Africký pohár národů - pátý hrací den

26.01.2012, 04:04, aktualizováno 26.01.2012, 04:04
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Jeden favorit je venku! Senegal nezvládl koncovku s domácí Rovníkovou Guineou a už po dvou zápasech se s letošním APN fakticky loučí. Naopak pořadatelská země se ze svých miláčků bude těšit i ve čtvrtfinále. Významný krok dál udělal i Zambie, jíž se zítra budou pokoušet napodobit Angolané a hráči Pobřeží Slonoviny.

Neuvěřitelně špatné počasí v Bata přivítalo fotbalisty Zambie a Libye - ani ne kaluže, rovnou malá jezírka byla k vidění na trávníku poté, co se k fotbalového konečně mohly po sérii bouřek a průtrží mračen dostat nějaké obrázky. Ještě v pět nebylo jasné, zda se bude hrát, prozatím se za dál probíhajícího deště odkládalo. A jelikož nějakou chvíli nebyly k dispozici žádné vysoušeče (kromě košťat, s nimiž se po pažitu proháněla vždy alespoň dvojice pořadatelů, a další jeden jakousi bílou deskou hrnul vodu za postranní čáru), naděje dlouho přežívala jen na tenoučkém vlásku.

Také pohled na průběh testování v podání rozhodčích byl koneckonců vpravdě tragikomický: snad maximálně o dvě, tři čísla se balon nadzvedl z měkoučkého trávníku poté, co jej rozhodčí Coulibaly upustil na zem. Vlastně to vypadalo, že by se mělo hrát na hladině Brčálníku. Renard se po vlastnoruční zkoušce odrazu balonu sarkasticky smál; Paqueta jasným gestem ukazoval, že to teda ne, tohle nepůjde.

Přesto nakonec po hodině a čtvrt čekání utkání propuklo; za těch nejmenších možných očekávání, jaké snad můžete pojmout za své. A ta se naštěstí vyplnila jen zčásti. Libyjský kouč Paquetá na soupeře vymyslel tři změny: do zálohy nově vyslal Djamala a vzadu protočil kraje. Jeho protějšek naopak věřil jedenáctce, která pro matičku zemi Viktoriiných vodopádů vybojovala důležitou výhru nad Senegalem. Tyhle mančafty pak proti sobě sehrály utkání nesoucí se v dobrém, místy lokty vyjádřeném duchu; a obecně zaslouží uznání, že se s tak strašlivými podmínkami (přírodními i organizačními) popasovali natolik solidně, že se divák těžko mohl nudit a ještě zhlédl několik pěkných gólů.

Těžší to při improvizovaném praktikování vodního fotbalu nepochybně měli techničtěji zdatnější Zambijci. Po nich si ovšem nemilosrdný trávník žádal daň jako po druhých v řadě; nejprve, sotva se provedl výkop, přinesl svalové zranění El Khatrousimu. Nicméně Zambijce vážně velmi deptalo, že každý nákop byl zákonitě aspoň o třetinu kratší; že veskrze jediná cesta k čisté střele vedla skrz volej (viz první gól, ostatně); že nemohli pořádně praktikovat svou kombinační hru; že těžko mohli sázet na svou hbitost. Včera každý vypadal stejně, nebo přinejmenším podobně - ve zkratce po hřišti běhalo 20 slonů v porcelánu plus dva golmani. Hráči si pořádně nezvykli ani po přestávce (ono to asi nejspíš ani nešlo), ačkoliv určité zlepšení z jejich počínání vyčíst šlo.

Zambijci každopádně po chvíli reagovali celkem logicky: přizpůsobili se jednoduššímu stylu Libye a postupem času se krom jistých zavodněných ploch vyhýbali i nadměrným výměnám přihrávek. Jakmile se tedy dostali na dohled brány, často se okamžitě snažili střílet nebo aspoň co nejbanálněji hledat spoluhráče ve vápně. Pořád každopádně chtěli v první řadě útočit, o čemž svědčil i charakter zambijského nuceného vystřídání po půlhodině hry: tehdy obránce/defenzivního záložníka Kasondeho nahradil útočník (ačkoliv v minutě 70. právě vystřídavší Mbesuma upaloval zpátky na lavičku, aby jej vystrnadil záložník Katongo).

Zambie tedy nezklamala, dopředu se hnát snažila, systém ale z její hry nešlo vyčíst téměř žádný. Ani z té libyjské. Přihlížet jste holt mohli klasickému hurá fotbalu ve stylu "kde je míč, tam vletět aspoň ve dvou". To byl jeden z důležitých efektů počasí: totiž nebýt tak specifických podmínek, těžko by konzervativní Libyjci chtěli se zdatnými soupeři hrát takovou partii. Spíš by vycházeli z pevné defenzívy a o nějakém zdvojování by se pozorovateli těžko snilo. Prudký dvacetiminutový lijavec, který hřiště v Bata doslova zatopil, se tak možná trochu paradoxně zasloužil o větší atraktivitu, než jaká se střízlivě dala očekávat. Navíc byla celkem legrace koukat na bezmocně stojící hráče, od kterých se najednou ve vzdálenosti tří metrů, v panství nikoho, zčistajasna zastavila obyčejná přihrávka.

Kromě systémů obou mužstev by asi nebylo moc fér hodnotit nějak osudově rovněž individuální výkony. Leccos se potvrdilo, respektive vykrystalizovalo: například že lovecké trofeje budou do libyjského tábora putovat z 80% díky zásluze trojlístku El-Sanaani-Zuway-Sa’ad. Ten včera zambijské obraně celkem pravidelně a zdatně zatápěl. Na druhé straně jsme se jenom přesvědčili o starém známém: Mayuka má nakročeno být hvězdou celého šampionátu, Kalaba ho výtečně doplňuje a Katongo bude ofenzívu určitě dokonale zkušeně vést. Nyní to pro něj navíc byl vskutku pozoruhodný duel; v Libyi se v nedávné době pokoušel o hraní fotbalu, jelikož se tam ovšem od loňského března (čti revoluce) neodehrál jediný ligový souboj, vrátil se z této štace bez jakékoliv herní praxe a nakonec v červenci podepsal čínskému Henanu. Možná i proto byl zjevně hodně nahecovaný, měl tam i jeden konflikt s bývalými spoluhráči z mistrovského Al-Ittihadu a ve finále vstřelil klíčový, vyrovnávací gól.

Kdybych se měl závěrem pokusit nakouknout do hlav trenérů nejen po tomto, ale i tom pozdějším utkání, viděl bych to zhruba takto: Renard tak jako tak bude spokojený s dvěma návraty svých svěřenců do zápasu; náladu mu ale těžko zvednou obě branky inkasované vinou nedůsledností v obranné hře (v druhém případě dokonce po třech individuálních pochybeních!). Jeho postupové vyhlídky jsou nicméně relativně pohodové. Stačí prostě neprohrát s euforickou Rovníkovou Guineou a zasloužený postup je doma.

To Paquetu naopak nepochybně bude mrzet hned dvojnásobná ztráta vedení; tím spíš, že takto jeho mančaftu dokonce porážka Senegalu (jenž bude zachraňovat ty zbylé kousky cti, co mu zůstaly) ani zdaleka nezaručuje postup. O čtvrtfinalistech vzešlých z této grupy se tak zdá být vskutku rozhodnuto; ovšem nečekaných zvratů se tu už na můj vkus událo ažaž, takže jeden další by se mezi nimi možná i ztratil...

Libye - Zambie 2:2

4. minuta - GÓL! To se nám tu dějí věci! Nejenže vůbec padl gól takhle rychle a po první sérii přihrávek v zápase, ale ještě ke všemu do sítě favorizované Zambie! Postarala se o něj dvojice El Khatrouchi-Sa’ad. Prvně jmenovaný parádně našel českou uličku v obranné linii soupeře, aby jeho spoluhráč tváří v tvář podivně vybíhajícímu brankáři zachoval klid a zprava jej obstřelil.

24. minuta - První, řekněme, menší šance Zambijců. Jeden z mnoha krkolomných soubojů více mužů o balon rázně ukončil jeden z fotbalistů v oranžovém krásně plachtící, avšak spíše neškodnou střelou z hranice šestnáctky. S tou si Aboud poradil bezchybně.

28. minuta - GÓL! Nádhera, dost možná nejhezčí branka prozatímního průběhu turnaje; ještě v takových podmínkách. Kalaba z levé strany s dokonalým citem přenesl míč jemným centrem do vápna, kde si pro něj na zadní tyč tak akorát naběhl Mayuka, aby parádním volejem do protisměru Abouda vyrovnal. Další precizní spolupráce dvou nejlepších hráčů úvodního duelu Zambie se Senegalem.

47. minuta - GÓL! Pěkný průnik Al-Boussefiho po pravé straně, který od samého počátku čekání na rozřešení nevěstil nic dobrého; a pro Zambijce ani nic dobrého nepřinesl. Hned dva borci v oranžovém si ve vápně s balonem zrovna nepotykali a Sa’ad jim to vzápětí nezapomněl sečíst, když po obejití dvou soupeřů odrazil svůj projektil od levé tyče do sítě.

53. minuta - GÓL! Tedy viděl jsem už hodně gólů, ale tenhle Katongův byl opravdu speciální. Ne snad pro způsob jeho samotného vstřelení, neboť kapitán Zambie hlavičkoval krkolomně a z hranice malého vápna; to spíš pro jeho přichystání, neboť se tak stalo skrze Mayukovi odvážné, ale stoprocentně efekt(iv)ní nůžky...

69. minuta - Trochu té vytříbenější technické dovednosti, jaká se včera dala z pohybů limitovaných aktérů vyčíst: Zuway si krátce potáhl míč kolem dvou až tří protihráčů a pak prověřil doteď nejistého Mweeneho. Ten měl nejspíš jediné štěstí, že opravdu nešlo o střelu bůhvíjak umístěnou ani prudkou.

76. minuta - Nový muž na trávníku Felix Katongo se okamžitě předvedl: po chybě obránce Libye, jenž při rozehrávce nastřelil Katongova spoluhráče, bývalý člen rezervy Rennes úctyhodně zamotal hlavu jednomu ze svých strážců a pak nadějně hledal na malém vápně Mayuku - tomu ale těžká přihrávka doputovala tak akorát za paty.

90+1. minuta - Jedna menší šance, nebo spíše propagační střela Zuwaye z poměrně nevýhodné pozice. I ze střední vzdálenosti a většího úhlu nicméně jeden z aktivnějších Libyjců brankáře Mweeneho alespoň protáhl.

90+3. - Velké dilema ještě řešil golman Aboud a vzápětí i rozhodčí Coulibaly. Libyjec se nejprve mizerně pokusil zabránit rohu, neboť balon vyškrábl tak akorát k dotěrnému Zambijci, který ještě tlačil míč před bránu; a tam se urodil onen sporný okamžik z rozhodcovského hlediska, protože jeden z útočících hráčů tam byl dle mého zcela evidentně stažen k zemi. Sudího píšťalka nicméně zůstala němá.

Libye (4-1-3-2): Aboud - Aboubaker (72. Belreesh), Al-Shibani, Salama, Al-Mughrabi - Al-Abaidy (Al-Sharif) - El Khatrouchi (18. Al-Boussefi), Al-Sanaani, Djamal - Sa’ad, Zuway

Zambie (4-2-3-1): Mweene - Lungu (53. Nkausu), Sunzu, Himonde, Musonda - Sinkala, Kasonde (31. Mbesuma, 74. F. Katongo) - Chansa, Ch. Katongo, Kalaba - Mayuka

Nejlepší hráči zápasu: Sa’ad, Zuway (oba Libye), Mayuka (Zambie)

Máme definici mrazivého, dech beroucího historického okamžiku! Senegal si zahrál na Saúdskou Arábii z loňského Asijského poháru a je přes svou slovutnou auru venku už po dvou zápasech; naproti tomu podceňovaná domácí Rovníková Guinea už teď najisto, při své premiérové účasti na APN, postupuje do čtvrtfinále! To navíc elektrizujícím způsobem, skrze gól v třetí minutě nastavení. Jak to ale celý zápas vypadalo; a jde o postup takříkajíc zasloužený?

Já bych řekl, že určitě. Zaprvé je tu faktor fanouškovské podpory: diváků znovu přišel "plný kotel", a to se zcela určitě alespoň ze tří čtvrtin rekrutovali z řad domácích. Včera to ke všemu nebyla žádná parodie na koncert dechových nástrojů, nýbrž regulérní podpora, která místy až udivovala svým entuziasmem (například když ochozy jako jeden muž zaburácely při ubráněném nepřímém volném kopu). Zadruhé je tu faktor nadšení a pracovitosti: Guinejci v žádném případě kvalitou nepatří do čtvrtfinále, to musí být jasné naprosto každému; kupříkladu v brejcích ale ukrývají zajímavý potenciál, který když se povede vytěžit (jakože dneska mohl být zužitkován rozhodně lépe), může ještě kdekoho zaskočit, a ani těch šancí si ostatně - v tomto střetnutí poměrně schopní - Senegalci příliš nevypracovali.

Do třetice potom musím zmínit i nečekaně schopnou trenéřinu, jakou světu představil 62letý Brazilec Gilson Paulo. Ten například svým svěřencům očividně naordinoval podobnou taktiku, s jakou na soupeře vyrukovali Zambijci, a hle: povedlo se znova. Teď z něj dost možná v malinké chudinké zemi bude podobný hrdina jako před lety z Rehhagela v Řecku.

Samozřejmě, jak už jsem i zmínil, také slabin projev Rovníkové Guineje ukrývá ažaž. Třeba po své pravé straně, kde navíc útočil dost možná nejrychlejší účastník turnaje Issiar Dia, se Senegalci tradičně proháněli jako cirkulárka polenem dřeva. To ukazovalo mimo jiné na fyzickou nevyzrálost borců v červeném, kteří zároveň kvůli ní prohrávali i jeden hlavičkový či jinak osobní souboj za druhým, ale i na Randyho neschopnost adekvátně vypomoci v jednom kuse přetíženému bekovi. Dále se dnes právě dle představ nedařily ani ony protiútoky, které by měly být guinejskou zbraní. Fakticky měly před přestávkou jen tři scénáře vyvrcholení: buď se udělá školácká chyba při předávce, asistent odmává těsný ofsajd, anebo Diawara perfektně zasáhne. Nic jiného vlastně dlouho neexistovalo - to až obecně rozháraný druhý poločas leccos změnil.

Víceméně - a je to hořké, ironické, paradoxní - si jen stěží šlo ze senegalského pohledu a za daných podmínek (stále dominantní kaluže, rozpoložení favorita po úvodním zpackaném klání) představit herně povedenější úvodní dějství. Dia byl ještě svěží a vycházelo mu opravdu vše, na co sáhl; Cissé měl sem tam záblesky geniality; střed držel, Diawara vzadu podával bezchybný výkon. Bohužel labilita a nesoudržnost favorizovaného mančaftu znovu promluvila po senzačně inkasovaném gólu. Od té doby mnohdy sobečtí a individualističtí Senegalci rázem začali hledat spoluhráče i ve zcela nesmyslných chvílích - hned dvakrát takto zazdili donebevolající gólovky. A jestli v první půli působila obranná hráz oproti úvodnímu duelu poměrně jistě, po pauze - a hlavně v gólových, tedy těch stěžejních momentech - tak nějak klasicky selhávala. Jednou Traorého soubor dojel na lenost záložníků při vypomáhání defenzívě; podruhé...no, stejně tak. Přitom na tenhle problém (stejně jako na nefungující a dnes opětovně několikrát praktikovanou ofsajdovou past) jsem upozorňoval už po Zambii; a nic. Nezkušený kouč se mi patrně rozhodl dát zapravdu, že na takhle hvězdnou reprezentaci jednoduše nestačí.

K individuálním výkonům toho mám celkem hodně, takže ve zkratce: o přestávce jsem si zapsal poznámku "Ba se musí zvednout - rozhodující faktor ve hře o postup"; inu, tu si škrtám. Nicméně pořád platí, že co se zakončení týče, zklamal elitní střelec anglické Premier League poněkud jasně. Dia měl být naopak tím pozitivním klíčovým bodem; ani to už neplatí. Každopádně pochvala jemu i N’Doyemu za to, jak chytili možnost předvést se v základu za pačesy. Patřili k aktivnějším a rozhodně nejefektivnějším hráčům na place. Propadákem opět byla hlavně obranná linie, kde vyčnívá neustále kazící Sané, ale také poměrně nejisté duo Mangane-M’Bengue. Již zmíněný Diawara jednookým králem.

V kádru Rovníkové Guineje jednoznačně vyniká stoper jménem Rui. Od pohledu bude mít evropské kořeny, což se možná promítlo na jeho fotbalovém myšlení; každopádně jde o výjimečně vyspělého stopera, který i včera předvedl nespočet třeba nenápadných, a přesto veledůležitých zákroků. Jako jediný byl schopný konkurovat udělaným protivníkům ve vzduchu. Koneckonců jeho hlavičkový souboj s Niangem, který před odkrytou klecí vyhrál a odvrátil míč na roh, se ukázal být, řekněme, stavebním kamenem senzačního úspěchu. Dál opět nezklamal brankář Danilo a velmi solidní výkon podal na pravém beku Kily - ve finále asi hrdina celého utkání. Ofenzíva spíše zklamala, ačkoliv dostatek talentu vykázala i včera.

Rovníková Guinea - Senegal 2:1

10. minuta - Heroický průnik Issiara Diy pěkně vzdušnou čarou k bráně soupeře, který utnul riskantní a popravdě nečistý skluz Kamisoka. Stále ovšem čekáme na první penaltu šampionátu, ačkoliv i tato se dle opakovaného záběru rozhodně měla pískat.

16. minuta - Fantasticky Cissé! Těžko mohl udělat něco lépe, na hrudi si zpracoval přesný centr N’Doyeho a hned bez přípravy, těsně předtím, než by jej odzbrojil atak soupeře, zjemna podebral balon - brankář Rovníkové Guineje se nicméně vytáhl až pod břevno a míč s obtížemi vytáhl nad bránu.

22. minuta - Neustále hořící pravá strana teď nabídla Diovi metry prostoru k dalšímu sprintu a následně i Dembovi Ba ideální pozici k otevření skóre; útočník Newcastlu však netypicky z penaltového puntíku po zemi minul vzdálenější tyčku alespoň o metr. Balon očividně netrefil ideálně hlavně kvůli složitému terénu.

30. minuta - Senegal nejprve opět volal po penaltě, když se Doe vrhl na záda Ba; nakonec ale mohl favoritovi spravit chuť N’Daw svou petardou nejmíň z třiceti metrů. Danilo nicméně při zemi rozpačitě, ale přece zasáhl.

47. minuta - Taková zahřívací, z pravého rohu šestnáctky pálil na bližší tyč Danilovy klece Cissé; angolský golman byl včas v pohotovosti, aby míč s menšími problémy ukryl v náručí.

56. minuta - Senegal měl namále; zase jednou vykouzlil ve své obranné linii parádní džuznu, kterou Guinejci pronikli a Diamé musel heroickým poloskluzem zabránit Fidjeuovi ve střele, která by minimálně na 80 procent byla gólová. I když kdo ví, v tomhle terénu už ze stejné pozice minul i o mnoho zkušenější Ba.

62. minuta - GÓL! Opět: levá strana trestuhodně nehlídaná, Alvaréz odtud pohodlně centruje a Randy stejně tak snadno hlavou překonává Coundoula. Na hranu malého vápna se mimochodem tlačila hned trojice Guinejců (!); samozřejmě jen proti stoperské dvojici Senegalu, neboť podpora defenzívy z předních řad tradičně nehrozí.

71. minuta - Nesobecký Cissé, který se místo střely rozhodl ještě pod sebou hledat Diu, teď zazdil ohromnou příležitost Senegalu ke srovnání. Akce ještě pokračovala centrem na zadní, kde se stěží prosadil k osvobozující hlavičce Rui.

89. minuta - GÓL! Nepřesvědčivě, ale to teď nikoho nebude zajímat. Senegal srovnává a zachraňuje své akcie, které málem spadly na úplné dno. Postaralo se o to střídající duo Niang-Sow, když první ještě neprostřelil hradbu těl seskládanou na malém vápně, tam se pak ale u levitujícího balonu dobře zorientoval Sow a v akrobatické poloze rozvlnil síť.

90+2. minuta - Klasický protiútok Rovníkové Guineje, který Balboa z levé strany zakončil pěknou točenou ranou směřující na zadní tyč. Tu však projektil exhráče Realu Madrid nešťastně o malý kousíček minul.

90+3. minuta - GÓL! A tady už to bude definitivní! Alvarez měl na ose hřiště tři metry volna do všech směrů, čehož využil zdaleka nejlépe, jak mohl. Vyprodukoval bombu letící 98 kilometrů v hodině, která si to namířila do pravé šibenice, kam Coundoul zkrátka nemohl doskočit...

90+6. minuta - Oslavy jenom malinko, opravdu nepatrně zhořkly, když se Doe dozvěděl o své červené kartě; druhý žlutý kartonek uviděl patrně za zdržování při gólových oslavách. Kuriózní a nepříjemné oslabení pro poslední střetnutí, v něm už ale Rovníková Guinea stejně bude hrát maximálně o "schůdnějšího" soupeře.

Rovníková Guinea (4-4-2): Danilo - Kily, Rui, Doe, Kamissoki - Juvenal, Konaté, Bolado (46. Ekanga), Randy - Fidjeu (80. Ekedo), Balboa

Senegal (4-4-2): Coundoul - Sané, Mangane, Diawara, M’Bengué - Dia (73. Niang), Diamé (66. Sow), N’Daw, N’Doye - Ba (58. N’Diaye), Cissé

Nejlepší hráči zápasu: Kily, Rui (oba Rovníková Guinea), Dia (Senegal)

Co čekat od zítřka?

Ve skupině B jsou karty rozdány jasně a čistě teoreticky by se na tom nemělo nic měnit ani po druhém kole. Jenže to je teorie, a jak známo, praxe mnohdy (na APN zvlášť) bývá odlišná. Proto bychom v žádném případě neměli vylučovat ztrátu Slonů v duelu s kousavou Burkinou Faso (dokonce bych si i tipl neprohru outsidera), případně řádné trápení Angoly se Súdánem.

Nejprve k Antilopám, kde se vše skutečně zdá být zřejmé. To už čistě proto, že Súdán podle všeho vskutku není mužstvem pro Africký pohár národů stvořeným. Doma ho před více než 40 lety vyhrál, to ano; jenže od té doby se objevil na třech edicích a nepřipsal si za tu dobu ani jeden postup ze skupiny, ba ani vítězství. Během předminulého ročníku to pak byla v jeho podání zdaleka největší tragédie - nula bodů, nula vstřelených gólů, devět inkasovaných, a na shledanou na rovníku. Sem navíc Súdánci nepřijeli zkušenější, ačkoliv si na pohled žádnou hrozivou generační obměnou neprošli. Nejvíce odehraných zápasů za národní tým má totiž Saif Eldin - v 32 letech dvaadvacet, za ním se řadí chudá čísla 19, 18, 14 a tak dále. Vskutku nic moc.

A v prvním zápase? Hráli s nejtěžším soupeřem, předvedli základní taktické návyky, neschopnost proměnit jakoukoliv šanci a především zřejmě těžko někoho významně polekali. Trápit umějí a budou; to ale bude asi tak všechno. Súdánský kouč Mohamed "Mazda" Abdallah už bude moci počítat s 33letým záložníkem Musou, jenž si ale ve svém věku na mezinárodní scéně dosud odkroutil všehovšudy šest startů. Bůhvíjaká posila to tedy asi nebude, zatímco předčasný konec pro zadáka Al-Bashu zamrzí.

Angola se v zahajovacím klání ukázala být jedním z nejvyzrálejších afrických nároďáků, ne-li vůbec tím nej. Taktické dovednosti ukázala při skvěle secvičených standardkách i rigiditě, s jakou přistupuje k bránění prostor blízko i daleko od své svatyně. Navíc Lito Vidigal bude moci využít služeb zkušeného a německou Bundesligou protřelého útočníka Rafaela, jenž v čase úvodního klání ještě řešil nejasnosti kolem pasu (více níže). Sám přitom v předzápasovém rozhovoru uvedl, že je stoprocentně připraven nastoupit, pokud mu trenér bude chtít dát hnedka šanci.

Ve večerním utkání by se dost možná mohla odehrát divácká chuťovka. O ofenzivním potenciálu Pobřeží Slonoviny se asi nemusím rozepisovat; tady vždy jako argument posadí pravidelná absence kanonýra CSKA Seydoua Doumbiy v základní sestavě. Ten příliš nezapadá do Zahouiho systému s jedním neohroženým hrotovým útočníkem (čti Drogbou) a dvěma podsunutějšími forvardy, inklinujícími k rolím regulérních křídel - ty v minulém klání představovali Kalou s Gervinhem; a vskutku není pravděpodobné, že by je navzdory mizerné produktivitě i kreativitě měl Doumbia brzy vystrnadit. Pro Slony bude daleko spíše klíčové, aby se do pohody co nejdříve dostal Yaya Touré - jeho dirigentská taktovka totiž jednomu z kandidátů zlaté medaile hodně chyběla už proti papírově slabšímu Súdánu.

A proč že tedy ofenzivní trhák? Protože i Burkina Faso. Na základě úvodního měření sil Duarteho svěřenců s Angolou lze soudit, že to bude mladická dravost, nespoutanost a všeprostupující nadšení, co bude letos na Africkém poháru národů symbolizovat mančaft poskládaný kolem šikulů typu Pitroipy nebo Alaina Traorého. Patrně jediná jejich cesta k úspěchu povede skrze mírné zkrocení vášní; a je velkou otázkou, zda jsou něčeho takového Burkiňané vůbec schopni. Zatím něco jako změnu rytmu ani nenaznačili, přestože třetinu minulého utkání prohrávali. Slonům by tedy měli vyhovovat daleko spíš než Súdánci; což by v případě favoritova přidání na plynu mohlo být pro Duarteho partu smrtící. A to definitivně.

Na obou stranách se jinak dá počítat minimálně s jednou změnou. Navracející se hříšník Didier Zokora totiž patrně způsobí proměnu záložní trojky na osvědčené Zokora-Touré-Tioté. Gosso nepředvedl nic světaborného, navíc je jednu žlutou kartu od stopky. Na opačném konci barikády přivítají zpět z trestu druhého nejzkušenějšího muže, záložníka Kerého, jenž by mohl středovou linii o něco zpevnit (považuje se za spíše defenzivně laděného středopolaře) a dodat jí na občas potřebné rozvážnosti. Nejasnosti kolem A. R. Traorého způsobilosti nastoupit za Burkinu Faso, o nichž jsem vás informoval v předminulém článku, jinak podle všeho přetrvávají; pořádně se ale neví, zda nastoupí, či ne.

Stranou pozornosti

- Zatímco výprava Burkiny Faso na svého dalšího Traorého stále čeká, v angolském táboře se již z opozdilce Nanda Rafaela konečně potěšili. Také tomuto útočníkovi, který téměř celou profesionální kariéru strávil v Německu a 13krát startoval za tamější reprezentaci do 21 let, bránily ve startu nejasnosti ohledně pasu; tentokrát ale šlo čistě o chybu Angolské fotbalové federace. Ta totiž o povolení nominovat Rafaela zažádala teprve den před startem turnaje, takže prý dle oficiálního vyjádření FIFA ani nebylo možné záležitost včas odklepnout. Zatím to nicméně Černým antilopám příliš vadit nemuselo: úvodní klání (ironicky) s Burkinou Faso vyhrály 2:1; a do cíle své "časovky" tedy dříve dorazil i jejich opozdilec.

- Bohužel tak, jak se asi dalo očekávat, dopadl žlutý zákrok Stephana Nguemy na nigerskou hvězdičku Tidjaniho Amadoua Moutariho Kalaly: zlomeninou nohy a předčasným návratem domů. Fotbalista, jenž teprve minulý týden oslavil osmnáctiny, si přitom atmosféry APN užil jenom šest minut poté, co byl trenérem vpuštěn na trávník sotva po uplynutí hodiny hry jakožto poslední možná volba na střídání. Možná proto potom zlomeninu ještě chvíli pokoušel, než se definitivně nechal ze hřiště odnést na nosítkách a zanechal tak svůj tým v nuceném oslabení. Přímo z nigerského tábora se včera BBC dozvěděla, že teenager ve službách Le Mans okamžitě letí do Paříže na operaci.

- Zajímavým způsobem vyřešili v rozlehlém, avšak o to chudším Nigeru (pravidelně obsazuje úplně ty nejzadnější příčky Indexu lidského rozvoje například) problémy s financováním dobrodružné cesty na historicky první Africký pohár národů. Za možnost sledovat své vyslance v akci si tam na daních připlatil téměř každý běžný plátce. Jde totiž o daň "z volání mobilním telefonem": doteď stála jedna minuta 100 CFA (středoafrických) franků, tedy zhruba 3,85 českých korun; mezi 25. prosincem a 25. lednem cena vzrostla o desetinu. Přitom Nigerská fotbalová asociace si spočítala náklady "jen" do výše pěti milionů amerických dolarů (FIFA dává každý rok 250, loni dokonce 300); to si však nikdo patrně nedokáže představit, kolik peněz spolykají únavné cesty napříč celým obrovitým kontinentem. Důvodem k takto bizarnímu kroku je podle slov viceprezidenta svazu "nezájem o charitativní přispívání CAF". Výtěžky z daní se přidají k malým soukromým dotacím a injekci od vlády, aby pokryly opravdu veškeré náklady fotbalové výpravy - tedy i stravu, cestu dvěma letadly nebo bonusy pro hráče, z nichž sedm působí na amatérské úrovni (ti, co hrají v zahraničí, by na nich měli pobrat méně). Je však třeba jedním dechem dodat, že širé okolí tuto nigerskou inovaci s otevřenou náručí zrovna nepřivítalo. Jedněmi z nejpádnějších argumentů jsou možné významné ztráty mobilních operátorů (a tím pádem narušení celého průmyslu) nebo vzniklá pravděpodobnost, že se podobné praktiky budou uplatňovat čím dál častěji...

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - druhý hrací den
23.01.2012, 06:45
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (218)

Přidat komentář
insane

ta síla mezi africkejma mužstvama se fakt začala hodně přelejvat...

Reagovat
minoLFC

asi migruju

Reagovat
raduinho

přelejvat :D

Reagovat
insane

přelejvá se to, přelejvá

Reagovat
raduinho

kdyžtak přelévá

Reagovat
smazaný uživatel

gramatik osobne

Reagovat
raduinho

sorry ale nesnáším pražštinu

Reagovat
fantomas

Hm..

Reagovat
raduinho

přelejvá, tejden, mejt, bejk, z toho mi jde husina

Reagovat
fantomas

Tak to doufám, že seš tam odněkud z Ostravy, abych se moh zasmát paralelně s tebou.

Reagovat
centos

Tenhle myslím ne :)

Reagovat
raduinho

To ne, trošku víc na jihozápad

Reagovat
smazaný uživatel

Hejbá se to,hejbá u starýho mlejna

Reagovat
raduinho

Trošku na ranu

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Takže ty jdeš s kamarádama po ulici a řekneš s pravidelnými nádechy fundovaně "ty jsi ale býk"?

Reagovat
fantomas

Reagovat
raduinho

my hlavně neříkáme býk u vás se to říká ? my se oslovujem trochu jinak

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Býka jsem si půjčil od tebe nahoře Ale to je takový běžný, když se přivede řeč např. na holky, že jeden kluk druhýmu pronese "seš bejk" namísto "ty jsi ale býk".

Mně třeba spisovná mluva v běžným rozhovoru vůbec nejde přes jazyk. Připadám si jako důležitý intelektuál. Někdy i když řeknu třeba "být", tak se opravím na "bejt"... Ale je fakt, že blízko Prahy bydlím, tak už mě asi nakazili

Reagovat
raduinho

Jojo to bude tím , že bydlíš u Prahy tak já zase říkám su , misto jsem apod. jen nejsem zvyklý na to ej, vid, koukám a tak takže proto se tomu trochu směju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rovníková Guinea!!

Reagovat
smazaný uživatel

Teda to muselo dát práce, přitom taková blbost co?

Reagovat
fantomas

Stálo ti to za to, jo? Přijdeš si najednou zajímavej?

Reagovat
smazaný uživatel

Pelíšky, nic? Neber to osobně, jenom mi ten kontrast tý blbustky APN s tou neskutečnou délkou článku vyevokoval tuhle hlášku

Reagovat
fantomas

Bajo, nevybavil sem si. Holt podle někoho to blbost neni no. A zas takovou děsnou práci mi to nedalo. Čistýho času tak tři hodiny, to už je rutina.

Reagovat
smazaný uživatel

Jupiiii, Senegal vypadl

Reagovat
smazaný uživatel

Dembove se vracii

Reagovat
Wat

Wat 25.01.2012 22:48

Lexa musí skákat do stropu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

A tohle vám pomůže? To asi jo, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ba, Cisse

.

.

.

.

.

.

.

.

..

.

.

.

Ameobi

.

.

.

.

.

Best

Reagovat
fantomas

Nn, on mi nedávno hrubas psal, že ten program je takovej, že by nák jeden zápas zmeškali za několika možných scénářů...ale nevim, jak to přesně bylo.

Reagovat
Kongo

Už začínám věřit,že ti šamani a bubeníci mají vliv na zápas Bohové seslali vodu a bylo vymalováno.

Reagovat
didosh

Reagovat
Filip12

♥Baalboaaaa ♥

Reagovat
smazaný uživatel

To ale není Rocky.

Reagovat
Lorcan

Reagovat
Filip12

:teď si mě dostal

Reagovat
smazaný uživatel

:P

Reagovat
Filip12

jinak škoda že se Javier v A týmu neprosadil moc ale to je příklad mladíků v realu kdyby byl v La Masii tak by hrál základ

Reagovat
Virtuos

"najlepšie" okamih zo zápasu medzi Rovn. Guineou a Senegalom bolo ťažké zranenie Narcissa Ekangu

Reagovat
Virtuos

omg to som napísal jak hotentot

Reagovat
smazaný uživatel

zatiaľ tomuto turnaju akosi neviem prísť na chuť...

Reagovat
domingo

Nj, premyslim, jestli to vubec ma cenu delat. Pod kazdym clankem je takovychhle komentaru plno.

Reagovat
Mada

Na takový kašli.

Reagovat
Liquid

Reagovat
fantomas

Nemyslim si, že to myslel vážně. A jestli jo, mluví z něj ještě kocovina.. :))

Reagovat
smazaný uživatel

Články ktoré píšete sú fajn, aj preto chodím na tento web. Ja som myslel len turnaj, že ma zatiaľ neoslovil. Mal slabý rozbeh... toť vše

Reagovat
Liquid

vydržte oba, jak ty i fantomas, nechápu ty komentáře co tu vaši práci schazujou, pracujete kvalitně a byla by velká škoda o to přijít

Reagovat
smazaný uživatel

Já teda v tom nic, co by shazovalo jejich práci nevidím.

Reagovat
domingo

O to nejde, jde o ten fakt, kolik prostoru dostava turnaj, ktery vetsinu lidi evidentne nezajima, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak musí si uvědomit, že kdyby tu to zpravodajství nebylo, podepsalo by se to na ostatních soutěžích asi minimálně.

Reagovat
fantomas

Tak prostoru, je to článek na den. Předloni to byly čtyři, a všechny na main page..

Reagovat
didosh

Náhodou,já sleduju všechny zápasy od začátku turnaje

Reagovat
smazaný uživatel

Má! Mě zápasy na letošním APN svou úrovní, až na pár vyjímek, taky zrovna nenadchly. Ale to přece není tvoje chyba. Ty a fantomas svou práci odvádíte perfektně a věřím tomu, že vás v dalších fázích APN napodobí i samotní hráči (až na pár světlých vyjímek, které září už teď).

Reagovat
domingo

To zni, jako kdybych chtel, at nas vsichni chvali, paneboze

Ja si prece nestezuju na nejaky shazovani nebo tak.. jde spis o takovou lehkou rozmrzelost. Ale co, netreba to resit, prvni hraci dny jsou vzdycky opatrny a vcera uz to zacalo byt zajimavy.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Jak bude turnaj spět ke svému závěru, bude se logicky zvyšovat i kvalita zápasů.

Reagovat
madridcan
Reagovat
smazaný uživatel

Ekanga. Vlastně ne, idiot to byl.

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

no ty vole

Reagovat
Virtuos

presne o tom som písal, ten to teda zahral nenormálne

Reagovat
fantomas

To bylo báječný no.

Reagovat
Kongo

Ekanga - new Barcelona player.

Gerilaccc před 3 hodinami 20

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Mám otázku: Napríklad to Bata to je mesto ale názov štadiónu? Len to chcel vedieť, že či napr. vcera hrali na to mistom stadione Lybia-Zambia a Rov.guinea - Senegal...Vdaka

a inak pekny clanok

Reagovat
stas87

biely brankar angoly...ake to ma vysvetlenie? pekna naivita od toho obrancu

Reagovat
fantomas

V kolonialismu? Jméno Carlos Alberto Fernandes, počítám, mluví za vše..

Reagovat
smazaný uživatel

No s takým jménem by mohl žít v půlce zemí světa.

Reagovat
fantomas

...což je vedlejší. Já tim chtěl ukázat na celkem zřejmý portugalský kořeny.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, dobrý. Já tím jen chtěl říct, že mě osobně by to neřeklo nic.

Reagovat
fantomas

Jako mně taky ne, samo o sobě. Ale když se ptá po původu..

Reagovat
didosh

Reagovat
stas87

tak napadlo ma to ale myslim rodinne vazby,ci jeho rodicia boli portugalcani co zili v angole alebo sa pristahovali a on dostal obcianstvo?

Reagovat
fantomas

Narodil se v Zairu a babičku má Portugalku podle všeho..

Reagovat
djiros

Zatím je nejlepší ta hudba v pozadí

Reagovat
smazaný uživatel

Fandíš Střížkovu co? Ale ne, má to takovou netradiční atmosféru, tež se mi to líbí.

Reagovat
djiros

To ne, ale nezapírám, že jsem si na ně taky nevzpomněl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši, ta kamera je příšerná. Dostávám závrať

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Jj. S Angolou se clovek proste nenudi

Reagovat
Mada

Kamarád tam byl asi půl roku stavět nějakou školu a říkal že je to tam naprosto šílený.

Reagovat
fantomas

Na každym kroku se bál, že vyletí do vzduchu, co?

Reagovat
Mada

Něco takového , ale říkal že se naštěstí bojí velkých psů, takže když někam šel tak si půjčil psa od Čechů co tam žijí a neměl žádný problém. Nejšílenější je tam prý korupce a pracovní morálka.

Reagovat
didosh

velkých psů?Spíš bych čekal že se budou bát Kalašnikovů....

Reagovat
Mada

Těch asi taky, ale velkých psů se bojí hodně.

Reagovat
fantomas

No ne, já narážel na miny, kterých je tam podle všeho nejvíc na světě. Pozůstatky z občanský války (jedný z proxy wars - zástupných válek SSSR x USA), o který sme se mimochodem výrazně přičinili i my jako Češi; jeden z nejspolehlivějších dovozců. Tam s tim maj totiž právě ohromný problémy, každej rok tam na to umíraj stovky lidí a nikdo s tim nemůže pořádně nic udělat. Já to mám teda napsaný přesně v sešitě, kterej mám na kolejích, ale zatímco totiž minu si může pořídit fakticky každej běžnej angolan (snad 10 dolarů? tak nějak), její řádný odstranění stojí až 20krát víc (mám pocit 250, ale to fakt můžu vařit z vody)...v tomhle je, bohužel, Angola docela výjimečnou africkou zemí no.

Reagovat
fantomas

* na to umírá, to zní divně; prostě každej rok stovky lidí vyletěj do vzduchu no.

Reagovat
Mada

Tak říkal že se pohyboval jenom od baráku ke stavbě, ta rodina co tam žije cestování nedoporučovala.

Reagovat
fantomas

Asi věděla proč no..

Reagovat
domingo

V Angole se boji psu?

Reagovat
Mada

Velkých prý jo.

Reagovat
domingo

Jsou tam ve volne prirode divoci psi, nebo to ma jiny duvod?

Reagovat
Mada

Tak to nevím, ale zeptám se.

Reagovat
fantomas

To je ironie?

Reagovat
domingo

Neni, proc? Vsak to jsem psal uz v preview, bacha na Angolu, jsou naprosto nevyzpytatelni, muzou klidne dneska prohrat a potom porazit Slony

Sudan tam je jak namalovanej a najednou 1:1. Proste se nenudis.

Reagovat
fantomas

Jo tak...no protože já se nenudim ani u jejich stylu hry, i když bych pochopil, že 80% lidí spíš otravuje. Pro mě samotnýho je to černej kůň turnaje a favorit na první místo ve skupině..

Reagovat
domingo

Zambii by ve ctvrtfinale imo nedali, EQG asi jo... ale urcite je to jeden z tech silnejsich tymu, jenze jim se neda moc verit.

Reagovat
fantomas

Zatim vypadaj konzistentně i adekvátně vyklidněně... tak snad jim to vydrží.

Reagovat
stas87

angola pekne vypadla z role po vyrovnavajucom gole...sudan hra sympaticky,uvidime ci nedojdu sily v druhom polcase

Reagovat
fantomas

Angola škoda, rád bych, aby to už dneska poslala domu, at má proti Slonum klid. Na druhou stranu Súdán poměrně sympaticky...

Reagovat
domingo

Mne se Sudan libi, uz proti Slonum hrali dobre. Preju jim aspon jedno vitezstvi...

Reagovat
didosh

jsem zvědavý jestli bude dnes hrát Bony....

Reagovat
fantomas

Výborně! Teď už nepochybuju o tom, že to udržej..

Reagovat
Mada

Reagovat
domingo

Carlos dvakrat za sebou zluta za blbe zdrzovani, jestli to Sudan jeste vyrovna a Angola pujde bez jistyho postupu na Slony bez jednicky, tak bude srumec

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

A co jsem rikal.. fantomasi, tak znova, nepochybovat zrovna u Angoly je dost.. odvazne :)

Reagovat
fantomas

Hm...sou to šmejdi.

Reagovat
stas87

sudan nehra tak ako v prvom polcase,nevytvara si sance a len nakopava...

a teraz im to zrovna vyjde krasna asistencia od toho angolana nezasluzene vyrovnanie ale

Reagovat
smazaný uživatel

Kurde, chvilku jsem se nedíval a pak se lekl, co to tam přijelo za sanitku s majáčky a co se tam stalo a on to je jen ten golfový vozík.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ty autíčka se mi líbí už léta... Jedno bych si pořídil, aby mě to vozilo domů.

Reagovat
domingo

Jinak ten Rafael, to je ta velka bundesligova posila, ktera se vesla na soupisku, i kdyz nebylo jasne, jestli vubec bude moct hrat?

Reagovat
stas87

jj,teraz hra v augsburgu,nejake starty za herthu ma ale

Reagovat
domingo

Vypadal spis jak kdyby hral ligu nekde v Burundi na hristi 50x20 metru. Ja ho vubec neznam, nema nejake zdravotni potize?

Reagovat
stas87

tak to neviem ci bol zraneny ale u neho sa cakalo len na vybavenie papierov,na jesen moc nehral,ma len dva starty,molders je jasna jednotka v utoku

Reagovat
smazaný uživatel

Když už jsme u toho Německa, co říkáš na Bastianse?

Reagovat
stas87

vo freiburgu sa mu darilo a bol tam jeden z najlepsich hracov,podla mna zvolil dobry klub na prestup,90 tisic je fakt smiesne...sedi mu viac stoper?je pomerne dost vysoky a neviem ci na krajneho beka je to to najidealnejsie kiez by vytlacil kobiho na lavicku

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem narážel hlavně na tu přestupní sumu.

Reagovat
stas87

koncila mu zmluva?ako je to velmi cudne za par drobnych ziskat este relativne mladeho a prevereneho beka co je za tym?freiburg teraz disponuje peniazmi,tipujem ze ani nepriviedli posilu na jeho post

Reagovat
smazaný uživatel

Abych pravdu řekl, tak mě opravdu zarazila jen ta částka. Je jasné, že nebude chtít hrát o udržení v takovém týmu. Já ale o situaci ve Freiburgu skoro nic nevím. Na Cissém vydělali a na Bastiansovi takto prodělali. Nevím, jak je mohla Hertha takto oškubat.

Reagovat
stas87

no hertha ho chcela od leta,velmi o nej stala a nakoniec ho ma zadarmo...on moze hrat aj stopera nie?mijatovicovi sa teraz nedari a v podstate je tam jediny skuseny len hubnik,mozno si ten prestup vytrucoval,nepride mi fer utiect od timu ked sa mu nedari,ale nebudem sudit,do diania v sfc nevidim

Reagovat
smazaný uživatel

No já bych řekl, že mu to sedí spíše na kraji a podle všeho to je levák, takže by si měl konkurovat s Kobim. To ale teda asi za předpokladu, že by se uzdravili Franz s Mijatovićem.

Reagovat
stas87

konkurovat s kobim?ja ho videl v AA nazivo a zufalejsieho obrancu co absolutne netusi co je pojem pozicna hra lavy bek a nenasadzovanie lustiho su dva problemy sucasnej herthy,nechapem preco mu markus nedaval sancu a skibbe zatial tiez nie,pravda,bolo to len prve kolo,ale prave v nurnbergu by sa velmi hodil

Reagovat
fantomas

Naopak, v rozhovoru před zápasem řiká, že je plně připraven pomoci.

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro Jánose Bána.

Reagovat
domingo

Sorstalansag

Reagovat
smazaný uživatel

Aha.

Reagovat
domingo

100. pro tuhle skupinu, ktera vypada nejvyrovnanejsi ze vsech

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

no tak mam z tohto zapasu zmiesane pocity...angola o cosi lepsia ale profesorsku hru je po zasluhe postrestana,sudanci im vlastne tie dva goly v podstate pripravili,neviem ako chyta nahradnik angolanov ale dneskom si rozhodne nepomohli

Reagovat
fantomas

Od roku 2009 odchytal podle wiki 20 ligových zápasů no...pět v repre. Moc pěkný.

Reagovat
domingo

Jj, a nejtezsi zapas je pred nima. Tohle fakt neni nic jisteho, navic ten Carlos si to pekne posral (Wilson taky nevim jak chyta, voditkem budiz to, ze ho ani nebylo poradne kde videt)..

Reagovat
domingo

Strasne se mi libi Mudather Al Tahir, oba zapasy.

No a vecer cekam pohodlnou vyhru Slonu

Reagovat
fantomas

Jj, 5:2.

Reagovat
domingo

Jaky byl vcera Zuway? Zase technicky skvely? Mozna bych si ho umel predstavit jako podhrota nekde v Evrope..

Reagovat
fantomas

No zařadil sem ho mezi tři nej. hráče...a přesně tak, technicky neobyčejně vyspělý, silný na balonu. Neztratil by se. Celkově ta osa Sa'ad-Zuway-Sanaani vypadá ve velký pohodě a moh by to bejt klíč aspoň k tomu prvnímu místu ve skupině, když už k ničemu jinýmu...

Reagovat
domingo

To zarazeni vidim, proto se ptam zvlast na techniku.. tak to rad slysim, libil se mi pro EQG.

A prvnim mistem myslis treti?

Reagovat
domingo

proti*

Reagovat
fantomas

Sorry, samozřejmě.

Reagovat
fantomas

Těsně.

Reagovat
domingo

Zatim se mi to plni, vypada to na pohodlnou vyhru

Vsimni si, ze jak prijde Gradel, tak to zacnou kontrolovat. Tipuju 2:0.

Reagovat
domingo

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

"Moussa Sow by již brzy měl být hráčem Fenerbahçe, kam s největší pravděpodobností přestoupí z Lille. "Ano, odcházím do Turecka. Zatím není nic hotové, brzy podstoupím zdravotní prohlídku a pak uvidíme," řekl senegalský útočník."

Nj, tak už má prakticky volno, proč ne, viď..

Reagovat
stas87

sranda ako ho ludia co pravidelne sleduju ligue1 nazyvaju nekopom ktory ma len dobry vyber miesta a fans liverpoolu by ho brali hned lille uz ma aj tak rouxe ktory je komplexnejsi ako sow

Reagovat
domingo

Nekopa je silny slovo, je to prece jen vynikajici zakoncovatel. Ale potrebuje system, ktery mu padne jako ulity, a silne pochybuju, ze by prekonal lonskou sezonu..

Reagovat
stas87

no dobre,ma vyber miesta,ked dostane loptu do 16ky vacsinou to skonci golom,ale techniku fakt nema nie?takych utocnikov je zopar ktorym sedi styl hry klubu,to sa presne podarilo lille,s prichodom rouxe bude utok lille variabilnejsi?

Reagovat
domingo

Variabilnejsi bude urcite a Garciovi to bude hodne vyhovovat. Techniku.. to je trochu tvrdy rict, ze nema, zpracovani ma vyborne. V mezihre je to ale slaby, no.

Reagovat
Godwinson

Senegal

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Na goal.com už je sestava. Dá se jí věřit?

Reagovat
fantomas

No během Asijskýho poháru tam měli takhle napřed i golmana v útoku, takže spíš ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem to kontroloval a je to rozdílné od předpokládané sestavy. Je ale pravda, že většina ostatních webů to vždycky nahodí až pět minut před začátkem.

Reagovat
fantomas

Jj, na druhou stranu vyslovená kravina tam asi neni. Sice to je rozestavení jak na Horní Dolní, ale oni si to 3-4-3 asi dovolit můžou, teďka.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale stejně je tam neuvěřitelná útočná síla. Co ten Gosso? Toho vůbec neznám. A nejslabší článek sestavy?

Reagovat
domingo

Gosso je pro me celkem prekvapeni, znam ho z Monaka a nikdy mi neprisel jako nejaky extra hrac, navic ani neni buhvijak mlady.

Reagovat
fantomas

IVORY COAST: Barry; Gosso, Bamba, K.Toure, Tiene; Tiote, Y.Toure, Zokora; Kalou, Drogba, Gervinho. /// BURKINA FASO: Diakite; Koffi, B.Kone, Koulibaly, Panandetiguiri; Kabore, D.Kone, Traore, Kere, Pitroipa; Dagano.

Tak Gosso se nejspíš stáhne do obrany...taky sem ho měl za RM/RB no, to mě nejvíc šokovalo, že hrál v tý středový trojici první zápas.

Reagovat
fantomas

Ale Lola si kritizoval nejvíc ze Slonů, pokud se nemýlim, tak asi rozumná volba.

Reagovat
domingo

Vyznelo to tak? Mne pripominal Assou-Ekotta z posledniho ACN, byl strasne aktivni, nabizel se, snazil, ale neodcentroval, jenom vetral..

Reagovat
fantomas

Možná si blbě vzpomínám, ale vyznělo no. Jakože bezhlavá podpora, dozadu nic extra stíhání...

Reagovat
domingo

V podstate jo, no Ale zase byl aspon aktivni, vetsina ostatnich se zrovna nepretrhla. Zajimalo by me, proc tam vlastne neni Eboue.

Reagovat
fantomas

Jestli on vůbec v Gala hraje..

Reagovat
smazaný uživatel

Podle všeho jo. 17 zápasů z 22.

Reagovat
fantomas

Tak fajn..asi bídně v tom případě.

Reagovat
smazaný uživatel

Už má 2 góly

Reagovat
fantomas

No a nehraje tam ze zálohy?

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim, spíš ne. Proti Fenerbahce (kde dával jeden z gólů), odehrál podle sestavy zřejmě na beku.

Reagovat
Wat

Jak teda vypadá předpokládáná sestava?

Reagovat
fantomas

No tu máš naznačenou v článku...ale asi tam jedna změna bude no..goal to furt nezměnil.

Reagovat
domingo

Tak tohle vubec nevim co ma byt, jestli je to 4-2-3-1 s Gossem na RM a Tourem na podhrotu, nebo 3-4-3 se ctyrma stredakama v zaloze

Reagovat
fantomas

Gosso něco jako RWB tušim..

Reagovat
fantomas

Proč má Kalou na dresu Kalunho? To je jako v repre normální u něj?

Reagovat
domingo

Jj, taky jsem si v prvnim zapase rikal kdo to sakra je

Reagovat
Mada

Hraje si na Brazilce....

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Parádní volej.

Reagovat
domingo

Zahoui jak ani nehnul brvou :)

Reagovat
domingo

Ja si nemuzu pomoct, ale ta Burkina mi prijde fakt neskodna.

Reagovat
fantomas

Reagovat
stas87

boji sa asi vystrelit z dialky,skusaju len centre ktore su privela vysoke alebo skonci na prvom hraci slonov

Reagovat
domingo

Spis pokud neco nevymysli individualne Pitroipa nebo Traore, tak se nic nestane. Oni ten mic nikomu nedaji, finalni prihravka neexistuje (nebo je uplne mimo), to druhy kridlo jsem zatim zahlidl tak dvakrat..

Reagovat
stas87

hrali vacsinou cez traoreho,to je fakt lenze ten to nemoze tiahnut sam,ak sa nic nestane co sa stat nema tak sloni vyhraju predovsetkym vdaka skusenostiam,ako sa vobec dari pitroipovi letos v rennes?¨kukam ze burkina faso ma mraky hracov v europe

Reagovat
domingo

Pitroipa hraje v Rennes stejne jak za Burkinu tady, je skvely, obehraje kazdeho, ale nerad dava mic od nohy a neumi strilet, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ježišikriste, mně úplně uniklo, že Pitroipa odešel z Hamburku.

Reagovat
fantomas

A už se hádaj. Doufám, že ještě Sloni zapnou a daj jim po pauze řádnou čočku...zatim maj podle všeho na kontě tři relativně odploužený poločasy; tak jen aby se probrali právě včas potom.

Reagovat
domingo

Ale je to stroj na vyhry, oni vi, ze budou potrebovat co nejvic sil v play-off, kdy pujde do tuhyho. Jinak oproti odpolednimu zapasu mnohem nizsi level

Reagovat
fantomas

Jj, a to poměrně dost nečekaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Je docela cítit, že BF a PS se moc nemusí..fotbal jinak zklamání, Sloni hrajou údžbu, pár hezkých momentů Pitroipa.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím, neví nekdo co to tam ted o pauze, před tím nez zacali hraci nastupovat na plochu, hralo za písen?

Reagovat
fantomas

Boka muj velkej oblíbenec z MS 06.

Reagovat
fantomas

Náááádhernej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zkušeně zavěsil

Reagovat
domingo

Kone, hvezda Ligue 1

Reagovat
fantomas

Tady hraje fakt jak ponocnej. Přitom vypadá mimořádně talentovaně no.

Reagovat
domingo

Fakt vypada? Ja pokazde, kdyz jsem ho videl, at uz v lize nebo v repre, tak mi prisel jako lempl. Bud mam mimoradnou smulu na zapasy, nebo to je proste kiksar, ktery sice treba fotbal umi, ale neda se na nej absolutne spolehnout..

Reagovat
fantomas

No však tak sem to myslel - že by prostě měl talent, ale sere na to. A přitom je to furt stokrát víc na škodu než u hráčů jako Balotelli...já z něj měl třeba po prvních 15 minutách minulýho zápasu dojem, že by to moh bejt jeden z nej stoperů turnaje - teď je to jeden z top tragédů a na vrcholu mám Ruie z týmu "největšího outsidera"...

Reagovat
domingo

Me zajima, jestli jeste na turnaji uvidim podobny vykon jako od Saif Eldina proti Slonum, to bylo pro me jedno z nejlepsich predstaveni od stopera za celou sezonu.

Reagovat
fantomas

Neviděl sem. Ale tys zas včera Ruie..

Reagovat
domingo

To je skoda z obou stran, protoze zrovna na plny doceneni prace stopera ti sebepodrobnejsi sestrih nestaci

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, Pitroipa si dnes vzal špatné kopačky, protože mu to v každém důležitém momentu vždycky podjelo.

Kdoví, jak by to vypadalo, kdyby Dagano tu svoji hlavičku netrefil do břevna. Já bych ale stejně řekl, že by hřebci nevyhráli, Sloni si to zkušeně pohlídali.

Reagovat
Wat

Hm, tak zápas jsem opět prošvihl, prokletá vesnická práce!

Reagovat
smazaný uživatel

To Pobřeží je tak špatný.. První zápas, který jsem z APN viděl a jestli tenhle chodící tým individualit vyhraje, tak to bude fakt fail...

Reagovat
fantomas

Špatný zase né, hraje, co potřebuje zatim. Ale taky to tak momentálně vidim - že by se to nemělo stát, ten jejich triumf.

Reagovat
domingo

Si nemyslim, v pohode si to kontrolovali, setri sily. Uvidime.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu,proč všichni tak strašně věřili tomu Senegalu?

Reagovat
domingo

Tak maji v te skupine papirove jednoznacne nejsilnejsi tym a v kvalifikaci byli skveli, neni to nic nepochopitelnyho. To neni tak ze by se zaviraly oci pred problemama, ale je to proste prekvapeni, jaky se stavaji..

Reagovat
smazaný uživatel

pro mne to teda překvapení vůbec není,dobře vím,že v té Africe je to vyrovnané a může každý porazit každého,řídit se tim,kdo byl někdy nedávno zrovna na MS,to je úplně bezpředmětné nebo jak hrál v kvalifikaci a předúpokládat,že Rovníková Guinea skončí poslední ve skupině,jen kvůli nějakému žebříčku FIFA,to už byl úplný nesmysl

Reagovat
smazaný uživatel

ale fakt by me zajimalo, jestli tyhle clanky nekdo vubec cte

Reagovat
fantomas

Sám vim minimálně o čtyřech lidech, což určitě neni všechno, no...i pro ně bych to psal.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja si to taky prohlidnu, kouknu na to jak padli goly, na sestavy, ale cely bych to cist nechtel no

Reagovat
fantomas

Njn, taky seš potom tak hloupej.

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele