Africký pohár národů - čtvrtý hrací den

25.01.2012, 01:55, aktualizováno 25.01.2012, 01:55
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Ve skupině D na Africkém poháru národů jde zatím vše podle plánu - favoriti si připsali svá první vítězství, ať už šlo o favorita vysokého (Ghana) či pouze mírného (Mali). Ani jeden ze zápasů však nenabídl bůhvíjakou fotbalovou podívanou a dvě vstřelené branky jsou prozatímním minimem...co nám vlastně úvodní boje v závěrečné skupině napověděly?

Ghana to nakonec zvládla. Svého soupeře, outsidera z Botswany, porazila 1:0 a může si pořádně oddechnout: dobrý start do turnaje dává Černým hvězdám pozitivní vyhlídky do dalších bojů. Tedy, mluvíme-li o dobrém startu, je ovšem nutné upřesnit, že máme na mysli výsledek - co se předvedené hry týče, rozhodně to nevypadalo na nějaký "válec". Ne že by snad Ghaňané dělali školácké chyby jako Senegal, ale lepší definici zápasu odehraného ze strany favorita na půl plynu aby jeden pohledal. Tohle totiž bylo vítězství, které se ukázalo být stejně tak nevyhnutelným jako nezáživným.

Zápasy Afrického poháru národů jsem zatím viděl všechny, a pokud bych měl jmenovat jeden, který byl nejvíce uspávající, bude to právě úvodní střetnutí skupiny D. Vypadalo to přibližně tak, že výborně připravená Ghana na svého soupeře sice entusiasticky vtrhla, ale velmi záhy poté, když si uvědomila, že od Botswany žádné akutní nebezpečí směrem dopředu nehrozí, drasticky zvolnila tempo a tím prakticky "zabila" atmosféru celého utkání. Čemuž mimochodem napomohla i vysloveně žalostná divácká kulisa na stadionu v městečku Franceville.

Oba týmy vyběhly na hřiště s poměrně jasnými taktickými pokyny; Ghaňané obléhali, Botswaňané odráželi. A prvních deset minut se skutečně neslo v monotónním tempu snah favorita probít se do pokutového území soupeře, který výborně odolával. Zebry, jež na závěrečný turnaj postrčila daleko spíše jednotnost a síla v obraně než nějaké útočné manévry, se zkrátka tváří v tvář kandidátovi na titul zachovaly jediným způsobem, který skutečně mohl přinést nějaké ovoce, a zavřely bránu.

Ghana vyzkoušela řadu herních variant, od rychlých narážeček po dlouhé pasy, leč neúčinně. Prvních 25 minut tak vlastně vůbec nedošlo k situaci, která by stála za zaznamenání. A potom zničehonic do té doby úzkostlivě opatrná defenziva Botswany úplně zkolabovala - inkasovanému gólu z hlavy Johna Mensaha přihlížel stěží uvěřitelný počet bránících hráčů: 6! Jakoby ospalé tempo zápasu mělo na obránce v bleděmodrém zhoubný vliv; jen tak si vyklusávají ve vlastním vápně a koukají na toho velkého borce v bílém dresu, jak skáče (a to nikterak vysoko!) na centr a posílá ho za záda Modiri Maruma, který se mimochodem také dvakrát nepřetrhl.

Pokud zmiňujeme chodící tempo, nemusíme se ovšem zastavovat jen u této klíčové situace; pokud lze jasně určit jednu věc, která zápasu drasticky chyběla, bylo to právě tempo. Stanley Tshosane naordinoval svým svěřencům pozorné zónové bránění a oni ho až na zmíněný kolaps velmi zodpověděně plnili, místo agresivního dostupování Ghaňanů si hlídali své pozice a nutno přiznat, že tuto taktiku zvládali i proti takto špičkovému týmu na jedničku. Ghana sice obrovské části zápasu prakticky nepustila míč z kopaček a neustále byla v útočném tažení, ale reálně od ní žádné nebezpečí nehrozilo, neboť fyzicky výborně disponovaní obránci Botswany v čele s kapitánem Thumou ji k tomu prostě nepustili.

A tak se Černé hvězdy s náskokem v zádech rozhodly nikam nehnat - a výsledkem byl skutečně mimořádně ospalý fotbal, v němž outsider vyčkával, až se favorit unaví, a favorit hrál na údržbu a maximálně v lehkém poklusu, aby se příliš neunavil. Botswana navíc ukázala esenciální nutnost této taktiky - když totiž hrál Tshosaneho tým později přesilovku a musel nutně skórovat, vyplula na povrch s bolestivou zřejmostí velká technická indisponovanost jeho hráčů. S výjimkou neúnavně sprintujícího a centrujícího Mongaly (který podal velmi dobrý výkon) si nebyli borci v bleděmodrém schopní často ani vyměnit míč mezi sebou.

Na druhou stranu jim však nelze upřít, že nebezpečné brejky zkrátka umí. Proti Ghaně předvedli dva - jednou musel zachraňovat před jasným gólem obránce Boye, podruhé to favorit odnesl červenou kartou za stažení unikajícího Ramatlhakwaneho. Provinil se kapitán Mensah, jehož zápis do utkání je vůbec pozoruhodný - sice svůj tým nakonec oslabil, ale v souladu s impotencí Botswany a její neschopností jakkoliv převzít tempo hry a dostat se do souvislého tlaku to vlastně ani žádné oslabení nebylo (Zebry neměly v přesilovce vůbec žádnou zaznamenáníhodnou šanci!!), navíc jeho zákrok přišel zkušeně těsně před vápnem a zabránil obrovské gólové příležitosti. V neposlední řadě byl právě Mensah střelcem prvního gólu, a co především: až do svého předčasného odchodu pod sprchy předváděl skvělý výkon a byl zřejmě nejlepším hráčem na hřišti, společně s André Ayewem, jehož agilita, fotbalovost a skvělá technika, s níž motal hlavy obráncům Botswany, jako by to byly tréninkové kužely (taky na něj bylo odpískáno zdaleka nejvíc faulů), působily v tom chodícím, ospalém zápase jako svěží závan jarního vánku. (Jeho bratr Jordan oproti tomu takřka nebyl vidět.)

Shrnuto a podtrženo, nakonec to byl vcelku vyrovnaný zápas, kterému by nejvíc slušel výsledek 0:0. Ani jeden tým si ho zřejmě za rámeček nedá - Ghana bude v dalších střetnutích potřebovat trochu víc života do toho umírání (ovšem nepochybujte o tom, že bude-li si to situace vyžadovat, Černé hvězdy zapnou mnohem vyšší obrátky - koneckonců disciplinovanost a organizace hry byla vidět už nyní, jen se Ghaňanům prostě příliš nechtělo hrát proti neškodnému soupeři na krev), Botswana se zase nesmí dostávat do pozice, kdy se po ní vyžaduje tvůrčí herní činnost. To totiž rozhodně nebyla součást toho kouzla, které poslalo Tshosaneho mančaft na šampionát.

Ghana - Botswana 1:0

25. minuta - GÓL! Hned první zaznamenáníhodná akce zápasu končí trefou v Marumově síti. Ona to vlastně ani žádná pořádná šance nebyla; zdánlivě nenápadný míč z rohu, jakých je v každém zápase několik, prolétl trestuhodně laxní obranou Botswany až ke kapitánu Mensahovi, který zřejmě mnoho snadnějších gólů v životě nevstřelil.

27. minuta - Vlastně první velká gólová šance zápasu. Asamoah Gyan se doslova probil klubkem bránících hráčů a vypálil po zemi, ale Marumo jeho pokus zlikvidoval.

38. minuta - Pěkná kombinace mezi bratry Ayewy končí u Jordana, který možná poněkud ukvapeně vysílá zpoza obránce technickou střelu do Marumových rukavic.

51. minuta - První šance Botswany, a hned gólová! Aktivní Mongala centruje na bližší tyč, kde mimo dosah brankáře Kwaraseyho hlavičkuje Moatlhaping a sklepávat do brány je připravený Ramatlhakwane - před ním však výtečně zasahuje John Boye, když v pádu odkopává míč z brankové čáry.

66. minuta - Okamžik, který se jeví jako klíčový (ač jím nakonec nebude). Po obrovské hrubce Annana, který podskakuje jednoduchý centr z hloubi pole, míří úplně sám na bránu Jerome Ramatlhakwane - kanonýra Botswany však těsně před pokutovým územím stahuje k zemi Mensah a dostává jednoznačnou červenou kartu, vůbec první na turnaji.

90.(+4) minuta - Ghana může v samém závěru ještě navýšit svůj náskok, ale Marumo dobře zasahuje proti Inkoomově tvrdé ráně.

Ghana (4-2-3-1): Kwarasey - Pantsil, Boye, John Mensah, Inkoom - Agyemang-Badu, Annan - J. Ayew (59. Alhassan), Muntari (72. Jonathan Mensah), A. Ayew (88. Abu) - Gyan

Botswana (4-1-4-1): Marumo - Motlhabankwe, Letsholathebe, Thuma, Ramoshibidu - Nato - Moatlhaping, Motsepe (60. Ngele), Gabonamong, Mongala - Ramatlhakwane

Nejlepší hráči zápasu: André Ayew, John Mensah (oba Ghana), Phenyo Mongala (Botswana)

Týmovost vs. individualita. To by byl nejkratší a možná i nejvýstižnější report ze zápasu dvou západoafrických celků, který ovšem v první řadě vyústil v duel francouzských trenérů: Alain Giresse vs. Michel Dussuyer. Mali vs. Guinea. Týmovost vs. individualita. A Mali bylo v tomto utkání lepším týmem a výhru si plně zasloužilo.

Ono na těch řečech o "obrozeném Mali" skutečně něco bylo; z herního projevu Orlů se vytratila přílišná silovost a agresivita záložní řady a také spoléhání na útočné individuality (čili Kanoutého) a jako náhrada se objevila disciplína, taktická disponovanost, klid a efektivita. Abychom to ovšem s tou generační revolucí příliš nepřehnali: nebýt posledního přeživšího člena "staré gardy," Seydou Keity, bůhví jak by fotbal v podání Mali vlastně vypadal. Famózní dispečink, čtení hry a rozdělování míčů barcelonského matadora ve středu pole byla totiž tou klíčovou ingrediencí, která převážila misky vah na stranu borců v žlutých dresech.

Na druhou stranu je však třeba uznat, že shazovat výkon Guiney by také nebylo úplně košer. Dussuyerův tým sice skončil hluboko poražen po taktické stránce, nicméně i přes poněkud rozháraný "hurá" styl nahoru dolů si dokázal vytvořit velké množství příležitostí a Malijcům nakonec tři body ubránil brankář Soumbeyla Diakité, který tak zároveň postavil na hlavu pochybovačná tvrzení o tom, že právě mezi tyčema je největší slabina mužstva. Diakité byl skutečně žhavým kandidátem na místo mezi nejlepšími hráči zápasu a zejména jeho zákrok v závěrečných vteřinách proti Feindounově projektilu zásadní měrou ovlivnil konečné skóre zápasu...

Guinea byla nebezpečná jednoduše proto, že má v útoku skvělé individuality. To je fakt, který jí pravidelně pomáhá v kvalifikačních bojích a v zápasech se slabšími celky, případně s těmi, kterým organizace hry zas až tolik neříká. Tady šlo ovšem daleko spíše o sólová představení obou Bangourů v prvním poločase a Camary ve druhém; zvláštní zápas potom sehrál Pascal Feindouno, který sice předvedl opravdu slušnou porci nebezpečných centrů, ale jinak se v rozsáhlých herních pasážích naprosto vytrácel, nenabízel se a netvořil hru, díky čemuž působila záloha v bílých dresech oproti svému protějšku s Keitou uprostřed neorganizovaně a chaoticky. Malijci zkrátka prostor mezi vápny zcela ovládli a Guinea se nebyla schopná dostat do souvislého tlaku ani v závěru zápasu, kdy nutně potřebovala vyrovnat - i tehdy musel disciplinované, dobře dostupující a vymezené prostory si hlídající Orly větrat především Camara, na vlastní pěst. Ono to totiž vypadalo, že jak Feindouno, tak Ismaël Bangoura na tom nejsou zrovna ideálně fyzicky (a že tento zápas bude v první řadě o fyzičce, to bylo jasné již před úvodním výkopem).

Guinea má postupové šance po tomto výsledku řádně nahnuté, protože ani (rozhodně ne jistá) výhra nad Botswanou jí pravděpodobně nebude stačit, a bude proto muset uhrát co nejlepší výsledek s favority z Ghany, což bude oříšek vzhledem k tomu, že Černé perly poslední dobou nemají sebemenší problém svého protivníka takticky vyšachovat a zkušeně ubránit. Spoléhat se můžou především na standardní situace, jejichž provedení bylo zatím asi nejnebezpečnější ze všech týmů na šampionátu; Feindounovy centry, Bangourova pohyblivost nebo Zayatteho výskok jsou velice silné zbraně. Pořád jde ale o vymezené herní situace, ne o hru jako celek. Tam mají Dussuyerovi svěřenci zkrátka velké mezery, a nabízí se otázka, jestli vynechání Constanta ze závěrečné nominace bylo skutečně nejšťastnějším tahem...

Ani Mali ovšem nemá úplně čisté svědomí, neboť závěrečný nápor dotahujícího celku, který odstartoval příchod střídajícího Sadia Dialla, se dal eliminovat; pouhé hlídání vymezených prostorů působí v takové situaci příliš pasivně a přímo si říká o vyrovnávací gól, zvlášť když Malijci jako by ani nechtěli útočit, do brejků se vydávali jen váhavě a maximálně ve dvou hráčích a raději vůbec neopouštěli "bezpečí" vlastní poloviny. On ten nápor sice nebyl bůhvíjak nebezpečný a v podstatě byl obránci ve žlutých dresech vcelku bez potíží uhájen, ale proti organizovanějším týmům s efektivnějším řešením útočných situací by takový přístup skutečně zaváněl velkým průšvihem. I přes lichotivý výsledek se zkrátka na výkonu vítěze daly najít chyby - sice ne fatální, ale trestatelné už ano.

Jinak si ale Alain Giresse může gratulovat. Dokázal totiž své svěřence ideálně připravit na klíčový souboj, a získané tři body jsou obrovským příslibem do dalšího průběhu šampionátu. Momentálně je totiž Mali jasným kandidátem na postup; "boj o druhé místo" už má úspěšně za sebou.

Mali - Guinea 1:0

18. minuta - Ismaël Bangoura se po standardní situaci dostává k zakončení, když přeskakuje hned dvojici bránících hráčů; jeho hlavička nutí gólmana Diakitého k prvnímu vážnějšímu zákroku.

27. minuta - Nebezpečný brejk Guineje! A opět je u toho aktivní Bangoura, který na pravé straně utíká svému obranáři Tambourovi a razantně střílí; trefuje však pouze boční síť.

30. minuta - GÓL! Zničehonic se do útoku dostává Mali, konkrétně Modibo Maïga, který odvádí fantastickou práci a obehrává hned trojici obránců, aby předložil pas Abdou Traorému; ten sice v ideální pozici netrefuje, ale za ním stojící jmenovec Bakaye už nekompromisně odklízí míč do brány. Střelu ještě tečoval zády jeden z bránících hráčů.

34. minuta - Guinea má velkou příležitost na vyrovnání, ale brankář Diakité včas zasahuje; Ismaël Bangoura obehrává obránce N’Diayeho a utíká směrem k malijské bráně, avšak její strážce dobře vybíhá a šanci likviduje.

36. minuta - Mali se dostává do brejku a Modibo Maïga může jít sám na brankáře, ale je mu pískán ofsajd - záznam ukazuje, že šlo o chybné rozhodnutí sudích.

66. minuta - Obrovská šance Guineje! Střídající duo Camara - Barry poprvé úřaduje; první jmenovaný hráč centruje zleva před bránu, kde Barrymu chybějí centimetry ke gólové hlavičce.

76. minuta - Guinea se stále snaží vyrovnat, a opět je u toho skvělý Camara, který se uvolňuje v rohu hřiště přes dva hráče a centruje do vápna; míč sice prolétne před Diakitého bránou, ale žádný guinejský hráč není dostatečně blízko.

90.(+2) minuta - Pěkná ukázka závěrečného tlaku Guinejců: jejich brankář Naby Yattara rozehrává míč vysokým odkopem, který končí pohodlně v náručí jeho protějšku Diakitého.

90.(+4) minuta - A bez předchozího varování je tu ještě jedna možnost na vyrovnání! Pascal Feindouno bere v závěrečných vteřinách odpovědnost na sebe, pálí přesně zdálky, ale finální akce celého zápasu končí bravurním zákrokem bezchybného Soumbeyly Diakitého.

Mali (4-3-2-1): So. Diakité - D. Diakité (86. Coulibaly), N’Diaye, Kanté, Tamboura - Sa. Diakité (74. Sow), Keita, B. Traoré - A. Traoré, Maïga - Diabaté (64. Dembélé)

Guinea (4-2-3-1): Yattara - T. Bah, D. Baldé, Zayatte, I. Diallo - H. Baldé (80. S. Diallo), M. Bah - A. Bangoura (58. Camara), Feindouno, I. Traoré - I. Bangoura (62. Barry)

Nejlepší hráči zápasu: Keita, B. Traoré (oba Mali), I. Bangoura (Guinea)

Co čekat od zítřka?

Druhé kolo skupinových bojů se rozjede opět v Rovníkové Guinei a na řadě bude skupina A, v níž domácí celek uvítá Senegal a Libye se střetne se Zambií. A vzhledem k mimořádně zajímavému vývoji, nastolenému výsledky prvních zápasů, půjde skutečně o hodně.

Nejprve něco stručné matematiky - teoretické, pochopitelně. Pokud Rovníková Guinea porazí Senegal a Libye neporazí Zambii, bude mít postup do osmifinále jistý; něco takového by bylo samozřejmě obrovským šokem. Totéž se dá v obráceném gardu aplikovat i na Zambii; šestibodový celek zkrátka po druhém kole postupuje na 100%, pokud se jeho soupeři neseřadí na bodových hodnotách 3, 3, 0. Naopak Senegal může vypadnout, pokud své utkání prohraje a zároveň Zambie získá proti Libyi alespoň bod (a totéž platí obráceně i pro Libyi). Je ale vůbec některý z těchto scénářů reálný?

Rovníková Guinea Senegal neporazí. Toť můj tip, podpořený elementární teorií o předčasném odepsání Lvů z Terangy; Traorého mužstvo má totiž stále obrovskou sílu a odepisovat je po jednom nepovedeném utkání s nejsilnějším soupeřem ve skupině, v němž se navíc prakticky půl hodiny sápali po vyrovnání, by bylo pošetilé. Jistě, Senegal má problémy se zálohou, což se vědělo už před šampionátem a samozřejmě to jen tak mávnutím ruky nezmizí; tento fakt by jej však měl více limitovat až ve vyřazovacích bojích. Každopádně očekávejte hodně živelné utkání, ve kterém se střetnou dva celky, jejichž největší vášní a sílou je ofenziva.

Největším otazníkem zítřejších bojů je Libye. Paquetův tým se totiž klidně může psychicky "složit" a zbytek šampionátu pouze dohrát bez vidiny na postup, stejně tak je ovšem možné, že brazilský kouč své svěřence nabudí a vyburcuje k boji; koneckonců, není přece možné, aby jedna z nejlepších defenziv na kontinentu prostě zničehonic zapomněla hrát. Pokud se Libyjcům povede dobře pokrýt útočné trio soupeře, neprohrají. A nezapomínejme na jeden velmi důležitý fakt: oba celky se nedávno střetly v kvalifikaci. A tam to byl právě arabský tým, který slavil úspěchy: doma složil protivníka brankou Sa’ada 1:0, venku pak uhrál bezbrankovou remízu...

Stranou pozornosti

- Jižní Súdán je nejnověji uznaným suverénním státem světa, a to se odrazilo i ve světě fotbalu. Nově vzniklý reprezentační tým byl ustanoven těsně po vyhlášení nezávislosti, za domácí půdu si zvolil stadion v hlavním městě Jubě a v rámci červencových oslav sehrál pod prvním trenérem v historii, Maleshem Sorem, přátelské utkání s keňským celkem Tusker FC (Sorův tým nakonec prohrál 1:3). Přestože asociaci Jižního Súdánu coby právoplatného člena prozatím neuznává ani FIFA, ani CAF, podniká nový stát kroky za zapojení do oficiálních fotbalových struktur. Národní delegace navštívila loni v září Issu Hayatoua, šéfa afrického fotbalu, v jeho sídle v Káhiře; před třinácti dny se potom delegace CAF a FIFA slavnostně vypravily do Juby zkontrolovat tamní fotbalovou infrastrukturu a úroveň. Vše se zdá nasvědčovat tomu, že se africká fotbalová asociace v blízké době rozrostě o dalšího člena...

- A něco z aktuálnějšího (a odlehčeného) soudku. Neúspěch Senegalu v dalším zápase s domácí Rovníkovou Guineou by jistě nepotěšil žádného jeho fanouška, ale pokud žijete přímo v Batě, máte situaci ještě těžší. BBC přinesla krátkou reportáž o Adamovi Kebém, provozovateli obchůdku v ekonomickém centru pořadatelské země, ve kterém prý můžete koupit cokoliv od telefonů přes žárovky, rýži a olej až po "tisíce jiných položek". "Bata je krásné místo a žije se tu skvěle," říká Kebé, "ale teď si ze mě lidé utahují a říkají, že prý prohrajeme i další zápas. Já ale na stadionu nebudu chybět a podpořím svoji zemi. Po prvním utkání mi bylo bratrů líto, ale myslím, že se nakonec dostaneme daleko." Jinak se ale prý obchodu v přístavním městě daří více než dobře a domorodci jsou milí a srdeční lidé.

- Jak už bylo při přenosech zápasů několikrát zmíněno, příští šampionát se odehraje už za rok v Jižní Africe, neboť CAF přechází na pořádání turnajů v liché roky. Devětadvacátý ročník kontinentálního mistrovství tak bude zásadním způsobem přelomový, a přelomový je i kvalifikační formát: jelikož týmy budou mít na kvalifikaci pouze necelý rok, není možné uspořádat kalendář klasickým stylem s několika finálními skupinami, jejichž vítězové by nakonec postoupili. Generalita afrického fotbalu tak vymyslela systém, který skýtá ještě větší množství pro překvapení než doposud: všechny zúčastněné celky se utkají v dvojzápasech doma - venku, a to ve třech kolech. Předkolo pro čtyři nejhůře nasazené týmy už je za námi: Svatý Tomáš a Princův ostrov postoupil přes Lesotho a Seychelám vyklidilo bez boje místo Svazijsko; malá jihoafrická zemička odstoupila z finančních důvodů. V prvním kole se postupující z předkola připojí k šestadvaceti týmům, které neprošly kvalifikací na právě probíhající turnaj, a čtrnáct vítězů těchto duelů bude následně nalosováno k účastníkům turnaje na rovníku. Těchto 30 finálních týmů pak utvoří dvojice, jejichž 15 vítězů se připojí k pořadatelům z Jižní Afriky. Taky cítíte ten obrovský potenciál pro ještě více šokujících výsledků?

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (143)

Přidat komentář
Radin

tady ta skupina dopadne snad jako jediná podle očekávání :-)

Reagovat
Liquid

taková dvojice v kvaldě Ghana - Pobřeží Slonoviny, Egypt - Alžírsko, Nigérie - Kamerun nebo naopak třeba DR Kongo - Kongo, Středoafrické republice bych přál postup, ale mají hned Egypt

Reagovat
smazaný uživatel

to hej, bude to chaos. ale aspoň trochu spestrenie, nie ako u nás v europe kde sa nasadzuje ešte aj na baráž

Reagovat
cetto

ty bys chtěl, aby se na ME dostaly třeba jen 4 TOP týmy a zbytek byl tvořen nějakým průměrem nebo dokonce i podprůměrem? To by pak asi trochu ztrácelo smysl, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

čo by strácalo zmysel? bolo by to zaujímavejšie... koho ti vyžrebujú s tým hráš, dostane sa tam ten, kto na to má...

Reagovat
smazaný uživatel

Budete sa na Eurofotbale venovať aj africkej kvalifikácii na MS, čo začne v júni ? Nejaké tipy na umiestnenie a tak...?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem, že bude padat více gólů

Reagovat
cubinho

Tak ta kvalifikace je hodně zajímavá

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana nic moc nepredvedla z toho, co jsem videl....zatim APN trosku zklamani pro me, ale aspon se mi dari v sazeni na nej!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
czech_mira

7. pro mě!

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana bola včera otrasná Ale Mali ma príjemne prekvapilo, stavím sa, že takýmto herným štýlom by v pohode tromfli favoritov v ďalšej fáze

Reagovat
smazaný uživatel

No, snáď to bude zaujímavejšie v ďalších kolách keď sa to už rozbehne...

A inak, pekný článok...

Reagovat
fantomas

No, tak v Bata to na výkop zatim nevypadááá... :))

Reagovat
stas87

hm,dnes som sa tesil na zambiu,aj som si vdaka tomu prisposobil program na odpoledne a hrat sa zrejme nebude

Reagovat
fantomas

No já kvůli tomu vstával o tři hodiny dřív, to teprv zamrzí...

Reagovat
stas87

daju to na zajtra ze?ale to si vyberiem k sledovaniu asi dusan,ten som zatial nevidel

Reagovat
fantomas

Vůbec nemám potuchu, kam se takový zápasy odkládaj..

Reagovat
smazaný uživatel

se nadělá pro trošku vody

Reagovat
fantomas

Viděls ty záběry z testování trávníku?

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň jim nebude balon odskakovat od nohy

Reagovat
Wat

No právě, v tom je ten problém, že by od té nohy neodskakoval.

Reagovat
fantomas

Ale už to nevypadá zle, aspoň to sudim na první pohled nešplouchá pod kopačkama.

Reagovat
Wat

Reagovat
Wat

Tak doufám, že Senegal mi nezrušej...

Reagovat
fantomas

Bože, to je vlastně na stejnym stadionu. To už aby se ty výpravy přesouvaly někam jinam, ať se fakt aspoň jeden zápas hraje. Jinak mě hrozně naserou (a dominga potěšej no)...

Reagovat
fantomas

HRAJE SE!

Reagovat
smazaný uživatel

v kolik¨

Reagovat
Mada

18:15

Reagovat
smazaný uživatel

já tu mám akorát kecání ve studiu

Reagovat
Mada

Bude to hodně zajímavé.

Reagovat
fantomas

Skoro si až skromně tipnu, že nepadne gól. Ale nevadí, hlavně že sem nevstával zbytečně..

Reagovat
Mada

Já Zambii věřím že tam nějaký gól dají, ale podle prvních záběrů to vypadá na vodní fotbal.

Reagovat
fantomas

Hm.. sme mimo oba.

Reagovat
Mada

Tak oba vedle...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě žes to řekl

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Občas je fajn se podívat na vodní pólo, to je fakn

Reagovat
smazaný uživatel

*fakt

Reagovat
Mada

To je vodní fotbal, ale dá se to lehce zaměnit.

Reagovat
stas87

tak som rad ze hraju ale povazujem to za nesposobile ihrisko

Reagovat
fantomas

Náhodou, je to prdel...teď si aspoň nikdo nemůže stěžovat, že to je nuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je ten rybník na půlce Libye.

Reagovat
Mada

Nechtěl bych tam dělat skluz .

Reagovat
fantomas

Jojo, a jak se mu Zambijci záměrně vyhýbaj..

Reagovat
fantomas

Ještě pár skluzů a Senegalci s Rov. Guineou sehrajou regulérní zápas.. :))

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

No, s klidem se ty dva týmy na tenhle zápas asi nedívají.

Reagovat
smazaný uživatel

Krásnej gól

Reagovat
fantomas

Wow, krásně. Kalaba s Mayukou sou fakt skvělí hráči..

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

Tak jezero nakonec pomohlo.

Reagovat
smazaný uživatel

A vůbec, pěknej zápas. Nahoru dolů, v tempu, osobní souboje, jsou tam vidět znaky kvality... Dobrý. Jen to ti hráči nemůžou takhle vydržet, to tam v druhym poločase umřou.

Reagovat
fantomas

No už dvě předčasný střídání taky..

Reagovat
smazaný uživatel

No jo. Ono to je fakt o zdraví tohleto, i když mně se to líbí. A to druhý střídání nebylo kvůli tomu terénu, no.

Reagovat
fantomas

Já se přiznám, že sem to nepostřeh...jen jeden pěknej šrám, ale kvůli tomu asi těžko střídal, když už to měl zalepený.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak to jsem asi mimo já. Mi přišlo, že střídal kvůli tý ráně do ksichtu.

Reagovat
fantomas

Nevim, určitě se hlásil do hřiště, pak sem chvíli zkoumal sestavy, tak sem nedával pozor.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já už nevim no Jsem mimo.

Reagovat
fantomas

No nemusíš bejt..

Reagovat
smazaný uživatel

tak jo

Reagovat
smazaný uživatel

Možná to zaonačil tak, že využil tý rány, aby mohl střídat Já bych teda na tomhle terénu fakt chtěl bejt střídanej co nejdřív.

Reagovat
fantomas

"Kalaba with the shot which almost got there in a slow motion"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mihi

Mohol by mi niekto, kto to sleduje, poradiť, či mám skúsiť podať na Zambiu?

Reagovat
fantomas

Pffff...jestli je něco těžkej sport na tipování, tak vodní fotbal. Takže bych ti neradil žádnou sázku na tenhle zápas.

Reagovat
fantomas

A teď už určitě ne.

Reagovat
Mihi

Akurát dostali gól, takže díky

Reagovat
Mihi

Nádherný gól

Reagovat
cubinho

Super!

Reagovat
Mada

Nádhernej gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ty vole, Mayuka! A Katongova oslava.

Reagovat
Mihi

Chvíľu pred gólom bol kurz 5

Reagovat
fantomas

Na co? Na Zambii?

Reagovat
Mada

Mayuka je neskutečný.

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa, kde se na to díváte? Já byl vyhnanej jak pes od Eurosportu v televizi

Reagovat
cubinho
Reagovat
smazaný uživatel

Dík.

Reagovat
fantomas

Hm, tak ten se šrámem je furt na hřišti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

http://coolsport.tv/stream2.html

Tady máš když tak (mou) alternativu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Katongo, ty jo..

Reagovat
stas87

stas87

24.01.2012 21:37

ak si libyjcania pohlidaju mayuku a katonga tak ofenziva zambie rapidne klesa...co som cital a pocul tak libya nebola v prvom zapase az taka hrozna...skusil by som x

no az tak som sa s tym utokom netrafil ale vysledok ano

Reagovat
cubinho

Reagovat
fantomas

No máš tam "ak", takže víceméně prognóza kvalitní - problém byl jen v tom, že oni to "ak" nesplnili no. (plus teda Kalaba určitě ještě, ten má na tu ofenzívu možná i větší vliv než Katongo)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

kalaba dal ten druhy gol senegalu ze?na toho som pozabudol,libya sa ale tymto vysledkom vyradila,na 70% je jasno o postupujucich z tejto skupiny

Reagovat
fantomas

Nn, krásně přihrával na ten první Mayukovi. Druhej dával Katongo.

Reagovat
fantomas

Btw. pokud Senegal porazí EQG, neni jasný vůbec nic. Může to bejt ještě hodně zajímavý.

Reagovat
stas87

ja ratam s tym ze senegal dnes zvitazi a guinea bude muset hrat v poslednom kole na vyhru a na to podla mna nemaju kvalitu v utoku tak ako zambia

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já jsem spokojenej s tim zápasem Pěkné to bylo (i když s druhýho poločasu jsem toho moc neměl).

Reagovat
smazaný uživatel

*z

Reagovat
fantomas

Tak další zápas zas až za hodinu. Doteď stihly uschnout leda obě vápna, nic jinýho se nezlepšilo, bych řekl. Takže snad s tim za tu hodinu něco udělají, ať aspoň jeden zápas - ten s lepšim potenciálem - odpovídá předpokladům..

Reagovat
smazaný uživatel

S lepším potenciálem? Tak nevim, jestli nakonec nedám přednost APN před CC.

Reagovat
fantomas

No čeká se ofenzivní fotbal z obou stran...Guinea moc nemá předpoklady pro to, aby Senegal zatažená v bloku ubránila, takže na to dost možná i s podporou fanoušků prostě vletí. Bohužel je tu furt ten faktor počasí no.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten furt může, co se týče zábavnosti, ovlivnit ten zápas na obě strany. Uvidim, možná budu přepínat (což znamená, že budu mít kulový z obojího ).

Reagovat
fantomas

Né, to nedělej.

Reagovat
fantomas

100. pro Mayuku.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně koukám, že je to ještě zajíc. Doufám, že se v Evropě vykope víc na oči.

Reagovat
fantomas

Jojo, druhou sezonu pravidelně za áčko top švýcarskýho klubu. Určitě už před turnajem o něm skauti, co jeli na APN, věděli. Takže to teď bude mít snazší než ostatní..

Reagovat
Mada

Reagovat
Mihi

Reagovat
cubinho

Dobrý fotbal zatím.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš to tak, že je zatím dobrý na to, na jakém se hraje terénu? Nebo tě opravdu uspokojil?

Reagovat
Wat

Trochu přesnosti, Dembové...

Reagovat
verv

Tomu Dembovi to tam prostě nespadne

Reagovat
fantomas

Nj, jak sem čekal...přepli mi to na Clasico..máte někdo něco stále jedoucího, nejlíp v aj?

Reagovat
verv

mám stejnej problém

Reagovat
Wat
Reagovat
fantomas

No tam sem přesně nic anglicky nevybral ..ta stránka s ES mi nák ne a ne naběhnout, navíc s ní mám mizenrý zkušenosti.

Reagovat
Liquid

snad to ti domácí uhrajou a v posledním zápase (domluvená) remíza se Zambií a postup obou

Reagovat
djiros

Senegal je tak slaboučký? Nedovedu si představit, že s tím materiálem nejsou schopni dát branku.

Reagovat
Wat

Lexa musí skákat do stropu...

Reagovat
fantomas

Doprdele máte něco spolehlivýho?? Já už 15 minut střídám jedno po druhym, všechno uplně na píču, nic z toho nemám...

Reagovat
fantomas

Dík.

Reagovat
fantomas

Ekanga.

Reagovat
smazaný uživatel

Ekanga Snad neumře.

Reagovat
djiros

To bylo teď divadlo Ekanga

Reagovat
Wat

Jaj, chudák.

Reagovat
djiros

A teď ještě jeden za to divadlo! SOOOW!

Reagovat
Wat

No áno!!!

Reagovat
djiros

Balboa mohl knockoutovat celý Sengal

Reagovat
smazaný uživatel

kráááááásaaaaaaaaaaa!!!

Reagovat
djiros

Blázni

Reagovat
cubinho

Je taaam!

Reagovat
fantomas

Mrazí mi.

Reagovat
cubinho

Reagovat
djiros

Konečně jsem se dočkal toho kvůli čemu jsem se na APN těšil.

Reagovat
fantomas

Chudák domingo, že vynechal tenhle den zrovna. Čvachtačka + jeden z nejúžasnajších příběhů historie APN...oh come on!

Reagovat
djiros

Snad to bude v tomto duchu pokračovat.

Reagovat
Mada

Dneska hodně zajímavý zápasy.

Reagovat
Wat

Já jsem zklamanej, ale musim uznat, že to bylo fakt dramatický až do posledního hvizdu... Dembovci budou dřív v Anglii, než bych si přál.

Reagovat
fantomas

Mě to nemrzí. S timhle fotbalem si postoupit prostě nezasloužili. Z favoritů toho po taktický stránce předvedli zdaleka nejmíň...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Muž zápasu Álvarez. Na první gól krásný centr a druhý sám zařídil.

Jinak jsem tak trochu čekal, že by to Rovníková Guinea mohla urvat díky terénu už v tomto zápase.

Reagovat
Wat

O překvapení nebude nouze, věští Gyan...

Reagovat
Liquid

paráda zase jsem trefil výsledek ale postup domácích o kterých se říkalo, že by se na ten turnaj vůbec nedostalo a šup po 2 zápasech postup, fantazie a nesympatický Senegal končí

Reagovat
Liquid

nevíte za co byla ta červená pro Doého ?

Reagovat
fantomas

Za zdržování při oslavách podle všeho..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele