Africký pohár národů - první hrací den

20.01.2013, 05:08
Názory a komentáře
Je to tady! V jihoafrickém Johannesburgu byl včera rozehrán v pořadí už 29. Pohár národů a na rozdíl od loňského ročníku, kdy k první bezbrankové remíze došlo až ve finále, se včera urodily hned dvě - skupina A bude na svého prvního střelce čekat minimálně další čtyři dny.

Prořídlé ochozy stotisícového kolosu jménem FNB Stadium sledovaly úvodní ceremoniál v deštivém počasí, které ovlivnilo i samotné zápasy. Čest zahájit celý turnaj dostala jihoafrická zpěvačka Ayanda Nhlangothi, jejíž vystoupení se brzy přetavilo v surreální představení plné tance, radosti a barev.

Což vzhledem k tomu, co mělo zanedlouho následovat, můžeme označit za ironickou hříčku osudu. Fotbalové menu totiž tak zajímavé zdaleka nebylo. To platí zejména pro úvodní klání domácích Bafana Bafana s outsiderem z Kapverd, které vejde do dějin afrických mistrovství coby historicky první bezbrankový zahajovací duel...

Jestliže jihoafrické fanoušky před šampionátem něco trápilo, byl to útok národního týmu; možná i proto se kouč Gordon Igesund rozhodl překvapit a poslat na hřiště od začátku hned dva forvardy. Návrat ke "starému dobrému" 4-4-2 však nebyl jedinou věcí, která na domácí sestavě oproti předturnajovým prognózám neseděla - jako by se Igesund snažil bojovat s matnou formou pomocí léčby šokem, nechal na lavičce kromě nejlepšího útočníka Mphely i mladého playmakera Serera a sehranou dvojici beků Gaxa - Masilela. Šanci naopak nečekaně dostali Majoro, Phala či Matlaba.

Že tento krok nevyšel, je jasné už z konečného výsledku; pro Bafana Bafana je však získaný bod spíše výhodou, a to už je mnohem hlubší a závažnější problém. Jistě, Kapverdy už mnohokrát ukázaly, že umí "zavřít" obranu i proti silnějším soupeřům, ale impotence, kterou se Igesundův tým v útoku prezentoval od první do poslední minuty, nechávala defenzivu vedenou výborným Nandem Nevesem vlastně v naprostém klidu.

Gólman Vozinha si na míč sáhl pouze při brzké Tshabalalově navštívence, která mu z přímého kopu zaplula rovnou do náruče, a největší gólovku měli borci v zelenožlutých dresech až v nastaveném čase z víceméně náhodného rohu. A co hůře - ani příchod vzývaných Mphely se Sererem vlastně nebyl na hře pořádně vidět... na rozdíl od Chabangua, který si minimálně svojí aktivitou řekl o základní sestavu.

Jestli si JAR může ze zápasu odnést něco pozitivního, je to situace ve středu hřiště - stopeři Khumalo se Sangwenim působili jistým a suverénním dojmem, což platí zejména pro prvního jmenovaného, který navíc nekompromisně vládl ve vzduchu (a může být velmi silnou zbraní ve standardních situacích, jak se koneckonců ukázalo v závěru zápasu). Také nenápadný dělník středu pole Reneilwe Letsholonyane opět ukázal, jak důležitým hráčem pro chod mužstva vlastně je. Ano, tyto pozice Jihoafričanům fungovaly - problémem bylo všechno ostatní.

Ani zdvojení útoku totiž neznamená, že tým bude hrát útočněji; obrovská propast, která zela mezi naprosto neviditelnou dvojicí Parker - Majoro a zataženou záložní řadou, nejenže ničila přechody do útoku, ale navíc dovolovala Kapverďanům poměrně v poklidu a bez stresu vyvážet míče z obrany. Tady měli vstoupit do hry křídelní hráči, tedy Phala s Tshabalalou - a je nutno říct, že Tshabalala se aspoň snažil (leč jeho současný přínos hře je omezen takřka výhradně na zahrávání standardek). Phala, na druhou stranu, pokazil prakticky vše, na co sáhl (a ani toho moc nebylo).

Na krajích hřiště vůbec Kapverdy svého soupeře zcela vymazaly - a jelikož Antunesův tým vyznává brejkový styl hry, byl právě on tím nebezpečnějším z obou soupeřů. Poločasová statistika dokonce ukázala, že měl outsider v tu chvíli o celých šest procentních bodů vyšší držení míče, čemuž jsem se spolu s komentátorem anglického Eurosportu upřímně divil - zdálo se totiž, že karty jsou rozdělené jasně, tedy že domácí kombinují, Kapverdy brání. Neschopnost JAR jakkoliv roztáhnout hru do stran si tak vybrala svou daň i zde. A závěrečný tlak? Ne že by se o něj Igesundovi svěřenci nepokusili - jen měl v jejich podání podobu stále se opakujících nekonečně dlouhých centrů z hloubi pole, které nefungovaly a fungovat ani nemohly, jelikož vepředu nestál žádný hlavičkář...

Bafana Bafana tedy negativně překvapili; dá se to obráceně říct o jejich soupeři? Kapverdy hrály přesně to, co od nich bylo očekáváno - systém pružně variující mezi 4-4-2 a 4-2-3-1 (s Héldonem na zatažené pozici za hrotem), pevná obrana pod taktovkou skvělého organizátora a vzdušného krále Nevese, smrtící brejky a kolektivní pojetí založené na zodpovědném, odhodlaném výkonu. Potvrdily se i zkazky o nebezpečných standardkách, byť jen částečně. Co už se čekalo méně, byl výkon středních záložníků - zřejmě za to do značné míry může výše zmiňovaná "díra" za jihoafrickým útokem, ale zejména Babanco se předvedl v nečekaně dobrém světle, jeho přihrávky měly hlavu a patu a i pozičně na tom byl velmi slušně.

Pochvalu kromě Nevese s Babancem zaslouží i oba beci Carlitos a Nivaldo, kteří nejenže vzadu přispěli ke stoicky klidným likvidacím nervózních jihoafrických útoků, ale navíc se předvedli i směrem dopředu. Skutečným důvodem, proč byly Kapverdy i přes kvalitativní nevýhodu (která, aby se čtenáři nenechali zcela zmýlit, vidět zkrátka byla a remíza je proto z celkového hlediska určitě zaslouženým výsledkem) nebezpečnějším z obou týmů, však byla ofenzivní spolupráce tria Platini, Héldon, Mendes - první jmenovaný jako rtuťovité křídlo s výbornou technikou, druhý jako generál a režisér ofenzivních ataků, třetí jako talentované šídlo neúnavně se proplétající obranou soupeře.

Antunesova střídání byla proto vyloženě symbolická - hřiště postupně opustili Platini i Héldon, a když se pět minut před koncem poroučel i mladý klenot Lille, bylo jasné, že cílem Kapverd zkrátka není nic jiného než remíza...

...kterou nakonec neměly proti platonickému, beztvarému závěrečnému tlaku soupeře problém uhájit. Přestože domácí po přestávce zapnuli na vyšší obrátky a ostrovního soka přehráli, Khune je nakonec musel skvělým zákrokem zachraňovat od pohromy až v 74. minutě, což je vlastně typický obrázek celého zápasu - stejně jako chvíli předtím neúspěšný Mendesův pokus, kdy se šikovný forvard propletl vlastně bez námahy až do palebné pozice, aby narazil na blokující skálu Sangweniho. Jihoafrická republika navíc byla lepší způsobem, který si ilustrujeme - a celé shrnutí tak uzavřeme - na situaci z minuty 78. To totiž žlutozelení vyrazili do útoku v pěti mužích, svého soka přečíslili, Chabangu napřáhl k finální přihrávce a... totálně ji pokazil.

Jihoafrická republika - Kapverdy 0:0

1. minuta - Domácí fotbalisté odstartovali velmi svižně a už po několika vteřinách hry dostali výhodu rohového kopu; Tshabalalův centr sice dolétl až ke Khumalovi, ten však mířil mimo.

13. minuta - Tshabalala se postavil k přímému kopu a vůbec poprvé donutil jednoho z brankářů k zásahu - nutno dodat, že se Vozinha ani nemusel snažit.

15. minuta - První větší šance zápasu. Babanco poslal výborný pas na Platiniho, který se ocitl sám před Khunem, ale pálil vedle.

21. minuta - Héldon se po rohu pokoušel v rohu vápna nikým nehlídán trefit míč nůžkami, ale nakonec pouze pobavil diváky v ochozech johannesburského FNB Stadium.

33. minuta - Volný Phala po vynikajícím přímém kopu Tshabalaly trestuhodně netrefil míč.

34. minuta - Aktivní Platini zakončoval po rychlém brejku Kapverd z levé strany, ale trefil pouze boční síť.

44. minuta - Babancův roh se přes Toniho Varelu dostal až k Mendesovi, který u zadní tyče z velkého úhlu mířil rovněž do boční sítě.

70. minuta - Střídající Tavares naskakoval ve vápně na výborný centr Nivalda, ale míč odklidil do bezpečí obrovitý Khumalo.

74. minuta - Největší šance utkání! Hrdinou domácích se stal gólman Khune, který konečky prstů vytlačil Héldonovu nebezpečnou hlavičku z prostředku vápna.

84. minuta - Z hloubi hřiště poslali Jihoafričané dlouhý pas na Serera, který byl ve vápně volný, ale nedokázal zpracovat.

90+1. minuta - Chabangu zakroutil roh do pokutového území a byla z toho vůbec největší jihoafrická příležitost; hlavičkující Khumalo sice na přední tyči zbořil všechny soupeřovy obránce, ale míč poslal pouze nad břevno.

Jihoafrická republika (4-4-2): Khune - Matlaba, Khumalo, Sangweni, Ngcongca - Phala, Letsholonyane, Dikgacoi (46. Chabangu), Tshabalala (60. Serero) - Majoro (68. Mphela), Parker

Kapverdy (4-2-3-1): Vozinha - Carlitos, Fernando Varela, Nando Neves, Nivaldo - Marco Soares, Babanco - Platini (63. Júlio Tavares), Héldon (76. David Silva), Toni Varela - Ryan Mendes (85. Roni)

Nejlepší hráči zápasu: Platini, Nivaldo (oba Kapverdy), Khumalo (oba Jihoafrická republika)

Palec dolů: Phala (Jihoafrická republika)

Zatímco od zahajovacího klání se utahaná nuda vesměs čekala, pozdější bitva mezi Marokem a Angolou mu měla v mnohém kontrastovat. Vždyť si to vezměte: tým, který disponuje možná největší koncentrací talentu (snad vyjma tradiční dvojky Pobřeží Slonoviny-Ghana) a má ve svém středu potenciální hvězdu šampionátu Younese Belhandu, se potkával s výběrem, jehož doménou je odpradávna aktivní, ofenzivní fotbal. Jenže ouha; klenot z Montpellieru navzdory očekávání nestihl kompletně vyléčit svůj zdravotní neduh (problémy se svalovým přitahovačem), přičemž na druhé straně barikády se papírová síla v praxi přetvořila na slabinu.

Začněme Marokem a faktorem Belhanda. Tvořivý technik, který se podle nejnovějších zpráv dohodl na podmínkách smlouvy s Galatasarayem (zbývají ještě kluby), do hry nepřišel úplně pozdě, konkrétně v 64. minutě; avšak přesto z pohledu Arabů nešlo o nějaké včasné vysvobození. Belhanda byl totiž potřeba zejména v dřívějších pasážích, kdy křídla překypovala aktivitou - po jeho příchodu už spíše skomírala, únavou kazila, na co sáhla, a potom holt ani jeden polobůh nic moc nezmohl.

Assaidi s Amrabatem přitom doopravdy zvládli vykázat solidní "mobilizační" potenciál, jen zkrátka coby nenapravitelní individualisté potřebovali někoho, kdo by je usměrnil. Belhanda by takřka vždy trčel mezi nimi, sháněl by se po balonu; to El Ahmadi, nejvýše položený člen záložního trojlístku, je z Aston Villy zvyklý spíše na roli čističe, CDM, takže přes počáteční střelecký apetit po většinu zápasu jen sotva zvládal nadšená tykadla správně doplňovat.

V důsledku tedy - ačkoliv Angolané v prvním poločase nedobře vyplňovali prostory a během úvodní čtvrthodiny stěží ucpávali prostor mezi obrannou a záložní linií - Maročané nebyli zas tak nebezpeční. Assaidi působil jako naprogramovaný stroj: vždy jednoduše musel doběhnout na hranu útočné třetiny, slepě, podél lajny; a pak teprve začínal strojit řešení. Málokdy přemýšlel dopředu, nenabízel variantu B, nikdy se v rané fázi útočení nevrtnul do středu. No, a Amrabat žel vypadal jako Assaidiho kopie - jen s tím rozdílem, že on hrál "po noze".

El Hamdaoui je potom samostatná kapitola; a slovo "samostatná" nevolím náhodně. Křídla si holt podél něj hrála svou zvláštní soutěž, on musel dřít čistě na sebe, a i přes takové obtíže se k lecčemu prosadil. Oproti loňskému Chamakhovi pořád vzpruha, s Belhandou v zádech určitě příslib. Těch je mimochodem více: pravý bek Chatri podal velmi kvalitní, obětavý výkon; Benatia dal pro začátek zapomenout na svá rozpačitá vystoupení z loňska; a celkově Maroko přinejmenším dozadu pracovalo relativně spolehlivě.

Co se Angoly týče, její uskupení před výkopem uznávaný expert na problematiku africké kopané Gary Al-Smith označil za ofenzivně laděné. Což veskrze lze potvrdit. A zároveň neváhal připomenout, že jestliže dříve Antilopy na APN přespříliš dbaly na efekt, tentokrát pod novým koučem Ferrinem jsou doslova nuceny ke zběsilé hře na jeden dotyk. Tohle, to už lze (bohužel) potvrdit bez nejmenšího váhání.

Proč jsem napoprvé Al-Smithovi nepřisvědčil bez rozpaků? Protože minimálně středová trojka ve složení Pirulito-Dede-Mingo Bile této charakteristice zkrátka neodpovídala. Většinou pohromadě seděla v hloubi pole, nikdo z nabízeného trojlístku se nehnal dopředu a vlastně ani nikdy neměl potenciál být tou spojkou (AM) do možného 4-2-3-1. Takhle se hrálo spíše na bázi 4-3-2-1 (pokud vycházíme z univerzálního 4-3-3), přičemž levonohý Geraldo se často uklízel k levé lajně, aby s oním základním rozestavením donekonečna cvičil.

To samé pravý bek Lunguinha se oproti loňskému Airosovi až přehnaně soustředil na plnění obranných povinností. Proto byl také později ve snaze urvat vítězství zkušenějším kolegou nahrazen. Každopádně ačkoliv Angolané v žádném případě nehráli nějakého zanďoura a nenaplňovali charakteristiku defenzivního souboru, ani za ten čistě ofenzivně laděný jednoduše neplatili. Na to je zkrátka potřeba fungující střed pole; a ten včera nezvládal příkladně pracovat ani směrem dozadu (což lze brát s velkým podivem), natož dopředu.

K bezvýhradnému souhlasu u druhé Al-Smithovy teze nezbývá moc dodat; Antilopy na svou přímočarost dojížděly zcela jednoznačně. To byl ostatně zákon, vždyť šlo o zahajovací utkání, v němž se v minulosti hledaly i větší týmy jako Pobřeží Slonoviny. Včera tedy portugalským dědicům mnohdy odskakoval balon, přihrávky často postrádaly přesnost, bylo to zkrátka splašené. Mimoto Angolanům hrubě nezahrály individuality (Mateus se stěží našel pět minut před koncem, Manucho potom zápas vyloženě odflákl, ba spíš mohl být poměrně brzy vyloučen, přinejhorším stažen trenérem) a bez Gilberta nefungovaly ani vyhlášené angolské standardky.

Těch se zpravidla chápal již zmíněný Geraldo (na BBC ho kupříkladu najdete jako Da Costu, číslo 18), což je ale jinak pozoruhodný chlapík. Těžiště má nízko, do výšky opravdu nedorostl, dres na něm doslova visí; ovšem když k tomu přidáte po všech směrech rychlé nohy a ročník narození 1991, vyjde vám solidní příslib do budoucna, kór při dlouholeté tradici dynamického pojetí hry. Geraldo sice hrál na skvělého Chatriho, i tak ale působil suverénně nejnebezpečnějším dojmem ze všech Angolanů a po přestávce zaujal především schopností vybojovat zajímavou standardku.

Že Antilopy bez exekutora Gilberta (střídal až osm minut před koncem) a častý cíl Flávia (na turnaji zcela chybí) z těchto situací na rozdíl od loňska vůbec nezahrozili - jakkoliv Maročané jistě určitě nepůsobili -, to je věc druhá, leč nikoliv vedlejší. Takhle totiž Angola působila docela dobře jako tým bez vyložené zbraně, evidentní silné stránky...

Maroko - Angola 0:0

5. minuta - K El Ahmadimu se na hraně šestnáctky odrazil míč do zajímavé pozice, netradiční střelec ho ale vnějším nártem jenom tak zlehka poslal na vzdálenější tyč, kam přeci jen včas doskočil váhající Lama.

10. minuta - Tady už byla potřeba vskutku pohotová reakce; a Lamovi popravdě neudělala moc dobře. Angolský brankář se promptně natáhl po jedovaté ráně El Hamdaouiho a pak nějakou dobu strávil na zemi v bolestech.

14. minuta - Assaidi poprvé naznačuje, proč by měl v Liverpoolu hrávat častěji. Lunguinhu posadil na zadek, vyhnul se i Bastosovi a pak stále z poměrně těžkého úhlu přestřelil.

48. minuta - Lamyaghri si zahrál na Mathlouthiho. Určitě si vzpomínáte na hrubku tuniského brankáře, která poslala Ghanu do semifinále loňského Afrického poháru - inu marocký strážce svatyně si rovněž doskočil pro vysoký míč, aby jej ihned pustil na zem a divže nenechal skórovat lehce uspěchaného Afonsa. Muž, který v tu chvíli na place pobýval sotva tři minuty, po zorientování se těsně minul.

69. minuta - Assaidi dobře vystihl Belhandův pohyb za obranu a šikula z Montpellieru se tak okamžitě mohl předvést publiku ve své oblíbené disciplíně. Na levé straně zacvičil se dvěma soupeři, pak ale marně mířil na přední tyčku - tu o několik decimetrů minul.

84. minuta - Airosův centr ještě akrobaticky odvrátil Benatia, Manucho ovšem stále mohl skórovat z druhé vlny. Letos to nicméně nevypadá na toho loňského vysoce efektivního zabijáka; ani brankář zasahovat nemusel.

87. minuta - Za normálních okolností by to snad ani nestálo za zmínku, nicméně při Lamyaghriho "schopnostech": Mateus se středem hřiště prodral k ojedinělé střele z dobrých 20 metrů, kterou Maročan utlumil v náručí.

88. minuta - Na fantastický centr dosud spícího Mateuse skáčou - bohužel pro Angolu - hned dva fotbalisté v červenočerném, Manucho s Afonsem. Druhý jmenovaný nakonec svého kolegu příliš nerozhodil, přesto forvard Valladolidu hrozivě zaváhal a minul.

Maroko (4-2-3-1): Lamyaghri - Chakir, Benatia, El Adoua, El Kaoutari - Hermach, Barrada (64. Belhanda) - Amrabat, El Ahmadi (82. Belghazouani), Assaidi - El Hamdaoui (71. El Arabi)

Angola (4-3-2-1): Lama - Lunguinha (78. Airosa), Dani Massunguna, Bastos, Miguel - Pirulito, Dede, Mingo Bile (46. Afonso) - Mateus, Geraldo (82. Gilberto) - Manucho.

Nejlepší hráči zápasu: Chakir, Benatia (oba Maroko) - Geraldo (Angola)

Palec dolů: Manucho (Angola)

Co čekat od zítřka?

Po dni stráveném v Johannesburgu se přesuneme do města Port Elizabeth, kde své síly změří nejprve Ghana s Demokratickou republikou Kongo. Odpolední zápas skupiny B slibuje výbornou podívanou - oba celky se zdají být v dobré formě a oba vyznávají svižný útočný fotbal; pro fanouška, který africkou scénu nesleduje podrobněji, navíc půjde o první příležitost seznámit se na vlastní oči s konžským fenoménem, který má na jih od Středozemního moře velký ohlas a zvuk.

A bude u toho i Claude Le Roy - nakonec. Právě tahanice o pozici hlavního trenéra, který měl opustit tým po tréninku těsně před turnajem údajně díky neschopnému vedení konžského fotbalového svazu, hrozily srazit slibně vypadající mužstvo z rozjetého vlaku zpět na zaprášenou, tvrdou zem; zvlášť když hráči samotní měli odmítnout trénovat kvůli nevyplaceným prémiím. Jenže v okamžiku, kdy už každý pomalu odepisoval Mbokaniho a spol. z pozice černých koňů turnaje, přispěchal svazový šéf Omari Selemani s prohlášením, jako by se vlastně nic nestalo - Le Roy prý u týmu normálně pokračuje, proti Ghaně bude stát na lavičce, a hráči usilovně trénují. Tak uvidíme.

Favoritem je nicméně Ghana, ať už proti Le Royovi či nikoliv; Černé perly pod vedením domácího kouče Akwasi Appiaha hrají mimořádně rychlý, agresivní fotbal s častým využíváním křídel - a právě Wakaso Mubarak s Christianem Atsuem patří mezi nejzajímavější mladé hráče, na které se letos vyplatí zaměřit pozornost. A jelikož oba hvězdní útočníci, kteří se postaví proti sobě - Asamoah Gyan a Dieumerci Mbokani - přijeli na jih Afriky s vynikající klubovou střeleckou formou, můžete si vsadit, že ve třetím utkání letošního APN konečně padne první branka. Pokud ne v tomto zápase, pak můžeme s definitivním klidem prohlásit, že Afrika je zkrátka šílená.

Trochu méně zájmu budí večerní sahelské derby mezi Mali a Nigerem, a není se čemu divit; zatímco první zápas bude podle všeho vzrušující přehlídkou neokoukaných, leč velmi kvalitních ofenzivních borců, ten druhý hrozí typicky "africkými" parametry, tedy upracovaným, silovým fotbalem bez špetky kreativity. Nenechte se však zmást - minimálně Mali loni jasně ukázalo, že nejenže fotbal hrát umí, ale navíc jej umí přetavit v pěknou podívanou i pro nezaujatého diváka. Jako by si barcelonskou DNA očkovaný Seydou Keita "ochočil" zbytek týmu, který rázem vyměnil dlouhé nákopy za trpělivé budování převahy pomocí kratších přihrávek - a světe div se, ono to fungovalo, diváci byli spokojení, hráčům to sedělo a Mali získalo bronzové medaile.

Jenže u toho byl taky kouč Alain Giresse, který už v těchto dnech přemýšlí, co udělat se zoufale nefunkční reprezentací Senegalu. Jeho krajan a nástupce Patrice Carteron však slibuje podobný efekt - jeho hlavní zbraní by měla být nepředvídatelnost a schopnost pružně reagovat na vývoj situací. Tak uvidíme; jestli má některý ze stratégů potenciál napodobit pány Igesunda, Taoussiho a Ferrina a vytáhnout hned do zahajovacího klání nečekaný triumf v podobě alternované sestavy, je to právě bývalý lodivod Dijonu.

To od Nigeru lze čekat mnohem méně; vlastně cokoliv jiného než zopakování loňského vystoupení by bylo velkým překvapením. (Připomeňme si nigerskou bilanci tří porážek a jediné vstřelené branky). I druhý účastník nedělního duelu má nového kouče; Gernot Rohr se však bude muset hodně ohánět, aby svým svěřencům pomohl k historicky prvním bodům z Poháru národů. Bude k tomu potřebovat (samozřejmě) především skvělou formu Ouwo Maazoua, který se však rok od roku více ztrácí z fotbalové mapy průměrného fanouška. Mali to nicméně rozhodně nebude mít jednoduché - proti Nigeru se nehraje nikdy snadno, a své může udělat i tlak očekávání.

Stranou pozornosti

- Sice jde o téma aktuální spíše k prosinci loňského roku, nicméně přesto vás vyzývám: pojďme si společně připomenout oficiální píseň právě načatého Afrického poháru národů. Ta nás svým názvem vybízí "ke společnému tanci" a na svědomí ji má kamerunský muzikant Wes Madiko společně s americkou popovou zpěvačkou Zahrou Universe. Schválně - hodnotíte kladněji letošní pokus o skloubení sexy tanečků s těmi domorodými (a úryvky z minulého srazu kontinentálních elit), nebo - řekněme - mnohem konzervativnější, skromnější dílko z loňského roku? Já se, stejně jako třeba africká žurnalistka Aisha Dabo, jednoznačně klaním k rok starému projektu. Tomu sice běžný Evropan neporozumí, ale aspoň nemusí snášet všelijaké laciné odkazy (jako závěrečný výkřik "Mandela!") a zejména samotný úvod klipu na mě udělal silný dojem.

- Jak jste si mohli přečíst výše, navzdory poplašným zprávám bychom dnes přeci jen na lavičce konžské reprezentace měli vídat i francouzského kouče Claudea Le Roye; tedy mimochodem muže, jemuž v nejlidnatější frankofonní zemi vděčí za mnoho přemnoho. Abychom si rozuměli, DR Kongo je historicky jednou z nejúspěšnějších zemí kontinentu, co se kopané týče - jde o dvojnásobného vítěze APN či prvního vyslance na MS ze subsaharské Afriky. Jenže poslední výrazný úspěch pochází z roku 1974 (ona účast na světovém šampionátu plus druhý titul na domácím turnaji); po miléniu zůstávají maximem této reprezentace dvě čtvrtfinále na APN. A může za to i bojkot klíčových hráčů, jinými slovy tradičně oslabené výběry. Jmenovitě fanoušky vždy nejvíce mrzely absence Youssufa Mulumbua (West Bromwich) a Dieumerciho Mbokaniho (Anderlecht); jak chytrý záložník, tak kanonýr s copánky ovšem v JAR startovat budou. A - hádáte správně - nejde o zásluhu nikoho jiného než Claudea Le Roye, jenž se prý u Konžanů působících v zahraničí těší nebývalému respektu. "Nepotřeboval jsem nikoho jiného kromě Mbokaniho - ten byl posledním hráčem, na kterého jsem čekal," prohlásil odhodlaně Le Roy poté, co v červnu 2012 útočníka přesvědčil k návratu do národního týmu; po dlouhých 14 měsících.

- Závěrem prvního dílu toho opravdového zpravodajství z APN s mírným předstihem zabrousíme do kuchyně obhájce titulu ze Zambie; tam totiž pečou ze sebevědomí koláč. Ne že by to snad nešlo, ovšem prohlásit o loňském mistrovi, že je na tom přesně po roce "lépe", to smrdí přeceněním vlastních sil. Na druhou stranu trenér Hervé Renard, autor těchto slov, k podobným výrokům má své pádné důvody; to zase ne že ne. "Loni jsem měl touto dobou velké, velké starosti. Všechny naše přípravné zápasy nestály za nic. Ale podívejte se, co přišlo pak - nemuseli jsme nikomu nic dokazovat a turnaj jsme vyhráli," tvrdil reportérům charismatický blonďák patrně v narážce na to, že také tentokrát měli Zambijci před šampionátem problémy. Bezbrankovou remízou s Marokem (generálka) totiž utnuly šňůru tří porážek (Angola, Saúdská Arábie, Tanzánie). "Malý" problém teď může tkvět akorát v tom, že Zambie zkrátka chtě nechtě obhajuje. I s tím se ale Renard jakž takž vypořádal: "Nemůžeme tvrdit, že jsme favority. Každý by se mi vysmál, kdybych nás za ně prohlásil. Pobřeží Slonoviny a Ghana jsou favority."

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (154)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1.

Viděl jsem zahajovací zápas a upřímně mě to hodně odradilo od dalšího sledování turnaje..

Reagovat
domingo

Pockej si na Ghanu s Kongem, to uz by mel byt fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

snad :) daj se na tyhle zapasy najit kvalitni streamy ?

Reagovat
rossoneri89

Eurosport dava

Reagovat
smazaný uživatel

i německej? ten co je free na satelitu?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
rossoneri89

jop

Reagovat
smazaný uživatel

áno včera išli obe duely, dnes tiež idú..uvidíme ako to bude cez týždeň keď sa nehraje Bundesliga či nehodia niečo na 2ku...dúfam že nie, tiež nemám zakúpený balíček takže len nemecký euro.

Reagovat
smazaný uživatel

teda nemecký eurosport2 bundesligu nedáva myslím , sorry za preklep

Reagovat
PetersCZ

A ještě k tomu ty vuvuhnusy...

Reagovat
Aldeano

To si myslím o tomhle turnaji: http://www.youtube.com/watch?v=mRbw3Eo1yzU

Reagovat
smazaný uživatel

Co k tomu říct...Fotbal byl strašnej, docela mne to odradilo a musel jsem si vypnout zvuk kvůli těm trubkám, takže budu sledovat jen Cote d´Ivorie a možná Ghanu

Reagovat
Le Gunner

Myslel jsem, že JAR bude teda válet o mnoho víc...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim si, že kdyby nastoupil Mphela od začátku, bylo by to lepší.

Reagovat
rossoneri89

pozeral som Maroko - Angola a bola to hroza .... neustale pady na zem a ledva jedna strela na branu aj to taka nijkaka

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem zvyklej. Koukám na naší Gamáč ligu.

Reagovat
rossoneri89

ja sice nie ale verim ze aj od toho to bolo horsie .... pretoze nasa Kofola liga je viac zaujimava

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsi koukal na ten lepší zápas z těch dvou.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrávali to co 2 roky. Nyní chtějí mít ten mizernej fotbal po roce

Reagovat
Aldeano

Jen to bude v liché roky. A letos je to poprvé.

Reagovat
fantomas

Achjo..

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumím ti. Mě totiž to tolik nezajímá abych pročítal ty dlouhé články.

Reagovat
smazaný uživatel

Pročítal dlouhé články? Tak pokud tě to nezajímá, tak sem nepiš.

Reagovat
smazaný uživatel

Okrajově zajímá, ve chvílích čekání a těžké nudy jako zabití času.

Reagovat
fantomas

Takováhle informace se bohužel podávala asi tisíckrát i v mnohem kratší formě. Ale kdo nechce, nevidí, taky ti "rozumim"..

Reagovat
mike.84

APN = vždy ten nejnudnější turnaj ze všech.. ta uroven je tam opravdu ale opravdu tragická

Reagovat
smazaný uživatel

tak to si nevidel ženský futbal kamaráde

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak to si asi neviděl poslední MS a olympijský turnaj ženských kamaráde

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

Popravde som pozeral len konce zápasov, lebo som čakal či si nevymenia dresy inak ťažká nuda

Reagovat
smazaný uživatel

a jak to můžeš vědět, když ses nedíval? Už MS mělo výbornou úroveň a OH také.

Reagovat
mike.84

lol ženský fotbal nepovažuju za fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsme na stejné vlně !!!!!! Domingo a fantomas -

Reagovat
mike.84

tak ty jsi jeden z mála se kterým tady vždy byla řeč

Reagovat
smazaný uživatel

To sou názory jdit je to teprve začátek turnaje,co byste jako chtěli že budou hrát zběsile do předu.Týmy se teprve rozehrávaj a lámat se chleba bude až ve druhém kole.Tak proč dělat závěry turnaje po dvou zápasech?. Ještě to dobrý turnaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě to bude***

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu zhodnotím včerejší zápasy

Z JAR to byla doslova tragédie,záloha nefungovala.Phala tragédie výkon,Letsholonyane jsi odvedl svoje.Také jsem čekal více od Tshabalaly,který měl být mozek týmu.Parker byl úplně odstřižený v útoku,nemyslím si že to byla jeho chyba, záloha mu nedávala dobrý balony.Majoro skoro to samý,prostě chyběla myšlenka od JAR.Nechápu proč na lavičce byl Gaxa a Masilela,oba měli hrát jednoznačně v sestavě.Příštím zápase by měl hrát místo Majora v útoku Mphela.Co se týká Kapverd odvedli si svoje, jejich obrana je velmi dobrá.Neves a Nivaldo hráli výborně.Některé protiútoky co měli Kapverdy měli řešit rychleji,líbil se mi taky výkon Platiniho sice často simuloval ale s Mendezem byly nebezpečný.Přesto si myslím že na postup Kapverdy nemají ale nechám se překvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem 2.poločas zápasu mezi Marokem a Angolou...Angola byla jasně lepším týmem, nebezpečnějším, fotbalovějším, hladovějším. Od MS 2006, kde Angola byla jasný outsider a poprvý na velkým turnaji, udělali hráči velký pokrok směr vpřed. Jinak výborný byl na levé straně Geraldo, který vybojoval spoustu standartních situací, velmi dobře hrál též Mateus. Naopak trošku mě zklamal Manucho a Dedé, od kterých jsem čekal víc...Maroko --- unylé, ospalé. Čekal jsem od nich směrem dopředu mnohem víc. Záloha jim nefungovala, mezihra velice špatná, všichni to hráli na sebe, ale efekt téměř nulový...Celkově ten poločas nenabídl mnoho šancí a fotbalové krásy, ale na APN jsou takové zápasy bohužel na denním pořádku...

Reagovat
smazaný uživatel

na africkom futbale ma fascinuju hlavne tie mena hracov.

kedysi boli Kameruncania ktori sa volali Onana a Kunde.

Reagovat
smazaný uživatel

Muj typ remiza v zapase JAR - Kapverdy vysel,ale ukazalo se ze JAR bude horko tezko postupovat. Slabousky tym ma to bych tipoval i jako prekvapeni na postup Kapverd. Hodne me potesil vykon Nanda . Jinak zapas Maroko - Anglola byla celkem fajn hralo se nahoru dolu,ale chybely tomu goly.....skoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Nando Neves z Kapverd, to je ten jak hrál za Baník?

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
db18

Začátek slibný no snad už to dneska bude lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší fotbalové turnaje - 1. všechny ženské šampionáty, 2. APN, 3. M Asie.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesouhlasim.....byl jsem svedkem semifinale zenskeho olympijskeho turnaje a melo to svou kvalitu .Mistrovstvi Afriky sleduji kazdy rok je to nahodou dobra podivana neni to jako MS Evropy nebo Sveta,ale ma to svou kvalitu. Je to alespon zpestreni a moznost podivat se na nejlepsi hrace cerneho kontinetu

Reagovat
smazaný uživatel

O.k. Beru tvůj názor,ale absolutně nesouhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelé články, som rád, že sa tu APN niekto venuje a ešte takto obšírne a určite niesom sám a haterov si nevšímajte

Reagovat
smazaný uživatel

Proti gustu......

Reagovat
Wat

Reagovat
miezto

na tomto poháru se mi líbí spíš ta komičnost, hlavně góloši

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že včerejší zápasy nestály za moc, ale pokud se vám nelíbí africkej fotbal, vuvuzely, pády a chyby bránkářů tak to ani nezapínejte a už vůbec sem nepište a nevnucujte ostatním svoje rádoby chytrý názory

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme nikomu názor neberiem

Reagovat
smazaný uživatel

Mala byť rekcia

Reagovat
Rarášek

No,zatím nespokojenost

Reagovat
smazaný uživatel

Len kvôli tomu, že rád sledujem afr. tímy, som včera sledoval obe tie katastrofy aspoň od Angoly s Marokom som čakal viac, lenže to bol tiež grc, Maročania to hrali buď na náhodne nakopnuté lopty alebo sa zašívali na ľaom krídle...proste hnusfutbal

Reagovat
Radin

Přiznám se,na zápasy se nedívám,nemám funkční tv,protože ani nechci.Proto jsem hodně rád,že se někdo věnuje těmhle reportům a určitě nejsem sám :-) díky

Reagovat
Wat

Tak koukám, že jsem o moc nepřišel. Ale proč Belhanda nehrál od začátku?

Reagovat
domingo

Mel zdravotni problemy..

Reagovat
Wat

Ajo, se v těch odstavcích nějak ztrácím.

Reagovat
fantomas

Promin..

Reagovat
smazaný uživatel

Jak tipujete zápas Ghana-Kongo? při troše štěstí si myslím že to bude remíza.

Reagovat
smazaný uživatel

2-0

Reagovat
Wat

Tak 2-3:0, myslím si, že Ghaňané za tím půjdou hned od začátku. Já se spíše těším na večerní zápas, za prvý ho uvidim a za druhý hraje Malii.

Reagovat
db18

1:0

Reagovat
domingo

Krles je jak Okamura, sice vi o vsem hovno, ale ke vsemu se vyjadri. My uz vime, ze se ti to nelibi, nemusis to rikat pod kazdym clankem osmkrat.

Reagovat
smazaný uživatel

a ty ses jako fisher nedokazes pochopit ze nekdo ma jinej nazor nez ty a kdyz ho vyjadri tak po nem vyjedes

Reagovat
domingo

Ja to dokazu pochopit, ze ma jinej nazor, co ale pochopit nedokazu, je proc ho furt dokola a do zblbnuti cpe vsem okolo, kdyz to pritom nikoho nezajima.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Vtipny je, ze tady nikdo nerika, ze by APN byl nejlepsi turnaj, nebo nejzabavnejsi na sledovani, nebo ze vcera ten fotbal nestal za hovno. Klidne reknu, ze kvalitativne je APN turnaj druhyho sledu, vetsina tymu nema moc paru o nejake taktice nebo systemu (i kdyz to uz je taky trochu prezity stereotyp), moc kreativity si clovek neuzije a goly padaji casto po kiksech obrany a brankaru, pokud vubec padaji. Vcera jsem si z prvniho zapasu chtel vyskrabat oci a druhy byl sice lepsi, ale porad zadna hitparada. A vsadim se, ze tenhle nazor se mnou sdili i vetsina ostatnich "obhajcu".

APN sleduju proto, ze nejsem zabedneny ignorant, pro ktereho fotbal konci na jihu Spanelska, zajimaji me jiny herni styly, neokoukany hraci a tymy, specificka atmosfera a mam tam svuj oblibeny tym. Koukat furt dokola na top ligy je sice fajn v tom, ze clovek vidi fakt to nejlepsi, co je na svete k dispozici, ale rad si rozsirim obzory a hodne lidi to ma stejne.. a kdo ne, neni nic jednodussiho nez se na to nekoukat a pod clanky nechodit. Takhle akorat shazujete pomerne tvrdou praci lidi, kteri na tom pracuji.

Nikdo se tu nechova jako bezvyhradny apologeta, ktery by si o APN myslel, ze je to vykladni skrin fotbalu, tak se prestante chovat tak, jako by to nekdo delal. Nema cenu presvedcovat o opaku lidi, kteri uz o opaku presvedceni jsou a ten turnaj sleduji z jinych duvodu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ešte ak by som sa ťa mohol opýtať domingo ktorý je tvoj obľúbený africký tím ???

Reagovat
domingo

Nigerie

Reagovat
Kongo

Kongo,Alžírsko,Angola

Reagovat
Kongo

škoda gabonu

Reagovat
smazaný uživatel

ďakujem za odpoveď mne je sympatický Egypt ale ten sa nekvalifikoval škoda že tá generácia okolo Ahmeda Hassana,El Hadaryho či Aboutriku už odchádza pomaly do futbalového dôchodku

Reagovat
Kongo

Mám rád Afriku a tu kulturu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

reakce na mně? Asi jo..... beru. A samozřejmě ne jen na mně.......

Reagovat
Kongo

Já APN sleduju vždycky rád a je mi jedno,jestli padá hodně gólů nebo ne.Dneska se těším na Kongo,jen mě mrzí to,že odstoupil Le Roy,takhle budou o něco slabší.Ale Mbokani jim to vystří.Bude to král střelců,snad.Navíc se těším na derby Alžírsko - Tunisko,to bude asi hodně vyhecované.

Reagovat
domingo

Le Roy tam pry nakonec zustal. Jsou to sasci

Reagovat
smazaný uživatel

majú v tom trochu bordel

Reagovat
Kongo

Dívám se,že mi dělají bordel v hlavě.

Reagovat
juninho8

Ghana-Kongo zacalo svizne...jeidne co mi vadi zatial su rozhodcovia...uz som videl hadam 3 zle rozhodnutia za 15 minut

Reagovat
domingo

Doktor Kongo co tam ta Ghana vzadu dela?

Reagovat
smazaný uživatel

Už by někdo mohl udělat stránky týmů APN. Soupisky a tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně

Reagovat
fantomas

Překrásně.

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas?

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
smazaný uživatel

:

Reagovat
domingo

Jezis klikej na to tlacitko "reagovat", delas z ty diskuse prisernej gulas..

Reagovat
Shevchenko

Díky za připomenutí, málem bych zapomněl, že ho máme uvařený.

Reagovat
Kongo

Segedin?

Reagovat
smazaný uživatel

houbeles

Reagovat
fantomas

KWADWOOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Doktor zaslouzene

Konecne zacal turnaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Calcio Ghana - DR Kongo 2:1

Reagovat
Kongo

DR Kongo se mi líbí jak hraje

Reagovat
domingo

Jsou vyborni, s timhle musi postoupit

Reagovat
Kongo

No,bude to souboj s Mali.Mali má tu výhodu,že má snad nejlepší střední zálohu.

Reagovat
domingo

Ale zas zadny kridla, ja cekam, ze to od nich bude dost predvidatelny fotbal. Uvidime vecer.

Reagovat
Kongo

Hlavně to bude od nich fotbal takový,že moc gól padat nebude.Dneska to vidím tak na 1:0,nanejvýš 2:0.APN si zpestřuji sázením.Zatím jsem hrál,že dá gól Angola (1.55),což bohužel nevyšlo,ikdyž střel bylo dost a Manucho mě zklamal.A dneska na Ghana - DR Kongo jsem měl,že oba dají gól (2.18) na Mali mám,že vyhrají,ale plus k tomu nepadne 5 a více branek (1.70).

Reagovat
domingo

Zaslouzene

Akaminko cely zapas vyborny a pak udela tohle.

Reagovat
Kongo

Mbokani bude králem střelců.

Reagovat
mickey mouse

No ty vole, Ghana A Kidiaba pěkný taneček

Reagovat
fantomas

Ten balon je pomalu mohutnější než Kanda ty vole.

Reagovat
fantomas

*Kaluyituka

Reagovat
Mihi

Tá brankárova oslava

Reagovat
domingo

"Posledním zmiňovaným je excentrický, už šestatřicetiletý gólman Muteba Kidiaba - pozorně si všímejte jeho tygřích zákroků i toho, jak slaví vstřelený gól."

Reagovat
smazaný uživatel

mne tá jeho oslava príde akokeby si sadol do mraveniska

Reagovat
Shevchenko

Ten doktor Kongo není vůbec špatný.

Reagovat
smazaný uživatel

mohol by postúpiť

Reagovat
fantomas

Jn, bylo by smutný nemít ve vyřazovacích bojích žádnýho doktora.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Večer prý hraje nějaký malý nigger.

Reagovat
smazaný uživatel

a zajtra dokonca veľká Niggéria

Reagovat
Kongo

malý?

Reagovat
smazaný uživatel

tak proti Niggérii teda aspoň čo sa týka počtu obyvateľov áno

Reagovat
Kongo

Ty by si žil v dunách ?Ale co se týče rozlohy větší

Reagovat
smazaný uživatel

je väčší to je tiež pravda a v dunách by som žiť nedokázal

Reagovat
Counter
Reagovat
fantomas

* Counter20.01.2013 18:16

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
Counter

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Wat

Uu, hezky Kongo. Tak teď už se jen těšit na Mali!

Reagovat
domingo

Takze, moje slavna fanta vypada po druhym dni naprosto dokonale..

Boye - 2 inkasovany goly.

Bergdich - cely zapas na lavce.

Wakaso - prestoze vim, ze bude zahravat standardky a Ghana z nich muze davat dost golu (a samozrejme uz ma prvni asistenci), vyhodim ho tesne pred zacatkem, aby se mi tam vlezl Djalma.

Djalma - cely zapas na lavce.

Mputu - sice dal gol, ale mam ho na lavce.

Jeste jsem uvazoval v utoku nad Diabatem, takze pocitam, ze dneska minimalne hattrick

Reagovat
fantomas

Já sem naprosto spokojen.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vuvuzely jsou strašný, pět poločasů se čeká na první gol. Co tam na ti Ghanu bylo za návštěvu?? Tři tribuny skoro prázdný

Reagovat
fantomas

Ty vole, já to skoro neslyšim. Vy ste fakt fanatici..něco si umanu a pak to všem tluču do ksichtu, hlava nehlava..

Reagovat
Bayern +

Prosim? Vcera som to zapol a po 15 sekundach krici mama, ci sa na WBA prepadli tribuny.

Reagovat
fantomas

Tak nesmíš mít repráky na 100%, nevim..

Reagovat
Bayern +

Televizor mal volume na 35, no.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ach jo.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ty vuvuzely jsou fakt strašné, prakticky jediná věc která mi na tomhle turnaji vadí

Reagovat
Wat

Ale tohle mohl dávat pod sebe, škodaaa.

Reagovat
Chazy
Reagovat
fantomas

Ligi?

Reagovat
Chazy

lidi

Reagovat
fantomas

Škoda.

Reagovat
Wat

Seydooooooooooooooooooooooooou!!! Konečně!

Reagovat
smazaný uživatel

Slušně gólman

Reagovat
domingo

Omg Kassaly, clovek te tady chvali a ty udelas takovouhle zhovadilost

Reagovat
smazaný uživatel

to je na africkým turnaji to nejlepší golmani a celkově až naivní hra, strašně mi to připomíná když jsme hráli na plácku za barákem my jako kluci, ten turnaj díky tomu ale má štávu

Reagovat
domingo

Pritom zrovna Niger v zadnym pripade nehraje naivne, naopak, organizovani jsou vyborne a vzhledem k kvalite kadru hrajou nad ocekavani dobre..

Reagovat
smazaný uživatel

Mali asi zaslúžene aj ked Nigeru mi je ľúto trochu ale zase ma pobavil obranca Nigeru pri tej Keytovej strele do tyče ako sa mu hádzal pod nohy

Reagovat
smazaný uživatel

Keita

Reagovat
smazaný uživatel

Mňam. Teď sem ji měl na večeři.... krůtí.

Reagovat
Shevchenko

EUROfotbal (-.-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele