Africký pohár národů - třetí hrací den

22.01.2013, 06:01
Názory a komentáře
Remíza se hned od začátku zdá být oblíbeným výsledkem letošního Afrického poháru národů. Dnes se k předešlým třem přidaly další dvě, přičemž překvapit teoreticky mohly obě. Vždy každopádně dotahoval tým, který byl před výkopem spíše podceňován - nejprve Etiopie, posléze Burkina Faso...

První senzace tohoto turnaje je na světě? Inu, zamysleme se. Z etiopské soupisky neznáme jediného borce (předpokládám), nicméně měli bychom vědět, že 20 nominovaných působí v domácí lize - a že právě 18 z nich si rozdělují všehovšudy dva týmy. Pokud vám to připomíná Súdán, měli byste si zároveň připomenout, že ten loni končil až ve čtvrtfinále (pozoruhodně zrovna na Zambii).

Dále se často zmiňuje moment překvapení - Etiopii sotva znají i soupeři z totožného kontinentu -, potažmo mistrovská kocovina z pohledu Zambie, ačkoliv tou většina afrických obhájců v minulosti netrpěla. Obhájců jako máku a například Egypt býval přeborníkem v drcení outsiderů, jakmile měl načínat jízdu za druhým po sobě jdoucím prvenství. Tři roky zpátky to schytaly Benin i Mozambik a proti arabské defenzívě se o dva roky dříve vůbec neprosadil ani Súdán.

Na druhou stranu Kamerun před devíti lety sehrál zbytečně divokou partii s tehdejším nováčkem na šampionátu ze Zimbabwe (5:3); a ani sama Zambie na Etiopii nemá úplně dobré vzpomínky - před 33 lety zvítězila pouze 1:0...

...čemuž včera nebyla moc vzdálena, jakkoliv průběh duelu sotva někdy kontrolovala. Vskutku - Chipolopolo přece nejsou týmem, který by se obvykle snažil určovat tempo hry, nutit soupeři určitý mód zápasu; alespoň já si Renarda řadím spíše do škatulky trenérů, kteří schopně reagují na soupeřovy slabiny, i třeba během utkání. Jenže zdvižením mistrovské trofeje jako by se Zambie zaprodala.

Uvědomila si tlak na svou "osobu" a snaží se hrát jako favorit typu Pobřeží Slonoviny - jakoby z povinnosti, pomalu, rozvážně, povýšeně. S tím fatálním rozdílem, že ona včera na rozdíl od klasických Slonů jednoduše nebyla schopna v určitých chvílích zabrat, opanovat pole...a rozhodnout. Jistě, určité prvky hry aktivitou přímo sršely: například vysoký presink Zambijcům vydržel celých 90 minut. Nedá se však říct, že by těch prvků byl dostatek; ani že by zmíněné napadání dvakrát fungovalo.

Podle mě tedy Etiopané sice mnohdy při řešení takových složitých situací měli štěstí, ve finále je ale na pohled pravidelně zvládali až geniální cestou. Typický příklad se týká stopera Biyadigligna Eliase, který ve vlastním vápně (!) jakoby znuděně vymotal dva napadající protivníky. Z těchto šokujících individuálních akcí přitom nutně vznikalo nebezpečí pro Zambii, která do bleskurychlého získání balonu zpátky pod vlastní kopačky vkládala až přehnané úsilí. Na své soky startovala nejméně ve dvou lidech, čímž vznikal kráter za kráterem.

To by ale nebyl ten nejhorší problém, Etiopané koneckonců nejsou žádná dřeva, s míčem si rozumí prakticky celá jedenáctka, kdokoliv si narazí s kýmkoliv (na děsném nelspruitském povrchu, připomínajícím ošoupaný koberec v obýváku, dokonce lépe než Zambijci), a tak nebylo překvapením, že sem tam Zambijci vypadali jako strašáci do pole. Mnohem hůře já osobně vnímám zrovna tu výše nastíněnou proměnu přechodu do útoku. Zambijci totiž zejména po pauze kompletně zanevřeli na plynulý, "z křídla na křídlo" fotbal, s jakým slavili úspěch loni. Přitom nyní lze hravě zkonstatovat, že Etiopané byli v úzkých právě jen (!) ve chvílích, kdy se roztáhla hra, kdy se přenášely balony ze strany na stranu. Po diagonále ostatně také Zambijci skórovali. Proč tedy takovou cestu k brance nevolili častěji? To jen Renard ví.

A podle všeho ví ještě jednu věc - že zahajovací klání zkrátka neukormidloval. "Fanoušci očekávají velké věci a já se domnívám, že to je moje chyba. Hráče jsem na to nepřipravil dostatečně," připouští, že spolu se svými svěřenci neunesl zvýšený tlak veřejnosti. Naproti tomu Etiopané, na APN po více než 30 letech, byli naprosto klidní, sebejistí; i poté, co šli do oslabení. Zapomeňte na přílišnou rozjařenost, rozlítanost ve stylu takové Rovníkové Guineje - tu Etiopie vůbec a za žádných okolností nenabízela. Naopak Saladin Said zambijskou hrází zpravidla procházel jako učiněný stoik. Třeba Minyahil Teshome či Getaneh Kebede už zaujali spíše svou neposedností, přesto také jejich výkon lze považovat za smysluplný a účelný.

Vůbec, když už jsem naťukl ono vyloučení a jeho dopad na vývoj utkání, je nasnadě pozastavit se právě nad nezvyklým obrazem hry po Jemalově karate vložce. Inu, třemi slovy: žádná zambijská dominance. Spíš naopak. První desetiminutovka druhé půle se například odehrávala s míčem výhradně u kopaček Etiopie (doopravdy jen mírná nadsázka), ten jeden hráč outsiderovi nechyběl v žádné z herních fází, naopak muži z Afrického rohu dál vyznávali pozitivní přístup. I v deseti byli schopni vytvořit si vpředu situaci 2 na 2 a přitom zůstat v klidu ohledně možného protiútoku. Směrem dozadu potom 110. tým žebříčku FIFA stavěl pečlivé 4-4-1, po inkasovaném gólu klidně až 4-3-2. A nevypadal o nic slaběji než soupeř.

Co se individuálních výkonů týče, Etiopany - působící mimochodem jako lépe organizovaný kolektiv - už jsem zčásti pochválil. Imponovat všem musela zejména ofenzivní fáze, kde se hlavně výtečně doplňovali oba falešní hroťáci, Saladin Said s Adanem Girmou. Fakticky nikdo z podceňovaného výběru nepůsobil vyloženě slabě; pokud samozřejmě nechám stranou hloupě vyloučenou brankářskou jedničku.

Naopak ze zambijského kolektivu vyčníval "na hrušce sedící" Sunzu, jehož lehkomyslnost Zambii sice přímo nestála zápas, ovšem komplikace to byla stále řádná. Stoper, o něhož je aktuálně velký zájem v Readingu, inkasoval hned zkraje žlutou kartu, aby ve zbývajícím prostoru šokoval neuspokojivým přístupem k takřka každému osobnímu souboji.

A kromě Sunzua nemohu nezmínit ještě jednu zajímavou postavu, útočníka Collinse Mbesumu. Ten se u Renarda netěšívá přehnané důvěře - na APN debutoval v základní sestavě (v 28 letech a při 39 startech za nároďák), přičemž v zahajovací jedenáctce Zambie se objevil všehovšudy podruhé od roku 2010. A je zřejmé proč: jde o silového borce, který mezi agilními Chipolopolo působí spíše jako pěst na oko. Na tak šíleném terénu se nicméně uplatnil, skóroval a atletická zadní linie trpaslíka s ním měla větší problémy než s Katongem (rozhodně), ne-li Kalabou (stěží dosáhl na svůj standard z loňska). Na normální trávě už by ale měli dostat přednost Mayuka s Mulengou...

Zambie - Etiopie 1:1

16. minuta - Ono se hraje s hopíkem? Himoonde nejenže na zrádném terénu neodhadl odhad balonu a pustil soupeře samotného před Mweeneho, on hlavně Saidův lob nemohl mít o moc lepší parametry. Míč se vrátil na zem někde v srdci vápna, přesto se ještě zvládl překutálet přes břevno. Neskutečné!

23. minuta - Ohromně nezodpovědné od Zambijců. Tři z nich neobrali Etiopana o míč, ten tak vytvořil přečíslení 2 na 1, Said si šikovnou zasekávačkou řekl o penaltu - a zcela očividně byl podkosen. Penalta!

25. minuta - Není to gól! Salahdin Said, muž veškerého dosavadního činu, se rozeběhl rozvážně a stejným způsobem, nadmíru čitelně také mířil k levé tyči. Mweene si počkal a neměl problém s vyražením balonu.

26. minuta - Katongo po jednom z mnoha milimetrových přenesení ze strany na stranu levačkou zkoušel Jemala Tassewa nachytat na přední tyči. Etiopský strážce klece se nicméně blýskl pozorným jednoručním zákrokem.

32. minuta - Co to Jemal vyvádí? Lungu krásně zlomil divnou ofsajdovou past, šel sám na bránu, etiopský brankář ale zběsile vyběhl, soupeře donutil k unáhlené koncovce mimo a pak ho nechutným šlapákem na levý bok sejmul k zemi. Sám Jemal se přitom zranil.

35. minuta - Přišlo patrně nevyhnutelné - červenou kartu Jemal uviděl na nosítkách, takže patrně svému mužstvu komplikuje život hned nadvakrát.

41. minuta - Konečně se zase hraje, Mbesuma "novou" etapu zápasu načíná nepřesně zahraným přímým kopem.

45+3. minuta - GÓL! I jen tři minuty, které byly skandálně nastaveny namísto přiléhavějších osmi, deseti, přeci jen budou Zambii stačit ke klidu. Mbesuma se totiž vřítil mezi dva stopery pro další delikátní vysoký míč a po vniknutí do vápna si počínal s velkým přehledem.

60. minuta - Katongo na dobrém místě, ale v nevýhodné pozici ignoruje lépe srovnaného a postaveného Chansu, takže akorát míří vysoko nad břevno.

65. minuta - GÓL! Tohle musejí být hrdinové prvního kola! Střídající Hintsa pobyl na hřišti sotva pár vteřin a už fantastickým plochým dloubákem otevřel obranu Zambie, kterou pak hravě dorazilo duo Said-Girma. Skrze klasického angličáka skóroval druhý jmenovaný.

68. minuta - Lehce kontroverzní žlutá karta pro Mbesumu, který se snažil - dle výkladu rozhodčího - nafilmovat pokutový kop. Ve skutečnosti ke kontaktu se soupeřem došlo, penaltový však ani podle mě nebyl.

Zambie (4-3-3): Mweene - Nkausa, Himoonde, Sunzu, Musonda (60. J. Mulenga) - Sinkala, Lungu, Chansa (77. M. Mulenga) - Kalaba, Mbesuma, Katongo (85. Mayuka).

Etiopie (4-1-3-2): Jemal Tassew - Seyoum Tesfaye, Biyadiglign Elias, Aynalem Hailu, Abebaw Butaco - Asrat Megersa - Shimeles Bekele (40. Zerihun Tadele), Adane Girma, Minyahil Teshome (90+2. Fuad Ibrahim) - Getaneh Kebede (64. Addis Hintsa), Salahdin Said.

Nejlepší hráči zápasu: Lungu (Zambie), Saladin Said, Adane Girma (oba Etiopie)

Palec dolů: Sunzu (Zambie)

Měl to být zápas bez favorita, který nabídne vzrušující a vyrovnanou podívanou a dost možná skončí remízou; nakonec se však favorit sám "vyloupl" hned po několika minutách, a nebýt totálního zkratu v nastaveném čase, bylo by vítězství Keshiho svěřenců jistě zasloužené. Sázka na remízu by však nakonec vyšla...

Už pohled na základní sestavy nabídl několik překvapení - zatímco s Kaborého disciplinárním trestem nemohl udělat nikdo nic, s Victorem Mosesem na jedné a Alainem Traorém na druhé straně se tak nějak všeobecně počítalo. Vyšlo však najevo, že oba borci jsou zdravotně limitovaní, a diváci tak mohli vedle jiných faktorů porovnávat i schopnost týmů vyrovnat se se ztrátou svých klíčových křídelníků (nápověda: Nigérii se to podařilo mnohem, mnohem lépe).

Pokud však začneme právě u Orlů, musíme se nejprve pozastavit u defenzivy. Jistě, trávník Mbombela Stadium vypadal, jako by se přes něj přehnalo stádo slonů, a těžko čekat od nezkušeného Godfrey Oboabony v závěrečných sekundách nějakou ekvilibristiku; upálit míč na tribunu by však mělo patřit k základní výbavě každého stopera. Nicméně popořádku.

Stephen Keshi vyřešil bolavé místo pravého obránce vskutku svérázně - specialisty Egwuekweho s Omeruem nechal na lavičce a postavil na kraj Efe Ambroseho z Celtiku, který je přitom kovaným stoperem. V takové situaci by jeden očekával, že si Ambrose bude pevně držet svoji pozici a zůstane po většinu zápasu u vlastního vápna, jak to u podobných "nouzovek" bývá zvykem - jenže čtyřiadvacetiletý borec místo toho větral lajnu podobně jako na druhé straně Echiejile, který není od přírody ani tak levým bekem jako spíš wing-backem.

Důsledky této strategie si už domyslíte sami - na krajích nigerijské obrany často zely obrovské díry, Ambrose s Echiejilem napadali protihráče místy až nesmyslně vysoko, a zatímco Echiejileho poziční anarchie vyústila pouze v několik nepříjemných náznaků, uštvaný Ambrose se po několikerém zatáhnutí za záchrannou brzdu stihl vykartovat (a položil tak základy k nigerijskému kolapsu).

A ani střed defenzivy nepůsobil zrovna jistě, což je třeba přičíst na vrub Josephu Yobovi. Ve dvaatřiceti letech se od něj už neočekává závratná rychlost či krkolomné pády do střel, ale právě to by měl vyvažovat svojí zkušeností a organizačními schopnostmi. Dnes to nicméně místy vypadalo, jako by na hřišti ani nebyl - ne snad že by stoper Fenerbahce nějak výrazně propadl, ale je-li jeho hlavní úlohou řídit defenzivu, pak je třeba říct, že se včera proměnil z respektovaného Igora Hnízda v nevýrazného suplenta.

Styl nigerijského bránění by se snad dal popsat jako nadšený, živelný; zapojovali se do něj všichni, kdo byli zrovna poblíž, a díky jalovosti Burkiny ve finální třetině to po většinu zápasu vlastně ani nevadilo (pokud nepočítáme několik dlouhých míčů do vápna zejména v první půli, které však nebyly Hřebcům ve výsledku k ničemu). Jenže aby si stopeři dávali ve vápně přednost, lezli si vzájemně do vymezených prostorů a pletli se jeden druhému pod nohy, to se prostě na takové úrovni stávat nesmí.

Naopak pro útočnou vozbu Orlů se nabízí jen slova chvály - a ačkoliv to možná zní divně, musíme zde začít u Johna Obi Mikela. Záložník Chelsea byl už jednou jmenován novou nigerijskou "desítkou" a zle v tomto úkolu pohořel; kdo ví, co se od té doby stalo, ale včera opanoval trávník způsobem, ze kterého fanouškům londýnského klubu padaly čelisti (fotky rozpohybujete, když na ně obyčejně kliknete). Jeho výborné dlouhé pasy nacházely nejčastěji Ideyeho, a spolupráce Mikel - Ideye - Emenike (mimochodem i spolupráce gólová) může být nigerijskou vstupenkou k postupu, což nejsou dobré zprávy pro Victora Mosese.

Mikel vůbec podal zatím vůbec nejlepší individuální výkon turnaje - rozdával přesné krátké přihrávky i milimetrové dlouhé pasy, neúnavně dirigoval hru, pohyboval se od prostorů před stopery až za útočníky, a navrch několikrát skvělým timingem a čtením hry překazil burkinský útok či zamezil přečíslení. Naopak jeho kolega Fegor Ogude byl pro změnu na hřišti vůbec nejhorší: všude pozdě (pokud možno s faulem), a ty přihrávky...

Ve středu zálohy to však i tak bylo jasné 1:0 pro Nigérii (jistě, může za to i absence Kaborého). To měl být onen klíčový faktor k výhře. V dresu Burkiny se sice výborně ukázal Florent Rouamba, ten ale spíše pobíhal po celém hřišti a často se objevoval i na křídle; rozestavení Hřebců bylo vůbec poměrně zajímavé, protože kromě Rouamby hráli jakousi neukotvenou pozici i Pitroipa a Bancé (nutno dodat, že to všem třem svědčilo a všichni odehráli dobrý zápas).

Burkina vlastně ani tak moc nepřekvapila; čekaly se tři věci: slabší, ale zkonsolidovaná defenziva, výborné individuální výkony v ofenzivě a celkově matný, netýmový výkon. To se vyplnilo - obranné řady sice občas díky zaváháním jednotlivců povážlivě hořely, ale na rozdíl od Nigérie bylo jasně vidět, že mají systém.

Vepředu se k výše zmíněným přidal ještě střídající Wilfred Sanou (výborný výkon!), což však bohužel neplatí pro Moumoni Dagana, který mě ani donekonečna omílaným statusem legendy afrického fotbalu nepřesvědčí, že se na vrcholných akcích nemění v trestuhodného paliče. Na Alainu Traorém, který přišel na posledních 25 minut (a opravdu hodně chyběl při standardních situacích, čímž mimochodem Hřebci přišli o výraznou zbraň, která se jim dnes mohla pekelně hodit), byl pak zhoršený zdravotní stav hodně vidět, ale vyčítejte něco hráči, který sice několikrát vysloveně zazdí slibnou situaci, ale pak vstřelí v poslední vteřině gól...

A ta netýmovost? Je třeba být fér a říct, že Burkina v tomto ohledu udělala posun; přesto však Hřebci nepřesvědčili, že by měli na postup. Při pohledu na soupisku se člověk ne a ne ubránit označení "černý kůň", jenže tohle je tým, který na APN už osmnáctkrát (!) v řadě nevyhrál, evidentně to na velkých akcích neumí, a přestože dnes místy Nigérii přehrával (zejména ve druhé půli), celkově byl jednoznačně slabší a Enyeamu v bráně vlastně ani pořádně neohrozil. A tak zatímco Orli mohou být ze získaného bodu zklamáni, ale jejich vystoupení dodává optimismus, u Hřebců je to přesně naopak...

Nigérie - Burkina Faso 1:1

13. minuta - Ahmed Musa vysílá z pravého křídla výtečný centr na Ideyeho, který je sice v dobré pozici, ale pod tlakem bránícího hráče pálí z první nad.

16. minuta - První ukázka skvěle fungujícího komba Mikel, Ideye, Emenike. Záložník Chelsea šikovně prostrčil míč na Emenikeho, který prodloužil na vzdálenější tyč a Ideyemu chybělo k hlavičce z nebezpečného místa jen pár čísel.

23. minuta - GÓL! Tentokrát už to vyšlo! U zrodu akce stál opět Mikel, tentokrát si však roli prostředníka zkusil Ideye, který bleskově zaregistroval vedle nabíhajícího Emenikeho a poslal mu míč efektní patičkou; forvard Spartaku pak vklíněn mezi dva obránce ukázal v pádu svůj pohotový a jedovatý střelecký instinkt.

36. minuta - Efe Ambrose po dlouhém úniku po pravé straně otestoval Soulamovu pozornost střelou-nestřelou, centrem-necentrem; burkinský brankář vyboxoval míč do bezpečí.

40. minuta - Ahmed Musa zkouší zaskočit Soulamu nečekanou střelou mezi Koulibalyho nohama, ale jeho pokus nemá žádnou razanci a je tak odsouzen k neúspěchu.

49. minuta - Burkina se k první pěkné akci dostala až po přestávce. Vše začalo u Rouamby, který se výtečně uvolnil a našel Pitroipu; křídelník Rennes okamžitě vyslal lahůdkový centr na číhajícího Dagana, který se zády k brance ani netrefil do míče.

55. minuta - Další dlouhý Mikelův pas na Emenikeho; nigerijský forvard tentokrát mohl těžit z laxnosti obou stoperů, ale Soulama včas vyběhnul a byl u míče dřív.

62. minuta - Druhá gólovka Burkiny, na jejím konci je opět Dagano, a opět to končí fiaskem. Krásnou akci na jeden dotek přes půlku hřiště zakončoval finální přihrávkou Sanou, ale zkušený forvard, ač široko daleko sám na pravé straně vápna, vyslal na Enyeamu pouze slabou přízemní střelu k zadní tyči.

65. minuta - Obrovská šance Nigérie! Ikechukwu Uche se dostal za bránícího Koulibalyho a zblízka vysoko přestřelil bránu!

74. minuta - Klíčový moment zápasu: vyloučení Efe Ambroseho. Řízný obránce Celtiku dostává druhou žlutou kartu za zákrok na Pitroipu a odchází předčasně do sprch, i když je pravdou, že burkinský hráč svému pádu dost pomohl.

83. minuta - Panandétiguiri málem pořádně zavařil vlastnímu brankáři; jeho sklepnutí hrudníkem na malou domů totiž bleskově využil číhající Musa a Soulama měl co dělat, aby se k míči dostal jako první. Někdo asi zapomněl zakřičet "záda"...

90+4. minuta - GÓL! Tak tohle je pro Nigérii opravdu hodně kruté. Střídající Alain Traoré, jenž do té doby připomínal spíše stín sebe sama, doslova pár vteřin před koncem vyrovnává ze situace, která byla víc než čím jiným totálním kolapsem kompletní nigerijské defenzivy. Míč se nejprve od Dagana dostal k Pitroipovi, který sice totálně nezvládl jeho zpracování, ale nakonec jej i přesto dokázal podstrčit Sanouovi; ani střídající křídelník však netrefil, a protože obránci v zeleném připomínali spíše postavičky z grotesky, dostal se k balonu ještě Traoré. Enyeama na jeho střelu zpoza hradby těl vůbec neviděl...

Nigérie (4-3-3): Enyeama - Ambrose, Oboabona, Yobo, Echiejile - Mikel, Ogude (70. Onazi), Igiebor - Musa (58. Uche), Ideye (78. Omeruo), Emenike

Burkina Faso (4-2-3-1): Soulama - Panandétiguiri, B. Koné, D. Koné, Paul Koulibaly - Koffi, Rouamba (82. Ab. Traoré) - Pitroipa, Dah (46. Sanou), Bancé (65. Al. Traoré) - Dagano

Nejlepší hráči zápasu: Mikel, Ideye (oba Nigérie), Rouamba (Burkina Faso)

Palec dolů: nigerijská obranná čtveřice

Co čekat ode dneška?

V úterý se přesuneme z Nelspruitu na západ do Rustenburgu, kde svoje party rozehraje poslední skupina D - tedy obligátní "skupina smrti", pokud věříme předturnajovým prognózám. Zbývají už jen čtyři týmy, které jsme dosud neměli možnost vidět v akci, a největší pozornost bude upřena samozřejmě na Pobřeží Slonoviny.

Pro tu část fanoušků, která obrací svoji pozornost k Poháru národů pouze díky touze vidět v akci ta nejzářivější jména, vlastně šampionát začíná až dnes, právě utkáním Slonů s Togem. Představovat největšího favorita celého turnaje skutečně nemá příliš cenu; na rozdíl od ostatních velmocí jako Ghana či Nigérie se Sloni už sedmým rokem prakticky nemění a do boje nasazují jen lehce modifikovaný kádr. Z několika "posledních šancí" je tohle zřejmě už ta opravdu poslední.

A ona "zlatá generace", zoufale bažící po titulu, který by stvrdil její místo na pozici jednoho z nejlepších afrických týmů všech dob, není pouze titulem udělovaným ze setrvačnosti a z respektu nad jedním či dvěma stárnoucími etalony, kteří už přitom nemají na mužstvo zásadní vliv - právě naopak. Sestava Pobřeží Slonoviny se stále opírá o jména jako Barry, Touré & Touré, Zokora, Eboué, Kalou a především pomalu dosluhující, leč stále impozantní Drogba. Ironicky je tak jediným opravdu nezkušeným členem týmu kouč Sabri Lamouchi...

I Togo, papírový otloukánek skupiny, má ve svém středu jedno světově uznávané jméno - není jím nikdo jiný než Emmanuel Adebayor. Situace ohledně finančních odměn v týmu už byla podrobně popsána dříve, takže jen připomeneme, že právě útočník Tottenhamu se společně s dalšími stálicemi Agassou a Romaem hodně "cukali" a k samotné účasti na turnaji svolili až těsně před jeho začátkem. Jestli to na outsiderovi zanechá destruktivní či naopak stmelující efekt, zůstává otevřené; faktem nicméně je, že Togo má ve skupině D nejslabší tým a hned úvodní klání pro ně bude pravý křest ohněm. Jejich největší zbraní tak bude skutečnost, že vlastně nemají co ztratit.

Jestliže odpolední utkání má jasného favorita, o tom večerním se to říct nedá - prestižní arabské derby mezi Alžírskem a Tuniskem slibuje nesmlouvavý souboj. Na jedné straně stojí Orli z Kartága, kteří po mnoha letech spoléhání na zahraniční hvězdy obrátili kurz a nominovali mladý, technicky výborně vybavený tým plný vyslanců domácí soutěže; na druhé pak stabilněji a zodpovědněji vypadající Fenci - podle názoru redakce jsou mírnými favority právě oni, jenže stejně jako jejich sousedé, nemohou se ani Alžířané opřít o zkušenosti s velkými zápasy. Také jejich trenér Vahid Halilhodžić rázně utnul vzpomínání na legendárního kouče Saadaneho a tradiční opory jako Ziani či Yahia nahradil novou krví.

Bude to v první řadě souboj skvělých ofenzivních záložníků - Tunisané vysílají do boje Msakniho, Darragu či Dhaouadiho, jejich soupeř kontruje Feghoulim, Kadirem a Boudebouzem. Souboj o postupové místo (a případný další úspěch) však bude zejména soubojem s tradičními stereotypy arabských týmů, jako je prchlivá povaha, tendence kolabovat pod tlakem a nejisté výkony brankářů. Startovní čára je pro oba soky stejná a kvalitativní rozdíly mezi jejich kádry zůstávají minimální.

Jestliže dosavadní průběh Poháru národů nabídl pět remíz z šesti utkání, severoafrické derby může v tomto trendu klidně pokračovat. Sloni by si však podobné zaváhání dovolit určitě neměli - ne na samém začátku.

Stranou pozornosti

- Minule jsem vás na tomto místě informoval o etiopském bonusu za vítězství v celém turnaji; protože opakování je matkou moudrosti, připomínám, že by si v případě vyplácení každý fotbalista přišel na 111 tisíc amerických dolarů. Potom vězte, že jednomu Zambijci - obhájci trofeje, nikoliv členovi podceňovaného souboru - bylo čerstvě slíbeno všehovšudy 90 tisíc. O tom, že pouhou účast ve finále Chipolopolo nebudou považovat za úspěch, dále svědčí, že za takových okolností bonus klesne 4,5krát; na dvacet tisíc.

- Kromě toho, že domácí svazy samy vypisují případné extra odměny za vynikající představení na Poháru národů, známe dnes rovněž oficiální odměny, které bude po skončení turnaje rozdělovat Africká fotbalová konfederace. Tato dobročinnost ji celkem vyjde na 10 milionů amerických dolarů, přičemž vítěz si přijde na 1,5 milionu a poražený finalista uzme další desetinu celkové částky. Ti, co skončí těsně před branami nejsledovanějšího utkání, se budou muset spokojit se 750 tisíci. Jinak abyste si nemysleli, že ti nejhorší pocestují do Jihoafrické republiky zbůhdarma, měli byste mít na paměti, že dokonce i poslední tým skupiny vyinkasuje příjemnou prémii ve výši 400 tisíc americké měny.

- Ghana předevčírem na úvod turnaje ztratila dva body s DR Kongo, aby záhy byla mou osobou kritizována v první řadě za poněkud neopatrný hurá fotbal. A jak se ukazuje, v kabině se pozápasový proslov trenéra Kwesiho Appiaha nemusel nést v jinačí tónině. "Jsem si vědom toho, že se projevila malá taktická nedisciplinovanost, na čemž se budeme snažit zapracovat," uvedl ghanský kouč na tiskové konferenci poté, co jeho svěřenci vyhodili z okna dvoubrankové vedení. Prý si dopřáli určitý relax, což na této úrovni není možné. Kromě kritiky obranné fáze se jinak Appiah vyjadřoval také k úloze Kwadwa Asamoaha, jenž poněkud nečekaně naskočil do utkání v roli levého beka. "Asamoah je pracant, který může hrát kdekoliv," míní Appiah, "myslím, že si na tom postu vedl velmi dobře. Jen jsem ho později v zápase vysunul více dopředu, protože jsem si všiml, že většina záložníků fyzicky odpadá. Také v této roli exceloval." Nechci tedy předbíhat, ale zdá se, že Asamoaha uprostřed zálohy - jak ho známe z dřívějších akcí - si letos možná vůbec neužijeme.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (209)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
mike.84

obdivuju ty kteří se na tuhle sračku dokáží dívat 90+ minut

Reagovat
fantomas

Prima.

Reagovat
smazaný uživatel

ďakujem za obdiv

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešní zápasy skupiny D by již měli mít vyšší kvalitu než ty dosavadní, přestože mně osobně se například docela líbila i ta včerejší divočina v podání Zambie a Etiopie

Reagovat
Inter Eterno Amore

ten zápas sa páčil aj mne .. také behavé to bolo .. hralo sa hore dole

Reagovat
smazaný uživatel

A máš pocit, že na naši reprezentaci se kouká lépe?

Reagovat
QooBo

Mikel Ten chalan bol celý zápas o triedu lepší ako zbytok hráčov na ihrisku. Komentátor na Eurosporte dobre povedal : " Z doterajších zápasov na APN najlepší individuálny výkon. "

Reagovat
fantomas

To povedal Zezula.

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Mlčení znamená souhlas.

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Mikel je traged.

Reagovat
Kongo

na APN to stačilo.

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

To souhlasim a me se vcera libil i Saladin Said z Etiopie. Ten se bil sam na hrotu ikdyz nedal penaltu....Pekny vykon v 10 lidech.Etiopie

Reagovat
smazaný uživatel

Včera se to už začalo rozjíždět a na dnešek se vyloženě těším... a má fanta taky, už by to chtělo nějaký větší přísun bodů!

Reagovat
Kongo

Dneska bude Alžírsko vyučovat,hlavně Feghouli

Reagovat
Kongo

Ten jejich tým je super,snad to tak bude vypadat i na trávníku.

Reagovat
Free_player

Větší skvadru nekopů než Burkinu jsem už teda dlouho neviděl ... ani ve snu by mě nenapadlo, že to ti haluzáci ještě vyrovnají

Reagovat
smazaný uživatel

Togo - papírový otloukánek, outsider, nejslabší tým ve skupině D???

S tím soustavným podceňováním Toga to už kluci trochu přeháníte..

Dnes proti favorizovaným Slonům Togo možná ještě naplno neukáže svou sílu (ale na druhé straně možná i ano), s Alžírskem to však bude minimálně plichta, Tunisko zdolají a ze skupiny D postoupí!

Reagovat
Kongo

Ani já Togu nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

U afrických týmů je obecně těžko někoho vysoce upřednostňovat, vybuchnout může kdokoliv, i Sloni, no já osobně si myslím, že Togo ve skupině D přece jen trochu zamíchá karty a naopak příliš nevěřím Tunisku, které například admin domingo favorizuje hlavně proto, že tam byl předloni na dovolené

Reagovat
OVi.77

Reagovat
domingo

Ty vole, aspon si ty tipy precti.

Reagovat
Shevchenko

Co na tom Togu všichni vidíte?

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím na nich tohle: Adebayor, Agassa, Romao, F. Ayité, J. Ayité, Gakpé, Akakpo, Amewou...

Reagovat
pospech11

nastoupil za ně vůbec ten Videgla co hrál v GL ???

Reagovat
smazaný uživatel

Ten co hrál kdysi za Příbram? Jednou v přípravě asi jo...

Reagovat
Shevchenko

A to jsou kromě Adebayora nějaké hvězdy?

Reagovat
smazaný uživatel

Proč všude hledat nějaké "hvězdy"? Podle mě na celém APN kromě Drogby, Y. Tourého, Adebayora a dejme tomu Feghouliho, Asamoaha, Belhandy a Mbokaniho žádné svelké fotbalové hvězdy nestartují... Spíše bych se zaměřil na počet spolehlivých hráčů z kvalitnějších lig v jednotlivých mužstvech, než na hledání nějakých hvězdných jmen.

Reagovat
domingo

Co je tak tezkyho na tom pochopit, ze Togo proste outsider je, na papire nejslabsi jednoznacne je a i kdyby vsechny zapasy vyhralo 8:0, tak to nic nemeni na tom, ze pred turnajem proste pusobilo nejslabsim dojmem

Co tam mam jako psat, kecy typu "mic je zelenej a trava kulata"? Co je to tady za divnou modu zas.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, skupinové preview byly ok a sehnat hodnověrné informace o některých menších afrických mužstvech je fakt úkol spíše pro kontrarozvědku, takže za ty články máš ode mě palec nahoru, jen mi nesedělo to pasováni Toga do pozice absolutního outsidera, ale budiž... samotný průběh APN ukáže, jak na tom Togo doopravdy je

Reagovat
domingo

Outsidera ve skupine V te pozici by byla treba i Burkina, jestli te to uklidni.

Navic nikdo z nas nevi, jak to vypada s atmosferou v tymu.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda se ukazala vsichni videli Nigerii na spici tabulky a jednoho z lidru,ale je pravda ze tym je mlady a nezkuseny a tak laxni pristup v druhem polocase zkusenejsi Burkina Faso potrestala. Burkina muj cerny kun turnaje

Reagovat
domingo

Reagovat
Free_player

Burkina ? .. ty ses asi pomát ne ?

Reagovat
pospech11

Obdivuju ty fotbalisty z Etiopie a Zambie, protože na takovém trávníku jako se hrálo včera, nehraju ani, když si du kopnout za barák. Fotbal to byl, takový nemastný, neslaný. Co tam v prvním poločase předvedl rozhodčí, tak to byla fakt síla.

Reagovat
Wat

Tak se pomalu přesouvám k televizi, doufám, že se obě mužstva předvedou v nejlepšim světle, na tenhle zápas se těšim celej den.

Reagovat
domingo

Hm, CIV v megaofenzivni variante. Na tu jejich zalohu jsem hodne zvedavej

Reagovat
Kongo

3:0 (Drogba,Gradel,Žer Víno)

Reagovat
mayday

1:0 si myslím. Didié.

Reagovat
domingo

Chtel jsem podotknout neco ve smyslu, ze se musi nejdriv probrat z te diskoteky a aspon se dostat dopredu, protoze jim ke golu bude stacit parkrat vystrelit. A vida

Reagovat
Kongo

Domagoj Vida hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

podle mne postoupi nigerie a burkyna faso

Reagovat
mayday

Uvidíme, jestli si Bony ťukne aspoň na chvilku. Škoda, že ho tam nedal místo Ya Konana.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna-zero

Reagovat
mayday

Jinak ta návštěva je tristní, to je ubohost. Teň nevím, kterej zápas to byl, ale byl skoro plnej dům a na Slony přijde pár lidí...

Reagovat
domingo

Zambie - Etiopie vcera.

Jinak ono je to taky zkreslujici tim, ze nektery ty stadiony jsou obrovsky, treba ten v Johannesburgu ma 100k kapacitu a na zahajovaci utkani prislo 50, coz je proste na africky pomery fakt dost, ale stejne to bylo poloprazdny.

Reagovat
Kongo

Slonovina a Toga je vlastně přes půl Afriky,kdežto Zambie je za rohem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tam ide i o to, že v JAR pracuje veľa ľudí z iných krajín, veď Etiópia je ďaleko a včera ich bolo na štadione 10x viac než Zambijčanov

Reagovat
mayday

Tak jasný, těžko tam přicestuje 40 000 fanoušků z CIV nebo z Toga, ale že ani ti Jihoafričani tam nepřijdou, zvlášť na Slony, vždyť tam fakt skoro nikdo není... Togo zatím celkem dobrý.

Reagovat
domingo

Jsem rikal, ze Six to takticky zvlada perfektne, dneska se to zatim potvrzuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Spiš Sloni jsou úplně mimo!

Reagovat
smazaný uživatel

Togo gól

Reagovat
smazaný uživatel

Zaslouženě!

Reagovat
domingo

Vic nez zaslouzeny, Sloni jsou fakt mimo

Reagovat
Free_player

Togo

Reagovat
smazaný uživatel

Bojim se že ten mladej trenér Slonů si nějak neví rady, ale uvidiíme po pauze!

Reagovat
mayday

Říkal jsem si, že letos už to prostě musí ukopat, žádnej jinej tým nevypadá supersilně jako Sloni, všichni to hodně omladili apod, ale dostávám pomalu pocit, že se opět v nějaké fázi porazí sami. Ale je to jen jeden poločas, tak se uvidí dál.

Reagovat
domingo

Maji obrovsky problemy vzadu, ta sazka na zkusenost jim nevychazi. Cela ta zadni ctyrka je pomala a propustna a s jedinym holding midfielderem je neustale pod tlakem, kterej nezvlada..

Reagovat
mayday

Jasně, tlustej Kolečko, Eboue a spol. mě tam ale už pár let nějak nejvíc nesedí ten Tiené, je vůbec v nominaci Boka nebo nemají někoho jinýho na levýho beka?

Reagovat
mayday

Jo tak Boka tam je. Nevim no, mě ten Tiené nějak nesedí.

Reagovat
fantomas

Tiené je slabej dlouhodobě no. Dneska tam snese přísnější měřítka maximálně Eboué.

Reagovat
smazaný uživatel

1. poločas super!škoda že nedal Ade tu golovku na začátku, ale jinak skvělý.Togo je slonům minimálně vyrovnaný soupeř!

Reagovat
smazaný uživatel

ten toureho gol byl strašna nahoda ale togo to dokazalo zrovnat golem do šatny fandim im

Reagovat
smazaný uživatel

Ayité čus Tome

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím, zatím paráda ale musim uznat že nechápu taktiku Slonů ... A to ještě škoda toho Adeho

Reagovat
fantomas

Ono..co bys na ní chtěl chápat, když žádná neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Toho jsem se bál u Sixe ale ten postavil překvapivě dobře

Reagovat
domingo

U Sixe se nebylo ceho bat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vzhledem j jeho zkušenostím jsem si nebyl jistej, ale je fakt že nechápu proč vzali Sloni takovýho trenéra...

Reagovat
Wat

Keitič nebo Yaya, je jedno, koho zvolim kapitánem. Škoda, že neuklidil i ten druhej pokus, no co, alespoň to bude zajímavější. Jinak Sloni zase nepochopitelně přestali hrát, oni snad nedokážou to tempo udržet celej poločas.

Reagovat
smazaný uživatel

a kdy začli hrát?

Reagovat
smazaný uživatel

Měli 2 pořádný střely za poločas A to nebyly žádný vypracovaný akce, Yaya to prostě 2x napálil naslepo a málem to vyšlo Togo

Reagovat
Wat

Lol, že naslepo.

Reagovat
Shevchenko

A co mělo Togo?

Reagovat
smazaný uživatel

Od Toga se nic nečekalo ... Ale i tak sy myslim že Adebayorova šance byla nadějná

Reagovat
smazaný uživatel

Six : :Lambouchi

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to tak bude až do konce

Reagovat
Kongo

Slonovinci asi dostali v kabině pořádný fukar,nějak se probudili.

Reagovat
domingo

Tak to se dalo celkem cekat, ze dostanou vilagos

Reagovat
Inter Eterno Amore

Nechcel náhodou Zokora skončiť s repre kariérou po APN 2012 ?

Reagovat
fantomas

Měl by.

Reagovat
Inter Eterno Amore

ja myslím minuloročný APN

Reagovat
fantomas

Já vim.

Reagovat
Inter Eterno Amore

aj som si myslel len som si nebol istý

Reagovat
Inter Eterno Amore

fúha unlucky Togo

Reagovat
domingo

WTF

Reagovat
mastakillah

Vůbec nechápu střídání Gakpeho. Doposud nejlepší hráč Toga

Reagovat
domingo

Reagovat
Inter Eterno Amore

Chcel som dnes fandiť slonom, ale jak tak kukám Togo si nezaslúži prehrať podľa mňa.

Reagovat
smazaný uživatel

Sloni jsou zatím dost slabí

Reagovat
Inter Eterno Amore

Bony to zlomí

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Yaya ne

Reagovat
Inter Eterno Amore

ten štadión mi pripomína SVK 1-1 Nový Zéland

Reagovat
fantomas

Lamouchi za koule

Reagovat
smazaný uživatel

Co myslíte večer, arabské derby?

Reagovat
domingo

Bojim se tipovat cokoliv jinyho nez remizu

Reagovat
smazaný uživatel

Mohla by to být divočina, politická situace mezi Alžírskem a Tuniskem není nejlepší:) Přeju to Fenkům, ale zas když si vzpomenu, jak minulý rok všichni Tunisany podceňovali a ono to nakonec tak špatný nebylo.

Reagovat
domingo

Tunisani budou hrat furt stejne, na Alzirsko jsem zvedavy vic

Reagovat
juninho8

na alzirsko som zvedavy ako tim a na z tuniska na Msakniho....uz sa tu opakujem treti den ale nevadi sklamalo ma ze po minulorocnom APN nesiel hrat niekde do europy

Reagovat
Inter Eterno Amore

mohli by vyhrať púšťne líšky keď už tam hrá ten netopier

Reagovat
Inter Eterno Amore

no jo mädžik händz

Reagovat
smazaný uživatel

chtělo by to vyvézt balon a chvilku ho udrřet vepředu!

Reagovat
fantomas

Toho se už nedočkáš..

Reagovat
Inter Eterno Amore

chýba tam Vittek ten by dal gola

Reagovat
Inter Eterno Amore

Slony, slony, čo to tam stvárate

Reagovat
juninho8

skoda

Reagovat
smazaný uživatel

Takovejhle goool? Achjo

Reagovat
Inter Eterno Amore

average speed Adebayor 6,1 km/h

Reagovat
smazaný uživatel

Kalou vecne tragicky

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
juninho8

tak barymu mozu pobozkat pravacku

Reagovat
domingo

Barry je zas vynikajici

Togo sympaticky, jsem zvedavy na vecer.

Reagovat
mastakillah

a pak, že neexistuje stěstí. Barry chytil jistej gol. A dle mého bylo Togo víc než vyrovnaným soupeřem. Snad urvou body v dalších zápasech a dokážou postoupit

Reagovat
Wat

Juhu, tak tip 2.5+ na tiketu mi vyšel, díky, Gervais. Jinak kdyby dali Tožani gól opět na konci poločasu, bylo by to celkem krutý.

Reagovat
smazaný uživatel

Mračím se a kroutím hlavou, trošku i nazlobeně zdvihám obočí, to byl prázdný a falešný výkon Slonů Takto by to dál nešlo, připadalo mi, že vůbec neví, co mají hrát, málem prokaučovaný zápas. Gólman

Reagovat
smazaný uživatel

Togo postoupí

Reagovat
smazaný uživatel

togo by si proti slonum sasloužili vykrát

Reagovat
Shevchenko

ban

Reagovat
smazaný uživatel

No nic, v sobotu si spravim chuť

Reagovat
smazaný uživatel

Ale výkon výbornej, TOGO!

Reagovat
Shevchenko

Snad to byla jen úvodní nerozehranost Sloni.

Reagovat
smazaný uživatel

V sobotu jasná výhra Po tom co předvedli nepochybuji o postupu!Kromě toho Alžířani dostanou 3 červený v derby s Tuniskem a můžou to zabalit rovnou

Reagovat
smazaný uživatel

adebayore18 ty si muj človiek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Alžírsko: Mbolhi; Cadamuro, Belkalem, Medjani, Mesbah; Lacen, Mostefa, Guedioura, Kadir, Feghouli; Soudani.

Tunisko: Ben Cherifia; Ifa, Abdennour, Chammam, Hichri; Traoui, Mouelhi, Hammami, Msakni; Jemaa, Khlifa

Fenci už na pohled smrděj velkym pragmatismem, ale těšim se na ně.

Reagovat
Wat

Jsem zvědavej na Msakniho.

Reagovat
domingo

Divim se, ze v zakladu neni Slimani, takhle to maji bez klasicke devitky a ta tuniska stoperska dvojice jim nedovoli prosadit se ve vzduchu..

Tunisko 4-3-1-2 a bez Mathlouthiho

Reagovat
smazaný uživatel

A ja blbec mám Matloutiho vo fante na lavičke

Reagovat
domingo

Tak Slimani tam je samozrejme, Soudani neni. Mystifikace

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kongo

To je divná sestava Alžírska.

Reagovat
Kongo

Ale netopýr Feghouli bude vyučovat.Amunt

Reagovat
smazaný uživatel

Feghouli šlápne za stavu 1:0 pro Tunisko Msaknimu do rozkroku, za to ho potrestá Abdenour fackou a oba půjdou pod sprchy.Tunisko nakonec srovná v té době už jednokuláčem Msaknim ,zápas skončí 1:1 a oba týmy pojedou po skupině domů!

Reagovat
Kongo

A už to začíná Abdennour žluťáček

Reagovat
fantomas

Jemaa

Reagovat
domingo

Ten arabskej prenos je dokonalej, skoro 20 minut hry a komentator jeste nezavrel pusu

Reagovat
Kongo

A to teprve čte základní sestavy

Reagovat
smazaný uživatel

domingo

Reagovat
juninho8

skoda Jemaa a mam pocit ze mozno bude skoda aj abdenoura ak sa neukludni

Reagovat
juninho8

neviem ako vam ale mne tie vuvuzely zacinaju vadit....sice je to lepsie ako keby tam malo byt hrobove ticho ale predsa

Reagovat
domingo

Ja to mam spis naopak, naucil jsem se je uplne ignorovat.

Reagovat
fantomas

Mi neřikejte, že si na to nemůže zvyknout každej normální člověk, prostě ne.

Reagovat
juninho8

snad do dalsich prenosov ale aspon ten komentator na Eurosporte to komentuje podla mna dost fajn

Reagovat
mayday

Proc skoncil v repre Bougherra?

Reagovat
domingo

To se priznam ze presne nevim, ale je mozny, ze ho Valilhodzic proste prestal povolavat (tomu bych se vubec nedivil).

Reagovat
mayday

Asi to tak bude,ale ja jsem ho nikdy za velkyho zmrdecka a primadon nemel,delal i tusim kapitana a starej neni.Ale asi tam neco bylo,jinak by nechybel nejspis.

Reagovat
domingo

Jak jsem psal u preview, Halilhodzic je v tomhle diktator, potrebuje mit absolutni kontrolu nade vsim. Proste "ok, chcete vybudovat novej tym, tak zapomente na ten starej" a povyhazel ikony jako Yahia, Bougherra, Ziani, ale treba i Matmour a Meghni.. a postavil si to cely znova.

Reagovat
smazaný uživatel

Tunisko zatím fakt slabý

Reagovat
domingo

Alzirsko je vyborny. Prekvapive

Reagovat
smazaný uživatel

Len by to chcelo gól

Reagovat
mayday

Jako stane se samozrejme,ale za to zakonceni by se mu vysmali i v okresnim preboru.

Reagovat
Wat

To bylo dost slaboučký.

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl by ch, že je Alžír tak dobrej, spíš tunis tragickej

Reagovat
Rarášek

Jak hraje Feghouli? Teď jsem přišel a on zrovna poločas

Reagovat
Kongo

Nacentroval dobře a bylo z toho břevno,ale jinak neviditelný.Tahá se to po levé strane přes Mezbaha.

Reagovat
Rarášek

A jeje,a to jim to jako vychází jo. Se divim,že zrovna mesbah. No nic,druhej poločas už shlídnu,snad se mi sofiane představí líp než vám v prvním poločase

Reagovat
domingo

Mel tam par momentu, ale ti ofenzivni hraci jsou obecne celkem odriznuti, bojuje se hlavne o stred hriste..

Reagovat
smazaný uživatel

zatial celkomdobri prvy polčas ale žiane goly ale to co isiel khalifa sam na branu to mal byt gol

Reagovat
domingo

No, hlavne u Alzirska je videt, ze fotbal hrat umi, ale koukat se na to moc neda. Derby no, samej faul, boj o stred hriste, nikdo nechce udelat chybu, tak nedela radsi poradne nic.

Reagovat
Paul Anka

i přesto dík

Reagovat
Wat

Ty krávo, pěknej výskok.

Reagovat
smazaný uživatel

domingo skutečny fotbalovi fanoušek musí vediet odceniť aj umenie v obrane a nie sa len pozerať na utočne akcie

Reagovat
domingo

Ty jses ci nick?

Reagovat
Wat

To je vůl, taková loženka, sice by si to nezasloužili, ale tohle jim mohlo pomoct.

Reagovat
hefy

Fuad Ibrahim?

Chápu, že dostat se do etiopskýho výběru neni zrovna nejtěžší, ale vždyt tenhle zoufalec představuje jedno z největších zklamání amerických výběrů a shořel dokonce i v MLS a nic převratnýho nepředvádí ani v NASL (druhá americká).

Reagovat
hefy

Já jen že jsem v šoku, že se podíval na takovej velkej turnaj a celkově do repre.

Reagovat
fantomas

Odpověděl sis první větou no. A stejně tam nemá na základ..

Reagovat
Kongo

Na pomalém tempu hry má lví podíl rozhodčí

Reagovat
smazaný uživatel

vypada to na blychtu 0:0

Reagovat
domingo

Tak tohle je neuveritelne, neuveritelne nezaslouzeny.

Reagovat
Wat

Woooooooooooooooooooooooow, Msakni.

Reagovat
smazaný uživatel

msaknii

Reagovat
fantomas

Msakniiii

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou věci... Msakni pěkná práce

Reagovat
fantomas

Proč to jako Mbohli v tom letu takle vzdal a ani ruce nenatáh?

Reagovat
smazaný uživatel

letel tak dlho,ze az zabudol,ze co chcel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

A komu ted mam dat palec dolu? On hraje celej zapas na schovku, vubec neni videt a pak to tam takhle nakouri. Tak asi rozhodci.

Reagovat
Wat

Těžká volba.

Reagovat
smazaný uživatel

msakni je perfekny hrac ktory minuli apn zážil dával krásne goly super

Reagovat
Wat

Jasněě, Msakni na lávce a Moses ve hře, suprová fanta!

Reagovat
jv

Měl jsem to podobně, akorát místo Mosese mi to "pokazil" Belhanda (i když teda bral čtyři bodíky).

Reagovat
Wat

Mně se naštěstí vystřídali. Jinak patříme k tomu nejlepší z Mali, dobře my.

Reagovat
jv

Mně zase Maïga za Alaina Traorého, naštěstí, do druhého kola ho asi vyšoupnu i z lavičky. Snad to vydrží.

Reagovat
smazaný uživatel

a je tu konec super msakni

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Togo má na postup!

Reagovat
smazaný uživatel

jj Togo má na postup...stratu 3 body

Reagovat
božský John

Reagovat
stas87

co vykon tuniska?stalo to za nieco alebo bez tempa?alzirsko lepsi?akurat som dorazil domov abdennour drzak?

Reagovat
domingo

Ted jsem dodelal analyzu, pockej si na clanek

Reagovat
Rarášek

Paráda,konečně se mi začína ta fanta líbit

Reagovat
juninho8

Alzirsko ma vykonom nesklamalo....od tuniska som necakal nic prevratne a tak aj bolo....a konecne sa dostavam k Msaknimu....ten ma sklamal aj nesklamal...sklamal ma schovavackou ktora trvala 90 minut ale potom sa nasiel a zbytok sme videli

Reagovat
fantomas

Když nepočítám ty, co ani tým nesložili, tak sem osmej od konce. No, zezačátku to vypadalo mnohem líp teda..

Reagovat
domingo

To mas dobry, ja posledni. *hands down*

Reagovat
jv

Všechno se to ještě může třikrát otočit, máš ještě pět kol.

Reagovat
fantomas

Tak jasně.

Reagovat
Wat

200. pro Seydou Keitu.

Reagovat
jv

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Zdar, snažim se sehnat lístky na United - Real ale nemám membership. Je tu někdo, kdo má možnost lístky sehnat( pokud už prodej neskončil)? Například přes tu membership. Jsem fanda CFC ale chci udělat radost kamarádovi a přívrženci United

btw za kolik se takový lístky daj sehnat? Vim, že je to dost prestižní zápas, ale stránky united říkaj že od 50 liber.

Kdyby se někdo našel, rozhodně by na tom neprodělal

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybys rovnou přiznal, že ty lupeny jsou pro tebe, ale takhle

Reagovat
smazaný uživatel

Heh, jsou pro mě jakožto fanouška Chelsea, kterej by se rád podíval na zápas odvěkýho rivala a pro kamaráda, skalního fanouška United.

Nějak mi uchází smysl tvýho příspěvku

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně to dopadlo dobře a Pobřeží a Tunis vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

Teda,to bude až v dalším dnu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele