Africký pohár národů - osmý hrací den

29.01.2012, 01:47, aktualizováno 29.01.2012, 01:47
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
První debakl znamenající návrat do bitvy o čtvrtfinále a suverénní nakročení favorita na zlatou medaili do vyřazovacích bojů - takové je velmi stručné shrnutí osmého hracího dne Afrického poháru národů. Zítra se na rovníku tato fáze začíná uzavírat; počítejte tedy se souběžně hranými zápasy...

Co vlastně napsat do reportu ze zápasu Guiney s Botswanou? Jatka? Ostuda? Příšerný výkon nováčka? Africký pohár národů 2012 zažil svůj první debakl a odnesla to Botswana, která během 90 minut dokonale rozbourala pozitivní dojem, který se utvářel celou dlouhou kvalifikací a pokračoval i v úvodním střetnutí s vysoce favorizovanou Ghanou. Tshosaneho výběr si prožil noční můru, která klidně mohla skončit výsledkem 1:10, a nikdo by se nemohl moc divit. Od případné lítosti nestranných fanoušků se potom Zebry dokonale "ochránily" několika vyloženě nefotbalovými zákroky, nad nimiž vysoko ční, odpusťte ten výraz, prasárna záložníka Motsepeho z konce prvního poločasu.

První čtvrthodinu zápasu přitom odehráli borci v bleděmodrých dresech relativně dobře. Tato pasáž se sice nesla v podobně uspávajícím tempu jako proti Ghaně, ale Botswana dobře bránila, vykrývala prostory a i ve hře byla dokonce lehce aktivnější, což vyústilo v 10. minutě v dobrou šanci asi nejlepšího hráče Zeber Moloie, před kterým zasahoval guinejský gólman Yattara jen velmi váhavě.

Jenže reálné nebezpečí od Tshosaneho svěřenců nehrozilo. Může za to jednoduchý fakt: nevím, jak vypadal jejich přípravný kemp, ale jestliže mladý trenér před začátkem turnaje lamentoval nad fyzičkou a připraveností některých svých hráčů, tak prozatímní průběh ukázal, že rozhodně ne marně. Akorát to neplatí jen o pár hráčích, ale komplet o celém mužstvu. Botswaňané jsou zkrátka a dobře zdaleka nejpomalejším mužstvem šampionátu, jejich hra je nesmírně statická a neefektivní a i v brejcích, které měly být jejich největší zbraní, se tady nehraje na nějakou velkou rychlost, která je přitom pro tento styl hry naprosto klíčová. Výsledkem je tedy impotentní mužstvo prakticky neschopné skórovat ze hry, kterému nezbývá než spoléhat na skálopevnou obranu...

...a tady leží vůbec největší kámen úrazu. Že těžkopádní forvardi v čele s neviditelným Ramatlhakwanem neprověřili (mimochodem nikterak silnou ani sehranou) obranu Guiney v čele s permanentně nejistým Yattarou je jedna věc, ale ani v defenzivě, výkladní skříni Botswany v kvalifikaci, to zkrátka vůbec nefungovalo. Guinejští hráči se procházeli po útočné polovině jako lázeňští hosté na kolonádě a Zebry jim v tom nedokázaly efektivně zabránit, a to dokonce ani při trojnásobné hráčské přesile. Když se například nejlepší hráč zápasu Camara rozhodl, že projde k bráně, tak k ní prostě prošel, jako by se nechumelilo. A obránci v bleděmodrém byli u všeho pozdě.

S přibývajícími góly v Marumově síti navíc jako by se totálně zhroutily všechny hodnoty, které Tshosane svým fotbalem vzývá. Botswaňané si ve druhém poločase už ani nehlídali svoje prostory, útočili v šesti lidech a vzadu nechávali pouze dvojici vyklusávajících stoperů, skoro jako někde v přípravce. V každém souboji byli pozdě, což řešili většinou faulem. Jedinou pochvalou budiž fakt, že když se ve druhé polovině druhého poločasu nováček bránil guinejskému náporu s kompletní obranou i zálohou ve vápně (či v jeho těsné blízkosti), byla hustota bleděmodrých dresů tak vysoká, že Dussuyerovu týmu nestačilo ke gólu ani ohromné množství střel, kterým jeho útočnici zasypávali Marumovu svatyni. To je ovšem pochvala hodně pochybná.

Závěrem bych snad ještě měl zmínit, že Botswana svojí trapností Guinei vůbec nepomohla vyřešit její hlavní problém, kterým je přílišné spoléhání na individuální výkony (což v zápase, jako byl tento, je nejen úplně jedno, ono to ve skutečnosti znamená víc gólů), a především závislost na Feindounovi - který byl snad jediným ofenzivním hráčem v červenožlutém dresu, který až na pár okamžiků prakticky nebyl vidět. V klíčovém souboji s Ghanou, jejíž organizace hry je několik světelných let nad tím, co předvedla Botswana, tyto fakty pravděpodobně opět vyplavou na povrch.

Toto vítězství, ač fenomenální, by se zkrátka rozhodně nemělo přeceňovat; na druhé straně totiž stál nedisciplinovaný, fyzicky hrůzostrašně připravený a jednoduše nefotbalový tým, který dokázal dokonale znegovat prakticky všechny herní prvky, jež mu měly sloužit coby největší zbraně v bojích se silnějšími celky. Jinak to však, pochopitelně, byl pro Michela Dussuyera a jeho ovečky bezchybný podvečer.

Botswana - Guinea 1:6

14. minuta - Mamadou Bah napřahuje na pětadvaceti metrech a vysílá na Maruma skvělý volej, který botswanský brankář výtečně likviduje.

16. minuta - GÓL! A stejně jako proti Ghaně, i tentokrát má obrana Botswany máslo na hlavě. Slabé bránění pokutového území dovoluje guinejským hráčům naprosto v pohodě kombinovat, a Diallo stojí před Marumem úplně volný. Tohle nešlo minout.

18. minuta - A Guinea může zvýšit náskok! Bangoura přebírá míč z pravé strany, a přestože stojí mezi dvěma obránci, nemá žádný problém zakončit - bohužel pro Guineu vedle.

23. minuta - GÓL! Tak tohle je neuvěřitelná situace! Botswana vysílá do brejku svého nejlepšího střelce Ramatlhakwaneho, míč je příliš dlouhý, ale vybíhající Yattara skluzem nohama napřed zasahuje útočícího hráče do kotníku. Verdikt je jasný - žlutá karta a penalta. Míč si staví Dipsy Selolwane, ale jeho slabou střelu Yattara vyráží a napravuje tak svoji chybu - jenže rozhodčí ukazuje jasně: opakovat! Guinejský brankář totiž povystoupil do hřiště ještě před tím, než se Selolwane dotknul míče. A zkušený záložník si troufá i na druhý pokus - tentokrát už úspěšný a znamenající první branku Botswany na APN v historii země.

25. minuta - GÓL! Botswana si nerozhodný výsledek dlouho neužila. Další ukázka příšerného bránění a opět z toho těží Diallo, který opět naprosto bez problémů uklízí z ideální pozice míč do Marumovy brány po přesném pasu od Camary.

42. minuta - GÓL! A Guinea navyšuje svůj náskok. Po přímém kopu se k míči dostává Camara, kterého sice stínují dva obránci, ale křídelník Sochaux si z toho nic nedělá a suverénně pálí k bližší tyči; Modiri Marumo rozhodně nemá čisté svědomí.

45.(+2) minuta - Rozhodčí vytahuje červenou kartu! A naprosto po právu, nutno říct. Zákrok střídajícího Motsepeho na Feindouna neměl se sportem skutečně vůbec nic společného; skluz, při němž Motsepe trefil guinejského záložníka kolíky do holeně bez jakékoliv snahy hrát míč, aspiruje na titul nejbrutálnějšího momentu dosavadního průběhu šampionátu. Feindouno to naštěstí brzy "rozchodil".

45. (+4) minuta - GÓL! A Botswana musí vypít hořký kalich až do dna. K přímému kopu, nařízenému po Motsepeho zákroku, se staví Camara a krásným "angličanem" po zemi nedává Marumovi šanci.

55. minuta - Po chybě Letsholathebeho, který nedokázal odkopnout míč, se do šance dostává Sadio Diallo, ale jeho pokus o hattrick končí těsně nad spojnicí.

59. minuta - Gól... neplatí! Feindouno se dostává v levém rohu vápna k voleji, který se odráží od břevna do brány a ven. Kamery ukazují, že míč brankovou čáru u pravé tyče jednoznačně překročil.

69. minuta - Guinea se nadále snaží o pátý gól a tentokrát je mu velmi blízko Bangoura, který ukázkově zpracovává míč, otáčí se a nebezpečně pálí mimo dosah Marumových rukavic, ale jeho střela míří těsně vedle pravé tyče.

74. minuta - A další z řady šancí borců v červenožlutém. Conte skvěle uvolňuje Bangouru, kterému však dnes není souzeno skórovat; jeho samostatný nájezd na Maruma končí ránou, která opět míří mimo konstrukci.

82. minuta - Ismael Bangoura, to je jméno smolaře dne. Tentokrát se skvěle obtáčí kolem vlastní osy uprostřed vápna, z nelehké pozice pálí, ale s pomocí teče o záda blokujícího obránce trefuje pouze břevno.

84. minuta - GÓL! Bangoura od rohového praporku posílá míč do druhé vlny, kde nabíhá Mamadou Bah a střílí z voleje; obránce Letsholathebe potom zády tečuje balon za záda bezmocného Maruma. Rána guinejského záložníka měla rychlost 98 kilometrů v hodině!

86. minuta - GÓL! Šestý gól Guiney přidává bez jakýchkoliv problémů, v lehkém poklusu křížnou ránou střídající Soumah, a na stadionu ve Franceville to začíná vypadat jako na hokejovém utkání.

Botswana (4-3-2-1): Marumo - Motlhabankwe, Letsholathebe, Thuma, Ohilwe - Nato (38. Motsepe), Gabonamong, Selolwane - Moloi (46. Mafoko), Mongala (72. Njele) - Ramatlhakwane

Guinea (4-1-3-2): Yattara - T. Bah, Baldé, Zayatte, I. Diallo - M. Bah - Traoré (68. A. Bangoura), Feindouno (64. Conte), Camara - S. Diallo (80. Soumah), Is. Bangoura

Nejlepší hráči zápasu: Camara, M. Bah, S. Diallo (všichni Guinea)

Největší favorit na zlato? Asi si to už můžeme odkývat s jistotou tvrdého y ve vyjmenovaných slovech. Totiž samotný reálný výsledek se snadno neodhaduje, a ne že bych se o to snad chtěl pokoušet, ovšem momentálně dle všech papírových předpokladů musí být za nejkomplexnějšího adepta na nejcennější kov považována právě krajina, jež pro Chelsea odkojila Bizona, pro AC Milán Prince a pro Marseille...dva krále, chtělo by se na základě dnešního výkonu Andrého Dedé Ayewa, syna legendárního Abedi Pelého, vytroubit do světa.

Totiž stěží o některém z účastníků letošního APN můžete prohlásit, že má ve svém středu někoho, který může opravdu sám samotinký vést ofenzívu takovým způsobem, že bude spolehlivá, efektivní a v neposlední řadě ponese úspěchy. Ačkoliv pilířem ghanské hry bude i tentokrát do dokonalosti vypilovaná defenzíva, na křídelníkovi francouzského vicemistra nejspíš Black Stars budou ve vyřazovacích bojích závislé více než Sloni na Drogbovi či Tourém. Snad akorát Msakniho přínos Tunisku se zatím s tím Ayewovým může poměřovat.

Bude to tedy netradičně zhodnocení individuální stránky jednoho ze šlágru skupinové fáze, čím dnes svůj komentář načnu. K Ayewovi snad jen ještě dodám to, že ani on nebyl dnes výjimečný po celých 90 minut. Prakticky celou úvodní půlhodinu se k balonu dostával velmi zřídka, takže když už ho měl na svých kopačkách, až přespříliš se s ním mazlil. Hlavně po přestávce to byl ale tahoun číslo jedna, což už nikoho nemohlo překvapit.

Naopak co možná udivilo, byl pro změnu zrovna prvopoločasový výkon Kwadwa Asamoaha. Zatímco jeho slavnější jmenovec Gyan v tu chvíli ukázkově mlčel, záložník Udinese, jenž například na MS 2010 coby velká naděje opravdu neoslnil, dnes parádně určoval tempo i charakter ghanského útočení. Nebál se dát finální přihrávku ani z větší vzdálenosti vystřelit; jednoduše právě on byl pánem středu pole - jakkoliv proti němu mohl na druhé straně barikády stanout velezkušený Seydou Keita.

A dál...dál už se pořádně pokračovat nedá. Zde si totiž vypomůžu obecnějším zkonstatováním, že dnešní duel na jednu stranu o individualitách byl (protože de facto jen trojlístek Gyan-Ayew-Asamoah se zasadil o dvougólové vedení Ghany), na stranu druhou ale vůbec ne. Výběry jak Mali, tak Ghany se totiž prezentovaly nadmíru týmovými projevy, což se koneckonců i dalo očekávat. Ve finále to tedy dopadlo, jako by snad toto utkání mělo být menší zkazkou CAF kritikům Afrického poháru dokola opakujícím, že se na tomto kontinentě neumí bránit ani celkově organizovat.

Proto klání nabídlo dvě disciplinované zadní linie, pevně dodržované systémy a rozestavení, takřka identické na obou stranách (dva štítoví záložníci hrají prim hlavně u Ghany, střed v malijském pohání je více liberální, pořád ale hodně pevný). Akorát Malijci potom o něco častěji vystupovali proti soupeřům do jemného presu, abychom tu vážně neměli vejce a vejce. Každopádně přesně jak kolega avizoval v rubrice "co čekat od zítřka": byli jsme napříč celými 90 minutami svědky opatrného defilé prací dvou skvělých stratégů na lavičkách.

Za to mimochodem, a tady čekejte jakýsi závěr dlouhodobějšího pozorování, může i fakt, že Ghana už holt není taková, jakou ji známe z MS 2006. Namísto energického a do jisté míry i nápaditého fotbalu se nám teď v jejím podání dostává místy až nečekaně statického a netvořivého pojetí fotbalu. Jestli za to má moci absence Boatenga, horší (lépe řečeno prostě jinačí) generace nebo cokoliv jiného - to už si vysvětlete každý po svém. (A generací to bude patrně určitě, nové neokoukané tváře jsou totiž vesměs všechny charakteru "dělnického").

Každopádně dle mě je celkem očividné, že se to Stevanović snaží řešit: více odpovědnosti spadá na bedra mladíka Asamoaha, jenž má slušné předpoklady, a rozestoupení stoperů v rozehrávce na pomalu celou šíři hřiště také dává tušit jednak jejich vlastní uvolnění (více prostoru pro ofenzivní výpady), jednak "vyšoupnutí" beků na posty jakýchsi defenzivních křídelníků. To vše má asi zase jednou vytvořit obrázek dynamické Ghany zpět šesti let; nějaký ten rok či měsíc to ale ještě určitě potrvá. Zatím je hodně znát, že je současný tým (pod srbským koučem fungující sotva rok) teprve ve vývoji...

Každopádně zpátky k aktuálnímu dění na rovníku; zejména k Mali. Totiž na Malijcích, jakožto jedněch z vyslanců subsaharské Afriky, je celkem pozoruhodné, že z mého úhlu pohledu nemají ve svém středu žádného individualistického šikulu, co by to přinejhorším byl schopen "urvat" sám, soupeře něčím překvapit (viz právě Ayew například, za jisté konstelace hvězd Pitroipa, Gervinho...): na hrotu se jim pohybují dva habáni, kteří možná nevypočitatelní jsou, to ale hlavně svou krkolomnou obratností; a v záloze - tam také nic moc. Keita byl dneska relativně neviditelný, a stejně tak Traoré. Od nikoho dalšího se asi výraznější podpora ofenzívy ani očekávat nedala. I tahle malijská indispozice se vzápětí - jak se Ghana ujala vedení - ukázala být dost možná klíčovým determinantem výsledku; Ghaňané si mohli v poklidu hrát to, co jim stačilo (na což jsou experty), naprosto bez problémů se včas stíhali alespoň v šesti-sedmi lidech vracet za balon a Mali se mohlo spoléhat tak akorát na standardky.

To byl dnes vůbec zajímavý jev, který přitom docela klidně mohl rovněž rozhodnout. Vždyť nezkušený golman Kwarasey podal ve vzduchu tak nesmyslný výkon, jaký jsem u někoho dlouho neviděl. Startoval totiž po každém vysokém balonu (a to opravdu doslova!), aniž by jej napadlo, že v osmičlenném chumlu se svou průměrnou tělesnou konstitucí i výskokem vskutku neprorazí; a tak každá jednotlivá standardní situace Mali smrděla pořádným průšvihem. Maïga například mohl hlavičkovat do úplně odkryté klece a bylo toho rozhodně více. I proto bych kouči Stevanovićovi bez okolků poradil, ať v posledním utkání vyzkouší dle mého přirozenějšího Kingsonova nástupce, Daniela Adjeie. (Kwareseyův protějšek Diakité se mimochodem bez svého kostlivce ve skříni také neobejde: tomu pro změnu nadělaly problémy úplně všechny střely z větších vzdáleností).

Závěrem ještě jedna vysvětlivka k tradičnímu vyhlášení nejlepších hráčů zápasu: ačkoliv šlo o poměrně vyrovnané klání, chybí v mém dnešním výběru jakýkoliv Malijec. A důvod je nasnadě: z poctivého kolektivu jednoznačně nikdo pozitivně nevyčníval, proto jsem za boha nepřišel na někoho, kdo by si zasloužil být takto jmenován a vyzdvižen. A svou nominaci si tedy nakonec vykoledoval i "jednopoločasový" Gyan.

Ghana - Mali 2:0

25. minuta - Asamoah naznačil, kudy by mohla vést cesta k dosud nevzrušené soupeřově brance: střelou zpoza šestnáctky totiž pořádně potrápil Diakitého, po jehož rozpačitém zákroku mohl navíc dorážet Muntari; ten tak ale činil dosti uspěchaně a ve finále nepřesně.

36. minuta - Kwadwo Asamoah dál pokračuje v tažení ghanské ofenzívy; tentokrát se dokonce dal do motání hlavy protivníka přešlapováním z jedné strany na druhou, dokud jeho levačka nenarýsovala dosti pochybný projektil opět z toho samého místa za hranicí šestnáctky.

38. minuta - Neuvěřitelná smůla Diabatého! Jeho pěkná technická rána z přímého kopu se totiž odrazila od pravé tyče i do té levé, aby teprve potom vyskákala zpátky do hřiště; tam se ještě k balonu dostal Abdou Traoré, jenž ovšem v obležení dvou soupeřů bůhvíjakým způsobem zpola odkrytou bránu přestřelil.

45+2. minuta - André Ayew a jeho první výraznější okamžik, a hned v netradiční poloze: hvězda Marseille si mezi dvěma o mnoho vyššími stopery doskočila pro Pantsilův centr, aby jen lehce prodloužila míč za zadní tyč.

55. minuta - Ayew s Kwadwem Asamoahem zase potvrzují svou extratřídu v rámci kontinentu - společně si v plném běhu přiťukli balon, aby první jmenovaný jedovatě, při zemi vypálil a zase krutě poškádlil nelepivé rukavice brankáře Diakitého. Ten protentokrát dorážku nedovolil, i když se po ní vrhali hned dva fotbalisté v bílém.

63. minuta - GÓL! Asamoah Gyan doteď mlčel tím nejzarytějším způsobem; teď ale coby dočasně spící sopka bouchá skutečně v tu pravou chvíli. Přímý volný kop rozehrál naprosto bravurně, a ačkoliv se domnívám, že proti ne zrovna prudké střele z takové dálky Diakité mohl při lepší "logistice" zasáhnout, rána to byla umístěná, rotovaná...a hlavně zkrátka gólová.

67. minuta - Další nesmyslný výběh brankáře Kwaraseye mezi klubko sto těl hráčů z pole už snad konečně měl vyústit v gól; a zase se tak nedělo. Dominantě vystoupavší Maïga totiž branku s jasné pozice přehlavičkoval.

76. minuta - GÓL! Oh, nad spoluprací a technickou vyzrálostí tandemu Asamoah Gyan-André Ayew teď muselo zaplesat každé zdravé srdce fotbalového fanouška! Útočník s netradičním číslem 3 přiťukl patičkou míč hvězdnému kolegovi, který blízko brankové čáře zamíchal nohami a pak se po krátké zasekávačce do hloubi pole zprava trefil přesně k bližší tyči. Po zemi, razantně; při sledování tohohle kluka se zkrátka vznášíte v oblacích první třídou...

Ghana (4-2-3-1): Kwarasey - Pantsil, Jonathan Mensah, Boye, Alhassan - Badu, Annan (90+4. D. Boateng) - A. Ayew, Asamoah (89. Inkoom), Muntari (59. Takyi) - Gyan

Mali (4-2-3-1): Soumbeïla Diakité - D. Diakité, Berthé, Kanté, Tamboura - Samba Diakité, B. Traoré - A. Traoré (84. Sow), Keita, Maïga (77. Yatabaré) - Diabaté (65. Dembélé)

Nejlepší hráči zápasu: A. Ayew, Asamoah, Gyan (všichni Ghana)

Co čekat od zítřka?

Závěrečné bitvy v rámci něčeho, čemu se dá v pohodě říkat "nejvyrovnanější skupina turnaje". Musím říct, že docela lituji té smutné a velmi kruté senegalské jistoty brzkého vypadnutí: bylo by to akorát ještě zajímavější. Kvalitativní rozdíly mezi výkony jednotlivých členů této grupy byly totiž tak minimální, respektive často i takřka nicotné, že by si plnohodnotnou účast všech čtyř výběrů tato skupina nepochybně zasloužila.

Nejprve k zápasu, kde půjde zcela o všechno; a kde se může docela pravděpodobně rozhodnout o tom, že souběžně hrané utkání mezi Libyí a Senegalem ani nebude muset být bráno v potaz. Zambii totiž k postupu bohatě postačí remíza; k progresu z prvního místa potom se železnou jistotou výhra. Rovníková Guinea to má ještě jednodušší: stačí jí prostě neprohrát a může se těšit na papírově slabšího čtvrtfinálového soupeře ze skupiny B (jímž ale dost možná stejně bude velmi silná Angola).

Tento duel má zároveň všechny předpoklady k tomu být divácky atraktivní. Tedy jistě: patrně se dostaví nervozita z posledního kroku, z vyřazovacích bojů na dosah, ovšem jinak tu je kopa faktorů hrající pro (v rámci možností) nespoutaný a ofenzivně laděný zápas. Rovníková Guinea obecně platí za malý zázrak ani ne tak kvůli tomu, že je nováček a tohle všechno kolem, nýbrž pro svou děsně propustnou a nedisciplinovanou obranu, jíž drží nad vodou jedině heroik Rui. Zambie pro změnu dosud vždy zvládla zatížit soupeřovo konto přesně dvakrát, což z ní pro teď dělá konstantně produktivní mančaft s potenciálem pokračovat na stejné vlně. Trojka Mayuka-Katongo-Kalaba si totiž vyhoví, jak kdyby spolu hrála odpradávna (přitom jsou mezi nimi vždy čtyři roky rozestupu), a s trochou nadsázky se dokonce dá říct, že jí může být jedno, kdo zrovna operuje za jejími zády.

Navíc už teď máme jistotu, že tuhle trojku minimálně pro poslední utkání této fáze nic nerozdělí; trenér Zambie Hervé Renard se totiž dříve nechal slyšet, že neplánuje vůbec žádnou změnu. Přesto ho asi bude těšit včasné zotavení případné útočné varianty v osobě Jamese Chamangy. Naopak domácí už při výkopu turnaje o jednoho forvard přišli - Bodipo je zraněn - a pro červenou kartu z hektického závěru minulého duelu potom čerstvě stojí i stoper Doé.

Libye-Senegal naproti tomu pro leckoho může být slušnou neznámou. Především těžko odhadovat, jak přesně nabitý kádr vedený nevýrazným "domorodým" trenérem k rozlučce s turnajem přistoupí. Zda jí důstojně odmaká, nebo spíš trapně odchodí. Já sám pořádně nevím, na co bych si vsadil, proto rozhodování nechám na vás. Každopádně Libye ještě má teoretickou šanci; a zrovna od ní se uzmutí role nějakého tahouna tohoto duelu těžko dá očekávat. Docela klidně tedy můžeme být svědky nemastného neslaného, dosti užmoulaného střetnutí. Koneckonců Libyjce v nedávné době donutila k jásavému pojetí hry akorát povodeň v Batě, jinak jde o mimořádně zakonzervovaný celek. A potenciálně bez chuti hrající Senegalci proti nim? To by nevěštilo žádnou hitparádu...

Demba Ba před výkopem uvedl, že závěrečné vystoupení Senegalu na tomto šampionátu bude zároveň přípravou na kvalifikační boje o ten následující. Už jen to nenasvědčuje žádnému horlivému experimentování. Traoré zřejmě opět vsadí na útočnou trojku Ba-Cissé-Dia, jež byla minule konstantním nebezpečím pro soupeřovu obranu a jen vinou omylnosti své (v zakončení) či defenzívy nepřinesla Senegalu body. Ostatně, hlavní potíž příštího soupeře se pro BBC rozhodl před výkopem pojmenovat i Renard: "V jejich prvních zápasech byla největším senegalským problémem až příliš velká mezera mezi brankářem a obrannou linií a já si jsem jistý, že jejich trenér najde pro tohle řešení." Inu, já bych o tom upřímně nebyl tolik přesvědčen...

Stranou pozornosti

- V nedávných příspěvcích do této rubriky jsem se postupně zabýval možnými budoucími kroky senegalské i burkinské federace; teď už tedy zbývá akorát doklepnout vyhlídky Erika Geretse, lodivoda jiného, toho marockého selhání. Poměrně žhavý kandidát na medaile už po dvou utkáních může balit kufry; přesto by sám belgický internacionál nemusel totéž činit ve své kanceláři reprezentačního kouče. Alespoň on sám si to tedy rozhodně nepřeje. "Pokud mě dál ponechají ve funkci, já budu pokračovat," začal opatrně, "není na mně, abych dělal rozhodnutí, pokud se mnou nejsou spokojeni, dají mi vědět. Ale za těch 15 měsíců tu, myslím, nebyl nikdo, kdo by hovořil o zlých výkonech, špatném trenérovi. Takže by bylo docela překvapivé, kdyby se to teď zničehonic začalo dít." Gerets tu samozřejmě uplatňuje na pohled trošku pokřivenou logiku; sám ale dodává, že by nakonec případný vyhazov pochopil (neboť se to prý holt ve fotbalovém světě děje). Zároveň však všechny ujišťuje, že jeho tým je rozhodně schopný podat lepší výkon, než k jakému se uchýlil proti Tunisku, respektive Gabonu. Gerets má u Maroka kontrakt až do léta 2014, kdy by arabská reprezentace teoreticky mohla mít akorát za sebou svou pátou zkušenost s účastí na MS. Poštěstí se jí to? A případně: poštěstí se jí to i s belgickou legendou v čele?

- V takové Ugandě možná může být obvyklé, že se po skončení utkání novináři jako zuřiví lvy vrhají na své kořisti - alias fotbalisty - a již přímo na trávníku s nimi započínají první rozhovory a fotí je; na větších mezinárodních akcích je však podobná akce pochopitelně zakázána. A přesně na něco takového po arabském derby ještě z prvního kola základních skupin dojeli dva tuniští fotografové. Ti překonali ochranku, dali se do snímkování pozápasového dění...a teď jsou bez akreditace a s tříletým zákazem přístupu k této události. To znamená dvě edice Afrického poháru (i zbytek té třetí-aktuální, pochopitelně) bez pánů Mehreze Toujana a Edina Manoubiho Hassena. Což se bude skutečně drsně vymáhat; kvůli porušení regulérně podepsané smlouvy, jež mluví o zákazu vstupu na trávník před i po duelu, teď mají fotografie obou hříšníků na všech čtyřech stadionech v Rovníkové Guineji a Gabonu...

- A ještě jedna novinářská aktualita, když už jsme v tom; ačkoliv se přímo Afrického poháru netýká. Ale i kvůli tomu tady tak trochu tato rubrika je. Proto vězte, že v hlavním městě Somálska Mogadišu byl včera neznámým mužem zastřelen 30letý veterán nejen tamní, ale i celé kontinentální žurnalistiky, Hassan Osman Abdi. Vše se odehrálo večer, když se ředitel nezávislé stanice Shabelle Radio a televizní verze patrně nejuznávanějšího somálského informačního kanálu vracel z práce domů. Osman Abdi byl ve své zemi skutečnou novinářskou celebritou, dokonce byl znám jako "pan Fantastický", čili taková událost zanechala nejen tamní mediální svět v šoku. A do budoucnosti by klidně smrt tohoto lídra celého spektra novinařiny mohla poznamenat i způsobilost somálských médií informovat o fotbale a sportu obecně. Útoky na žurnalisty přitom nejsou zrovna v jediném opravdu "zhrouceném státu" planety ničím neobvyklým; vloni se obětmi střelby stali jiní dva novináři, přičemž hned několik i neúspěšných pokusů o zabití bylo zaznamenáno v semiautonomní oblasti Puntland na severu Somálska.

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (132)

Přidat komentář
Y.Cabaye

Ghanský soubor trumpetistů.

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou ty trumpety jsou fakt super

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Prosim, poradite mi nekdo, kde bych mohl stahnout FM 2012? Predem moc diky!

Reagovat
fantomas

Z regálu třeba v kamennym obchodě JRC.

Reagovat
miky10

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Nespí.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Ze tady v USA o zadnym JRC nevim. A jinak nespim, nezlob se, mame tu lehce po 11 vecer a nechodim spat po vecernicku, tak si nevybijej komplexy. =) Pozdrav do Cech.

Reagovat
didosh

Pozdrav do USA a kde se přímo nacházíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim, Seattle :)

Reagovat
didosh

Jééééé město kde se proslavil Kurt Cobain Byl jsi tam už na fotbale?myslím že v Seattle je i nová multi.aréna a město má zájem o vstup do NHL,jestli se tak stane budu jím fandit,čekám na ně...

Reagovat
domingo

Nejenom Kurt, je to spolecne s Kalifornii centrum devadesatkove hudby v USA

Reagovat
fantomas

Tak ale aspoň systém reakcí byste za velkou louží mohli mít pořád stejnej jako u nás, ty komplexe.

Reagovat
smazaný uživatel

však na JRC reagoval dobře

Reagovat
fantomas

"A jinak nespim, nezlob se, mame tu lehce po 11 vecer a nechodim spat po vecernicku, tak si nevybijej komplexy. =)"

Reagovat
fantomas

K JRC tam bylo "třeba", a pochybuju, že v USA nemaj kamenný obchody s hrama no..

Reagovat
smazaný uživatel

Na co si ted hrajes? Uprimne nesnasim lidi, co se snazej shazovat jiny za kazdou cenu, ale ja to beru. =) Hlavne, ze je sranda.

Reagovat
fantomas

Co? To "Ty nespíš" samozřejmě vůbec nebylo na tebe, nevim, jak sis to dokázal přebrat, že je...a u JRC prostě bylo "třeba", pointa byla jasná - nemáš to stahovat, ale koupit si to no.

Reagovat
smazaný uživatel

A reknes mi, proc jsi na to teda vubec reagoval? Ty jsi teda urcite za celej zivot nic nestahl, ze? Ze se clovek vubec pta.. :)

Reagovat
smazaný uživatel

ty se tady vážně budeš rozčilovat že někdo nepodporuje krádež

Reagovat
smazaný uživatel

Jestlize nikdy nic nestahl, tak to chapu a klidne se omluvim, problem mi to nedela. =)

Reagovat
fantomas

Protože tady nejsme na nákym warez fóru, kterých je po internetu stovky a určitě ti tam poraděj daleko ochotněji než tady, kde to těžko někoho bude zajímat...

Reagovat
smazaný uživatel

Denne tu jsou stovky komentu, ktery jsou OT, doufam, ze takhle reagujes na kazdy z nich ;)

Ja si ale treba myslim, ze by mi tu nekdo poradit mohl, proto jsem se taky slusne zeptal.

Reagovat
fantomas

Neni OT jako OT samozřejmě. Jj, tak hlavně že ti na to někdo odepsal, ale ok, čekej dál a hlavně neuvažuj o tom se zeptat někde jinde, na daleko vhodnějšim místě, který je k tomu dokonce i určený.

Reagovat
smazaný uživatel

Zlata povaha ceska, ta mi bude chybet. :)

Mne jde o to, ze neni kazdy takovy jako ty, aby reagoval hned takhle. Verim, ze fotbalovych fanousku je tu spoustu, nekteri z nich urcite FMko vlastni.

Reagovat
fantomas

Vlastní, tos řek naprosto správně.

Reagovat
smazaný uživatel

Nema cenu s tebou dal dohadovat, kdyz me beres za kazdy slovo.

Preju hezky den do CR a zas nekdy.

Reagovat
smazaný uživatel

bud vklidu, fantomas si akorat zacina hrat na cu*aka

Reagovat
smazaný uživatel

copak dolare taky jsi zloděj?

Reagovat
smazaný uživatel

jj okradam a znasilnuju stary babicky, kapnul si na me

Reagovat
smazaný uživatel

ani bych se nedivil když se tady zloděje zastáváš

Reagovat
smazaný uživatel

kdybys radsi s takovouhle vervou stal pred uradem vlady a bojoval tam proti tem opravdovym zlodejum

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jsem hele, diky. :)

V Cechach jsem nejakou dobu pobyl, na tohle jsem nejak zvyklej a nevykoleji me to, jen se mi to zdalo zbytecny, to je vse. Nech to plavat :))

Reagovat
smazaný uživatel

je to naprosto zbytecny, akorat se chce predvest, ze kdyz je to "jeho" clanek, tak si tu bude tu diskuzi hlidat

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Za prve nechapu jak te napadlo ptat se na stazeni hry na nejakym webu jako je Eurofotbal , od toho jsou ty warez fora , ale ani to neni vetsinou potreba , prumerne inteligentni jedinec si s pomoci vyhledavace sam po chvili najde kde to stahnout. A za druhe nechapu proc tady omilas ze si v USA , zajima to nekoho ? Ne na nejaky frajery co si mysli ze Amerika je stred vesmiru tu neni temer nikdo zvedavy.

Reagovat
smazaný uživatel

N/C, hezky den i tobe. :)

Reagovat
didosh

přesně téměř,protože mě to zajímá,nikdy jsem tam nebyl ale určitě nemám představu že USA je střed vesmíru ikdyž ty jsi psal o Americe,to je široký pojem....

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel sem ti USA , omluva za nepresnost.. Nemam USA rad, a kdyz to nekdo vytahuje ze je v USA a nadava na Cesko tak me tim dost nastve , typickej znak jejich povysenosti , namyslenejsi narod neexistuje.

Tim nechci nijak obhajovat cechy ze jsou kdovi jak skvely , vadi mi jen ten jejich pristup.

Reagovat
didosh

Já je nemám rád za jejich činy na politické úrovni,montují se do všeho....Ale stejně mě USA láká,konkrétně Miami...Ještě nemám rád jejich řeči typu já jsem američan atd. kdo je američan?možná ten co žije tam někde v rezervaci zbytek jsou přistěhovalci....

Reagovat
smazaný uživatel

Ja je nemam rad kvuli jejich cinum na mezistatni urovni , nemam rad typickej zpusob jejich zivota ani jejich typicky sporty zrovna nemusim , celkove moderni americka spolecnost je mi odpudiva.

I kdyz treba procestovat ruzny narodni parky a venkov v USA by me docela lakalo , ale treba L:A. a podobny mesta vubec.

Reagovat
domingo

Reagovat
didosh

Já bych třeba rád viděl NY ale ty národní parky hmmmm to by mě lákalo daleko víc Yosemitský,Yellowstonský,Národní park Sequoia,Wrangell ,Everglades,Grand Canyon,celou Aljašku snad jsem na něco nezapoměl...

Reagovat
didosh

samoz.že jich je tam daleko víc......

Reagovat
smazaný uživatel

zapomnel jsi na *n

Reagovat
didosh

jasně dík,zapomíná...

Reagovat
fantomas

Už asi čtyřikrát si tu musel zmínit, že si v USA a my tvrdnem v blbý ČR...taky pěkný no, zlatá česká povaha. Taky přeju dobrou noc.

Reagovat
smazaný uživatel

a já věřím že většina z nich nejsou obyčejní zloději a socky jako ty a hru si poctivě koupili

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud si to stáhne a nebude to produkovat dále, tak neporušuje žádný zákon.

Reagovat
smazaný uživatel

morálně je to pořád zloděj

Reagovat
smazaný uživatel

I když teď jsem zase četl, že pro software to údajně neplatí a je zakázáno i stahování. No, nebudu tu šířit nepravdivé informace, nevím to přesně. A navíc v jeho případě naše zákony už vůbec neplatí.

A morálně je zloděj většina z nás. Ale brojit je třeba proti lidem, od kterých vzniká velká škoda, i když tohle je určitě trošku složitější téma.

Reagovat
smazaný uživatel

na co si tady proboha hrajes?

Reagovat
fantomas

No výše koukám, že prej asi na tebe..

Reagovat
didosh

to podtrhnu,taky to nesnáším,je tady několik jedinců které pořád dokola baví opravovat chyby ostatních(přitom je to tady o fotbale) a rýpat do nich,dost mě štve že pořád rýpou do toho Filipa12 za každou cenu ať napíše cokoliv,souhlasím je to střevo ale proč má někdo stále potřebu ho shazovat???????

Reagovat
fantomas

Dyt sem nikoho neopravoval, ani nerejpal, prostě sem se ohradil proti něčemu, co nechápu a nelíbí se mně to no...to je toho.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

člověk který se chystá krást nemá právo někomu říkat něco o komplexech

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

ja som stiahol FM 2012 pred necelym mesiacom. ved vygoogli FM 2012 torrent download a vyskoci ti torrent od skidrowa. http://thepiratebay.org/torrent/6786273

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle by se mělo mazat i s banem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kwarasey ??..... neco takovyho sem uz dlouho nevidel....

Reagovat
Lorcan

nebýt jeho, tak už to s tím titulem pro Ghanu vidím velmi optimisticky, ale s tímhle "čarodějem" v bráně by mohli nastat pro černý hvězdy problémy

Reagovat
smazaný uživatel

To tam rovnou muze postavit popelnici ..... Snad tam da dvojku ....

Reagovat
fantomas

Jj, Adjeie tam určitě spíš musej chtít vidět i sami Ghaňani. Přece jen vychytal jim to slavný juniorský MS před dvěma a půl lety..

Reagovat
smazaný uživatel

To ani nevim, ale zni to mnohem lip....co je vubec Kwarasey zac?? ....

Reagovat
domingo

Nejaky mladik z norske ligy.

Reagovat
fantomas

S domingem nás taky překvapil, nikdo ho nezná. Fakt moc doufám, že Adjei dostane v tom poslednim zápase šanci...věřim, že zrovna Stevanović to uvidí.

Reagovat
niflheim
Reagovat
smazaný uživatel

Snad Guinea něco s Ghanou uhraje a Botswana se vrátí k poctivymu bránění z prvního zápasu,kdyby vyšel postup Ghany a Guiney,tak jsem spokojenější na maximum.

Největší slabinou Guiney je paradoxně nejslavnější Feindouno,nějak mu to uz neběhá a ta rozehravka nam Taky trochu zamrzla ..bojím se ale jak obstojí proti Ghane Yattara,protože ten mi přijde dost nejistého...ale snad střelecky zabere Ismael Bangoura,kterej má zatím velkou smulu a naplno ukáže svůj talent Lass..go Guinea!

Reagovat
Lorcan

já mám Guineu taky rád, ale obávám se že takřka najisto končí - proti Ghaně nemaj šanci, i remíza by pro ně byla malý zázrak, to spíš Mali zaváhá s Botswanou, ale ani to není příliš pravděpodobný.

PS: nevim isi při rovnosti bodů rozhoduje skóre (výhoda pro Guineu) nebo vzájemný zápas (výhoda pro Mali)

Reagovat
fantomas
Reagovat
Lorcan

Reagovat
fantomas

Každopádně nevim, na wiki stránce to neni (max. kvalifikace - tam by rozhodovaly vzájemný zápasy; tak asi to bude stejně), na ofiko webu CAF (čili i APN) taky ne, google mlčí víceméně...

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem nic zatím nenašel..

Reagovat
fantomas

Podle mě to bude stejně jak v kvaldě no, proč by to nák komplikovali..

Reagovat
fantomas

Koneckonců i na tom Cafonline maj právě regule kvalifikace a závěrečnýho turnaje ne, tak asi automaticky předpokládaj, že to platí pro oboje..

Reagovat
Lorcan

já to teď našel na wiki - rozhoduje vzájemnej zápas takže dle mýho postoupí Ghana a Mali. Leda že by Guinea podplatila Ghanu na jednogólovou prohru to by pak postoupili oba (ghana z prvního místa)

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalita je samozřejmě na straně Ghany,ale pokud budou hrát aktivně jako včera,tak bez šance nejsou,Ghane bod taky stačí tak by nemuseli jet na sto procent..spoléhám prave,že Botswana po takovým debaklu bude poctivě bránit a snad ten bod určen,ale Pokud nebude rozhodovat skóre,tak by to bylo stejně na nic,ale naděje žije

Reagovat
smazaný uživatel

Těším se na souboj Ghany a Pobřeží Slonoviny .To jsou totiž jedinédva týmy,ktere mají z ucastniku APN 2012 vysokou kvalitu na všech postech.i když Ghanský brankář je velká slabina a myslím že to je důvod,že nakonec se budou radovat sloni .škoda že na turnaji není JAR,Kamerun a TOGO.

Reagovat
smazaný uživatel

Těch Boatengů...

Reagovat
smazaný uživatel

Zklamala Botswana

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Tak Ba prej po sezoně do LFC nebo Tottenhamu .... využijí tu výkupní klauzuli

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

jen ne Tottenham

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham

Reagovat
niflheim

U Spurs ho uvidím radši.

Reagovat
mickey mouse

do Live!!

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo a Fantomas výborný práce

Reagovat
domingo

*blush* :)

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Žasnu nad těmi články.... takhle rozebrat tenhle exotickej kontinet a popsat(pro Evropany někdy nepochopitelné) Africké fotbalové vášně...

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešní závěr, pro mne nejzajímavější skupiny, by mě jen potvrdit co celky předváděly doposud.. domácí RG využila zatím všeho co domácí prostředí může nabídnout , ale patrně("namlsaná" úspěchem) proti nadšeně hrající Zambii nevyhraje, což obě mužstva pošle dále.. pro mnohé zklamání Senegal(ten si dnes s Libyjci "potrénuje"na příští kvaldu) na tomhle AFC hraje, jako tým co nedostal slíbený prémie(taková Botswana to včera dosti potvrdila!)...

Reagovat
smazaný uživatel

ZAMBIE zde hraje za své "padlé" před mnoha lety... tehdy, společně s nastupujícími černými"Orly", nejlepší mužstvo Afriky nepřežilo letecké neštěstí(jediný K.Bwalya, myslím že je u mužstva letos na AFC?).. tenhle smutnej příběh jsem tenkráte osobně dost "prožíval"(Timothy tehdy hrával naši ligu).. a proto přeji ZAMBII, aby letos došla co nejdále, aspoň do FINÁLE

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro Fantomase, Dominga a nudné turnaje.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Pro první dva jmenované určitě.

Reagovat
fantomas

Tak jestli ES nelže, velkej návrat na velkym turnaji zažijou Omar Daf a Souleymane Camara...

Reagovat
fantomas

* "velkej"

Reagovat
fantomas

LOOOOL!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Senegal velká ostuda, když vezmeme v úvahu, že to byl asi největší favorit turnaje hned po Pobřeží Slonoviny a Ghaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Na jakej zápas po přestávce koukat?

Reagovat
fantomas

Spíš EQG, já ten svuj nedoporučuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře,díky

Reagovat
domingo

Ja taky zatim ne

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Katongo

Reagovat
fantomas

Zambie.

Reagovat
Lorcan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Ten Rui je uzasny.

Reagovat
domingo

A Libye mi je lito, jak se po tom golu ani poradne neradovali, protoze vi, ze stejne nepostoupi. Po tom, cim si ta zeme prosla a jak se dokazali zvednout z toho uvodniho zapasu, by si to zaslouzili.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nečekal jsem,že bude Senegal nějaký válec,ale,že vyhoří až takovýmto způsobem,to jsem si nemyslel.

Reagovat
fantomas

Senegal bez bodu, šílený. Navíc Cissé ještě měl dostat rudou za nesportovní chování a takových okamžiků tam bylo požehnaně...obří zklamání po všech stránkách no.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky-Zambie

Reagovat
smazaný uživatel

a Senegal hezky až do dna nechci být škodolibý ale za to co předvedli jim to docela přeju

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Senegal s takým kádrom a nič

Reagovat
Trand

Senegal, hodně podařenej turnaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Senegal s hráčama jako Demba Ba, Moussa Sow nebo Kader Mangane sem myslel že uhrají víc jak 0 bodů

Reagovat
Liquid

všechny 3 výsledky Senegalu jsem trefil takže pro mě to taková senzace není, kádr mají co do jmen nejsilnější ale čekal jsem, že zklamou, škoda že Zambie dnes vyhrála ikdyž jim také fandím, ale dvojice Rovníková Guinea - Angola a Sloni - Zambie by byla pro mě zajímavější, ikdyž se tak ještě může stát

Reagovat
Lorcan

Zambie jede na medaile

Reagovat
didosh

Gabon!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele