Africký pohár národů - šestý hrací den

25.01.2013, 01:03
Názory a komentáře
Čtyřiadvacátý leden tohoto roku bude moci být africkými historiky pamatován jako den Nigeru; podceňovaný outsider totiž právě tehdy uhrál svůj první bod v dějinách APN, a to nutno dodat, že zcela po zásluze. Se soubojem Ghana-Mali už je to složitější, tam nenadchl žádný z celků, výhru nicméně uhrály Černé hvězdy...

Je za námi vůbec první "opakovaný" zápas. Ano, uplynul zhruba rok od doby, co si to Ghaňané s Malijci rozdali v Malabu o bronzové medaile. Slyšíte správně, pouhých bezmála 12 měsíců. Přesto včerejší sestava Black Stars oproti té "bramborové" čítala neskutečných osm změn, přičemž Malijci rotovali alespoň na šesti postech. A bylo by možná fajn, kdyby šlo o jediné viditelné znaky transformace obou kohoutů...

Tedy ne že bych chtěl volat zpět onu Ghanu z 11. února, protože ta byla vpravdě příšerná. Postrádala koneckonců Badua s Boyem, například - to by i včera dělalo strašně velký rozdíl, o tom jsem přesvědčen. Na druhou stranu je nezpochybnitelné (a naznačil jsem to už v předešlém rozboru), že by si dnešní Black Stars z těch loňských leccos mohli vzít. Začněme zkušenostmi. Afful je sympatičtější dříč než Addy, Dauda zajímavější golman než Kwarasey (jde sice o plašana k pohledání, ale jeho schopnost zkrotit i ten sebenebezpečnější vysoký balon je zkrátka fascinující), místo lehce sólujícího Ayewa tu máme lepšícího se "nonamea" Adomaha, potažmo ještě talentovanějšího Wakasa...

...jenže přesto přese všechno máte stále dojem, že Ghana zkrátka postrádá toho rozdílového hráče. Asamoah Gyan se už druhým rokem nachází ve srabu, zdá se nezhojitelném, a kromě něj z těch čistě ofenzivních hráčů jednoduše v nikom nevidím potenciál doopravdy rozdílového hráče. Ayew jím být dokázal, i přes mizerný výkon; jindy mu případně patřil vůbec celý zápas. Mubarak, Atsu či Adomah jsou stále jen talentovanými borci ve vývoji. Nakonec tedy útočnou vozbu musí táhnout Agyemang-Badu, který tuhle činnost má mít v popisu práce teprve na druhé stránce.

Ačkoliv jsou tu pořád rezervy - například Annan neustále marodí a s ním má záloha potenciál vyrůst o půlku třídy -, přestávám být přesvědčen, že letos přihlížíme progresu medailové Ghany. Ta se holt permanentně nachází ve stádiu tranzice, za což si zkrátka musí vybírat daň. Včera to konkrétně byla neuvěřitelná kazivost (opět); místo, aby si ti mladí hoši prostě nahráli nakrátko, zkoušeli dokola nějaké kolmé šílenosti až k vápnu soupeře. A také třeba Wakasova klukovina: spolehlivý exekutor standardek po bezchybné penaltě vysvlékl dres, uviděl druhou žlutou kartu a ta mu vystaví stopku pro rozhodující bitvu s Nigerem (ještěže zrovna s ním, chtělo by se říci z pohledu Appiaha).

Každopádně ať už celkový dojem z těchto Black Stars nejlépe popisuje slovo "nevyzrálý", mírné pokroky jsou přeci jen vidět. Tím vůbec nejzásadnějším je čerstvá schopnost dovést bitvu do vítězného konce a přitom průběh stále poměrně slušně kontrolovat. Ještě si řekneme, že si za to svým způsobem může samo Mali, nicméně Appiahův vliv, prosím, nepodceňovat. V 77. minutě přišel s chytrým vysvlečením zkušeného Dereka Asamoaha, který vypomohl znovu rozbít navyšující se procento držení míče na straně protivníka. Žádná ztráta náskoku se tedy pro změnu nekonala, Ghaňané ukázali, že umějí být ostražití, že naslouchají trenérově (patrně nejen) veřejné kritice - a koneckonců když ne směrem dopředu, vzadu to obecně vypadalo velmi slušně, konsolidovaně.

Malijci byli, co se taktiky týče, o něco disciplinovanější - což však zároveň lze vnímat jako jejich největší problém. Carteron prostě ucpal střed; to nemohlo být zřetelnější. Projevovalo se to při bránění (ačkoliv tam se oscilovalo mezi systémem s trojitým blokem i klasickým 4-4-2, to se tam stahoval Diarra), ale i při útočení. Tehdy si Malijci často sbíhali ve třech do středu pole, blízko k sobě, aby to tam prostě vykombinovali, vyšachovali potenciálně nepříjemný blok Black Stars a mohli hrát jinde.

Ovšem zase...kde jinde? Jak už kolega mnohokrát upozorňoval - Mali prostě nemá křídla, je v tomto ohledu dosti čitelné a při strojové práci ověřeného tria Boye-Vorsah-Badu to zkoušet neustále tahat středem? Uf. Ba co hůř, i ten zatížený střed měl své mouchy; především byl zcela paradoxně odbourán "Keita efekt", který v předešlých případech docela dobře rozhodoval. Jakmile tři borci měli dělat prakticky to samé - hru zjednodušovat, nespoléhat se na někoho "vyššího" -, byl holt exbarcelonský středopolař degradován. A Mali to k užitku vpravdě nebylo.

Výsledkem byla relativní bezzubost, z pozitiv maximálně svižnost a fyzičnost, s čímž ale Ghaňané zvládali držet krok docela snadno. A tím byl zřejmě odstaven také poslední možný Carteronův plán. Francouzský kormidelník ostatně sám přiznal, že mu v prvním vystoupení šlo o to Niger utavit a pak mu teprve vstřelit branku, nechtěl - jako většina trenérů proti podobným soupeřům - rychle rozhodnout a pak nějakým způsobem dohrávat. Avšak s čím šel na Ghanu, s tím samým? Sotva. Ucpal střed, ale tím rozhodně její fyzický fond nijak zvlášť nepotrápil.

Teprve po pauze možná byl patrný jistý vzorec, ten se ale brzy ohrál, ba co víc - nikdy pořádně nefungoval. Místo zajištění distribuce se Carteron pro druhý poločas raději rozhodl obměnit rovnou hrotovou dvojici, aby vsadil na dva dlouhány Maïgu s Diabatém. Plán byl potom prozaický - prát balony do vápna a vůbec volit vzdušnou cestu všemi směry, třeba i při přenášení hry ze strany na stranu. Ani to ale nebylo z nejšťastnějších řešení: o Vorsahově, potažmo Boyeho vzdušné dominanci by se totiž po včerejšku daly skládat básně.

Ve finále to posledních 20 minut vypadalo dokonce tak, jako by Mali ani nechtělo srovnat. A mně to mimo jiné přivodilo problémy s rozhodováním koho z Orlů poslat mezi tři nejlepší hráče zápasu. Nebylo by totiž fér ukázat na tři Ghaňany (i když takový Boye by si to taky zasloužil), ale na druhou stranu Carteronův tým v konečném součtu působil dosti nevýrazně; po individuální stránce určitě. Nakonec jsem tedy sáhl po pravém bekovi Diawarovi, jemuž se alespoň v rámci možností povedlo zkrotit nepopiratelný um Wakasa Mubaraka.

A co říci závěrem? Snad jen že Carteron, jinak schopný generál, při včerejším odpoledni spáchal hned několikanásobné taktické harakiri, selhalo mu hned několik strategických plánů - a to je zvláště na pováženou zrovna proti takhle porazitelné Ghaně. Nicméně Malijci samozřejmě zůstávají ve hře; a Carteron si hnedka může o sto procent zlepšit reputaci v přímém souboji o postup s DR Kongo...

Ghana - Mali 1:0

6. minuta - Dauda má nevyslovitelné štěstí! Keitu nepustil do vyložené koncovky za cenu hry rukou mimo pokutové území a přece záhy nevidí červenou kartu. Ta se přímo nutila, sudí se však na rozdíl pravidlům rozhodl nezruinovat zápas brzkým vyloučením a šťastného Daudu pouze žlutě napomenul.

7. minuta - Malijci se rozhodli pro překvapivé řešení přímého kopu zasazeného doopravdy přímo na hranu šestnáctky. Nekopal totiž klasický exekutor Mahamane Traoré, nýbrž Seydou Keita, a popravdě nikterak marně. Při zemi o chlup minul pravou tyčku.

12. minuta - Asamoah Gyan se dostává ke své první střele zápasu, která je ztečovaná mimo. Ghanský "kanonýr" od loňského turnaje (a včetně) vystřelil teď už 28krát, přičemž radovat se mohl všehovšudy jedinkrát - zrovna proti Mali. Měl si tedy vzpomenout zrovna včera? Nebudeme předbíhat...

32. minuta - Wakaso Mubarak při zahrávání standardky sice podklouzl, nicméně to vůbec nevadilo Baduovi, který i ze slušné dálky odhlavičkoval míč přímo na pravou tyč; Samassa situaci poněkud podcenil, vůbec neskákal.

36. minuta - Badu a jeho královská zbraň - skrytý náběh z hloubky pole dopředu - a bum, je z toho pokutový kop. Tamboura hodně neopatrným skluzem záložníka Udinese jednoznačně fauloval, aby po Gyanově výzvě nemohl zakončovat ze slibné pozice.

38. minuta - GÓL! Samassa "odhadl" směr střely, přesto byl bez šance. Wakaso se trefil důrazně k levé tyči, aby nám záhy odhaleným trikem dokázal, že "Alláh je skvělý". První střela tohoto duelu, která mířila mezi tři tyče.

55. minuta - Asamoah Gyan celkem zajímavě kroutil míč zpoza velkého vápna na vzdálenější tyčku; tu ve finále o něco minul.

78. minuta - Ghana si připisuje další střelu na bránu. Mamadou Samassa, jemuž před chvilkou přišel na plac vlastní bratranec, se zvládl natáhnout pro Baduův projektil z přímého kopu. Pálilo se z dobrých 30 metrů a při zemi.

Ghana (4-2-3-1): Dauda - Pantsil, Vorsah, Boye, Afful - Agyemang-Badu, Rabiu - Adomah, Kwadwo Asamoah (77. Boateng), Wakaso (71. Atsu) - Gyan

Mali (4-3-1-2): Samassa I - Diawara, Coulibaly, Ndiaye, Tamboura - Sissoko (68. Sow), Sa. Diakité, M. Traoré (76. Samassa II) - Keita - S. Diarra (46. Maïga), Diabaté

Nejlepší hráči zápasu: Agyemang-Badu, Vorsah (Ghana), Diawara (Mali)

Palec dolů: Rozhodčímu Douému za bojácnost


Niger slaví! Rozlohou velká, počtem obyvatel sotva průměrná, leč na fotbalové mapě titěrná země zažívá nejlepší léta své historie. Poté, co Gazely loni vůbec poprvé postoupily na Pohár národů a zaznamenaly také svůj první gól, se jim letos podařilo urazit další krůček - tentokrát ten bodový. Remíza 0:0 je pro svěřence Gernota Rohra o to cennější, že rozhodně nebyla nezasloužená - jestliže v úvodním utkání proti Mali Niger příjemně překvapil, včera už byl regulérně lepším celkem na hřišti...

Hlavním faktorem úspěchu je v případě Nigeřanů obrana, obrana a ještě jednou obrana. To ostatně není nic překvapivého; pro podobné fotbalové trpaslíky často neexistuje jiná cesta, chtějí-li v měření sil na elitní úrovni uspět. Zvlášť pokud jejich kádr drasticky postrádá hráčskou kvalitu, což u Gazel (alespoň v porovnání se soupeři ve skupině) platí stoprocentně. Rohr se však nespokojil s pouhým "Prešovem", nepostavil defenzivní lajnu na vápno a neřekl jim "stůjte"; naopak, způsob bránění, a vůbec celé hry Nigeru byl velmi aktivní. Zdůrazňoval jsem to už proti Mali, ale tentokrát to bylo vidět ještě výrazněji - jakkoliv byli hráči v bílém na štíru s technikou, co se pohybu, vyplňování prostor a dostupování hráčů týče, nechali silnějšího soupeře daleko za sebou.

Kongo se v podstatě nemělo jak dostat dopředu - drtivá většina míčů do vápna nepropustným blokem Nigeru jednoduše neprošla, a pokud už se některý z Le Royových šikulů dostal na dostřel, elastická a pohyblivá defenziva soupeře ho okamžitě zdvojila, ne-li ztrojila. Zoufalá rána střídajícího Dioko Kaluyituky, který se 20 minut před koncem za sílícího tlaku rozhlédl, zjistil, že proti němu stojí snad sedm pevně sešikovaných borců, a napálil míč nazdařbůh z nějakých 35 metrů, tento stav ilustrovala snad nejlépe.

A opět je to zásluhou zejména Mohameda Chikota, který byl už druhý zápas po sobě naprosto bezchybný a jako ostřílený generál spolehlivě dirigoval své pěšáky na celé obranné třetině. Přesto se však zřejmě největším hrdinou zápasu stal brankář Kassaly Daouda, respektive jeho dva fantastické zákroky proti Dieumerci Mbokanimu - ukázalo se totiž, že když už soupeř touto hradbou (pracně) pronikne, stávají se Gazely bezmocnými (tak se v jedné z největších šancí zápasu ocitli před osamoceným obráncem hned 4 borci v bleděmodrém!). Herní inteligence, kreativita či schopnost improvizace zkrátka není nigerskou silou - tou je (většinou) dokonale fungující systém, absolutní kontrola nad vzdušným prostorem a vyčkávací taktika postavená na nepřetržitém dotírání na soupeře. Akutní řešení problémů při selhání systému Gazelám těžce nesvědčí.

I přes velký rozdíl v kvalitě hráčů však vypadalo Kongo často naprosto bezradně. Rohr totiž naočkoval svým svěřencům ukázkově agresivní fotbal - Nigeřané nesmírně aktivně napadali, obětavě se vrhali do přihrávek i střel, jejich presink a tlak na získání míče byl neuvěřitelný - a to až do té míry, že když všechny fotbalové zákony ukazovaly na jasný scénář (v posledních 10 minutách se houževnatý a mnohem obětavěji hrající soupeř vyčerpá, čehož Kongo využije k závěrečnému tlaku), nedělo se na hřišti vlastně vůbec nic - nějaké to taktické zdržování, střídání, metronomické vybíhání dua Chikoto - Dan Kowa proti komukoliv, kdo se odvážil vkročit do jejich hájemství, a jako protiváha k přesně 0 šancím Konga v samém závěru gólovka Nigeru.

Co se útoku týče, byla Rohrova taktika drtivě jednoduchá - okamžitě posílat dlouhé míče Maazouovi, a pokud se někdo dostane alespoň do střední vzdálenosti od branky, neprodleně střílet. Kapitán a největší hvězda Maazou podal fantastický výkon. Snažil se, byl vidět, měl několik slibných šancí, vládl ve vzduchu, presoval, vracel se, skluzoval, bránil, aktivně bojoval o míče, nabízel se spoluhráčům... a to byl minimálně dvě třetiny zápasu vepředu na všechno prakticky sám.

Proč vlastně Kongo, které ještě tři dny zpátky zle zatápělo Ghaně, najednou takhle shořelo proti papírově nejslabšímu týmu celého turnaje? Odpověď je zřejmě tak primitivně jednoduchá, až to bolí - podcenění. V okamžiku, kdy si Mbokani a spol. uvědomili, že to asi nepůjde tak úplně samo, byl zpočátku více "betonující" Niger už na koni a najednou soupeře přehrával prakticky všude. Což je bizarní, protože soudě podle těch několika narážeček, kterými Konžané dokázali vyšachovat kompletní obranu soupeře během pár vteřin, je rozdíl v kvalitě obou týmů skutečně markantní - jenže v drtivé většině případů se bleděmodří k takové situaci prostě nedostali.

Strašlivá nepřesnost přihrávek, nedůraz, flinkovství - potenciálně smrtící ofenziva Konga narážela na soupeřův blok s tak železnou pravidelností, že to bylo člověku až líto, když pozoroval slibně se rodící útoky znovu a znovu "zazděné" nahrávkou o pár čísel vedle, kde už startoval některý z Chikotových pěšáků - a vždy byl o ten jeden klíčový krok napřed.

Niger navíc odvedl výbornou práci v eliminování největší konžské hrozby, totiž tandemu Mputu - Mbokani; striker Anderlechtu řešil tvrdou osobku tím, že si sbíhal pro míče do hloubi pole, bojoval, rozdával přihrávky a často byl vidět dokonce při bránění; kapitán Mputu pak nedostal k nějakému řešení ani možnost a po frustrujícím výkonu byl předčasně stažen ze hřiště (a jeho náhradník Matumona byl za těch 20 minut vidět více než Mputu za celý zápas).

A můžeme pokračovat - opět tragický, pomalý a soustavně mimo svoje místo se toulající LuaLua, nečekaně zbrklý Kanda, aktivní, ale nepřesný Kabangu... ne, Le Royova ofenziva prostě narazila na drastickou stopku. Nejlepší Konžan Mulumbu se uprostřed pole sice mohl přetrhnout, ale stereotypní kolotoč "vybojovat míč - nahrát dopředu - pozorovat krach celé akce" ho nejspíš stahoval do těžké deprese.

Konžané se po trávníku nepohybovali úplně špatně, bylo vidět, že mají secvičené celé řady situací (a Mbokaniho skvělé náběhy byly pro fotbalového fanouška lahůdkou), jenže míč se zkrátka permanentně ztrácel někde po cestě, na kopačkách borců v bílém. Pokud to zní jako totální protiklad "hezkého" fotbalu, máte pravdu - v Nigeru zkrátka účel světí prostředky. Jinou možnost Gazely ani neměly...

...a tak došla svého naplnění pohádka o mužstvu, které přehrálo a zaslouženě o body obralo soupeře o světelné roky rychlejšího, talentovanějšího, techničtějšího a povšechně lepšího, aniž by přitom použilo něco víc než týmového ducha, dodržování pokynů a dostatečnou odvahu...

Niger - DR Kongo 0:0

4. minuta - Tyč! Tak to je rychlý začátek! A je to překvapivě Niger, kdo se jako první dostává dopředu - po obrovské chybě včera strašného Larryse Mabialy se k míči zadarmo dostává Modibo Sidibe, který tváří v tvář Kidiabovi trefuje konstrukci.

14. minuta - Rentgenové vidění Youssoufa Mulumbua našlo ve vápně úplně volného Mbokaniho a přesný centr dopravil míč až na jeho kopačky; forvard Anderlechtu si ho srovnal, otočil se a vypálil po zemi tak, že se Kassaly Daouda musel blýsknout prvním výtečným zákrokem večera.

20. minuta - Další hrozivá Mabialova ztráta naštěstí končí pouze ránou nad břevno, jejímž autorem byl Mohamed Chikoto.

35. minuta - Když se chce, tak to jde! Konžané konečně předvádějí rychlou útočnou akci, která končí ve vápně u Mbokaniho; ten sice trefuje pouze blokujícího obránce, jenže míč se následně odráží k LuaLuovi - a ten už, v ideální pozici před Kassalym, střílí nepochopitelně zcela mimo...

43. minuta - Mbokani si narazil s Mputuem, vyšachovali tak bránící soupeře a konžská devítka vypálila z malého vápna - a Kassaly musel vyrážet fantastickým zákrokem!

54. minuta - Ouwo Maazou poprvé: epizoda Zpoza vápna přes obránce, gólman nejistě vyráží na roh.

55. minuta - Ouwo Maazou podruhé: epizoda Bez přemýšlení na bránu, gólman s vypětím všech sil řeší situaci nadvakrát.

57. minuta - Ouwo Maazou potřetí: epizoda Zbořit tři obránce a hlavičkovat nad bránu.

60. minuta - Ouwo Maazou počtvrté: epizoda Opět zbořit dva obránce, hlavičkovat na zadní tyč a donutit ke chvilce slávy také soupeřova gólmana.

90 + 4. minuta - Závěrečný tlak Konga? Ale kdeže! Naopak, je to Niger, kdo mohl v posledních vteřinách strhnout vítězství na svoji stranu - další hloupou ztrátu favorita ve středu hřiště zkoušel nejprve potrestat střídající Talatou, ale Kidiaba jeho ránu z rohu vápna pouze vyrazil; naštěstí pro Gazely se však míč dokutálel na kopačky volného Alhassane Issoufoua, který se pokoušel vrátit z ostrého úhlu merunu zpět do mlýnice - a tentokrát už ji konžský brankář spolehlivě zalehl.

Niger (4-4-2): Daouda - Bachard, Chikoto, Dan Kowa, Fatoukouma - Koudize (79. Ngounou), Soumaïla, Lancina, B. Issoufou (46. Talatou) - Maazou, Sidibe (90. A. Issoufou)

DR Kongo (4-2-3-1): Kidiaba - Mpeko, Mabiala, Mongongu, Kasusula - Makiadi, Mulumbu - Kabangu (56. Kaluyituka), Mputu (72. Matumona), LuaLua (46. Kanda) - Mbokani

Nejlepší hráči zápasu: Chikoto, Daouda, Maazou (všichni Niger)

Palec dolů: Mabiala (DR Kongo)

Co čekat ode dneška?

Obě skupiny, které už za sebou mají dvě odehraná kola, zůstávají stále otevřené - zatím jsme se tedy nedozvěděli ani jedno postupující jméno, a i jednobodoví Angolané s Nigeřany mají pořád šanci proklouznout do čtvrtfinále. A mimořádná vyrovnanost letošního Poháru národů pokračuje i nadále - ať dopadnou dnešní boje ve skupině C jakkoliv, jisté je, že bude o co hrát až do samého konce. Zambie, Nigérie, Burkina Faso i Etiopie totiž mají v tabulce po jednom bodu s vyrovnaným skóre 1:1.

Po rozlosování to vypadalo, že postupující místa mají předplaceni Chipolopolo a Super Eagles - obhájce titulu a tradiční kontinentální velmoc. Opatrnější pozorovatelé zvedali varovný prst před Burkinou Faso, která zřejmě bude už navěky považována za černého koně bez ohledu na to, jak špatné výkony její vyslanci šampionát co šampionát předvádí. A Etiopie? Té snad věřili jen vlastní fanoušci, a to ještě ti pravověrní...

Jenže chyba lávky. Zatímco Nigérie si za ztracené vedení v utkání s Burkinou může jen a jen sama, Etiopie byla Zambii minimálně vyrovnaným soupeřem a vybojovaný bod si plně zasloužila. Takže začínáme odznova: všichni na stejné startovní čáře, a protože Zambie a Nigérie na sebe narazí dnes odpoledne, je velmi pravděpodobné, že na postupové pozici bude večer jeden z "outsiderů". Pokud se tedy nedočkáme dalších dvou remíz.

Na aktérech prvního zápasu na nelspruitském hřišti (také vás zajímá, jestli už pořadatelé vytvořili podmínky pro fotbal, nebo jestli se stále hraje na pískovišti...?) tak leží obrovský tlak - vítěz bude mít výbornou výchozí pozici do finálového utkání, poražený bude jednou nohou venku. Tak Nigérie, nebo Zambie? Super Eagles mají nepříjemné problémy s hrou obrany, Chipolopolo zase vůbec nefunguje útok; tohle bude hodně zajímavé střetnutí. Nebál bych se však lehce favorizovat Zambii, a to ze tří důvodů - trenér Hervé Renard je v těchto situacích mistrem nad mistry, díky geografické blízkosti mají Katongo a spol. takřka domácí prostředí, a když jsem naposledy káral jeden z týmů za impotentní útok, odpověděl jedinou dvoubrankovou výhrou dosavadního průběhu turnaje.

Na veřejnost navíc prosákly zprávy o údajné roztržce v nigerijské kabině poté, co Burkina v prvním utkání v nastaveném čase vyrovnala; Zambie na tom však není o moc lépe. Renard s kapitánem Katongem prý byli hodně naštvaní ze ztracených bodů - zvlášť když Etiopie dohrávala o deseti.

A co se večerního utkání týče, začnu tentokrát z druhého konce - tipem na úspěšnějšího. Nerad bych Etiopany přecenil, přece jen dělat rozhodnutí na základě prvního zápasu, kde ještě funguje absolutní prvek překvapení, by bylo nerozumné (jak nám včera názorně ukázalo Kongo), ale jejich vířivý, pohyblivý a nátlakový fotbal by mohl na Burkinu fungovat. Paul Put sice skutečně zlepšil zónové bránění týmu (bylo to vidět i proti Nigérii), ale vepředu je to stále ta stejná písnička - Pitroipa, Traoré a čekání na Daganovu formu. Etiopie je týmem, který staví na kolektivním pojetí, a na individualistickou Burkinu by to mohlo platit.

Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že Hřebci proti Nigérii postrádali suspendovaného Kaborého, bez jehož příspěvku na hřišti nefunguje spojení mezi obranou a útokem (respektive ofenzivní záložní řadou); s ním by jejich výkon měl jít určitě nahoru. Východoafrický celek však oplácí stejnou mincí: po odpykání trestu se vrací stoper a kapitán Degu Debebe. Tak co, troufnete si vsadit na outsidera? Etiopané nemají co ztratit - a kdyby náhodou vyhráli, budou mít zničehonic postup na dosah...

Stranou pozornosti

- Loni v semifinále vychytal Asamoaha Gyana, aby si pak v osudném penaltovém rozstřelu s Pobřeží Slonoviny poradil také s Tourého pokusem (plus sám proměnil). Skrze pokutové kopy se zambijský brankář Kennedy Mweene stal nefalšovaným hrdinou své krajiny - a přestože tentokrát nešlo o nijak zvlášť významný moment, i další jeho penaltový zákrok, tentokrát proti Etiopanovi Saidovi, Chipolopolo přihrál alespoň částečný úspěch (trenér Renard koneckonců uznal, že bez Mweeneho by jeho mužstvo outsiderovi podlehlo). Co tedy stojí za takovou Mweeneho úspěšností? Prý dřina na tréninku nároďák u klubu, stejně tak ale amatérská psychologie (ostatně pamatujete na jeho finálové "kroky" na čáře?). "Jako golman musím být mrštný a inteligentní. Zkoumám, jak se penaltový exekutor staví ke kopu, sleduju jeho nohy, úhel, pod jakým přibíhá k míči," poodhaluje roušku tajemství 28letý rodák z Lusaky, který je zároveň - jen tak mimochodem - ve svém klubu Free State Stars elitním exekutorem tohoto typu standardní situace.

- Domácí fotbalisté z JAR si předevčírem ulevili, když se výhrou nad Angolou před závěrečným těžkým kláním s Marokem přeci jen dostali do výhodné pozice. Trenér Igesund však nemohl být naplno nadšený. Lehlohonolo Majoro, který po svém vystřídání zvyšoval na 2:0, totiž závěrečné vteřiny utkání strávil na nosítkách a velmi vážně hrozí, že do klíčového souboje nezasáhne. Jihoafrický forvard spotřeboval pár stehů na tržnou ránu ve svém levém lýtku a z prostředí domácího souboru se ozývají hlasy, že se raději na jeho návrat nebude spěchat. To už přitom dávno platí pro Serera s Mphelou (oba se jen pomalými krůčky blíží ideální zápasové kondici), přičemž záložníci Dikgacoi s Chabanguem vypadají být zraněni dokonce na plný úvazek; aktuálně.

- Zvláštní návštěva se předevčírem podívala na duel JAR s Angolou. V hledišti totiž neseděl nikdo jiný než dlouholetý skaut Arsenalu Gilles Grimandi, který je pochopitelně podepsán pod transfery Kola Tourého, Emmanuela Adebayora či Alexe Songa. (Bohužel nepříliš důvěryhodný) server Clubcall se přitom domnívá, že se Francouz vydal sledovat spíše Angolany než domácí hráče, kteří se převážně nenachází ve vhodném věkovém rozmezí. Zrovna Antilopy nicméně podaly možná ještě horší výkon než v zahajovacím zápase, takže těžko říct, zda si Grimandi pro teď vybral. Příležitostí nicméně ještě samo sebou bude mít mnoho, v Africe jako mnoho dalších pozorovatelů zůstává i pro další dny.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (164)

Přidat komentář
smazaný uživatel

N ový den,takže začneme od podlahy - APN

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nový den, stále stejný chudák :) Pokračuj, začíná z tebe bejt dobrá buranská figurka

Reagovat
smazaný uživatel

Co takhle po ránu sprchu na uklidnění?

Reagovat
Pilsnersfaust

by sis mel dat ty, chudaku

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj, mám ji za sebou, chudáčku :)

Reagovat
smazaný uživatel

vy jste ůžasní děcka. Oba fakt

Reagovat
mayday

Jsi neskutečný čurák. Vymaštěnej mamrd.

Reagovat
smazaný uživatel

A BAN zase nic? PJ zase nic nevidí.

Reagovat
mayday

BAN bys měl dostat ty za to, jak nechutným způsobem kurvíš něco, co tě samotnýho nezajímá. Nebo asi zajímá, když to máš neustále zapotřebí.

Reagovat
smazaný uživatel

A vždyť je jen hloupej, za to ban dostávat nemůže....teda může, ale přijdeme o zábavu. Vždyť on je takové zviřátko v zoo :)

Reagovat
mayday

Jinak ty jsi chytrý, úspěšný muž středního věku? Dovol abych se zasmál, to musí být lež, ptž dospělý a ještě k tomu chytrý, úspěšný muž by se takto chovat nemohl.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak synku já sem "nad věcí" a že se neumíš chovat a jsi sprostý fracek za to já nemůžu. Ahoj kluku.

Reagovat
mayday

Jo, jasně. Tak nazdar, ty úspěšný chytrý, mladý muži. Už na tebe nebudu reagovat, ptž to nemá cenu, jen doufám, že ti toto nechutné chování v léčení svých mindráčků alespoň pomáhá

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi hrozně nad věcí, tebe stačí chvíli číst a člověk vidí, jakej jsi harant s komplexy :) Prej nad věcí

Ale jak říkám, pokračuj, začínáš být neskutečně zábavný :)

Reagovat
El Fáňos

respekt autorům článků, na to se prostě nedá dívat

Reagovat
domingo

Kdyz to sledujes pozorne a vsimas si taktiky, tak se da divat na vsechno. Oddechovka to ale neni, n.

Reagovat
smazaný uživatel

"Se soubojem Ghana-Mali už je to složitější, tam nenadchl žádný z celků, výhru nicméně uhrály Černé hvězdy... "

Zavádějící...

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Je nějaká česká stránka, kde se chatuje o NHL během zápasů, kterou byste mi doporučili?

Reagovat
fantomas

EF?

Reagovat
C-M@ster

Hrál Jarda a nikdo tu nic nepsal.

Reagovat
fantomas

Mame svuj clanek. Pak ti ho sem hodim, az budu doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Mbokani včera neměl svůj den, i když aktivita se mu zejména v 1. poločase nedá upřít... takové šance by kanonýr jeho kalibru měl proměňovat. DR Kongo nedokázalo skórovat ani v situaci, kdy se čtyři jeho hráči řítili na brankáře Daouda, tak z čeho chtějí dát pak gól? A to si ani nemyslím, že by Daouda v bráně Nigeru včera nějak výjimečně kouzlil, spíše se do toho vrhal reflexivně a vycházelo mu to...

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky to je napsané, ale zápas Niger Kongo byl ogrc.

Reagovat
domingo

Bylo to osklivy, no. Ja jsem vylozene zvedavy na dnesek, protoze ty zapasy vypadaji fakt dobre.

Reagovat
alias

Zatím nejslabší africký šampionát za posledních dvacet let co ho pravidelně sleduji, ale snad se to ještě zlepší...jinak Karel na hrad!

Reagovat
smazaný uživatel

OT: V nominaci Brazílie je i Ronaldinho.. A navíc spousta kluků z Evropy a nikdo z Ukrajiny..

Reagovat
smazaný uživatel

A jak vám vychází africká fanta? Obdivuji ty co v tom mají nějaký větší přehled, já to tam nasázel podle povědomých jmen...

Reagovat
domingo

Ja obdivuju ty kteri se s tim vubec nesrali a proste to tam nahazeli podle povedomych jmen, protoze ja zase uvazoval v komplikovanych algoritmech a jsem asi treti od konce. ( )

Reagovat
Pilsnersfaust

to je tak, kdyz tahas algoritmy tam, kam nepatri

Reagovat
smazaný uživatel

To je tím, že tomu rozumíš... taky bych to řešil jinak, ale nic jiného mi nezbývalo. Však se tam na mně koukni... a mimochodem, kde bude příští APN? S nějakým fandou afrického fotbalu bych se tam klidně zajel podívat, bude to určitě zážitek...

Reagovat
domingo

2015 v Maroku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je super, tam bych se rád podíval tak jako tak... teď ještě sehnat pár bláznů a jedeme!

Reagovat
smazaný uživatel

Do Afriky jedině do Serengeti na animals. Nebo Kongo a gorily.

Reagovat
smazaný uživatel

V Maroku mě lákají i hory, známí co tam byli si tu zemi nemohli vynachválit... navíc je tam moře, pouště, historické památky... prostě taková všehochuť. Jet se dá kamkoli, ale musí být s kým... sám bych nejel, neužil bych si to.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemáš choť?

Reagovat
smazaný uživatel

Momentálně ne... a stejně bych asi jel raději s kámošema

Reagovat
Kongo

Mě ten sever Afriky vůbec neláká.

Reagovat
Kongo

Etiopie a ty náhorní plošiny jsou krásný,něco podobného je i v Keni(Mt.Kenya) a v Ugande v Ruwenzori.,Tanzánie a Serengeti nemá konkurenci nebo ten kráter Ngorongoro.A ten Národní park Virunga v Kongu musí být taky paráda,jen bych se nechtěl dostat do střetu s nějakou gorilou.

Reagovat
mayday

To nezní jako špatnej nápad Do Maroka by se rozhodně jet dalo, kdyby se to konalo někde v Kamerunu, tak by to bylo asi vyloučený.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak... je to relativně dostupné a může to stát za to, beru tě do party

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Známej tam byl právě taky, byl u Středozemního moře, u Atlantiku, V Casablance i v horách, který projezdili na čtyřkolkách, prej téměř za hubičku. Uvidíme, 2015 daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Projet Afriku na čtyřkolce od severu k jihu,to musí být adrenalín

Reagovat
Kongo

Trabantem napříč Afrikou,to ja super "film"

Reagovat
Houska

taky bych jel

Reagovat
smazaný uživatel

Bereme tě, hlavně se tady nesmíme během těch dvou let vzájemně ztratit

Reagovat
Houska

snad ne,já tady chodím už tak 5 let,každý den...jen málo přispívám do diskuzí,většina má totiž velmi malou úroveň ale sleduju tady to dění takže APN 2015 Maroko vyrážíme

Reagovat
Kongo

Polská cestovní kancelář =>Poklopowski

Reagovat
smazaný uživatel

Tak někdo vám tady musí zvednout úroveň, nemůžete pořád chodit jen mezi stadionem a hospodou... ale abych se přiznal tak to není jméno, ale nick a navíc jsem z Moravy. I když jen o kousek

Reagovat
Houska

já to mám do polska asi 30 km jsem z kraje Moravskoslezského

Reagovat
smazaný uživatel

A já z Ostravy, takže pohoda

Reagovat
Houska

supr

Reagovat
smazaný uživatel

Já například na PL fante beru v úvahu všechny možné i nemožné faktory. Kromě těch běžných jako jsou aktuální forma hráče, jeho zdravotní stav, skutečnost zda v sezóně pravidelně nastupuje, jeho gólová produktivita a počet asistencí, u obránců a brankářů počet čistých štítů, počet žlutých karet a hrozba suspendace, kvalita soupeřů, který jeho tým čekají v následujících kolech zkoumám i vzájemné zápasy mužstev od doby vzniku PL, naturel, manýry a zvyklosti trenéra, meteorologickou předpověď počasí v daném kraji na den zápasu, somatotyp, rasovou a etnickou charakteristiku hráče a možnost vlivu těchto činitelů na výkon fotbalisty v následujícím zápase, zajímám se o psychické rozpoložení hráče a sleduji jestli se v britském bulváru neobjeví zpráva, zda neměl v poslední době například mileneckou aféru, neshody s manželkou nebo mu nevykradli auto. co by ho mohlo patřičně rozladit ... v konečném důsledku mi je to samozřejmě prd platné, protože momentálně se v PL fante pohybuji v rámci světa sotva někde mezi prvními 100 000 hráči

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem zmeškal uzávěrku 1. kola, hrám pouze od druhého, takže co se týče nějaké šance bodově prorazit ta je již v prdeli kvůli té ztrátě, ale popravdě ani tohle 2. kolo jsem nějak nezazářil. Mbokani jako kapitán slabé 4 body, El Kaoutari do zápasu s Kapverdami vůbec nezasáhl.

Ještě tam mám ve hře 3 hráče od Slonů a borce jako Feghouli a Pitroipa, ale na nějakou velkou bodovou sklizeň to i vzhledem k tomu divokému bodování na této fante stejne nevidím (stará dobrá PL fanta na. Premierleague.com)

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Ultraposila z Realu Castilly, Pablo Gill, si sbalil kufry a vrací se do Španělska. Vamos Sparta....teda Adios Sparta

Reagovat
smazaný uživatel

Ghana - Mali náhodou nebyl špatný zápas. Ghana hrála solidně, nečekám od ní žádné zázraky letos, přece jenom absence Mensaha, bratří Ayewů,nebo Boatenga musí být znát...Nicméně ten tým má potenciál a při troše štěstí může klidně celý APN vyhrát, jelikož žádný z jiných mužstev mě nijak moc nenadchlo a vlastně těžko říct, koho lze považovat za největšího favorita letošního ročníku APN...

Jinak je pravda, že ty zápasy mají hroznou úroveň a nulovou kvalitu Nicméně když mám čas (což moc často není), tak se rád podívám na tyto zápasy, mám rád jiný kultury, objevování nového. Navíc polovinu z těch hráčů prakticky nemám možnost vidět nikdy hrát kromě APN, takže jedinečná příležitost poznat nový hráče (z Nigeru, Kapverd, Etiopie). Vždycky jsem měl rád Afričany, líbí se mi jejich spontánnost, schopnost jak umí oslavovat góly, jejich tanečky, to jak lidé fotbalem žijí... a mám rád fotbal jako takový, takže i když mám chuť někdy to po 20.minutách vypnout, stejně se vždycky koukám na celý zápas

Reagovat
alias

až na to že seš slavista, tak s tebou souhlasím co se týče APN, že je dobře že se jednou za dva roky díky TV můžeme podívat na jiný styl fotbalu, týmy a hráče, které jinak nemáme možnost pravidelně sledovat a rozšířit si tak přehled a znalosti o fotbalovém dění mimo evropu potažmo Jižní Ameriku. Ty omezence co znají jen Arsenal, Manchester nebo Barcelonu a vyjadřují se tu k probíhajícímu dění na Mistrovství Afriky nemá cenu brát vážně a nějak na ně reagovat.

Reagovat
Hafna

Měl bych omezit sledování APN... zdál se mi sen, že řeším v hospodě s Kwadwem Asamoahem proč začal nějaký zápas na lavičce

Reagovat
smazaný uživatel

ty musíš mať kvalitný matroš

Reagovat
Hafna

jj říká se tomu zkouškové

Reagovat
smazaný uživatel

jaj tak to si potom riadne vystresovaný pred skúškami

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se minule ve snu zdálo, že si mě zavolali Abra s Rafou, vyložili mi na stůl 100 mega a že prý mě chtějí poprosit, jestli bych za ty peníze nesehnal pro Chelsy nyní v zimním přestupním období nějaké kvalitní posily podle vlastního uvážení a že prý to nechtějí zdarma... no uznej

Reagovat
smazaný uživatel

tiež dobrý sen

Reagovat
Shevchenko

Mně se jednou zdálo že jsem hrál za AC Milan u kámoše na zahradě.

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
juninho8

Zambia-Nigeria....bral by som X a vecer vyhru Etiopie

Reagovat
Kongo

Etiopie

Reagovat
juninho8

cista pena...

Reagovat
stas87

taky debilny faul fakt zbytocnost

Reagovat
stas87

mikel zambia mi pride futbalovejsi

Reagovat
juninho8

mikel mikel.....a tak dobre hral v prvom zapase....tie peny proti zambii su zakliate

Reagovat
Wat

To je blázen ten Mweene.

Reagovat
juninho8

teraz to pokazil skor mikel ako by to bol mweene....

Reagovat
Wat

Neříkám, že se nějak vytáhnul, ale proti němu prostě musej mít děsnou trému už.

Reagovat
domingo

Je to tak. Uz ctyri penalty za sebou nedostal na ACN gol.

Reagovat
juninho8

on ich hypnotizuje

Reagovat
Mihi

Prečo to dali kopať Mikela? Veď tam sú určite lepší exekútori (Emenike, Musa)

Reagovat
domingo

Oh my fucking god.

Reagovat
stas87

skoda,z tohto brejku mohla zambia vytazit viacej ako len ofsajd...prihravka mohla ist na druhu stranu kde nigerijcania zabudli na hraca

Reagovat
domingo

Zatim hrozne zajimava takticka bitva, koho ale nezajimaj takticky bitvy, musi se dost nudit.

Reagovat
domingo

Vyhrat jeste muzou oba, tipuju asi 12, jeden gol by mel byt..

Reagovat
Mihi

Krásne Mikel aj Emenike

Reagovat
domingo

EMENIKEEEE

Skvela Nigerie!

Reagovat
stas87

kapitan emenike no mam aj mweeneho

Reagovat
smazaný uživatel

toto penalta?

Reagovat
stas87

tak to sa mi paci emenike kapitan a mweene v branke

Reagovat
domingo

Super, takze srovnany z vymyslene penalty. Super, fakt. Ktery kokot to piska?

Reagovat
smazaný uživatel

nejaky egyptan

Reagovat
smazaný uživatel

Mweene hrdina zápasu najprv chytí penaltu a potom ešte sám dá s penalty gól

Reagovat
domingo

Nechytil ji, sla vedle.

Reagovat
smazaný uživatel

no tak to sa ospravedlňujem myslel som si že ju chytil lebo som vedel o tom že Nigéria nedala penaltu

Reagovat
smazaný uživatel

inak stala sa už niekedy predtým na takomto veľkom podujatí situácia že brankár strelil gól ??? pýtam sa preto lebo na MS sa to ešte nikomu nepodarilo

Reagovat
domingo

Mweene loni

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je už je kanonier z neho ďíky

Reagovat
smazaný uživatel

nevytesnil tu penaltu koncekmi prstov?

Reagovat
smazaný uživatel

Zambia aj tak nepostúpi, nielen dúfam, ale si to aj myslím.

Reagovat
domingo

Hlavne jestli nepostoupi Nigerie, tak to bude strasne nespravedlivy..

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ale mala si podržať tri body s Burkinou, sama si to celé skomplikovala. Aj nepremenenou penaltou.

Reagovat
domingo

Jj, je videt, ze jsou to mladi kluci, v techhle vypjatych zaverech jim chybi zkusenost, klid.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

ta statistika u brankarov to je nieco :) brankar Zambie

pocet nabehanych metrov: 4100 m

pocet zasahov:1

pocet golov: 1

Reagovat
Sali5

BF - Etiopie, jak to vidíte.. 1:1?

Reagovat
domingo

Kez by

Reagovat
Sali5

Systém je stejný jako na Euru? 1D vs. 2C?

Reagovat
mayday

jj

Reagovat
mayday

Tvl, zas tyčka hned ze začátku. Škoda, rychlej gól by pomohl.

Reagovat
smazaný uživatel

burkyna je lepším týmem než etiopie

Reagovat
mayday

Konečně!!! Burkina by snad mohla konečně naplnit potenciál a vyhrát.

Reagovat
domingo

Kdyz jsem videl toho etiopskyho golmana a predstavil jsem si ho proti Alainovi, okamzite jsem tipnul 3:0. Tak uvidime

Reagovat
smazaný uživatel

alain traore

Reagovat
domingo

Miluju ho, kvuli nemu se vyplati koukat na kazdy zapas.

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych se zeptat autorů - nevíte, jestli existuje nějaká větší databáze historických dat pro africké ligy? Mám na mysli jenom základní věci, jako nejlepší střelce, tabulky soutěží a tak. Docela bych se chtěl prohrábnout i v těch méně atraktivních zemích, statistiky třeba pro Egypt jsem našel solidní. Na wiki a RSSSF něco je, ale moc toho není. Díky

Reagovat
domingo

Wow, dik za podnet. Podivam se po necem

Zacal bych asi na fifa.com normalne.. minimalne pro zdroje

Reagovat
domingo

Omg, to je zas souboj golmanu

Reagovat
Sali5

Ten výraz Soulamy.. k nezaplacení

Reagovat
domingo

Blbec

Reagovat
smazaný uživatel

mně ho bylo líto normálně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

za co byla ta červená? měl jsem to právě přepnuto jinam...

Reagovat
smazaný uživatel

soulama šel chytit dlouhej míč za obranu a chytil ho mimo vapno

Reagovat
domingo

Nedaval si bacha na vapno a chytil mic do ruky az za nim.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík oběma... brankáři patří k ozdobám turnaje

Reagovat
domingo

A to nas jeste mozna ceka nejaka mnamka od te etiopske dvojky..

Reagovat
smazaný uživatel

Teď se mohl předvést... nu což, Traore pěkná rána!

Reagovat
smazaný uživatel

Alespoň byla trochu zábava. Výraz távre brankáře Burkiny Faso byl k popukání a ten exhbicionista v závěru to pak ještě dorazil

Reagovat
Sali5

Jinak proč šel dneska Mikel na tu penaltu? Tipuju, že tradiční kopáč není, produktivní v klubu taky ne a navíc to vypadlo, že si ani moc nevěří...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsem nepochopil ani já... Mikel hraje PL sedmou sezónu a zatím ještě vůbec nedokázal skórovat pokud se nemýlím, co je na záložníka (i když defenzivního) už dost zarážející, takže postavit ho na tak důležitou penaltu byl pořádný vabank. Nigérie tam v té době sice na hřišti neměla žádného vyloženého penaltového specialistu, protože hráči jako Emenike, Moses, Igiebor nebo Musa ani v ligových zápasech na penalty nechodí, takže asi to nakonec chtěně-nechtěně zůstalo na Mikelovi.

Jinak ta penalta, odpískána v závěru ve prospěch Zambie byla fraška, ale když už nic jiného, tak brankář Mweene to frefil parádně - hotový Chilavert svého času

Reagovat
Sali5

Jj, bál jsem se, že to překopne, když to vyletělo od kopačky tak divně.. a to jsem fandil Nigérii

Reagovat
smazaný uživatel

Mně ho je už trochu líto iv Chelsy - takový dríč a za boha ne skórovat. Té penalty se měl ujmout Musa, to sice také v tomhle směru není žádný Lampard, ale přece jen již v životě nějaké penalty proměnil, neměli to nechávat na Mikelovi, však ten měl tragický výraz v obličeji ještě dříve, než to kopl .. . no co už...

Reagovat
smazaný uživatel

paráda

Reagovat
mastakillah

Burkina je dnes parádní. Zatím nejlepší výkon na APN

Reagovat
domingo

Zas je treba rict, ze Etiopie jim to hodne ulehcuje, dneska by proti nim vyhral kazdej.

Reagovat
mastakillah

To je taky fakt. To vyloučení Etiopii spíš ublížilo než přidalo. Ale jak tak koukám tak jsou mi svým pojetím hodně sympatičtí. Traore a Pitroipa si to slušně dávaj.

Reagovat
domingo

Oni jsou takovy plazovy tym, technicky velmi dobre vybaveni, ale naivni, totalne nezkuseni a Burkina to proste tvrde tresta, zvlast kdyz se Etiopii po odchodu Megersy naprosto rozpadl jakykoliv herni system a rytmus, on jim dela fakt 70% hry. Je mi jich lito, pohled na breciciho Bishawa je hrozny Zvlast proti takovym nesympatakum.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč nesympaťákum? Brankář Soulama je náhodou velký sympaťák a například takový Pitroipa mi také přijde jako celkem skromný typan.. to já například nesnesu Egypťany hlavně kvůli tomu jejich šovinistickému a ortodoxně proislamském přístupu, který praktikují i v národním fotbalovém týmu (nemám rád když někdo sere do sportu politiku či náboženské principy) a hlavně mají před každým zápasem moc velké oči a vůbec nedokáží snášet prohry (jak dobře že nejsou na letošním APN)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Adane a Asrat se zranili jo?

Reagovat
domingo

Adane asi trisla (?) a Asrat vubec nevim, proste odesel. Komentatori i twitter mlci.

Reagovat
fantomas

Hm, i dva maj spravne delat tak 75% etiopsky hry, to se pak nedivim.

Reagovat
fantomas

*ti

Reagovat
domingo

Jj, ten vysledek je zavadejici. Kazdopadne hodne zajimavej a podnetnej zapas, aspon se mi bude dobre psat analyza, protoze prave odchazim na party kde ma byt 7 highschool holek, coz by me jinak rozptylovalo

Reagovat
mastakillah

Parádní. Takhle odehrát skoro polocas v 10. Klobouček

Reagovat
juninho8

Etiopia ma hrozne sklamala....ale asi som mal velke oci po tom prvom zapase

Reagovat
Godwinson

Traoré je jinde

Reagovat
domingo

Mam ho na lavicce Uvolnil misto kapitanu Mputuovi

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě že se v té divné APN fante počítají i body hráčů z lavičky

Reagovat
smazaný uživatel

traore s pitroipom byly proste fantastycky

Reagovat
domingo

Radost mam snad akorat z toho, ze je to genialni situace pro Nigerii - ted ji staci porazit rozlozenou Etiopii a postupuje bez ohledu na druhy vysledek. Parada

Reagovat
juninho8

a kludne by mi nevadilo keby burkina uhrala X-ko so zambiou a sli by dalej

Reagovat
smazaný uživatel

podle toho co burkyna faso dnes predviedla zaslúžila by si ísť minimalne do semifinale ak nie dalej

Reagovat
smazaný uživatel

Etiópia škoda jej už zrejme nepostúpi aj keď teoreticky môže no musela by poraziť Nigériu a ešte by k tomu potrebovala pomoc od Burkiny ktorá by nesmela prehrať zo Zambiou

Reagovat
db18

Pitroipa

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten hrál dnes velký zápas... zatím asi nejlepší inividuálny výkon co jsem viděl v rámci APN

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele