Africký pohár národů - první hrací den

22.01.2012, 05:13, aktualizováno 22.01.2012, 05:13
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Velkolepý zahajovací ceremoniál na zaplněném stadionu v Batě, největším přístavu a ekonomické metropoli Rovníkové Guiney, odstartoval další ročník Afrického poháru národů, a EuroFotbal samozřejmě nelení a přichází s novým seriálem, který bude vycházet příští tři týdny a provádět Vás, čtenáře, zákulisím šampionátu, od úvodního střetnutí až po velkolepé finále v Gabonu.

Zatímco na trávníku v Batě se před úvodním výkopem proháněly tanečnice, hrála hudba a prezident Nguema četl dlouhý projev ve španělštině a francouzštině, venku před stadionem se hned první den turnaje objevily nepokoje. Mohla za to nedořešená logistika před slavnostním zahájením, alespoň pokud budeme věřit agentuře Reuters; ta s odvoláním na výpověď jednoho z domácích fanoušků informovala o obrovských davech, které se snažily protlačit na stadion, načež je policisté zpacifikovali slzným plynem. "Jsou tady tři brány, ale jen jedna z nich je otevřená - a před ní se tísní 30,000 lidí, kteří chtějí dovnitř," popisoval situaci zmiňovaný návštěvník Francisco Oscar.

Rovníková Guinea zkrátka i nadále zůstává svéráznou zemí. Nejlepším důkazem budiž megalomanská nabídka učiněná vládcem Nguemou: pokud vyhrajete, rozdělím mezi vás přesně jeden milion dolarů. A tím už se dostáváme k samotnému zahajovacímu zápasu, ve kterém si fotbalisté v červených dresech nakonec skutečně notně přilepšili ke svým stávajícím platům. Ale popořadě.

Trenér arabského celku Marcos Paquetá kladl na úvodní utkání obrovský důraz a poukazoval na klíčovost případné výhry, která by podceňovanému celku vybojovala ideální výchozí pozici pro střety se Zambií a Senegalem, jež označil za favority skupiny. A úvodních deset minut tomu skutečně nasvědčovalo: Libyjci svému soupeři prakticky nepůjčili míč, dobře kombinovali a zcela ovládali hru. Žel bohu, neodrazilo se to ve statistikách, tedy kromě té o držení míče. Problém? Neschopnost finální nahrávky, příliš složité řešení situací v útoku, přílišné spoléhání na efektivitu platonického tlaku bez zřetelné snahy propracovat se k zakončení.

Libyjci skutečně ukázali, že fotbal hrát umí. Technicky svého soupeře jasně převyšovali a zejména Zuway si s míčem rozuměl jako nikdo jiný na hřišti. Jenže k čemu je vám taková převaha platná, když neústí ve skutečné gólové příležitosti? Ne že by snad Guinejci zaparkovali autobus před vlastním vápnem, naopak; Libye byla zkrátka příliš pasivní. To ale koneckonců není nic nového, na jalovost jejich útoku jsem tu poukazoval už dříve.

Co ovšem nové je, je jalovost obrany. Snad to bylo způsobené přemírou nervozity; není přece možné, aby jedna z nejlepších defenzív na kontinentu zničehonic zapomněla hrát; nicméně třeba mladík Belreesh, stejně jako velezkušený gólman Samir Aboud nebo další stálice Younes Al-Shibani, vypadali na hřišti jako po kocovině. Zejména Aboud vyrobil v první půli několik neuvěřitelných kiksů. Nervozita? Dost možná další potvrzení známého faktu, že Libyjci jsou mimo Tripolis zkrátka prakticky neškodní...

Naopak Rovníková Guinea překvapila. A to už před zápasem, jelikož Gílson Paulo vyslal na hřiště svoji jedenáctku v neobvyklém rozestavení, které nejvíce připomínalo 3-4-1-2 nebo 3-2-3-2. Živelní a nadšení Guinejci si s nějakou taktikou hlavy příliš nelámali; díky skvělým výkonům ofenzivních hráčů, ale i bezchybného Danila a stopera Ruie, jim nakonec nedělalo přílišné problémy svého soupeře eliminovat. Prudký střet libyjské "házené" s efektivitou a nebezpečností domácích brejků tak nakonec vyústil v jediné možné řešení - a to ještě Rovníkové Guinei nebyla uznána branka a nastřelili břevno. Možná že Paquetově týmu skutečně chyběl Tariq Al-Taib; velezkušený záložník kuvajtského Al-Nasru je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů země. Jenže když v Arábii použijete jako nadávku výraz "kalb", znamenající "pes", jste většinou v pořádném průšvihu. O to víc, pokud takto počastujete rebely, jejichž mise svrhnout vládu nakonec skončí úspěšně...

Libyjci ovládli začátky i konce obou poločasů, leč jejich snažení bylo poněkud marné. Když tak sudí v čase 95:27 zápas ukončil, mohla propuknout frenetická radost domácích fotbalistů, fanoušků i trenéra Paula; Marcos Paquetá naopak vypadal, že dobře ví, co pro jeho hráče tento výsledek znamená. Jedinou kaňkou večera pro domácí tak zůstává zranění Rodolfa Bodipa: útočník La Coruni, který měl být hlavní zbraní nejslabšího (věříme-li žebříčku FIFA) celku turnaje, se na hřiště podíval nedoléčený v 75. minutě, aby o pouhých 9 minut později trávník opět v bolestech opouštěl, a jeho další osud na šampionátu je tak značně nejistý.

Rovníková Guinea - Libye 1:0

14. minuta - Po chybě libyjské defenzivy se k míči dostal Randy a vybojoval první náznak příležitosti pro domácí, ale Boladovi se nepodařilo vystřelit.

17. minuta - První gól šampionátu - neplatí pro ofsajd! Gólman Samir Aboud vyrobil obrovskou hrubku, když za svá záda pustil slabou přízemní střelu Bolada, ale radost domácích pokazil zdvižený praporek. Mohl za to Thierry Fidjeu, který v postavení mimo hru dle názoru sudích zasáhl do situace aktivním pohybem směrem k libyjskému brankáři.

23. minuta - První střela Libye na branku končí bezpečně v náručí Danila.

26. minuta - Šance Rovníkové Guiney: k nebezpečné hlavičce se dostává Sipo, ale trefuje pouze boční síť.

31. minuta - Souhra útočného dua Libyjců nakonec končí Zuwayovou hlavičkou, která se mezi tři tyče nevešla. Akci založil výborný centr Sa’ada.

38. minuta - Zuway zkouší v pokutovém území zakončit nůžkami, ale netrefuje balón.

58. minuta - Střídající Al-Boussefi zakončuje nekompromisně z první, ale Danilo je pozorný.

73. minuta - Samir Aboud napravuje svoji pošramocenou pověst z prvního poločasu, když perfektně likviduje Juvenalův nebezpečný přímý kop.

79. minuta - Zdánlivě nevinný centr Randyho nakonec málem končí gólovou radostí domácích, Aboud však nakonec situaci zvládá a s vypětím sil vytěsňuje míč do bezpečí.

87. minuta - GÓL! Libyjce zradila jejich vlastní ofsajdová past. Zatímco obránci ustupovali od ofsajdové linie, míč převzal Javier Balboa, snadno se osamostatnil a tváří v tvář padajícímu Aboudovi předvedl přesný lob, který se zastavil až v síti. Záznam ukazuje, že rozhodčí tuto hraniční situaci posoudili citlivě v souladu s pravidly.

89. minuta - Hned z následujícího útoku Libye nebezpečně pálí Mahamat, ale Danilo vytahuje klíčový zákrok.

90. minuta - Narcisse Ekanga málem zdvojnásobuje vedení svého týmu, když trefuje břevno!

94. minuta - Zoufalý Shibaniho pokus vymodlit si penaltu končí správně udělenou žlutou kartou za simulování.

Rovníková Guinea (3-4-1-2): Danilo - Doe, Rui, Sipo - Kily, Juvenal, Konaté, Randy - Bolado (60. Ekanga) - Balboa, Fidjeu (75. Bodipo, 84. Ekedo)

Libye (4-3-1-2): Aboud - Belreesh, Al-Shibani, Salama, Al-Abaidy - El Khatrouchi (67. Sharif), Mahamat, Al-Sanaani (72. Aboubakar) - Mabrouk (55. Al-Boussefi) - Zuway, Sa‘ad

Nejlepší hráči zápasu: Randy, Javier Balboa (oba Rovníková Guinea), Djamal Mahamat (Libye)

První opravdový šok turnaje tu máme dřív, než byste vyslovili slovo digi-ganaaw. Slovo, které nevolím náhodně, neboť v jednom z nejrozšířenějších senegalských jazyků, wolofštině, znamená "záda". A přesně na tuhle část těla jako by favorizovaní mužové v bílých trikotech nehleděli, případně si je navzájem nekryli. Vskutku takový chaos v defenzívě byste čekali u amatérů, možná by vás nepřekvapil v podání úplného outsidera turnaje; ne tak jednoho z horkých kandidátů medailových pozic. Přitom Senegalci by něco takového mohli vyučovat, alespoň tedy soudě dle dnešního výkonu. Vezměte si jejich první inkasovanou branku: při standardní situaci jako elévové, hrr všichni za balonem - a samozřejmě, gól dal hráč, od kterého byl nejbližší protivník vzdálen nejblíže na pět kroků.

Nebo vysloveně směšně praktikovaný ofsajd systém, který vždy kolmo a přímočaře hrajícím Zambijcům akorát nahrával. Totální absence komunikace, jež se projevila třeba při jednom špatně odpískaném postavení mimo hru, potenciálně následovaném 30metrovým, ničím nerušeným sprintem na bránu: tehdy, ve 43. minutě, Mulenga cestoval jedním směrem, zatímco kolega ve stoperské dvojici opačným. Tím se vytvořila propast, kterou v poklidu prošel balon za obranu. A takových situací se v první půli urodilo jako hub po dešti. Senegalci se zkrátka obzvlášť před přestávkou prezentovali krutě individualisticky: vepředu si nevyhověli, zatímco vzadu když už hasili, tak jen heroickým blokem jednotlivce.

Přitom tuhle část favoritova představení nelze shrnout jenom těmito větami; spíše by šlo zakončit i rezolutním "všechno špatně". Například rozestavení: pružné, ale tím nejhorším možným způsobem. V první půli to možná mělo být klasické 4-4-2 s Niangem u levé postranní čáry, možná neméně neobvyklé 4-3-3 s hvězdnou ofenzivní vozbou Niang-Ba-Sow. Ovšem už jen při sledování vracejících se Senegalců šlo snadno nabýt dojmu, že tu působí jen trojice zadáků a stejný počet záložníků. Zbytek jako by měl za úkol postávat kolem středové čáry a fandit bránícím spoluhráčům jako při korfbalu. To samé se dělo i po přestávce. V jednu chvíli jste se potom dokonce s komentátory anglické verze EuroSportu mohli podivovat, že nadšeně útočící hvězdy zezadu jistí jen dva (!) borci. Naštěstí pro favorita se tak dělo již ve chvíli, kdy se dříve vpředu entuziastičtí Zambijci soustředili už jen na defenzivní činnost.

Výsledkem nakonec byl celkem slušný senegalský tlak zhruba mezi 63. a 74. minutou, který trestuhodně vyústil v jedinou trefu. Možná i proto, že se veškerá ofenzivní síla favorita - a to se dalo očekávat - soustředila jenom do vysloveně útočných prostor herního plánu. Záložní řada se na atacích stěží podílela, v tomto směru lze vyzdvihnout snad akorát N’Dawa (Diamé by měl největší potenciál, ten však dnes zůstal zcela ukrytý). A to byl také důvod přemíry ztrát ve středu pole i neschopnosti ovládnout tento strategický prostor. Zejména před přestávkou to bylo znát; tehdy totiž po hravě získaných balonech Zambijci jakoby s "cheaty" okamžitě nacházeli nejlepší možnou cestu k soupeřově brance a efektivně hrozili. Jim obecně parádně fungovala ofenzíva založená na spolupráci "taťky-rozdavače" Katonga a dvou hbitých křídel Mayuky (zprava) s Kalabou (zleva).

Shrnuto a podtrženo to dnes Zambii vyhrála disciplína, na Afriku nadprůměrná organizace hry a v neposlední řadě, to se sluší přiznat, i senegalská marnotratnost v zakončení. Můj logicky unáhlený, avšak přesto racionálně obhajitelný verdikt po úvodním zápase potom zní: pro příští kvalifikační cyklus dotáhnout protřelého cizince znalého bazálních taktických principů. Takhle to bylo opravdu mimořádně nedomrlé. Až senzačně. Prozatím jde totiž Amarovi Traorému pochválit snad jen odvahu střídat včas, a to ještě dosti citlivě - ve výsledku efektivně. Jak Dia, tak Cissé si dnes totiž velmi hlasitě řekli o místo v základní sestavě...

Senegal - Zambie 1:2

12. minuta - GÓL! Zambijci poměrně rychle využívají chabé koncentrace favorita, když se po standardní situaci mohli dostat hned ke dvěma hlavičkám, přičemž ta gólová, Mayukova, byla dílem zcela osamoceným, jedinečným - a to přitom na malém vápně, přímo uprostřed pokutového území.

14. minuta - Ze standardní situace málem zapršelo i na druhé straně. Tentokrát Niang zleva kroutil míč rovnou na přední tyčku, kde skákal Sow a jen prvotřídní reflex zambijského brankáře uchránil balon od proskotačení těsně kolem tyče do sítě.

16. minuta - A Senegal měl opět namále! Brankářovo rozpačité vyběhnutí vyústilo jednak v ruku, jež se asi neprávem nepískala, jednak ve zmatek, následně vyřešený přihrávkou do kraje pro Katonga, před nímž už stál jen rozhozený golman a obránce Sane, jehož heroický blok také rozhodl.

20. minuta - GÓL! Senegal to snad musí dělat vážně...vlastní nedisciplinovaností si teď vlastně prohrál zápas, když Katongo hravě využil jedné z džuzen v protivníkově obranné linii, aby Kalaba mohl už od vzdálenosti nějakých 25 metrů od brány sprintovat zcela sám. A poradil si, před golmanem uhnul trochu doprava a poslal míč pod jeho skákajícím tělem.

42. minuta - Další povedený protiútok z dílny zambijské reprezentace. Mayuka tentokrát zamotal hlavu statickému Diawarovi a zpoza šestnáctky prudkou ranou na přední tyči protáhl Coundoula.

45+1. minuta - Demba Ba na hraně šestnáctky brilantně v otočce převzal polovysokou přihrávku spoluhráče, přestože však okamžitě směřoval míč na zadní tyč, od slavení branky jej odradil skvěle načasovaný skluz Sunza.

52. minuta - Špatně provedený skluz na pravé straně u brankové čáry umožnil střídajícímu Diovi cpát balon pod sebe, kde číhal z dobré pozice pálící Sow. Ten však zabijácký instinkt zrovna neprokázal, když minimálně o půl metru přestřelil.

63. minuta - Diamé se vyšplhal do vzduchu pro N’Dawovu precizní dodávku z přímého kopu, i když byl ale na ose hřiště a nikým nehlídán, mičudu jen lehce škrtnul, takže zahučela poměrně dalece mimo.

65. minuta - Signál ze standardní situace zřejmě nedopadl, jak měl, neboť N’Doye si se sklepávaným míčem neporadil, přesto ze zákrytu pálil Ba. Z parádního postavení ovšem Mweeneho opět neprověřil.

68. minuta - Okamžitý vliv na vývoj utkání mohlo mít představení Papisse Cissého. Ten si ambiciózně velkým obloukem píchl míč mezi dvěma soupeři, dohnal ho u brankové čáry a odtud mohl hledat hned dva nehlídané spoluhráče; jeden z nich, ten patrně hůře postavený, Demba Ba, ale trestuhodně hlavičkoval do spojnice břevna a pravé tyče.

74. minuta - GÓL! Potvrzení, že Zambie trošku ztrácí půdu pod nohama. Brilantní spolupráce N’Doyeho s N’Dawem - druhý jmenovaný milimetrově přenesl míč do vápna, jeho kolega po zpracování na hrudi bleskurychle vystřelil na přední tyč, kam Mweene jednoduše nestihl doskočit. Ani nemohl.

90+4. minuta - Mweene se ještě v závěru musel vyznamenat, aby nenechal zakončit neúnavného Diu.

Senegal (4-3-3): Coundoul - Sané, M’Bengue, Diawara, Mangane - Gomis (28. N’Doye), Diamé, N’Daw - Sow (67. Cissé), Ba, Niang (46. Dia)

Zambie (3-4-3): Mweene - Musonda (87. Chavanga), Kasonde, Himonde - Chansa (71. Mulenga), Lungu, Sinkala, Sunzu - Kalaba, Katongo, Mayuka (81. Chivuka)

Hvězdy zápasu: Kalaba, Katongo, Mayuka (všichni Zambie)

Co čekat od zítřka?

Napodobí Sloni rozpačitý úvod dalšího favorita ze Senegalu? Nic tomu nenasvědčuje; síla a forma výběru v čele s Didierem Drogbou se v turbulencích, které fotbalem na černém kontinentu poslední rok a půl zmítají, zdá být jedním z mála stabilních majáků. Navíc Súdánci nemají takový potenciál jako Zambie, takže očekávejme snadný zápas pro sázkaře. Nebo ne? Tým ze Sahelu je velkou neznámou. Jeho předturnajové výsledky nebyly optimální, ale trenér Abdalla prakticky v každém utkání vyslal na hřiště jinou sestavu; zatímco fotbal Slonů by měl být očekávatelně atletický, rychlý a založený na obrovské individuální kvalitě zejména útočných hráčů (a na druhou stranu poněkud lehkomyslný v zápasech s outsidery), o Súdánu nevíme několik hodin před jeho slavnostním představením se prakticky nic. Nejbližším vodítkem pro ty, kteří si nenašli čas Abdallův výběr pozorně sledovat v kvalifikaci, budiž jejich vystoupení na APN před čtyřmi lety; tehdy z toho byly tři prohry a žádný vstřelený gól. Odčinit tuto krušnou historii je primárním cílem týmu, který by měl být velice dobře připraven; prošel totiž intenzivními tréninkovými kempy a do Malaba, hlavního města Rovníkové Guineje, dorazil jako vůbec první.

"Myslím, že letošní turnaj bude velice těžký, možná ještě těžší než ten předchozí," prohlásil Didier Drogba s odvoláním na leden roku 2010 v Angole, kdy se Sloni rovněž z pozice vysokých favoritů loučili s šampionátem už ve čtvrtfinále. Nad síly oranžové skvadry bylo tehdy Alžírsko, a útočník Chelsea proto volá po zlepšení tohoto zápisu. A má nejvyšší čas: v jeho třiatřiceti letech to pro něj dost možná bude jedna z posledních velkých akcí vůbec. "Myslím, že je načase, aby hráči jako já, Didier (Drogba) a Kolo (Touré) dali více příležitostí mladším hvězdám," prohlásil Didier Zokora: touha Slonů po zlatém kovu je tak zákonitě ještě mnohem větší.

Utkání mezi Burkinou Faso a Angolou by podle papírových předpokladů mělo být soubojem o druhé místo. Burkiňané, kteří stanovili rekord šampionátu, když na soupisku zapsali borce z celkem 15 různých lig (a jsou také společně právě se Slony jediným manšaftem, ve kterém není žádný zástupce domácí nejvyšší soutěže), by na základě opatrných předzápasových prognóz měli tahat za kratší konec; boj přímo na hřišti však zřejmě bude značně vyrovnaný. Burkina má před sebou velký úkol: pokud nechce naplnit pověst "kvalifikačního týmu", který na závěrečných turnajích pravidelně pohasíná a hraje pod svoje možnosti, musí vykročit správnou nohou. Případná prohra s přímým konkurentem by pro Duarteho družinu znamenala obrovské problémy.

Burkina Faso si v poslední době prošla psychicky dost náročným obdobím; mohla za to opakovaná stížnost Namibie na start Hervé Zenguého, který se do země přiženil a měl nastoupit za Duarteho tým v rozporu s mezinárodními pravidly. Oficiální místa tuto záležitost smetla ze stolu teprve několik dní před úvodním zápasem Hřebců. Černé antilopy se oproti tomu zdají být v relativně dobré pohodě, natěšené a připravené útočit. Boj o druhé místo může začít.

Hřebci se budou spoléhat především na nebezpečné duo Alain Traoré - Jonathan Pitroipa; na lavičce by potom na svoji šanci měl mezi jinými čekat i Alainův bratr Bertrand, teprve šestnáctiletá naděje Chelsea. Akcie Angoly rovněž drží v rukou ofenzivní hráči, z nichž nejvýraznějším je Manucho.

Stranou pozornosti

- Ačkoliv se to nedá přeceňovat a na výsledky národního týmu to těžko bude mít výraznější vliv, vězte, že si Nigerijci konečně udělali pořádek ve své fotbalové hierarchii. Doteď na jejím území fungovaly čtyři funkční orgány, které se navzájem různě mísily, křížily, rušily...což nyní rázně zatrhl samotný nigerijský soud. Jakkoliv jedna ze dvou ilegálních institucí, Nigerijská fotbalová federace (NFF), v oficiálním prohlášení uvedla, že žádnou kopii rozsudku neobdržela, verdikt by měl znít takto: jelikož NFF spolu s NPL (Nigeria Premier League) jsou ustaveny orgánem FIFA, která kompletně podléhá švýcarskému, nikoliv nigerijskému právu, není v zájmu africké země, aby tyto organizace volně operovaly na jejím území. Činit tak nyní budou jen na vlastní riziko, přičemž právník Oguchukwu už byl údajně požádán, aby na situaci dohlížel. Z vyslovení soudu tedy nyní dál platí vše, co už roku 1999 posvětilo Národní shromáždění. Tedy že Nigeria Football League Limited (NFL) a Nigeria Football Association (NFA) mají jako jediné orgány legálně dovoleno působit v nigerijském fotbalovém světě, přičemž jako "velký taťka" by v tomto tandemu měla fungovat prvně jmenovaná organizace. Zneuznaná NFF má momentálně tříměsíční prostor na odvolání - do té doby platí nepraktický status quo, který buď může nigerijský fotbal načas ochromit, nebo se zkrátka pojede podle zaběhlých, a nám skrytých pravidel.

- Pozadí jednoho z dnešních zahajovacích zápasů, toho pozdějšího, bylo dosti černé. Patrně každý Zambijec totiž musel mít na paměti osudy svých předchůdců z roku 1993, kteří se na cestě do Senegalu ke kvalifikačnímu duelu zřítili s letadlem - ironicky právě na faktickém území letos pořádajícího Gabonu. Vojenský speciál tehdy zaplul pod hladinu Atlantského oceánu, odkud se už žádný člen posádky nikdy nevynořil. Kapitána tehdejšího výběru, Kalushu Bwalyu (nejvíce startů, dnes prezident fotbalové asociace), potom od smrti uchránil akorát později plánovaný přílet z důvodu klubových povinností v PSV Eindhoven. Zambie každopádně musela skládat kompletně nový národní tým, a přestože by nikdo z tehdejších internacionálů dnes již aktivně nepůsobil, vzpomínky jsou stále silné. To ostatně potvrdila slova kapitána týmu Christophera Katonga: "Jakmile vkročíme na gabonskou půdu, každé naše srdce se rozpumpuje nevídanou rychlostí, jak budeme vzpomínat na události roku 1993." Chipolopolo teď může napomoci snad jen fakt, že do Gabonu budou muset cestovat jenom v případě postupu do semifinále; tam ovšem dnes výrazně nakročili. Ani případnou účastí ve finále by se nicméně současná zambijská skvadra pořád nevyrovnala tehdejšímu legendárnímu složení s osou v brankáři Chabalovi, obránci Mulengovi či útočníkovi Mutaleovi. To byla totiž ve vší vážnosti jedna z nejsilnějších afrických fotbalových part v dějinách kontinentu. Heroicky, i díky jasné výhře 4:0 nad Itálií, postoupila až do čtvrtfinále LOH v Soulu (1988); získala bronz na Asijském poháru 1990; a do 27. dubna 1993 také víceméně postupovala na historické mistrovství světa 1994. Uctění památky by to však bylo více než pohádkové...

- Na závěr našeho prvního dílu zpravodajství přímo z Afrického poháru národů pro vás mám ještě jednu legrační průpovídku, kterou před časem nakrmila média přítelkyně Kevina-Prince Boatenga, Melissa Sata. Záložník AC Milán, jak známo, skončil s reprezentační kariérou, takže se nám letos na kontinentálním šampionátu nepředstaví. Činil tak ovšem z důvodu častých zranění, a právě jejich příčinu se nám dnes 25letá modelka rozhodla objasnit. Prý za to může nadměrný sex. "Důvodem, proč je tak často zraněný, je náš sex provozovaný sedmkrát až desetkrát týdně," svěřila se fotbalistova přítelkyně a neváhala dodat, jaká že je její oblíbená poloha a tak dále a tak dále. Pro nás je ale klíčové - a to nás nepochybně bude nejvíc zajímat -, že nejčerstvější hráčovo zranění je charakteru svalového, mělo by jít o levý stehenní a plánovaná doba strávená na marodce se momentálně odhaduje na čtyři týdny - to už, prosím pěkně, čerpám z oficiálního vyjádření Ghaňanova italského zaměstnavatele.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45

Komentáře (87)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rovníková Guinea - jsem na ně zvědav jak si povedou dále

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

sedmkrát až desetkrát týdně, tak to je dobrej suchar na jeho věk

Reagovat
smazaný uživatel

když to nedá..

Reagovat
smazaný uživatel

Konec srandiček Rád bych poděkoval autorům za námahu se sestavením parádního počteníčka, už bylo potřeba(ode mě) nějak se vtáhnout do dění APN a tohle tomu dost pomůže

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
Biozdenda

pěkné reportáže, pěkné počtení. Ale bojím se na nějaký z těch fotbalů podívat. U APN jsem měl vždycky pocit, že je tak na úrovni naši ligy, možná ještě horší, ale v podání dobrých hráčů.

Reagovat
fantomas

Zas tak zlý to nebylo. Na včerejší Zambii se pěkně koukalo.

Reagovat
Biozdenda

já jsem asi trefil pár zápasů, které byly vyloženě nedívatelné. Jakoby proti sobě hrály dvě Barcelony, ale hráči si neumí přihrát na metr. Tak nějaký zápas zkusím zkouknout

Reagovat
fantomas

Tak číhej tady a já ti večer napíšu, jestli Angola stojí za to.. (na Slony koukat nebudu, mám ještě Arsenal)

Reagovat
Biozdenda

ok

Reagovat
smazaný uživatel

miluju ten pohár kde obrana na to kašle a golmani chytají prd, je to strašná sranda jak se hraje "bez taktiky" a připomíná mi to když jsme hrávali fotbal s klukama na plácku, má to svoje kouzlo

Reagovat
Biozdenda

takhle to zní pěkně, ale může se stát, že to bude vypadat i tak, že nikdo nebude chtít dát gól, zápas bude sestávat z odkopů a zdržovaček a váleček po zemi a skončí to 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pamatam si jak doslo na penalty tusim medzi Kamerunom a Pobrezim Slonoviny a bolo tam na kazdej strane zasebou premenych 11 penalt mozno aj viac uz si nepamatam

Reagovat
smazaný uživatel

Takmer mi vyšli oba tipy na výsledok zápasu - Rovníková Guinea - Líbya som tipoval 0:0, ale Senegal - Zambia som uhádol aj keď to bolo dosť veľké prekvapenie pre mňa, lebo som čakal od Senegalu omnoho lepší výkon

Reagovat
smazaný uživatel

A jaka je teda ta Melissy nejoblibenejsi poloha?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Kapitán reprezentácie Toga Serge Akakpo prestúpil do Žiliny! Tak tomu vravím trefa

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Kapitán reprezentácie Toga Serge Akakpo prestúpil do Žiliny! Tak tomu vravím trefa

Reagovat
smazaný uživatel

Akakpo

Reagovat
Wat

Ach jo, takovej začátek.

Reagovat
smazaný uživatel

Zambia

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodom, dovolím si tipnúť dnešné zápasy :

Pobrežie Slonoviny - Sudán 3:0

Burkina Faso - Angola 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

zbytecnej turnaj kterej nikoho nezajima a ma otresnou uroven akorat narusuje evropske ligy

Reagovat
domingo

To vizejo.

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Musim rict, ze na oba vcerejsi zapasy se urcite dalo koukat, pokud to takhle pujde dal, tak mame pred sebou mnohem lepsi sampionat nez ten minuly

Reagovat
smazaný uživatel

Už se dneska těším na Slony a i večer by to mohlo být dobré

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

Rovníková Guinea mě hodně překvapila,sem zvědavej,jestli si udrží takovej sympatickej herní projev i proti silnějším týmům. A Senegal ukázal,že bez zálohy se prostě hrát nedá,i když máte v útoku takovouhle sílu...občas mě přišlo,že si tam ti útočníci spíš překážej.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně to sem chtěl napsat

Reagovat
smazaný uživatel

ten senegal mě včera zklamal...takový nabitý útok ale bez zálohy toho moc neudělají no..neuměli si nahrát ani na 2 metry.. a obrana se snažila hrát off-side systém a fakt jim to nevyšlo..zambie mě hodně překvapila.. a senegal jestli se nevzpamatuje tak nemá šanci... věřil sem jim moc..

Reagovat
domingo

To je stejne dobry, jak jsou vsichni prekvapeni, ze Senegalu nefunguje zaloha. Vzdyt to bylo naprosto jasny uz davno predem, ze to tam proste jedou rozstrilet

Reagovat
verv

No já třeba zas tak překvapenej nejsem,spíš sem byl zvědavej,jak takovej systém funguje...a on,jak vidno,moc nefunguje

Reagovat
domingo

Tohle je specialita Nigerie, ti hravali jednu dobu 4-3-3 a v te trojclenne zaloze nastupoval Kanu a dve odkopavaci DM. Nevim proc nevzali toho Tavarese, no, kdyz je nejkreativnejsi zaloznik N'Daw, tak je fakt neco spatne :)) ten jeste v St.Etienne pravidelne "rozehraval" tak, ze prastil do mice a poslal ho nekam do haje. I Matuidi byl vetsi technik.

Reagovat
Liquid

nj ale ty centry do autu i poměrně velká nesehranost i mezi těmi 4 útočníky, já čekal že budou mít problémy, ale stejně byli ještě horší než jsem čekal, teď jsou ještě pod větším tlakem, když budou hrát domácí chytře, klidně s nima můžou plichtu uhrát či se z brejku prosadit

Reagovat
domingo

Tak ja bych to zase nedramatizoval, prece jenom Libye i EQG jsou vyrazne slabsi nez Zambijci a i ti meli nakonec velky problemy vyhrat, kdyby Ba nemel "zastrelovaci" den, tak Senegal neprohraje, ten jejich tlak ve druhe puli byl enormni..

Reagovat
smazaný uživatel

nejsou,Senegal nemá šanci,lepší než 3.ve skupině nebude

Reagovat
domingo

No to se klidne vsadim, rict, ze Libye nebo dokonce EQG nejsou slabsi nez Zambie chce velkou odvahu :))

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím ale opravdu tak výrazně slabší? Já třeba myslím že u Lybie to taková propast nebude, no uvidíme.

Reagovat
Lorcan

v útočný fázi je mezi Zambií a Lybií opravdu hluboká propast

Reagovat
Lorcan

ale bude, postoupí z druhýmo místa přesně jak píše domingo - Zambie je o dost herně vyspělejší než Lybie nebo R. Guinea. před začátkem turnaje byli ze seznamu favoritů opomíjený, ale to je jen proto, že jejich výkon je založen na týmovém pojetí a né na individualitách. Nepřekvapilo by mě, kdyby jeli dom s medailí.

Reagovat
smazaný uživatel

"První gól šampionátu - neplatí pro ofsajd!"

nie je gol az vtedy ked ho sudi odpiska?

Reagovat
smazaný uživatel

Priemerny vek dozitia u muzov v Gabone je 59 rokov

Reagovat
smazaný uživatel

a v Rovnikovej Guinei 50...

Reagovat
cubinho

A v Angole 39...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Angola je extrém, jinak se ta naděje na dožití pohybuje okolo 50 let v průměru subsaharské Afriky - kvůli AIDS (až 20% prevalence v jižní Africe - třeba takové Svazijko, Lesotho nebo Botswana mají až 25% výskyt AIDS), malárie, další nemoci, hladomory, konflikty, atd...

Reagovat
smazaný uživatel

No, já jsem si spíš představil angolského ligového fotbalistu, který ukončí kariéru a pomalu by si měl strojit pohřeb...

Reagovat
cubinho

Reagovat
fantomas

Jj, to ani zdaleka neni náký minimum, nad kterym by ti měl rozum zůstávat stát..

Reagovat
Kepy_FCB

skoro jak u nás na západě

Reagovat
domingo

Ten Lolo je teda technik

Reagovat
domingo

Jinak hodne se mi zatim libi Saif Eldin a ten sudansky hrotak, ktery je snad vsude. Ze Slonu prekvapive nic moc Tiote a ani Drogba zadny zazrak, Lolo to napravo sice vetra, ale nenacentruje. Je to takovy bezradny.

Reagovat
verv

Drogba stojí stojí půl poločasu v ofsajdu a pak dá takovejhle gól

Reagovat
domingo

No to zacalo u toho Lola, zejo. Zas bezi po lajne, ale pak se zamysli, zasekne a nahrava do stredu.. a hned gol

Sloni na to ale pekne serou, to braneni ted..

Reagovat
verv

Jj,jako ten Súdán nehraje vůbeč špatně,vždycky když jdou do útoku tak to smrdí. Sloni budou muset ještě zabrat. Nevíš,jestli je Bony na lavičce? Nestihl sem sestavy.

Reagovat
domingo

Podle livescore jo :)

Reagovat
Lorcan

na lavičce je

Reagovat
smazaný uživatel

odporučam netipovať tuto suťaž alebo aspon určite nie na favoritov

Reagovat
domingo

Tak tohle CIV vyhraje, Sudan by musel mit obrovske stesti..

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že s těma rozhodčíma to zase letos bude zábava :))

Zatim teda jen jasně neofsajd jako ofsajd, ale nebojim se, že budou větší perly

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by někdo sesumírovat první poločas Slonů?

Reagovat
domingo

Strucne, prvnich cca 40 minut meli prakticky furt mic, ale byli dost laxni v utoku, malo durazni, jako by se jim nemohlo nic stat.. Sudanci jenom branili, Sloni to tahali porad dopredu, ale nebyli schopni dat finalni prihravku, ten gol byl vlastne prvni vyrazna strela na branu. Sudan se pak probral, mel dva nebezpecny brejky a dal brevno, Sloni vubec nebranili, takze to treba bude jeste zabavny. Jinak utoci porad zprava (nevim proc) a Sudan hraje na ofsajdovou past, ktera se jim asi trikrat nebo ctyrikrat povedla skvele..

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
smazaný uživatel

Docela bych těm Súdáncům přál vyrovnat, hrajou teď celkem sypmaticky

Reagovat
domingo

Saif Eldin je dnes uzasny.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to zajimavy videt takovy tymy a novy zajimavy hrace. Ale koukatelnost fotbalu a atmosfera je snad horsi nez v Gambrinus lize

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou, ten druhej poločas celkem jde... I když žádná sláva to teda není...

Reagovat
domingo

Sudan dobre MOTM jednoznacne Saif Eldin, po nem Mudather, od Slonu Barry a Gradel.

Reagovat
verv

Měli tam pár zajímavejch kombinací,ale v obraně už pak trochu hořeli...kdyby Sloni nebyli lemplové,tak jim mohli ještě 3 přidat. Docela mě zklamal Yaya Toure a Kalou(toho sem si kromě toho centru na gól snad ani jednou nevšiml).

Reagovat
domingo

Praveze ten Eldin to tam neuveritelne hasil, napocital jsem mu snad 4 cisty skluzy (coby poslednimu hraci) a dvakrat nebo trikrat jeho vystihnuti a napadeni rozehravky Slonu zalozilo sudansky utok..

Reagovat
fantomas

Ty jo, tak bez střely na branku zatim? Ale nuda to ani neni, jen by to chtělo trochu tý finální invence no..

Reagovat
domingo

Ta Burkina je hrozna, co jsem rikal :)

Reagovat
smazaný uživatel

No BF-A zatím největší holomajzna, rychlé, technické týmy, ale myšlenku v tom těžko pohledat

Reagovat
smazaný uživatel

oni jako nenominovali Essiena nebo ho Chelsea nepustila?

Reagovat
domingo

Psal jsem to v preview, ne? Nenominovali, protoze byl zranenej a uzdravil se az po uzaverce nominace.

Reagovat
domingo

No jo, kdo by za ne mel davat goly, kdyz ne on Krasny gol.

Reagovat
domingo

Carlos ma na ruce vytetovany napis "svetlo", pokud jsem koukal spravne

Reagovat
domingo

To ma asi nejakou souvislost s tim, jak si pripada v kabine Angoly..

Reagovat
FC Porto FC

Djalma by tam mohl dát fíka

Reagovat
smazaný uživatel

Tož ještě že nakonec aspoň góly začaly padat..jinak nic moc. Ale zítra, Gabon-Niger, to je myslím jedna velká hádanka

Reagovat
domingo

Tak to zrovna beru jako jasnou jednicku, uvidime no :)

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, domácí jsou jasným favoritem. Myslel jsem spíš jak ten zápas bude vypadat, ani jeden z týmů jsem ještě hrát neviděl.

Reagovat
verv

Souhlasím,ty pěkný góly ten zápas zachránili.

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno dobře až na tu Burkinu-Faso

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele