů jako Burkina Faso a Rovníková Guinea. Jejich organizace byla naprosto příšerná.

Reagovat
fantomas

Jasně, byla no. Taky to sou dost možná nejhůř bránící týmy turnaje, který zároveň měly nebo mají ambice postoupit (čili se tam nepočítá někdo jako Niger)..

Reagovat
domingo

Jeste Guinea :)

Reagovat
fantomas

Tu sem neviděl, ok..

Reagovat
domingo

Oni prave hrajou fotbal nejvic podobny te Burkine, aspon podle prvnich zapasu.. kaslat na organizaci, neprehanet to se souhrou, dat dopredu klicovymu hraci a snad to vyjde.. jsem na ne zvedavy, co predvedou proti Botswane, kde budou podle vseho diktovat hru.

Reagovat
fantomas

No jen abys to nakonec viděl. Ale když tak podám zprávu no, taky sem na ně po tomhle zvědavej..

Reagovat
cubinho

nemyslím si, že by RG byla chaotická v obraně. Spíš naopak - ten Španěl Rui to tam dost dobře organizuje a navíc on sám je na tom fotbalově dost dobře, takže obrana RG na mě působí celkem kompaktně.

Reagovat
fantomas

No Rui jo, ten je dokonalej...jenže je na to sám, což je celkem viditelný, že toho dost hasí na vlastní pěst. Jinak mi nepřijde, že by to kolem něj nějak klapalo, že by ta defenzíva byla nějak organizovaná.

Reagovat
stas87

angolu to moze mrziet velmi ten vcerajsok...akurat ze sudan im tie goly naserviroval dneska si pozrem tunisko,msakni zrejme bude hrat namiesto allaguie,som zvedavy ci ho uz do zostavy nepusti

v druhom zapase uprimne neviem kto vyhra viac prajem gabonu,zalezat bude od stavu,ak gabon bude treba hodinu drzat remizu tak maroko to bude musiet otvorit a gabon ma brejky vyborne...tudy povedie cesta zrejme ak si postrazi belhandu a ciastocne boussoufu tak maju z polovice vyhrane...

Reagovat
stas87

msakni ten raz musi do europy

Reagovat
fantomas

Bože, to už stihli dát gól? Ani sem to nenaladil..

Reagovat
domingo

Uplne v pohode, Msakni si vzal mic, obehral par obrancu a uklidil do brany, ani nemusel moc behat.

Reagovat
stas87

jj,individualna akcia,s loptou je moc sikovny ale obrana nigeru nie je meritko kvality

Reagovat
domingo

Ten Niger je neuveritelne k smichu

Reagovat
stas87

tak len aby to nebolo este trapenie

Reagovat
fantomas

A prej ofsajd.

Reagovat
domingo

Mathlouthi

Reagovat
smazaný uživatel

mingo, prosim te, jak hraje Bakary, co jsem zatil cetl ty vase souhrny, tak mel zrejme prsty snad ve vsech golech, co Burkina dostala...

Reagovat
domingo

Odpovedel sis sam

Je strasny zmatkar.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, ja chtel vedet, jestli mimo toho predvedl alespon neco, co by stalo za rec, ale asi ne teda...

Reagovat
domingo

Jak pise Tom, on fotbal hrat umi, ale neda se na nej absolutne spolehnout, takovy stoper je ti ve velkem tymu vicemene na hovno, no..

Reagovat
fantomas

Mně právě i v mnoha situacích naopak přijde až moc vyklidněnej...jakože "mám vás všechny v piči, tebe táákle obehraju...a kurva". To samý s jakym ladem a skladem přistupuje ke svym pozičnim "povinnostem"..

Reagovat
domingo

No zmatkuje, kdyz jde do tuheho, v tech klicovych situacich to vypada, ze vubec nevi, co chce vlastne udelat..

Reagovat
fantomas

Jojo, to sedí..

Reagovat
fantomas

Psal sem včera domingovi, že sem ho po prvních 15 minutách měl za jednoho z vážných adeptů na top stopera turnaje no - klid (bohužel ho je nakonec až moc), technika (stejně tak - v kombinaci s tim nadpozemskym klidem něco vražednýho), relativně slušná poziční hra (nakonec si lítá kde chce). Ve finále z něj bude jedno z největších zklamání asi no.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to docela sedi, diky Tome

Reagovat
fantomas

Hehe, Maazou je o třídu rychlejší než každej tuniskej obránce snad...to bude ještě zajímavý.

Reagovat
domingo

A ten Ngouna se vzal kde? Vypada dobre.

Reagovat
fantomas

Netušim, netušim. Znám jen toho Maazoua proto, že vysedával v CSKA.

Reagovat
domingo

To byla spis recnicka otazka To uvolneni Maazoua bylo moc hezky, neco takovyhohle (ukazku fotbalu) Niger v prvnim zapase nepredvedl snad ani jednou.

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Pokud koukam dobre, tak podle wiki hraje treti svedskou ligu

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

no vobec sa mi to nepaci ten gol msakniho skor tunisku uskodil,si mysleli ze to pojde samo a niger ani nebude utocit snad tam este do polovice spadne

Reagovat
fantomas

Jj, docela podobný jako ta Angola včera; i když ta jinak než profesorsky ani hrát neumí.

Reagovat
insane

súdán - angola 2.500 diváků, to je dost slabota. což mě přivádí k myšlence, jak moc náročný to asi musí být pro fanoušky některejch hodně chudejch zemí. jak je to v africe vůbec s nějakou dopravou v globálu? kolik procent fanoušků si může dovolit letenku? existuje nějaká mezinárodní autobusová doprava?

Reagovat
domingo

Jsem mozna trochu podcenil fakt, ze Tunisku prvni dva hrotaci..

Reagovat
fantomas

A přijde to jenom mně, nebo sou fakt téměř všichni hráči Nigeru pořádní habáni...?

Reagovat
Virtuos

máš dosť Niger to tam riadne točí

Reagovat
fantomas

Jako bych to neřikal...ten je fakt rychlostně strčí do kapsy, až mi to přijde neskutečně neskutečný.

Reagovat
smazaný uživatel

taktika Nigeru - najít Maazoua a ten poběží smutný je, kolik si tim vytvořili šancí

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Tak zatim jim to evidentne staci, kdyz tam Tunisani vyklusavaj. Ten rozdil v rychlosti je fakt neskutecnej. Ale vcelku nepochybuju o tom, ze to Trabelsi ted stahl na hlidani prostoru s tim, ze Niger po hodine hry odpadne a Tunisko je dodela..

Reagovat
Virtuos

Konečne ten APN, začína byť nevyspytateľný

Reagovat
fantomas

Rov. Guinea byla předvídatelná, jo?

Reagovat
Virtuos

moja chyba, mal som dopísať v prebiehajúcom druhom kole

Reagovat
fantomas

A v jakym kole ona postoupila na úkor Senegalu?

Reagovat
Virtuos

momentálnom alebo?

Reagovat
fantomas

No a to momentální je snad druhý ne? Asi se nechápem nebo nevim..

Reagovat
Virtuos

proste mojím úmyslom bolo nap., že druhé kolo APN je konečné zaujímavé a nevyspytateľné (prvé kolo bolo pre mňa doslova nuda, zažil som menšie sklamanie, pretože som bol plný očakávania z hravého futbalu, kde niet favorita a chýbal mi tam náboj a nasadenie, ktoré vie byť zvláštne a to zvláštne - dobré nasadenie vidím poväčšine u hráčov hrajúcich práve na tomto turnaji a preto má tento turnaj uchvátil, uchvacuje už niekoľko ročníkov) len som zabudol poznamenať, že všetko začalo zápasmi druhého kola skupiny A a pokračuje to naďalej

Reagovat
fantomas

Ok, však beru. Jenom ti řikám, že právě v tomhle - druhym - kole se udála dosud zdaleka největší senzace, takže tak, jaks to napsal, to valnýho smyslu nedávalo..

Reagovat
Virtuos

ok, ale aspoň sa už chápeme

Reagovat
Mada

Už docela chápu jak se tam Niger dostal.

Reagovat
stas87

niger si robi prdel z obrany tuniska stred zalohy by sa mal urychlene prebrat,dhaouadi strateny,ifa tiez...trabelsi im da dufam poriadnu cocku

Reagovat
fantomas

Hehe.."here we are, he's up...there's a shock!"

Reagovat
smazaný uživatel

jedem Niger zamotejte pořádně tu skuipinu

Reagovat
Godwinson

Msakni další gól

Reagovat
domingo

To je neskutecny, co on na tom hristi dela.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos je to fakt slaby... Jak se nedostali tradicni favoriti a musej tam bojovat tymy stojici na dvou hracich, je to obcas fakt placana :(

Coz ale neznamena, ze me to furt nebavi ;)

Reagovat
Erdovec

šlapák na solar

Reagovat
stas87

ale nezasluzena vyhra,tunisko utrpelo vyhru dneska nigeru je mi fakt luto,keby mali aspon jedneho ci dvoch schopnejsich hracov k maazovi,mohli aj vyhrat,krasny gol

Reagovat
domingo

JOOOO ISSAM JEMAAAA

Reagovat
fantomas

Ufff...Tunis s přehledem.

Reagovat
fantomas

GABON: Ovono; Mouele, Ebanega, Manga, Moussonou; Moubamba, Madinda, Biyogo Poko, Nguema; Mouloungui, Aubameyang. /// MOROCCO: Lamyaghri; Chretien, Benatia, El Kaddouri, Kantari; Kharjah, Hermach, Belhanda, Carcela, Hadji, El Arabi.

Chamakh s Boussoufou sedí. Velmi pěkně...

Reagovat
smazaný uživatel

nevíš, jakým stylem by mohl hrát Gabon? Jestli bude hrát zezadu, nebo bude aktivní? Protože Maroko asi bude muset útočit...

Reagovat
fantomas

Podle mě by to určitě mohl bejt pěknej fotbal právě, Gabon asi těžko bude nějak betonovat. I má koneckonců šanci si zajstit postup.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je dobře, díky

Reagovat
stas87

kto je carcela?

Reagovat
fantomas

No vytáhla si ho Machačkala z Belgie, takže asi nikdo marnej. Podle mě to bude podobnej typ hráče jako Boussoufa.

Reagovat
Godwinson

Tak to je nádherná sestava, ofenzivnější Belhanda. No, já je snad naladim.

Reagovat
fantomas

Jj, na útočícího Belhandu se taky těšim..

Reagovat
stas87

ja si na chvilu odskocim od APN,dneska hra hannover-norimberk,ale budem mat zapnuty aj gabon,fandim mu dnes keby to bol lepsi zapas tak prepinam cousin asi nastupi na poslednu polhodinku ze?a este podla skore asi

Reagovat
Wat

Zatím ho moc nevyužívají ale...

Reagovat
fantomas

...tak nějak nikoho no.

Reagovat
Wat

Nesmyslně to furt tlačí doleva, kde ztrácí, no...

Reagovat
Godwinson

Manga To je skála.

Reagovat
fantomas

Pěkný saně od Poka.

Reagovat
Godwinson

Gabon hraje slušně od podlahy. A mají příšerný neymarovský účesy ...

Reagovat
Wat

Aubameyang s tim vypadá fakt divně.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Ne, Maroko je prostě zlý..

Reagovat
Wat

Jenom dva hráči ve vápně na roh?!

Reagovat
stas87

krasna prihravka uvidime co to s gabonom spravi...mozu sa zosypat

Reagovat
Wat

Hmm, Belhanda.

Reagovat
fantomas

Ty vole, takže Kharja jejich nej. střelec...to je trapný.

Reagovat
smazaný uživatel

Nej hráč celého APN.

Reagovat
Godwinson

BELHAANDAAA!

Reagovat
domingo

Nevidim to, ale Kharja Maroko by tohle melo vyhrat, at je to co nejzajimavejsi. V poslednim kole vsichni sance na postup, ideal..

Reagovat
fantomas

Hrozně se tu simuluje, ale fakt hrozně. Přijdu si jak někde v Katalánii..

Reagovat
Wat

Lemyaghri je nějakej zmatenej.

Reagovat
Wat

Chudák Chamakh, on se té bitky nedočká.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Proc dela Lipanek tak dobrej kakaovo-vanilkovej jogurt, ale kakaovo-bananovej se neda zrat?

Reagovat
Wat

Wat

27.01.2012 11:13

Jdi si psát tyhle sračky jinam.

Reagovat
cubinho

GOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Reagovat
Wat

Koledovali si...

Reagovat
stas87

marocka obrana teraz....to je neskutocne ak im moze strelit gol hrac tak neobsadeny...

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se zdálo, že těch hráčů Gabonu tam bylo víc než obránců Maroka

Reagovat
stas87

no v nabehu bol len cousin ktory isiel do suboja s obrancami a potom uz len auybameyang..zvysok obrancov len pozeralo kam lopta dopadne

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, já to viděl jen letmo, protože jsem těsně před tím gólem odcházel. A jak jsem se na to kouknul, tak mi to fakt přišlo jak přečíslení. Každopádně další velká šance a trochu to smrdí třetím gólem.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď už ani ne, čekal jsem, že s takovým přístupem si o to budou koledovat ještě víckrát, ale Gabon to už asi bude jen bránit.

Reagovat
Mada

Krásný gól

Reagovat
cubinho

HOHOOOOO! Jsem nadšen!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Paráda! Tak s timhle jsem fakt spokojenej, bye Maroko.

Reagovat
cubinho

Reagovat
cubinho

Pořádně jim naložte!

...

Pokud postoupí obě pořadatelské země (což se asi stane), tak to bude fantazie

Reagovat
Mada

Gabon paráda

Reagovat
smazaný uživatel

a pak že je APN nuda

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Je logicky, ze prvni zapasy jsou opatrnejsi, tak je to uplne vsude. V ligach, na Euru, na MS, na Cope, vsude...

Od druhyho kola uz to nuda neni ani nahodou. Prekvapeni, goly, emoce.. vsechno tam je

Reagovat
Liquid

Reagovat
cubinho

No, až na domácí celkem je

Reagovat
smazaný uživatel

Hm a tím moji favoriti končí.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně, Bratranec!

Reagovat
fantomas

Teprve teď to začíná bejt nuda, výborně. Maroko je trapný podobně jak Senegal, bohužel; na rozdíl od něj byl tohle pro mě před turnajem solidní favorit.

Reagovat
Wat

A pro mě byl favorit Senegal, krásně se nám to vyrovnalo...

Reagovat
fantomas

Reagovat
cubinho

To je škody, to je škody...ale asi faul na golmana.

Reagovat
cubinho

Nee, škodááá. Hodně nezaslouženě.

Reagovat
fantomas

ty kráso.

Reagovat
Godwinson

Ježiši, to Maroko je opravdu příšerný ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

pecka jasna bol gabon lepsi cely zapas?

Reagovat
fantomas

Víceméně.

Reagovat
smazaný uživatel

Kharjagoooooooooooooooool

Reagovat
Wat

Reagovat
cubinho

Ufffffff!

Reagovat
smazaný uživatel

tak teď mohla bejt i rudá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

Ne mohla, zcela jasně měla.

Reagovat
cubinho

Reagovat
domingo

Aha. Ja mam fakt talent vynechavat zapasy

Reagovat
domingo

Reagovat
Mada

nic moc talent

Reagovat
domingo

Slecna je prednejsi :) Ale tohle si stoprocentne stahnu, jsem strasne zvedavy jak to tam vypadalo...

Reagovat
Mada

Tak to je jasný , stáhnout určitě už kvůli gólům.

Reagovat
fantomas

OOOOOOH!!!

Reagovat
cubinho

Hahaaa! Spravedlnost

Reagovat
smazaný uživatel

krása

Reagovat
Mada

Paráda

Reagovat
Wat

YESSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!! Nádhera.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle není snad možné

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

no do riti...a ja kukam hannover s norimberkom

Reagovat
cubinho

Já to přepl na druhý poločas

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

nesmej sa mi,prisiel som o vela a stve ma to!!!

Reagovat
fantomas

Nj, právě proto se ti směju.

Reagovat
stas87

potom som to prepol a videl som ako sa nejaky hrac gabonu objima s divakmi...si hovorim ze su stastny z remizy,za 5 sekund tam daju ten trestnak cez vikend bohuzial neuvidim nic,nebudem pri tv ani pri nete

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

už si zápasu dával nulové šance

Reagovat
cubinho

Reagovat
stas87

no nulovu sancu som daval tunisku ze da vitazny gol

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Takze postupujici jasni po dvou kolech. Zatim mi ty tipy moc nevychazi

Reagovat
cubinho

To je dobře

Reagovat
domingo

Ale u Maroka jsem (general po bitve, ha ha ha) fakt nejaky podobny kolaps ocekaval, nebo lepe receno rozhodne nevylucoval. Se Senegalem je to jiny, to byl pro me sok, uz kvuli sile te skupiny. V tehle jsem prakticky tvrdil akorat ze o postup hrajou 3 tymy, no..

Ale B a D mi vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

Botswana

Reagovat
cubinho

Jo, tak já jsem Senegalu moc nevěřil. Sice jsem nečekal, že by přes ně mohla jít RG (největší překvapení), spíš jsem čekal, že vypadnou někde ve čf. "B" je očekávané, možná více jsem věřil Burkině. V "C" jsem určitě věřil Gabonu a více asi Maroku než Tunisku, ale jsem rád, jak to dopadlo, protože Maroko nemám rád. A v "D" jsem více očekával od Botswany, jenže ta mě v prvním zápase zklamala, protože na postup zřejmě ani náhodou nemá.

Reagovat
fantomas

Do puntíku no.

Reagovat
Liquid

No Botswana má silnou Ghanu za sebou, jako klidně může jít z 2.místa, ikdyž Mali je teď na tom z těch 3 zdaleka nejlíp. Jináč taky hřebci pro mě zklamáním, ne že by hraji tak tragicky, ale čekal jsem, že Angolu o postup připravý. Jinak jsem ale rád, že postupují oba pořadatelé.

Reagovat
fantomas

Miluju africký emoce. To sou prostě tak přímý lidi, že to neni možný...můžem jim to leda závidět (vim, že trošku klišé, ale podle mě fakt trefný).

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

no Maroku sem fandil tak teď to budu přát pořadatelům

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger zlomil ovladač vztekem po 3. gólu Gabonu určitě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda

Reagovat
fantomas

Viděls celý?

Reagovat
smazaný uživatel

Posledních dvacet minut

Reagovat
fantomas

Takže celý...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Ale stejně fajn zápas.

Reagovat
fantomas

Ale jo.. Maroko se už kompletně vybarvilo a ten příběh byl skvělej napříč celym zápasem...vedeš, pak během dvou minut prohráváš, vyrovnáš pentlí z 90. minuty a prohraješ přímákem z 96. minuty; dokonalost sama.

Reagovat
Erdovec

jestli se ti tak taky líbilo vedeš pentlí z 98.min, remizuješ pentlí ze 101.?

Reagovat
fantomas

No, to se mi vážně nelíbilo..

Reagovat
smazaný uživatel

Já zkrátka vim, kdy to mám zapnout

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečné

Reagovat
Godwinson

Tragédie. Chudák Cabella

Reagovat
Liquid

Paráda Gabon, 2.půle stále za to, mladý Obama krásnej gól, ale ten přímák v nastavení ještě lepší. Gerets asi poletí sviňským krokem. Škoda akorát Kharji, CM či dokonce DM a dá 3 branky za 2 zápasy a ani bod z toho. Gabonu stačí remíza k 1.místu a zřejmě k vyhnutí se Ghany, takže i celkem reálně může jít do semifinále a to by byl obrovský úspěch.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda no Chamakha budeme mít k dispozici hned po základních skupinách...

Reagovat
Liquid

No Wenger jeho odjezd považoval za oslabení, takže ho určitě přivítá, ale radši byste měli zpátky dřív Gervinha co ?

Reagovat
smazaný uživatel

to Wenger určitě nemohl myslet vážně

jinak s tím Gervaisem souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte o nějaké stránce, kde by byly vypsány africké země a jejich přezdívky?

Reagovat
fantomas

No projet se to dá na wiki.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
domingo
Reagovat
Wat
Reagovat
fantomas

Jj, to ti uniklo..?

Reagovat
Wat

Uniknul mi celej zápas, práce je svině.

Reagovat
fantomas

No tak dost se to řešilo i v diskuzi - i to video se snad postovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

dobré výsledky většinou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele