Africký pohár národů - devátý hrací den

28.01.2013, 05:37
Názory a komentáře
Obrovské drama v Durbanu nakonec poslalo dál domácí Jihoafrickou republiku - svěřenci Gordona Igesunda dvakrát prohrávali, dvakrát dokázali vyrovnat, a díky výsledku souběžně hraného utkání nakonec celou skupinu vyhráli. Kdo by to byl řekl po úvodním trápení s Kapverdami? Právě ty rovněž slaví, Maroko naopak překvapivě končí...

...tedy přesnější by bylo říct "naoko překvapivě". O problémech v týmu Lvů z Atlasu jsme psali už před turnajem, a skutečně - netýmový projev, neefektivní hra, sklony ke kiksům v obraně (i když tady padá máslo téměř výhradně na hlavu brankáře Lamyaghriho) a střípky individuálního mistrovství veletalentovaných ofenzivních hvězdiček utopené v moři nekolegiální a pomalé kličkované, to byly všechno dobře pozorovatelné elementy Taoussiho týmu. Jako by "odstranění" Chamakha, Taarabta a spol. pouze přesunulo problém trochu jinam, a bez lídra Kharji chyběla borcům v červených dresech koherence, nějaký jasný směr a tvář...

To vše platilo proti Angole a větší část utkání proti Kapverdám; právě závěr tohoto zápasu (okořeněný vyrovnávací brankou) však jakoby ukázal lepší stránku marockého týmu, a kdo dnes stihnul první půlhodinu rozhodujícího souboje, musel zůstat zcela ohromen. Je ohromně paradoxní a zároveň vlastně vůbec nepřekvapující, že Lvi začali šlapat až s (nuceným) opomenutím Younese Belhandy - Taoussi postavil rychlé 4-3-3, na pozici nejvysunutějšího středního záložníka vyslal Abdelazize Barradu, a sólující křídelní duo Assaidi - Amrabat nahradili Kaddioui s Belghazouanim.

Maročané vlétli do zápasu jako vyměnění a konečně (!!!) byl vidět ten dokola omílaný talent a technická vyspělost, o níž všichni tak nějak samo sebou věděli, že jí Maroko disponuje, ale málokdo ji vlastně kdy viděl naživo ve skutečném fotbalovém zápase. Aktivita a pohyb Lvů byly místy naprosto úžasné - žádné orientální kudrlinky, nýbrž jednoduché, drtivě efektivní a sehrané signály, skvělé náběhy za obranu, přesné přihrávky mezi změtí noh ve žlutozeleném, to všechno domácí hráče tak dokonale vydeptalo, až si člověk začal říkat, jestli vůbec chtějí vyhrát.

Je takřka jisté, že Igesund nešel do utkání s plánem se hned od začátku "přetrhnout"; koneckonců JAR měla se čtyřmi body nejlepší výchozí pozici a zdálo se rozumné nechat Maroko trochu vybláznit, zvlášť když bylo jasné, v jaké se nachází pozici. Bafana Bafana jen jako by to trochu přepískli - Maročané vlastně působili stejným dojmem jako právě oni v předchozím zápase s Angolou, a pomalá, neprůbojná a odevzdaně vypadající jihoafrická defenziva, které navíc vůbec nefungovaly kraje (než si Anele Ngcongca uvědomil, že už se hraje, měl za sebou Chakhir Belghazouani hned několik zajímavých výpadů po jeho straně), zanechávala pořádek na hřišti až příliš jednostranný.

Maročané vlastně udělali geniálně jednoduchou věc - svůj největší problém, totiž tradičně pomalé tempo hry, mazlení se s míčem a snahu obecně nikam příliš nespěchat, přetavili v největší výhodu tím, že se jej jednoduše rozhodli hodit přes palubu. Bafana Bafana jsou tým, mezi jehož přednosti můžeme (a musíme) zařadit věci jako sílu na míči, vitalitu, hlad po úspěchu, jednoduchost, rychlost řešení situací, přímočarost, účelnost - čili přesný výčet toho, proč bylo Maroko dnes lepším mužstvem. Navíc - a to je v Africe skutečně velmi, velmi nečekané plus - ztráceli Lvi minimum míčů a jejich přihrávky byly většinou chirurgicky přesné. Dokonce i hrotový forvard Youssef El Arabi je technicky tak skvěle vybavený, že by mohl jít z fleku rozdělovat míče doprostřed pole.

Proč tedy Severoafričané vlastně nevyhráli? I to je prosté - Jižní Afrika si po inkasovaném gólu a několika dalších šancích uvědomila, že vlastně nemá ve skupině stále nic jistého, zvýšila obrátky a podařilo se jí vyrovnat obraz hry. Marocká defenziva v čele se skvělým El Adouou sice šlapala jako hodinky, ale ta jihoafrická dlouho vypadala příliš zranitelně (a především jí v první hodině hry dvakrát naprosto kriticky selhala ofsajdová past a nebýt Itumeleng Khune takový formát, JAR už na turnaji není); stačilo se však trochu zatáhnout, lépe si hlídat vytyčené prostory a zodpovědněji přistupovat k hráčům soupeře, hra se uklidnila a zpomalila a horkokrevným Arabům se to pomalu přestávalo líbit.

Maroko zkrátka přepálilo začátek, a když přibližně po hodině hry Jihoafričané definitivně začali přebírat otěže zápasu, člověk začal mít podivně jasný pocit, že tohle neskončí jen tak - a opravdu, krátce poté už se v Lamyaghriho síti třepotal vyrovnávací gól. Taoussiho tým měl přitom v tu chvíli vést už minimálně o dvě, tři branky - místo toho musel, unavený a frustrovaný, sledovat perfektně načasované probrání Bafana Bafana. Když pak čtvrt hodiny před koncem opustil hřiště metronom Barrada a na druhé straně naopak přibyl fantom středu pole Letsholonyane, bylo rozhodnuto - tenhle zápas se dohraje na jihoafrických kopačkách.

Posledních 10 minut a veškeré drama s nimi spojené už v této analýze nemají své místo; marocký gól byl ukázkou vynikajících hráčských schopností, což samozřejmě nikoho nepřekvapí, ten jihoafrický zase symbolicky odrazil větší mentální sílu a výraznější týmový duch Igesundova výběru.

Z taktického hlediska nenabídl Igesund žádné zajímavé novinky - jím zvolená základní sestava nastoupila beze změny od zápasu s Angolou, tedy stále staré dobré 4-4-2, se stále stejnými výhodami i problémy - Phala (kterému trvalo nějakých 150 minut, než přestal na hřišti připomínat parodii na fotbalistu, a dnes už byl opravdu výborný), Rantie a Mphela dokážou perfektně rozhýbat hru, eklektičtí Furman s Mahlanguem mají dostatek vitality a herního přehledu na to, aby zvládli ustrážit střed pole (tedy většinou)... a pak je tu opět na straně utopený a vlastně zbytečný Bernard Parker, stále kruciální rozdíl v klidu, tempu a jakémsi sebevědomí ve hře s Letsholonyanem a bez něj, a především absence šikovného playmakera, který by krmil přihrávkami zabijáka Mphelu. Thulani Serero by jím snad mohl být - to by však nesměl na hřiště přijít právě za nejlepšího útočníka.

Maroko může hořce litovat - pokud by se v prvních dvou zápasech byť jen přiblížili tomu, co jsme od nich dnes mohli vidět první hodinu, nejenže by postoupili do čtvrtfinále, ale málokdo by si troufl je odepisovat ze smečky nejvážnějších potenciálních pronásledovatelů Pobřeží Slonoviny. Jenže nakonec musel ambiciózní Taoussiho tým zaplatit krutou daň za příliš pozdní poučení se z vlastních chyb - dál jde na jeho úkor celek, který sice má celou řadu jasně viditelných problémů (jako například co se vlastně chce po Deanu Furmanovi, který sice hraje výborně, ale přesto má jenom dvě nohy), ale dokázal se v klíčových chvílích semknout a pořádně zabrat. Maročané to měli přesně obráceně..

Maroko - Jihoafrická republika

4. minuta - Maročané začínají pěkně zostra a hned první kolmice za obranu končí pěknou šancí. Na dlouhý míč si naběhl El Arabi a dostal se k zakončení, domácí gólman Itumeleng Khune však byl proti a k přesně načasovanému odvážnému výběhu přidal ještě vynikající reflexivní zákrok.

8. minuta - Jihoafričané se neúspěšně dožadují penalty - v první útočné akci utkání se míč po brejku dostal do vápna k Phalovi, který po souboji s Benatiou upadl až příliš ochotně.

10. minuta - GÓL! Raketový nástup Lvů z Atlasu se dočkal zasloužené odměny! Míč z krásně kopnutého rohu se snesl do vápna, kde o něj svedli souboj neúspěšný Khune a vyšší a silnější El Adoua - není divu, že marocký obránce svého soka přehlavičkoval.

20. minuta - Itumeleng Khune sice umí předvést i parádní kiks, co se reflexů týče, patří ale k absolutní špičce. Teď bylo krásně vidět oboje - nejprve si připsal prapodivný výběh proti útočícímu soupeři, ale krátce poté na poslední chvíli vyrážel v obrovské šanci Belghazouaniho ránu k tyči.

27. minuta - První šance Jihoafrické republiky a připisuje si ji Bernard Parker, který se po brejku dostal k zakončení ve vápně, ale pálil mimo.

36. minuta - El Adoua ve výtečném obranném zákroku! Tohle byla hodně nadějná brejková příležitost Jihoafričanů, ale mladé torpédo Tokelo Rantie tak dlouho vedlo míč, až zasáhl marocký stoper.

45. minuta - Tak tohle byla hodně velká paráda od Khuneho! JAR totálně selhala bránící řada a Kamel Chafni šel téměř z půlky úplně sám na bránu; Khune vyběhl daleko za vápno a obětavým způsobem upálil záložníkovi Brestu míč od kopaček!

47. minuta - Maročané začínají druhý poločas opět ve velkém tempu a krátce po změně stran předvádí další krásný nacvičený signál - pár rychlých doteků a míč je najednou ve vápně, má ho Barrada, který jde po souboji s Masilelou k zemi - a píšťalka sudího Gassamy mlčí. Opakované záběry ukázaly, že se penalta pískat zřejmě dala.

48. minuta - Aktivní Barrada vysílá zdálky velmi slušnou dělovku; Khune ji nicméně bez problémů krotí.

53. minuta - A chvilka slávy také pro Nadira Lamyaghriho! Veterán v marocké bráně výborným reflexem zastavuje na čáře přímý kop Thusa Phaly!

60. minuta - Tohle se ale Jihoafričanům přece nesmí stávat! Opět je tu marocký samostatný nájezd, tentokrát v režii El Arabiho, který se - zřejmě poučen příkladem kolegy Chafniho - rozhodl pro lob; Khune však jeho úmysl přečetl a v dalším brilantním momentu však vymrštil levou paži!

67. minuta - Další Phalův přímý kop opět prolétl až k Lamyaghrimu; marocký brankář pořádně neviděl a vypadal hodně překvapeně. Ačkoliv nakonec míč vyrazil na roh, jeho obránci schytali hodně ostrých slov..

71. minuta - GÓL! A je vyrovnáno! Krásnou trefou se o to zapříčiňuje May Mahlangu, který po průniku do vápna technicky trefuje vzdálenější roh Lamyaghriho brány!

81. minuta - GÓL! Maročané na polevení ve hře reagují tím nejlepším způsobem - návratem do vedení! Skvělou práci odvedl Youssef El Arabi, který udržel míč a poslal jej do mlýnice; balon se nakonec dostal až k osamocenému Hafidimu, který na penaltě napřáhl a nedal Khunemu žádnou šanci.

86. minuta - GÓL! 2:2! Tak to je pořádné drama! Jihoafričané se vracejí do čela skupiny a posílají Maroko domů zásluhou Siyabongy Sangweniho, který skóruje už podruhé za sebou! Urostlý stoper slaví úspěch, stejně jako dříve jeho kolega Mahlangu, technickou střelou k Lamyaghriho tyči.

Maroko (4-3-3): Lamyaghri - Chakir, Benatia, El Adoua, Kantari - El Kaoutari, Barrada (75. El Hamdaoui), Chafni - Kaddioui (53. Hafidi), El Arabi, Belghazouani (63. Bergdich)

Jihoafrická republika (4-4-2): Khune - Ngcongca, Sangweni, Khumalo, Masilela - Phala, Mahlangu (90+2. Dikgacoi), Furman, Parker (76. Letsholonyane) - Rantie, Mphela (51. Serero)

Nejlepší hráči zápasu: Barrada (Maroko), Khune, Phala (Jihoafrická republika)

Palec dolů: Tým Maroka za to, že nám ve 270 minutách nabídl pouze hodinu krásného fotbalu, na který jsme se těšili


Kapverdy to opravdu dokázaly! Aniž bych se chtěl nějak rouhat: když jsme v předturnajovém preview oba s kolegou skládali "své" tabulky po prvních třech kolech, u každého z nás by šli ostrované dále. Sklidili jsme za to posměch, v lepším případě údiv - a tady to máte.

Kapverdy se podobně heroickým způsobem jako loni Rovníková Guinea (postupové góly až po uplynutí 90 minut "závěrečného" duelu) řadí po bok Zambie (1974) jakožto jediný tým, který při svém nováčkovském vystoupení mimo domovinu na APN rovnou proplul do vyřazovacích bojů; krom těchto dvou a Guinejců to dokázala ještě pořadatelská Libye roku 1982. (A tedy nebral jsem v úvahu zhruba prvních pět edic od roku 1962, kdy se takových exemplářů přirozeně rodilo jako hub po dešti).

Kapverdám se jednoduše povedlo něco (takřka) jedinečného a minimálně já, coby patrně jeden z mála diváků tohoto duelu, jsem se neubránil husí kůži. Totiž celé to je ještě neuvěřitelnější, když si uvědomíte, že před pauzou ostrované odehráli vlastně nejslabších 45 minut na mistrovství, a přesto v následujících okamžicích mnohem zkušenějšího soka zmrazili pár solidními šancemi i dvěma góly. Moc povedenějších comebacků jsme tu za poslední ročníky neměli; tento šampionát samotný pak rovnou může charakterizovat heslo "začneš špatně, dohraješ špatně".

Na druhou stranu, nechápejte mě zle. Jakkoliv se Kapverďané zvedli (a to i posléze díky otevřené obraně soupeře, který zkrátka nutně potřeboval vyhrát), nikdy to z jejich strany nebylo úplně košer a za každých okolností se akorát přiživoval drsně neuhlazený obrázek nervózního duelu. Ten provázely mraky faulů (jako ostatně každé vystoupení Antilop), osobních soubojů zejména uprostřed hřiště a pochopitelně i nepřesností. Šlo o ubojovanou, nekoukatelnou koncovku pro Angolu, která si dříve vydobyla pověst elegantního a pohledně hrajícího mančaftu. Inu, není to dnes pro pýchu lusofonní části černého kontinentu poněkud příznačné?

Loňský lodivod Lito Vidigal měl zůstat - říkal jsem to po jeho odchodu, říkal jsem to včera, říkám to dnes. Předčasné vypadnutí jeho mužstva lze brát do určité míry jako "křivdu", megasmůlu, daň za nahodilé hrubky; zato Ferrínův výběr, očividně ztracený v překladu trenérova rukopisu, ten si postoupit zkrátka nezasloužil, ani v nejmenším. Včera nastoupily ty největší zkušenosti, do hry se od začátku dostali Gilberto s Airosou a posléze rovněž Dédé; ovšem to byl celý jeden pokus o zvrat nepříznivého vývoje, nic víc. I tito kluci (nebo již pánové?) potřebují vést, vědět, co mají hrát - jenže Angolané se raději se svým sokem pachtili: sice lépe drželi míč, ale o to hůře se dostávali do šancí. Výsledkem byla tedy ta samá nula jako v předešlých dvou případech.

Stejné numero mimochodem zůstalo na kontě Mateuse, stejně jako kdysi pověstného zabijáka Manucha. Muž se zkušenostmi z Manchesteru United na tomto turnaji vystupoval coby druhý nejlepší střelec v dějinách APN, co se aktivních účastníků týče; jen Drogba si hýčká lepší bilanci. A letos se vskutku nemusel strachem otáčet. Vlasatý dlouhán v prvních dvou zápasech jako by neexistoval a včera se jen mírně zvednul, leda skrze standardky. Tehdy si rozpomínal na spolupráci s Gilbertovou levačkou a dvakrát se prodral k nepřesné hlavičce. Tím to ale haslo.

Ze hry se Manucho neprosadil vlastně vůbec, což koneckonců z favorizovaného souboru neplatilo maximálně o tandemu Djalma-Amaro. Druhý jmenovaný levý bek sice během úvodní desetiminutovky přišel k obvazu hlavy, to mu ale nebránilo ve zbytku utkání zaujmout svou neúnavností a houževnatostí. Byl to ostatně on, kdo z půlky donutil Nevese k vlastenci; a byl to zčásti on, kdo startoval zajímavé výpady svého kolegy Djalmy.

Co je zajímavé - a můžeme tak plynule přejít ke Kapverďanům -, také trpaslíci původem z deseti ostrovů či ostrůvku k ofenzivním výpadům nejraději využívali prostor u levé postranní čáry. Což je zajímavější o to více, že zrovna tam měl působit nově oslovený veterán Airosa. No, nevedl si dobře, opravdu ne. Hrál proti němu poloviční Platini, potažmo Babanco se střídajícím Héldonem, a původně pravý bek Carlitos - přesto si Airosa a jeho souputníci často pomáhali fauly, právě na této straně nejfrekventovaněji, a mnohdy na poslední chvíli tahali za záchrannou brzdu. Z téhle nechtěné strategie potom mimo jiné pramenila hromada rohových kopů; a hádejte, odkud se vzala vyrovnávací branka?

Jinak co dál napsat ke Kapverdám? Starou dobrou klasiku. Antunes se znovu mohl opřít o bezchybnou, vyzrálou práci kompletní (!) zadní čtverky, která ostatně vyrovnané výkony podává doopravdy po celý turnaj. A mimoto se sázelo výhradně na protiútoky, leč tentokráte vedené hůře vyspalým duem Tavares-Mendes. Nezasvěcený divák si tedy akorát může přát, aby si tihle dva borci (spolu s Platinim) do čtvrtfinálového měření sil řádně odpočali; jinak asi netřeba nic měnit.

Kapverďané vědí, s čím sem přijeli hrát, a v tomhle směru vypadají být celkem neotřesitelní. Svou písničku si totiž na rozdíl od dalších mužstev mohou zpívat za příznivého i negativního skóre...

Kapverdy - Angola 2:1

11. minuta - Že by si Manucho za pomoci svého starého kolegy vzpomněl na svou loňskou tvář? Gilberto zahrával standardku z pravé strany a kdysi největší angolská hrozba se prodrala k zajímavé, leč nepřesné hlavičce.

33. minuta - GÓL! Angolané slaví svůj první gól na turnaji, tedy "svůj"...Amaro se pěkně po levé straně proběhl k jedovatému centru, který si už do sítě pod Mateusovým tlakem nešťastně srazil kapitán Nando Neves.

40. minuta - Babanco jen sotva střílel, nicméně jeho prudký centr placírkou zkrátka na přední tyči Lama musel vyrážet, to se nedalo nic dělat.

46. minuta - Antunes si pro druhé dějství připravil dvě střídání s ofenzivním nádechem a Kapverdy se málem hned po restartu těšili z vyrovnání. Tavarese však na čáře odmítl Manucho Dias.

65. minuta - Lama osvědčil solidní předvídavost při Héldonově přímém kopu, na druhou stranu vykázal nulovou jistotu, když měl míč ztlumit v náručí. Ve finále jej akorát hodně rozpačitě vytlačil před sebe.

67. minuta - Marco Soares si šikovně počíhal na odražený balon po rohovém kopu, aby jej po úměrně stoupající přímce nasměroval nad břevno.

78. minuta - Angola neukočírovala další standardku, tentokrát Soares centroval a nepřesně hlavičkoval neobsazený Tavares.

81. minuta - GÓL! První ze dvou osudových chyb brankáře Lamy! Nevýrazný box vedl ke dvěma hlavičkám, přičemž ta od F. Varely se i přes veškerou snahu strážce brankové čáry Manucha Diase ukázala být gólovou.

85. minuta - Střídající Yano se okamžitě dostává do interesantní palebné pozice. Na levém rohu šestnáctky nebyl dostatečně presován, a tak po zvláštní trajektorii nasměroval svůj projektil těsně vedle vzdálenější tyči.

90. minuta - GÓL! Senzace je na světě?! Kapverdský protiútok 3 na 2 se zdál být odsouzen k zániku, přízemní centr z pravé strany postrádal přesnost...jenže to by tu nesměl být Lama, který se nedohodl se stoperem a vyrazil míč přímo ke kopačkám hrdiny Héldona.

Kapverdy (4-4-2): Vozinha - Gege (87. Rambe), F. Varela, Neves, Carlitos - Soares, T. Varela (46. Djaniny), Platini (46. Héldon), Babanco - Tavares, Mendes

Angola (4-3-3): Lama - Airosa, Dany Massunguna, Bastos, Amaro - Gilberto (80. Geraldo), Manucho Dias, Pirolito (85. Yano) - Mateus (63. Dédé), Manucho, Djalma

Nejlepší hráči zápasu: Héldon, F. Varela (oba Kapverdy), Amaro (Angola)

Palec dolů: Lama (Angola)

Co čekat ode dneška:

Také ve skupině B je zaděláno na postupové drama až do samého konce - i když tak překotných rozměrů, jako jsme byli svědky včera, se asi přece jen nedočkáme. Nejdřív si tedy zrekapitulujme situaci - v čele tabulky trůní Ghana se čtyřmi body, za ní je Mali se třemi, DR Kongo má body dva a Niger jeden. Všechny celky tak stále mají šanci na čtvrtfinále, a všichni také mohou ještě vypadnout...

Pozornost bude pochopitelně upřena hlavně na utkání Konžanů s Mali, jelikož půjde o přímou postupovou bitvu - Malijcům v ní stačí remíza, Kongo musí bezpodmínečně vyhrát. Vítěz tohoto duelu si zajistí lístek do čtvrtfinále, kde se pravděpodobně utká s domácí Jihoafrickou republikou - tedy za předpokladu, že Ghana v souběžně hraném zápase nepřekvapí a porazí Niger.

To sice vypadá na papíře jako tutovka, ale kdo viděl letos Gazely hrát, potvrdí, že je to extrémně těžký oříšek - Nigeřané praktikují mimořádně fyzický, nepříjemný styl fotbalu, a díky taktické vyspělosti kouče Rohra a výborně organizovanému týmovému projevu je nesmírně těžké se vůbec dostat k jejich brance. Navíc mohou ještě stále postoupit - případná výhra by je v tabulce vyšvihla právě nad Ghanu, a to už by byl pořádný šok...

...s tímto scénářem sice vůbec nikdo nepočítá, ale kapitán Ouwo Maazou se vyjádřil, že Niger postoupit jednoznačně chce, jde celou dobu o jeho cíl a Ghana se prý může těšit na "překvapení." Reakce jejího kouče Akwasi Appiaha? Niger je podle jeho názoru vůbec nejtěžším soupeřem ve skupině - a to už je pořádná poklona...

Pokud však vše půjde podle předpokladů, Ghana svého soka porazí a zajistí si prvenství ve skupině, zatímco Kongo s Mali si to rozdají v přímém boji o druhý flek. Sázkové kanceláře v tomto utkání favorizují Mali - a podle mého názoru jde o ukvapené závěry...

Jistě, Mali je papírovým favoritem. Jejich mužstvo je zkušenější, v Keitovi má skvělého vůdce a odhodlaného kapitána (koneckonců to byl právě on, kdo před turnajem vyhlásil, že ho přijel vyhrát), Orli takřka jistě ovládnou střed zálohy a pokud se bude dařit některému z útočníků, bude to vypadat poměrně impozantně.

Na druhou stranu jsou však Malijci příliš svázání s taktikou "všechno středem," protože na nic jiného zkrátka nemají hráče - a jestli by na jejich silový, fyzický fotbal mohlo něco platit, je to mrštnost a chytrost konžské ofenzivy. Ta se však musí oproti utkání s Nigerem zpřesnit asi o 300%, má-li mít šanci na úspěch.

Kongo je vlastně v docela slušné pozici - tlak leží na bronzových medailistech loňského ročníku, ne na nich, talentu je v kádru dostatek, Le Roy je zkušený a mazaný kouč, a facka od Nigeru by měla zafungovat jako velecenná lekce tvrdé práce a pokory. Na druhou stranu to může být přesně naopak a Leopardi mohou po tomto těžkém direktu zůstat rozložení a bez sebevědomí...

Stranou pozornosti:

Stadiony určené pro velké mezinárodní akce procházejí přísným výběrem, a málokdo proto očekává, že by snad mohl nastat nějaký problém s takovou "prkotinou", jako je stav trávníku - samozřejmě za předpokladu, že se nezblázní počasí. Tady jsme ale v Africe, a protože věci zde zkrátka chodí trochu jinak než ve zbytku světa, může se oficiálně hrát i na pláži. I když to je možná trochu nadnesený pojem - povrch Mbombela Stadium v Nelspruitu, kde se mimo jiné bude hrát i jedno semifinále, přece jen má i nějakou trávu. Ikechukwu Uche, útočník Nigérie, je z vyschlého, pískem zavátého hřiště hodně rozladěný: "Nedá se tam hrát. I když na tom trávníku trénujeme, stejně nám to vůbec nejde. Jsem šokován, že je něco takového na této úrovni vůbec možné. Ovlivňuje to hru týmu," stěžuje si forvard, jehož tým se nicméně na poslední skupinové utkání přesune na nádherný pažit v Rustenburgu. Tak uvidíme, jestli budou nigerijské útoky na etiopskou defenzivu efektivnější...

Kouč Sabri Lamouchi si pro utkání s Tuniskem přichystal velké překvapení: největší hvězda týmu, kapitán a jeden z nejzářivějších klenotů historie afrického fotbalu, Didier Drogba, zůstal pouze na lavičce a jeho místo v sestavě zaujal Lacina Traoré. Pásku si navlékl jiný Didier, Zokora, a odehrál s ní celý zápas. Na hřišti to fungovalo - Sloni svého soupeře jasně přejeli a slaví předčasný postup do čtvrtfinále - jak ale na celou situaci reagoval Drogba samotný? "Nemám co říct," usmíval se. "Trenér vybírá, kdo bude hrát a kdo ne, a to je pro všechny stejné. Nedělejte vědu z toho, že jsem začínal na lavičce, protože to nic neznamená. Utkání jsem si užil, bylo krásné jej sledovat a jsem rád, že jsem mohl pomoct spoluhráčům k tomuto skvělému vítězství," dodává slavný forvard, který letos stále čeká na první vstřelenou branku.

Ligue 1 je tradičně považována za soutěž, kde afričtí fotbalisté nejhlouběji zapustili své evropské kořeny; pokud se podíváme na právě odehrané 22. kolo, zjistíme, že je to beze zbytku pravda. Hned několik trenérů na Poháru národů se totiž dozvědělo, jak dobře se daří hráčům, které opomenuli - tak za Troyes skóroval Tunisan Fabien Camus, výhru Montpellieru nad Sochaux pojišťoval John Utaka z Nigérie a Marseille remizovalo v Rennes díky dvěma brankám dobře známých bratrů Ayewů. Vyslanci černého kontinentu vůbec o víkendu řádili jak černé ruky - gabonský talisman Aubameyang režíroval výhru svého ASSE, zatímco gól Dennise Oliecha z Keni stačil Ajacciu pouze na remízu, a Paul Alo'o Efoulou zajišťoval toužebně očekávaný triumf Nancy. Gól vstřelil i Efoulouův potenciální spoluhráč v kamerunském dresu - naneštěstí pro Aurélia Chedjoua šlo však o trefu vlastní...

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (124)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Včerejší hrací den měl pořádný náboj a ten boj o postu ze skupiny do posledních minut byl napínavý. Přál jsem postup outsiderovi z Kapverd a vyšlo to

Reagovat
alias

už se to rozjíždí!

Reagovat
smazaný uživatel

jj očekávám, že již čtvrtfinále přinese těžké a dramatické duely

Reagovat
smazaný uživatel

Přál jsem postup JAr a Kapverdám, což vyšlo. Teď ještě aby z dalších skupiny postoupili Ghana, DR Kongo, Burkina, Zambie, Slonovina a Tunisko

Reagovat
smazaný uživatel

Moje přání postupů ze skupin byly takové:

a) Maroko, Kapverdy

b) Ghana, DR Kongo

c) Nigérie, Burkina Faso

d) Pobřeží slonoviny, Togo

Reagovat
Shevchenko

Taky to má tak.

Reagovat
Shevchenko

mám*

Reagovat
domingo

V cecku Nigerie misto nekoho, jinak jo

Reagovat
smazaný uživatel

▓▓▓ M ▒▒▒

▓▓▓ A ▒▒▒

▓▓▓ L ▒▒▒

▓▓▓ I ▒▒▒

Reagovat
smazaný uživatel

▓▓▓ B ▒▒▒

▓▓▓ U ▒▒▒

▓▓▓ R ▒▒▒

▓▓▓ K ▒▒▒

▓▓▓ I ▒▒▒

▓▓▓ N ▒▒▒

▓▓▓ A ▒▒▒

▓▓▓ F ▒▒▒

▓▓▓ A ▒▒▒

▓▓▓ S ▒▒▒

▓▓▓ O ▒▒▒

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ještě Pobřeží slonoviny a Demokratickou republiku Kongo

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se líbí jak hraje DR Kongo a Togo

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo Togo, DR Kongo,Burkina a Kapverdy!Moji favorité v jednotlivých skupinách.A na úplné vítězství TOGO!

Reagovat
smazaný uživatel

moji favorit sú Burkyna faso [traore pitroipa] pobražie slonoviny [gervinho drogba toure] a togo [adebayor[

Reagovat
domingo

Kongo - Mali: po 20 vterinach tycka, po 37 vterinach penalta

Reagovat
domingo

Dobry, a to si jeste rikam "zbyvaji mi 4 minuty serialu, dam cigaro, oni se stejne budou prvnich 10 minut nahanet kolem stredovyho kruhu".. hehe Tak jedem, Kongo, udrzet!

Reagovat
Atlético de Madrid

Měl bych hodně OT dotaz..Jsi tu zřejmě největší odborník na Francii, tak se zeptám Četl jsem o zájmu Atlétika o Gourcuffa na hostování. Myslíš, že by se ještě mohl dostat do formy a prosadit se ve španělsku?

Reagovat
domingo

Jestli mu nejaka liga bude sedet, bude to Primera. S tou formou je to slozitejsi - on uz je tak zhuntovanej, ze nevim, jestli je to vubec mozny. Kazdopadne kdyz hraje za Lyon, tak i pres ty tricetiprocentni vykony je schopny parkrat za zapas nejakou genialni myslenku.., otazka by byla, kam by s nim pocitali a co by cekali, no. Jinak fanousci Lyonu budou vedet urcite vic, je jich tady asi 6

Reagovat
domingo

A predevsim si teda myslim, ze Aulas ho na hostovani nepusti, on potrebuje prachy..

Reagovat
Atlético de Madrid

Já bych řekl, že se sním počítá na místo pod hrotem, tedy přesně to, co předpokládám hraje i v Lyonu. Vedení tak asi chce do týmu přivést dalšího technika, ideálně někoho jako byl loni Dego, což Gourcuff přesně může být. Týmu by měl dodat kreativitu, kvalitní finální přihrávku a moment překvapení, což jsou atributy, které má ze současných záložníků jenom Arda a někdy Koke.

Jinak díky, s tou formou se asi necháme jenom překvapit, pokud to vyjde (osobně doufám, že ano)

Reagovat
juninho8

ten Dauda je totalne tragicky.....toto vobec nebol faul....chvalabohu za rozhodcov v Afrike ale ten Dauda ma tam uz strasne irituje

Reagovat
fantomas

Co v Africe, všude ve světě. Bejt Platinim/Blatterem, tak je omezení ochrany brankářu první věc, o kterou se budu snažit. Jejich protekce je fakt něco neskutečnýho, fotbalu to vůbec neprospívá.

Reagovat
juninho8

ale ved tam sa ho utociaci hrac ani nedotkol to bolo uplne odveci

Reagovat
fantomas

Já vim, ale i v PL sem takových sraček viděl už.

Reagovat
juninho8

no hej....brakari mi pridu niekedy az prilis ako svaty....aj ked je pravda ze hraci do nich nemozu vletiet ako nepricetny....malo by s ato posudzovat nejako citlivejsie....

Reagovat
smazaný uživatel

Atsu

Reagovat
domingo

"Méšy? Hey kid! Kobe Bryant?"

Jeste jednou, eurosporte. Jeste.. jednou..

http://static.fjcdn.com/pictures/To+the+creators+of+Justin+Bieber+Day+.+I+DONT+KNOW_481982_3817792.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

Jak hraje Maazou dneska?

Reagovat
juninho8

ako vidim tak Daouda ako Dauda

Reagovat
fantomas

Kassaly je určitě kvalitnější brankář.

Reagovat
juninho8

no aj Adam Kwarsey na druhej strane podla mna

Reagovat
fantomas

Těžko říct no, oba sou nevyzpytatelný jako blázen.

Reagovat
juninho8

po tom co predvadzal Dauda mu mohol dat Appiah sancu

Reagovat
fantomas

Teď už sotva.

Reagovat
juninho8

no s tym uz ani neratam ked ho nevyskusal v skupine

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Boye kapitán jestli udržej nulu, tak docela díky čau a fantomas je zpět ve hře!

Reagovat
domingo

Ja spoliham na fakt hodne dobre promakany ctvrtfinale, aspon top 10 musim dat

Reagovat
juninho8

ja som sa tam po prvom kole ani nepozrel cize budem asi posledny

Reagovat
domingo

Na to Mali se fakt neda koukat omg, doufam ze vyleti. Jestli postoupi, tak to vidim na semifinale, ty tintitka v utoku JAR se o tu jejich obranu akorat rozbijou

Reagovat
domingo

Oni fakt celou druhou puli zdrzujou.

Reagovat
fantomas

Achjo, to sou fakt zmrdi...začínám uvažovat o tom, že je dám před Maroko jako nejmíň sympatickej tým turnaje.

Reagovat
M11

fakt bych pred turnajem necekal ze v tymu Ghany si u me nejvice pozornosti ziska golman

Reagovat
smazaný uživatel

domingo znáš Placcu Fessoua?co o něm soudíš?

Reagovat
domingo

Jako ze bych sledoval ligu v Togu? Tak to fakt sorry..

Reagovat
domingo

Kongo je venku, ti kluci si vubec neveri. Fakt jsem jeste nevidel takhle rezignovanym dojmem pusobici tym, 3 minuty pred koncem, v situaci kdy staci dat 1 gol.

Reagovat
domingo

Uplne stejny jako proti Nigeru - zavres jim obranu a proste to vzdaji.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, tak tomu se říká odborník na Afriku Nejde o ligu v Togu, ale o to že se dostal v 18 do repre, v 15 zápasech dal 17 golů a stojí o něj evropské kluby

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
domingo

O co ti jako jde..

V zivote jsem ho nevidel hrat, ty jako jo? pokud ho Six posle do zapasu, tak ho uvidim. Dostat se v prumernym africkym tymu v 18 do repre neni az takovy prekvapko, treba Aboubakar sel jako uplny novacek v osmnacti rovnou na MS a taky ho vubec nikdo neznal - logicky, protoze i kdyby v domaci lize daval 860 golu kazdy zapas, tak malokdo ty ligy sleduje, protoze stoji za hovno a pokud uz je nekdo sleduje, tak je to skaut, tj. je za to placeny, a ja jsem placeny za jine veci, takze to sledovat nebudu, az prestoupi nebo se ukaze v repre, tak ho uvidim a zjistim co je zac. A nauc se uz konecne reagovat poradne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se někdo urazil No jo, jestli to Togo postoupí, což asi jo, jsem zvědavej, na co tady zase budeš blejt

Reagovat
božský John

Takzes ho nevidel hrat, dobry.

Reagovat
domingo

Ale ok, zkusim to: Fessou je mlady utocnik, dava spoustu golu, hrozne silny, tezko odstavitelny od mice, rana jak z dela, na svuj vek pusobi mnohem vyspelejsim dojmem, klasicke kladivo do vapna, strili obema nohama. Velky talent, urcite. Ma taky slusny vyskok, umi i hlavou, silne koncetiny, hodne rychly, ne moc velky technik.

Vsadim se klidne o kilo, ze to minimalne z 90% sedi, stejne jako to sedi na Yayu Sanoga, Nianga, Lukakua a vubec jakehokoliv cerneho utocnika, ktery da v puberte tunu golu a chcou ho slavne kluby.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo v pohodě neber to popichování tak vážně

Reagovat
domingo

Ja se s tebou nepopichuju, mne je Togo ukradeny.

Reagovat
Kongo

To jen on musí všem najevo dávat jak jim strašně fandí.

Reagovat
smazaný uživatel

No to si nemyslím, spíš seš na ně vysazenejAle to neřeš.......Prostě si o sobě myslíš bůhvíco a ono to s těma znalostma neni tak horký co?

Reagovat
domingo

To si nemusis brat osobne, stejne bych byl otravenej z kazdyho, kdo tady chodi kazdej den prudit a dela z diskuse mrdnik.

Reagovat
smazaný uživatel

Mrdník z toho nedělám, jen píšu své názory.To se snad může ne?Když Chelsea porazí arsenal taky její taky její fanoušci píší že je to super a Chlesea je nej.Takže mrdník děláš z diskuze ty, chytrolíne.

Reagovat
fantomas

Hm

Reagovat
fantomas

BOYE!!! Při tomhle bodování bude mít tak 60 bodů..

Reagovat
Mihi

Zajtra poprosím výhru Nigérie a Zambie.

Reagovat
božský John

Shit Tyrone!!! You're out!

Reagovat
domingo

Tak dneska smutek

Reagovat
božský John

Joono. Mel jsem je v tipaci za 3.40 a ghanu 1.4

Reagovat
domingo

Tak za ten kurz byla fakt skoda to nezkusit. Ted asi zkusim Mali, jestli bude mit nizsi kurz proti JAR (coz urcite bude), protoze tam jim celkem verim..

Reagovat
božský John

Oni hrajou tak nechutnej fotbal jako sparta a tim padem budou mit podobne posrany stesti

Maj kapverdy sanci proti ghane? Mne ta ghana prijde nemastna, neslana..

Reagovat
domingo

Ja je dneska nevidel, koukal jsem na Kongo, ale podle skore se rozjeli.. nevim no, podle me by CPV meli minimalni sanci i proti nemastny neslany Ghane, tam uz rozhodujou i zkusenosti..

Reagovat
božský John

To je fakt no. Ale tak Niger by nemel byt souper, kor kdyz dostali brzo branku a museli to aspon trosku otevrit.

Reagovat
Shevchenko

Kdo dal v té první minutě tu tyčku?

Reagovat
domingo

Ja myslim ze Diba, ale hledam nejakou overujici informaci a nikde ji nemuzu najit, vsude je jako prvni zminka o zapase ta penalta o 10 vterin pozdeji

Reagovat
Wat

POSTUUUUUUUUUUUUP

Reagovat
fantomas

Tak Boye 52b. no, nebyl sem daleko.

Reagovat
juninho8

teraz som sa tam prihlasil prvy krat od prveho kola a nie som posledny toto kolo Boye 26 a Gyan 56 a stale tam mam aj Kwarseya cize to je za nula

Reagovat
fantomas

..

Reagovat
juninho8

no ono to vystihuje asi tak cele moje hranie keby som sa tomu mozno venoval aa povyhadzoval po prvom kole hracov ktory bolo jasne ze nebudu hravat tak by to asi bolo lepsie

Reagovat
fantomas

No jasně, proto kroutim očima... ale já to prvně taky zapomněl proházet (proto sem taky na dně)

Reagovat
juninho8

na stvrtfinale spravim daky ten vyber lavne vymenim ghanskych brankarov asi....aj ked Dauda je Dauda ale Kapverdy aj ked predvadzaju dobry futbal tak ghana je ghana....uvidime kto este popostupuje a dako to pozliepam....

Reagovat
fantomas

Ti to připomenu, aby ses ukázal teda.

Reagovat
juninho8

uz aby bolo po skupinovej faze

Reagovat
juninho8

od stvrtfinale im to ukazeme

Reagovat
domingo

Jako vzhledem k tomu, jak tuhle fantu neuveritelne, ale neuveritelne prasim, tak povazuju za zazrak, ze je pode mnou jeste 7 lidi Od ctvrtfinale se pojede stihaci jizda, at se nemusim uchylovat k alibismu

Reagovat
juninho8

podomnou je presne 7 ludi...dobre si to pozrel? ci tych 2 poslednych neratas?

Reagovat
fantomas

Neni jich náhodou víc, co ani nesložili tým?

Reagovat
juninho8

no ja tam vidim len 2 z nulou...som vobec v spravnej lige?

Reagovat
domingo

Jo tak ty, co maji nulu, nepocitam zejo..

Reagovat
juninho8

tak to uz moze byt ako pozeram tak vsetci sme verili Msaknimu

Reagovat
jv

To ještě snad věříme, ne?

Reagovat
juninho8

no jasne....zle som sa vyjadril....Tunisko mam rad a Msakniho tu ospevujem uz od zaciatku turnaja

Reagovat
Pospovič

Co děla na fotce Krampol ?

Reagovat
fantomas

Dyt mu absolutně neni podobnej..

Reagovat
Pospovič

teď když se na to podívám znovu tak máš pravdu

Reagovat
jv

Reagovat
Shevchenko

Zubí se stejně.

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes sem viděl 3 zápas na APN Kongo-Mali. No do teď sem si ze svých komentů "víceméně" dělal srandu,ale jestli se někomu tato "kopaná" líbí ať mi prdel..... A proto musím Stadión- Diváci- (Z Konga opice),hra A celkový dojem? ABSOLUTNĚ nejhorší mistrovství jakéhokoliv kontinentu. Promiň domingo a spol.,ale CO? ...je na tom pěkného?

Reagovat
juninho8

nikdy nevies co sa stane mozno si mal smolu na zapasy ale niektore zapasy maju aj uroven

Reagovat
smazaný uživatel

Ano máš pravdu. Některé zápasy snad musely mít úroveň,ale celkově to je hnus. Stadióny nepěkné( nechci být sprostý),diváci pomalovaní jako křováci,vuvuzely snad nemá cenu komentovat,hra bez "nápadu"( na náhodu),jen dobrá fyzička(taktika? ). Brankáři? Bože co to je? Pardon,ale opice.

Reagovat
Rarášek

Když se ti to nelíbí,tak táhni. Nechápu, proč máš potřebu se vyjadřovat k takovýmhle věcem.

Reagovat
smazaný uživatel

Táhni říkej svoji ..... kluku !

Reagovat
Rarášek

Reagovat
mayday

Vůbec nemá cenu na něj reagovat. Jeden z typických chudáků vyžadujících na intenetu pozornost. Když ho to nezajímá, nechápu, proč jinak by sem furt lezl a upozorňoval na sebe. Někde psal, že je úspěšný chytrý muž středního věku nebo tak nějak, to jsem se musel smát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Ja se s tebou nebudu bavit, protoze jses moc jednoduchej.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha. Takže nemáš jak oponovat. Chápu.

Reagovat
domingo
Reagovat
smazaný uživatel

Já ti neberu tvoje komenty k APN,ale já sem možná "rozežraný" a proto když sem zase díval 90.min na Mali-Kongo tak sem neviděl NIC pozitivního. Prostě sem si všechno "rozebíral" a viděl sem vše

Reagovat
fantomas

Rozebíral, hehe..zhruba takhle? http://tinyurl.com/bzdyren

Reagovat
smazaný uživatel

Krlešovi se smějete, že je jednoduchej a sami s ním komunikujete obrázkovou řečí .

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Narážím na ty obrázky, který jste mu tu s domingem dávali do komentáře. Obecně tenhle trend "pohyblivých obrázků", facepalmů a podobných sraček nechápu.

Reagovat
fantomas

Njn.

Reagovat
domingo

No tak se na to do psi prdele nedivej a bez se divat ven na snehulaky.

Reagovat
smazaný uživatel

rozkaz!

Reagovat
miky10

Mě by ty tvoje rozbory fakt celkem zajímaly, musí bejt pokoukáníčko.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže tomu TY vůbec nerozumíš ! Je mi líto....

Reagovat
miky10

Reagovat
miky10

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
fantomas

Stejně si už prošvih osmej hrací den, selhals.

Reagovat
herbage

Reagovat
miky10

Palec dolů: Lama

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele