Africký pohár národů - čtvrtý hrací den

23.01.2013, 04:08
Názory a komentáře
Arabské derby při úterním večeru příliš nenadchlo. Těsnou výhru Tunisku vystřelil Msakni až na samotném konci ostrého, avšak ne zrovna koukatelného souboje. Žádným skvostem přitom dříve nebylo ani úvodní turnajové vystoupení žhavého medailového aspiranta z Pobřeží Slonoviny - favorit se s Togem protrápil k výhře 2:1...

Pobřeží Slonoviny se v zahajovacím klání trápilo - jak klasické, že?! Vždyť přece v novém tisíciletí teprve nyní úvodem konečně skórovalo víckrát než jednou; loni sotva přemohlo bezejmenný Súdán a před třemi roky dokonce ztratilo s Burkinou Faso. Válec jsme tedy čekat nemohli. Přesto se většina evropských fanoušků - a o tom nepochybuji - nejvíc těšila právě na včerejší dopolední zápas...

Některých novot se každopádně tak jako tak dočkala. Po zběžném přehrábnutí starých výsledků jsem totiž narazil na četná zajímavá fakta, která je odhalují. Například že Pobřeží Slonoviny na startu šampionátu strádalo zrovna s Togem, to statistiky nezarazí - v tomto miléniu na sebe obě mužstva při takto výjimečné události narazila již potřetí; a divže se potřetí nerozešla smírně.

Co však shledávám ještě zajímavějším poznatkem, je skutečnost, že ono Togo zpřed 13 let bylo do včerejška posledním souborem, který ve vstupním duelu na defenzívu Slonů vůbec alespoň jednou vyzrál! Totiž vskutku - tehdejší remíza 1:1 odstartovala stěží uvěřitelnou sloní sérii o pěti zahajovacích utkáních bez inkasování.

Včera jsme tedy vlastně přepisovali dějiny; poněkud uleželou, avšak tou samou tuží (mimochodem opět za účasti tehdy 21letého brankáře Kossiho Agassy). Les Éléphants na úvod afrického mistrovství konečně Togo porazili (leč jinak s ním mají čistě pozitivní bilanci, v celé historii mu podlehli všehovšudy dvakrát), aby zároveň uzavřeli kruh onou obdrženou brankou. A u ní koneckonců můžeme tuto analýzu doopravdy načít; byla totiž ukázkou jedné z dimenzí, v nichž včera hrozivě zklamávala velezkušená zadní linie Pobřeží.

Šlo o roh, dle mého skromného úsudku navíc nepovedený - míč přesto proskákal do srdce šestnáctky, kde ho trefil nikým neotravovaný Ayité a šel se radovat. Z další standardky potom padl neregulérní gól, po jiné mohl slavit Nibombe. Tudíž organizace vápna? Tragická. Střih, a přesouváme se do jiné roviny, té čistě herní. Bamba s Tourém na loňském APN utvořili, troufám si tvrdit, nejlépe fungující stoperskou dvojici; teď jsou o rok starší, a rázem jako by na sebe zcela zapomněli.

Krom toho, že se mnohdy fatálně nepohodli, také sami za sebe působili mimořádně rozpačitě. Zadák ManCity soustavně vyváděl kraviny nehodné jeho jménu, mezitímco jeho kolega zvládal působit zhruba stejně neobratně a po technické i fyzické stránce neohrabaně. Pravda, také 12 měsíců zpátky Bamba při své turnajové premiéře nepřesvědčil a nakonec patřil k nejlepším na svém postu - ale tentokrát z něj mám trochu jinačí pocit. Podobně z Kola Tourého...

Obecně celá zadní linie působila jaksi staře; včetně nehybného, avšak přinejmenším zodpovědného Zokory. Ten si podobně jako pod Zahouim rád posedával někde mezi oběma stopery a hlídkoval. Což bylo protentokrát zoufale potřeba, neboť Lamouchiho Pobřeží Slonoviny si na nějakou pragmatickou hru příliš nepotrpí. Totiž Zahouiho výběr měl drsné sklony k profesuře: hrál ostatně na dva držáky uprostřed, Yayu domácí kouč poutal více než současný systém. Francouzský internacionál na to jde úplně odlišně - mnohem nebezpečněji (z pohledu CIV, nikoliv protivníka).

Lamouchi rozvázal ruce Y. Tourému; to je jednoznačné pozitivum. Jestliže loni jsme hvězdu Premier League nepoznávali, včera se našla, byla u veškeré Slony napáchané škody, měla chuť do inspirativní přihrávky. Bohužel pro favorizovaný výběr šlo ovšem o široko daleko jediný kladný efekt tohoto nebojácného a stejně tak neuspořádaného 4-2-3-1, ba spíše 4-2-4.

Kromě toho jsme totiž přihlíželi partě v základním složení Gradel-Ya Konan-Drogba-Gervinho, kterak absolutně ignoruje něco jako defenzivní povinnosti (pamatujte, také Touré útočil více než dřív!) a raději v jednom kuse obléhá soupeřovo vápno (nutno dodat, že nepříliš efektivně). Zodpovědnost či rigidita, to opravdu tenhle útvar ve svém slovníku neměl. Koneckonců na pravém křídle se v průběhu střetnutí vystřídali Gervinho, Gradel i Konan. A Drogba? Ten nejspíš sám nevěděl, kde mu hlava stojí, takže byl ve finále prospěšný maximálně množstvím vybojovaných standardek. Jinak jsme ho u balonu vídali čistě sporadicky.

Pro to všechno - ačkoliv jsme se v redakci kolem 60. minuty shodli, že Sloni nakonec vyhrají možná i o dvě branky - favorit nikdy nepůsobil dojmem, že má věci pod kontrolou. Opět když to srovnáme se Zahouiho modelem třeba z úvodní bitvy se Súdánem - tam první 40minutovka sice dvakrát nebavila, nicméně fotbalisté CIV neustále drželi balon, byli všude rychleji, předvedli pár pohledných akcí. Tentokrát jsme přihlíželi ve všech ohledech degradovanému, leč jmenovitě sotva obměněnému ansámblu. Faktor Lamouchi tedy zatím ovoce nenese, spíše naopak.

Zato na Didiera Sixe, jiného debutanta co se trenérského řemesla týče, jsme tu opakovaně pěli chválu a očividně jsme vedle nebyli. Togo skutečně mělo jasný plán, který celkem zřetelně naplňovalo. Zaprvé pohyb; zadruhé přetížit levou stranu a skombinovat tak dohromady um Gakpého a Adebayora; zatřetí střílet často, z jakékoliv vzdálenosti; začtvrté v závěru za uspokojivého stavu ihned za balon a hlídat si svůj prostor. Jistě, nakonec se smolně inkasovalo a prohrálo, nicméně přihlaste se vy, komu to v tu chvíli přišlo doopravdy fér.

Vsadím se, že takových diváků se najde vskutku malé množství. Togo totiž působilo jako skutečný kolektiv, čímž pak vrhalo příjemný letní stín na mouchy, jež pochopitelně rovněž nepostrádalo. Z nich lze vypíchnout například minimální prověření slaboučkého Tieného kvůli ignoraci pravé strany. Nebo docela dobře neexistující snahu o penetraci do pokutového území. Adebayor byl ostatně pořád někde u lajny, a pokud se Tožané jen krapet přiblížili k hraně šestnáctky, zpravidla neúspěšně pokoušeli střelecké štěstí. To je třeba srovnat. Ovšem taková středová trojka měla úkoly rozdělené vpravdě rozumně a i na poli individuálním se trpaslík v žádném případě nenechal zahanbit.

Totiž jakkoliv šlo v jeho případě zejména o týmový výkon, minimálně Serge Gakpé se uvedl v nejlepším možném světle. Křídelník se zkušenostmi z nejvyšší francouzské soutěže je úžasný střízlík, kterému je úplně ukradené, po jaké straně zrovna běží - on jednoduše všude zahrozí (to se mimochodem čekalo i od Gradela a...uf, nic). Gakpé tedy určitě bude stát za další zostřené pozorování, stejně jako třeba zajímavý levý bek Djene nebo zkušený dělník středu pole Romao.

Jediná škoda byla ta, že jsme si včera Gakpého mohli užívat jen zkrácenou dobu. Po jeho vystřídání už Togo kompletně rezignovalo na smysluplné útočení a zaměřovalo se čistě na defenzívu, což podle mě nebylo třeba. Sloni totiž zkrátka byli k poražení, ne že ne...

Pobřeží Slonoviny - Togo 2:1

2. minuta - Kolo Touré do zápasu opravdu nevykročil tou správnou nohou. Ihned málem osudově zaváhal, pustil za sebe do stoprocentní šance Adebayora a měl jediné štěstí, že forvard s netradičním číslem 4 totálně prováhal příležitost ke střelbě. Přitom měl v jednu chvíli Barryho položeného, dále než na lopatkách.

8. minuta - GÓL! To bylo rychlé! Gervinho se po pravé straně protáhl kolem Djeneho, ustál nejen jeho atak a pak mírně pod sebou našel Yayu Tourého. Ten už zkrátka propálil vše, co mu stálo v cestě (a že toho nebylo úplně málo).

14. minuta - Gakpé napřáhl z dálky a bez opakovaček jeho projektil vypadal skoro až gólově. Nakonec vyplulo na povrch, že se míč přeci jen stihl odkroutit několik decimetrů vedle levé tyčky.

40. minuta - Gakpé na pravé straně zacvičil s Bambou, solidně při zemi odcentroval a Adebayor vše pokazil tím, že nezkoušel rvát mičudu na bránu z první. Takhle po zpracování ztroskotal na svém strážci, který se mezitím zorientoval.

44. minuta - Neskutečná bomba! Yaya Touré znovu čekal v zákrytu, tentokrát až těsně za hranou šestnáctky - a odtamtud z kroku vyprodukoval bombu, kterou nemohla zastavit brankářská rukavice, maximálně tyčka. A tak se taky stalo.

45+2. minuta - GÓL! Gakpé z pravé strany rozehrál poněkud zvláštní roh, podle mě ani netrefil míč, jak si představoval, nicméně v pokutovém území takto vyvolal kýženou paniku. První dvojice zápasníků ještě balon na přední tyči minula, osamocený Ayité už ale rozpačitou střelou přeci jen Barryho překonal.

55. minuta - Když nic jiného, alespoň Yaya Touré zažívá rovnou snový start oproti loňsku. Tentokrát vykouzlil překrásnou kolmici do šestnáctky, pro kterou si naběhl Ya Konan a trefil jaksi předčasně ležícího Agassu.

59. minuta - Kuriózní situace. Nibombe se užuž radoval z gólu, ten však rozhodčí nakonec neuznal patrně proto, že ještě po vystřídání Kaloua nestihl dát exekutorovi znamení, že smí pokračovat ve hře. Tožský stoper si pak vylil zlost hnusným zákrokem na Kola Tourého.

75. minuta - Gervinho se i přes dvojblok těl v zeleném přeci jen dostal k balonu a tedy i do vyložené pozice. Z té ještě přihrával více na střed Yayovi Tourému, ten už ale pálil jaksi zpod těla a Agassu dvakrát neprotáhl.

85. minuta - Vincent Bossou byl blízko statusu hrdiny! Centr od rohového praporku propadl až k němu, na zadní tyč, kde bylo pozoruhodně vymleto - a pouze blok Kola Tourého v kombinaci s nepříliš přesvědčivou koncovkou tožského zadáka odvrátil sloní katastrofu.

88. minuta - GÓL! A Togo okamžitě pyká. Pochopitelně u toho nemůže chybět Yaya Touré, který pro změnu ze standardky asistuje Gervinhovi. Vůbec největší podíl na brance nicméně ponese brankář Agassa, jenž inkriminovaný centr hrozivě podskočil a na zadní tyči tak nechal vyniknout právě křídelníka Arsenalu.

90+4. minuta - Barry prokázal svou extratřídu! Togo nakonec přeci jen bylo kousíček od bodu, když Adebayor všechny zúčastněné překvapil drzým obloučkem do vápna a Boubacar Barry, podle mnohých nejlepší golman kontinentu, se proti hlavičce F. Ayitého vytasil s bleskovým reflexem pravé ruky.

Pobřeží Slonoviny (4-2-3-1): Barry - Eboué, K. Touré, Bamba, Tiené - Zokora, Y. Touré - Gradel (59. Kalou), Ya Konan (68. Tioté), Gervinho - Drogba (71. Bony)

Togo 4-3-3: Agassa - Mamah, Nibombe (90+1. Salifou), Akakpo, Djene - Bossou, Amewou, Romao - J. Ayité (78. Segbefia), Adebayor, Gakpé (61. F. Ayité)

Nejlepší hráči zápasu: Yaya Touré, Gervinho (oba Pobřeží Slonoviny), Gakpé (Togo)

Palec dolů: stoperská dvojice Slonů

Prvních sedm zápasů se, v nadsázce řečeno, řešil "pouze" fotbal - všechna dosavadní střetnutí postrádala šťávu i mimo rámec boje na hřišti. Utkání Tuniska s Alžírskem však slibovalo pořádný náboj, a není se čemu divit; obě země spolu nemají zrovna vřelý vztah, a i kdyby tomu tak nebylo, pořád jde o další z dlouhé řady prestižních arabských derby, které si zkrátka nikdo nemůže dovolit prohrát. A přestože si cestu do ochozů Royal Bafokeng Stadium našlo pouze 8000 diváků, o atmosféru nebyla nouze - v sektoru tuniských příznivců se například objevily i saúdské, egyptské a dokonce i konžské vlajky...

Oba trenéři se před výkopem rozhodli pro podobnou strategii. Jelikož jak Fenci, tak Orli z Kártaga disponují mimořádnou silou zejména v ofenzivní záloze, logickým krokem se zdálo být co nejvíce posílit střed hřiště - a tak obě mužstva vyběhla na trávník v netradičním rozestavení se třemi defenzivně laděnými záložníky. Tunisko má tuto variantu sice zažitou lépe, na hřišti to však oběma fungovalo přibližně nastejno...

...a tím mám na mysli zejména urputný boj o pozice kolem středového kruhu. Halilhodžićův tým v kvalifikaci a přípravě okouzlil kreativním, nátlakovým fotbalem s hojným využíváním křídelních prostor, včera však levého halva Soudaniho nahradil defenzivně laděný Mostefa a tvorba hry zůstala na Kadirovi s Feghoulim; Trabelsi zase vsadil na již dříve testovaný "italský" systém 4-3-1-2, v němž měl playmaker Msakni na hřišti volnou roli (ačkoliv to v reálu vypadalo spíše na klasické 4-3-3 s Msaknim na levém křídle).

A protože ani jeden ze soupeřů nechtěl (logicky) udělat první chybu, hrálo se hodně opatrně. Vzhledem k tomu, že se oba stratégové dobrovolně rozhodli položit aktivní křídelní hru na oltář kontrole pozic ve středu pole, chyběly zápasu rychlé akce založené na přenášení míče ze strany na stranu, na což doplatili zejména Alžířané (rozdíl poté, co se na trávníku v závěru objevil křídelník Soudani, byl příliš markantní na to, aby si ho Halilhodžić pro příště nevšimnul).

I přes vyrovnané statistiky byli Fenci celkově lepším týmem, a to poměrně výrazně; příliš často však naráželi na vysunutý obranný blok Tuniska, který pod taktovkou opět skvělého (ačkoliv - opět - místy příliš agresivního) Abdennoura fungoval velmi dobře, po většinu zápasu eliminoval playmakera Feghouliho (i když hlavně ze začátku spíše za pomoci faulů) a vytlačil alžírské ofenzivní snahy na levé křídlo, odkud taky díky lajně Mesbah - Kadir (a později Soudani) hrozilo permanentně největší nebezpečí. (Poznámka k Mesbahovi: Dopředu je opravdu dobrý, dozadu to však občas skřípalo i včera. Uvidíme, jak obstojí proti týmům, které post pravého křídla skutečně aktivně využívají.)

Kompaktní "pyramida" tuniských hráčů na vlastní polovině však zároveň posloužila Alžířanům v tom, že měli více ze hry ve středu pole - byli jednoduše aktivnějším týmem, více se hnali za úspěchem, a díky výbornému výkonu metronomicky přesného Lacéna a aktivního všudybyla Guédioury měli ideální výchozí pozici k budování postupných útoků, což se jim také dařilo. Tunisané oproti tomu spoléhali spíše na brejkové situace, ale kromě potřebné rychlosti jim bez zraněného Jemaa po většinu zápasu vepředu chyběl i dostatečný důraz. Ofenziva Fenků vypadala lépe také díky klasické "devítce" Slimanimu, který dal alžírské hře rozměr, jehož se Tunisanům s nepříliš výrazným Khelifou vepředu nedostávalo.

Nedostatek brankových příležitostí na obou stranách pramenil z jasných příčin: borci v zelených dresech postrádali rychlost a díky odstranění ostrých křídel i prvek překvapení, Orli zase dopláceli na odstřižení útočného tria od hluboko zatažené zálohy (a také na neschopnost beků adekvátně podpořit křídelní hráče, což byl oproti Mesbahovi s Cadamurem velký rozdíl). To se trochu zlepšilo po půli díky příchodu ofenzivnějšího Darragiho, ale i tak vypadala tuniská hra oproti té alžírské často poněkud dezorientovaně a takového dojmu, jaký vyvolávali Fenci, když se v tlaku rozhodli vepředu jednoduše "zapnout", nedosahovala.

Z jednotlivců pak musíme zmínit ještě ostře sledovaného Youssefa Msakniho - když se přibližně po hodině hry začal obraz hry lámat ve vynervované bojůvky mezi oběma vápny, vypadalo to, že je mladý tuniský klenot odepsaný. Celý zápas nepředvedl prakticky nic, pokud tedy nepočítáme několik individuálních záblesků - ty však přicházely zřídka a nebyly ve výsledku k ničemu. Trabelsiho sázka na jistotu totiž Msakniho prakticky dokonale odstřihla - pokud se pohyboval na levém křídle, neměl jak převzít balon, pokud pod hroty, ocitl se v obležení alžírského štítového tria.

Ke konci zápasu to stále více vypadalo, že pokud chce Trabelsi nějak výrazně zkonsolidovat a zefektivnit hru (když už teda zvolil taktiku rychlých přechodů do útoku), nezbyde mu nic jiného než svoji hvězdu stáhnout. Že nádherný rozhodující gól vstřelil právě Msakni, je ironické a symbolické zároveň - není snad vizitkou geniálních hráčů právě to, že i po matném výkonu dokážou v rozhodující chvíli vytáhnout z rukávu takové eso...?

Závěrečná poznámka pak patří panu sudímu Gassamovi z Gambie - je zcela pochopitelné, že chtěl udržet zjitřené emoce mezi znesvářenými týmy co nejvíc na uzdě, ale způsob, jakým prakticky celých 90 minut kouskoval už tak pomalou hru na prvočinitele, byl jednoduše příliš brutální. Nezaujatí diváci se včera skutečně příliš nebavili; Msakni jim to sice svým geniálním momentem za pět minut dvanáct vynahradil, ale pro Alžířany je tento výsledek jednoduše příliš krutý.

Tunisko - Alžírsko 1:0

12. minuta - Cadamuro se vydal na výlet po pravé lajně a z dobrých 30 metrů vyslal do vápna střílený centr, který se Slimanimu podařilo tečovat na gólmana Ben Cherifiu, jenž vyrazil míč na roh. Případná branka by však stejně neplatila, jelikož byl Slimanimu pískán (nesprávně) ofsajd.

15. minuta - Přímý kop Kadira dolétl až k Cherifiovi, který bez větších potíží kryje.

29. minuta - Obrovská šance Alžírska! Kadir se tentokrát přesunul nalevo a výborným centrem našel Slimaniho, který hlavou orazítkoval břevno!

43. minuta - Těsně před poločasovou pauzou se do šance dostalo také Tunisko, a málem z toho byl gól! Orli se ve třech vydali do brejku proti šestici bránících Alžířanů, Khelifa potáhl míč na pravou stranu, a přestože mu do vápna nabíhali zleva hned dva spoluhráči, rozhodl se vypálit z úhlu na M'Bolhiho, který jeho pokus kryl.

56. minuta - Djamel Mesbah se po téměř hodině pendlování po levé lajně odhodlal i ke střele, ale jeho pokus překvapit Cherifiu střelou mezi dva obránce ze střední vzdálenosti skončil vedle.

69. minuta - A opět aktivní Mesbah - mladý bek si potáhl míč až k rohovému praporku a nacentroval na zadní tyč, kde naskakujícímu Slimanimu chybělo jen pár čísel.

69. minuta - Hned při další akci si míč vzal Guédioura a vyslal na Cherifiu pořádnou pumelici, která prolétla těsně nad břevnem!

75. minuta - Ojedinělá příležitost Tuniska - balon se dostal v rohu vápna k Harbaouimu, který v dobré střelecké pozici pálí mimo.

84. minuta - Guédioura výborně odzbrojil protivníka ve středu hřiště a okamžitě roztáhl hru nalevo na Soudaniho; následoval centr do vápna, kde číhal Slimani, ale nakonec se k míči nedostal.

86. minuta - Druhý střední záložník Fenků, Mehdi Lacén, ukázal, že kopnout do míče umí stejně dobře jako jeho kolega. Jeho lahůdkový centr do vápna našel Kadira, který se sice prosmýkl mezi obránci, ale vystřelil těsně vedle Cherifiovy klece.

90+1. minuta - GÓL! Obrovská rána pro Alžírsko! Tunisané sice celý zápas tahali za kratší konec, nakonec to však jsou oni, kdo se raduje z mimořádně cenných tří bodů. Poté, co Orli přežili závěrečný tlak soupeře, rychle poslali míč dopředu; kulatý nesmysl se dostal až k Msaknimu, který se za hranicí vápna rozhlédl, napřáhl a nádhernou ránou trefil vingl M'Bolhiho branky! Nutno dodat, že si alžírský gólman mohl možná počínat lépe...


Tunisko (4-3-3): Ben Cherifia - Ifa, Hichri, Abdennour, Chemmam - Mouelhi, Traouid (46. Darragi), Hammami - Jemaa (16. Harbaoui, 85. Ben Youssef), Khelifa, Msakni

Alžírsko (4-3-2-1): M'Bolhi - Cadamuro (74. Soudani), Belkalem, Medjani, Mesbah - Mostefa, Lacén, Guédioura (86. Lemmouchia) - Feghouli, Kadir (90+2. Aoudia) - Slimani

Nejlepší hráči: Guédioura, Mesbah (oba Alžírsko), Abdennour (Tunisko)

Palec dolů: rozhodčí Bakary Gassama

Co čekat ode dneška?

Všech 16 týmů už se nám v lepším či horším světle představilo, a je proto nejvyšší čas se opět přesunout - tentokrát do Durbanu, kam se přestěhovali čtyři účastníci skupiny A. Tedy té skupiny, která si už před startem turnaje vysloužila (minimálně u nás v redakci) přívlastek "naprosto nepředvídatelná", a dosavadní výsledky to jen potvrzují. Všechny týmy mají po úvodním zápase jeden bod se skóre 0:0. A jelikož zde neexistují jednodušší a složitější zápasy, vlastně se dá říct, že "áčko" ve skutečnosti začíná až dnes...

Domácí Jihoafrická republika v úvodním zápase s Kapverdami těžce zklamala - mdlý, bezkrevný výkon a zřejmě nejimpotentnější útočná fáze ze všech účastníků šampionátu, to nejsou atributy, které by natěšení fanoušci přijali zrovna s nadšením, a kouč Igesund tak má hodně co napravovat. Pro začátek bychom mu doporučovali přestat předvádět psí kusy se skládáním základní jedenáctky a postavit skutečně to nejlepší, tedy minimálně obměnit kraje hřiště a dopředu vyslat produktivní kombo Serero - Mphela (což se nejspíš chystá, podle sílících spekulací dojde k drastickým změnám a minimálně Furman s Mphelou by nově měli startovat natuty).

Za tohoto stavu je však favoritem odpoledního utkání Angola, která v sobotu hodně potrápila papírově nejsilnějšího konkurenta z Maroka, a nebýt sabotérského výkonu hvězdného forvarda Manucha, dost možná by dosáhla i na tři body. Manucho přitom není žádný nazdárek; zatím snad na každém Poháru národů v útoku (alespoň místy) exceloval, takže Angolané mohou doufat, že si dnes obuje správné kopačky. Kromě toho je třeba vyladit vzájemnou souhru - Ferrínova vize týmu bleskově kombinujícího na jeden dotek zatím zůstává někde na půli cesty. Tohle bude tvrdý souboj o to, kdo dřív naplní svůj potenciál; můj tip zůstává u Černých antilop.

Večerní zápas pak nabídne mimořádně zajímavé měření sil mezi Marokem a Kapverdami. Před startem turnaje byly právě tyto dva celky nejčastěji tipovány na první, respektive poslední místo; respektovaný a obávaný severoafrický celek přetéká talentem, zatímco Kapverďané jsou na turnaji vůbec poprvé a měly zaplatit nováčkovskou daň. Ve světle prvního kola to však vypadá všelijak - toto utkání zkrátka nemá favorita...

...tedy jak se to vezme. Favoritem je samozřejmě Maroko - na papíře. Prohra s Kapverdami by pro Taoussiho svěřence znamenala obrovskou ostudu a praktické vyřazení z bojů o postup, což je něco, co si hrdí Lvi z Atlasu zkrátka nemohou dovolit. Jenže Kapverdy už dávno nejsou žádnými otloukánky, v kvalifikaci vyřadily Kamerun a forma Maročanů není taková, aby mohli byť jen na chvíli ubrat nohu z plynu.

Na druhou stranu je třeba říci, že zatímco Kapverdy nasadily nejsilnější sestavu a předvedli po všech stránkách optimální výkon, Maročanům po většinu zápasu výrazně chyběla středová spojka mezi křídly (a dnes by už Belhanda měl nastoupit od začátku). Jihoafrická republika je navíc podle všeho slabším protivníkem než Angola - nebo aspoň v prvním kole byla. Nadále však platí, že pokud se chcete nechat zlákat "jasnou sázkou" na Belhandu a spol., buďte opatrní.

Stranou pozornosti

- Čistě v sympatickém duchu se na úvod turnaje představili Etiopané, tedy etiopští fotbalisté. Krajané remízových hrdinů z hlediště totiž zvolili jinou cestu k získání pozornosti veřejnosti. V průběhu zápasu s obhájci titulu ze Zambie na hrací plochu házeli vuvuzely i jiné předměty, za což nyní bude náležitě pykat sám etiopský svaz. Africká fotbalová konfederace mu totiž uložila k zaplacení 10 tisíc amerických dolarů s dodatkem, že pokud se už fanoušci podobných prohřešků ve zbytku šampionátu nedopustí, dojde ke zkrácení pokuty na rovnou polovinu.

- Zajímavý projekt v rámci své dlouhodobé podpory fotbalu na africkém území připravila textilní firma Puma s ohledem na letošní africké mistrovství. Její zástupci se vydali za vybranými členy výprav Ghany a Pobřeží Slonoviny, aby nás - lačné diváky - nakrmili zábavnými a lehce poučnými videy. Na této stránce se můžete dozvědět, co v překladu znamená "Ghana" (což sami fotbalisté netušili), že právě Ghaňan drží jeden rekord v běhu na 100 metrů, potažmo co všechno zvládá Emmanuel Eboué, nebo koho by Yaya Touré zvolil za nejpohlednějšího člena kádru favorita na zlato. (Zvláště doporučujeme videa "The nature of the..." - u obou reprezentací).

- Na velkých šampionátech, co je mně známo, bývá docela dobře zvykem, že se dodržuje jakási izolace svazových struktur od dané grupy vyslanců; ať už šatny nebo přímo osoby trenéra. V Nigérii se ovšem letos rozhodli toto nepsané pravidlo porušit. Někteří členové užšího vedení Nigerijské fotbalové federace se tudíž v úterý sešli v Nelspruitu s koučem Stephenem Keshim, aby mu připomněli svá očekávání "přesvědčivého představení" na probíhajícím šampionátu (což je oficiální výklad samotného prezidenta NFF). Aminu Maigari nicméně dále při interpretování výsledků uzavřené schůzky zdůraznil, že tím v žádném případě nemínil na trenéra vytvářet nějaký tlak, důvěru v něj a celý tým stále má; prý jen šlo o to tlumočit kabině národní zájmy. Tedy, ne že by si to hráči a jejich lodivod nemohli sami domyslet, ale budiž...

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (153)

Přidat komentář
sintha

Domingo ještě nespí?

Reagovat
fantomas

Ten už jo, já ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to doufám, že seš za to aspoň dobře placenej

Reagovat
Usty

fantomas se tím živí

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomasi koukej na tu squadru, co jsem si vybral do druhého kola APN fanty:

Lamyaghri / Barry - Boye, Eboue, El Kaoutari, Ngcongca / Diawara - Feghouli, Pitroipa, Y. Touré, Belhanda / Asamoah - Mbokani (kapitán), Ideye / El Hamdaoui ... dobré, co řekneš?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo bych tam do útoku podle tebe měl dát raději někoho ze Slonů?

Reagovat
domingo

Dobry

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes věřím Maroku proti Kapverdám a na tuto kartu dost sázím i ve fante, no APN je naprosto nevyzpytatelný, takže uvidíme

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas Tuniska a Alžírska byl dost opatrný a nezáživný, když už ale nic jiného, tak alespoň ten Msakniho gól byl výstavní

Reagovat
smazaný uživatel

Docela se divím a celkem mě mrzí nevyužívání Laciny Traorého. Ten hráč je úžasnej.

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
smazaný uživatel

Sloni mají prostě ofenzívu tak přeplněnou, že nejen L. Traoré, ale například i další velmi solidní útočník Arouna Koně z Wiganu se sotva dostanou do zápasu

Reagovat
smazaný uživatel

čavte chlapci kde je adebayor18 a domingo

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
madridcan

pozeram, ze ten debilny smail ti nestaci vyuzivat iba v hax skupine a Fantikovych statusoch

Reagovat
Counter

Vypůjčil jsem si ho ještě pro tuhle frázičku

Reagovat
smazaný uživatel

nemachruj

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

zatial slabučký turnaj.....

Reagovat
Neuro

on někdy za něco stál?

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
alias

Zaplatpánbůh že to někdo vysílá! Lepší než čumět na šipky, biliár nebo dokonce poker....

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, já se rád kouknu i na snooker nebo šipky. Někdy je to lepší než uspávaní hadů ve fotbale.

Reagovat
domingo

Samozrejme, ignorante.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatiaľ som mierne sklamaný, najmä od tohto hracieho dňa som čakal viac. Každopádne je to len prvé kolo tak počítam, že ďalšie zápasy už budú záživnejšie.

Reagovat
smazaný uživatel

co žeknte na msakniho gol

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní střela

Reagovat
stas87

tunisko abdennour skvely,nikdy by som to do neho nepovedal po tom co bolo vo werdere...mal by na tim ktory bojuje stabilne o pohare?myslim treba marseille alebo bordeaux?

nadherny gol msakniho...aj ked nemam rad hracov co cely zapas nehraju nic a potom rozhodnu

Reagovat
domingo

Urcite by na to mel, jak rikam, jeho jedinou nevyhodou je, ze ma sklon k praseni.. jinak je vyborny

Reagovat
stas87

tak to je skoda no ale tych bekov co prasi v L1 je celkom dost nie?myslis ze by si zahral aj v takom lyone trebars?

Reagovat
domingo

Ono to u nej prameni z toho, ze je to proste lidr, rozeny dirigent, hraje na velkem prostoru, do vsech souboju chodi naplno.. ale prijde mi, ze je cim dal zodpovednejsi, zlepsuje se. Na Lyon by stoprocentne mel, moc lepsich stoperu v L1 neni.. otazka je, jestli ho Lyon potrebuje..

On neni takove to klasicke hovado jako treba Sall, ktery ti urve nohy, kdyz ho predbehnes.. Aymen je fotbalove mnohem inteligentnejsi, u nej to prameni jednak z toho, ze je proste rad vsude, vypichuje mice, rozehrava.., jednak z toho, ze je proste horka hlava.

Reagovat
Kongo

Hlavně včera výborná hra hlavou.Všechno sbíral.

Reagovat
domingo

Rikam, sef.

Reagovat
stas87

a ifa zahral tiez dobre?on je teda v abdennourove tieni ale nepride mi ako nejaka slabina

Reagovat
domingo

Tak zrovna Ifa byl vcera hrozny, pozicne naprosto mimo cely zapas. On musi na stopera, toho beka proste vubec nedaval, vsak hlidal tu levou lajnu Alzirska.. 90 minut dalnice, Mesbah, Kadir i Soudani se tam prochazeli jak na kolonade

Reagovat
Kongo

Ifa byl ten nemotorný pravý obránce,takový zarostlý Rumcajs?

Reagovat
domingo
Reagovat
Kongo

No je to on,včera měl navíc ještě fousy

Reagovat
stas87

ja som bol prekvapeny ked nastupil na kraji..ten hichri bol spolahlivy alebo on prave neuhlidal slimaniho ktory hlavickoval do brvna?

Reagovat
domingo

Hichri byl nasazeny prave na Slimaniho, aby hlidal ve vzduchu, podle me do dalsich zapasu zatahne Ifu na stopera k Abdennourovi a napravo bude Boussaidi. Pres koho hlavickoval Slimani uz presne nevim, ale jinak to celkem fungovalo, Tunisko si ten vzdusnej prostor hlidalo vetsinou dobre..

Reagovat
stas87

to je fajn problemy pridu ked super bude mat pohyblive a rychle kridla tam to nevidim prave najlepsie a toto moze rozhodnut cele ucinkovanie tuniska

urcite ifa bude na stoperu,po boku aymenna si veri viac a podava lepsie vykony

Reagovat
Kongo

Mě hlavně zaráží zařazení Feghouliho na AM.Tento hráč musí hrát jedině křídlo.Není nijak kreativní,žádné zázračné nahrávky,ale jeho přednosti jsou důraz,rychlost a kvalitní centry.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, Feghouli se nejlépe cítí na RW ale na APN si trenéři přehazují hráčské posty jak se jim zachce. Včera, když hráli Sloni s Togem, tak předzápasová grafická tabulka rozestavení avizovala Y. Tourého na hrotu s Drogbou, což by k vzhledem k Yayovym schopnostem režírovat hru mužstva ve středu pole a kvalitě, kterou Sloni mají v útoku byla pořádná blbost, ale na APN by mě nepřekvapilo, ani kdyby to nakonec bylo fakt tak.

Reagovat
domingo

Ty tabulky jsou mimoradne dementni, vzdycky si ty hrace poskladaji do 4-4-2, ktery pritom hraje kolik tymu, 5?

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes na 4-4-2 fakt už jen málokdo, ten co v TV vytváří tu grafiku si však z toho evidentně nedělá těžkou hlavu... na druhé straně abych jim pouze nekrivdil, se mi například líbí ten údaj o naběhaných kilometrech a pod. co během zápasu občas uvádějí k některým hráčům

Reagovat
smazaný uživatel

lyonu by se hodil kdyby neprisel milan, ted spis nekoho napravo/nalevo

Reagovat
domingo

South Africa XI v Angola: Khune, Ngcongca, Khumalo, Sangweni, Masilela, Furman, Mahlangu, Phala, Parker, Rantie, Mphela. #Afcon2013

Angola XI: Lama, Lunguinha, Massunguna, Dede, Miguel, Bastos, Pirolito, Geraldo, Mateus, Guilherme, Manucho. #Afcon2013

Reagovat
domingo

Oba tymy maji strasne pekny dresy

Reagovat
smazaný uživatel

JAR má zase divnú základnú zostavu

Reagovat
domingo

A zase bez AM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nejaký dobrý stream?? Najlepšie priamo bez nutnosti programu

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
domingo

Nejvetsi utocna hrozba JAR jsou stoperi

Reagovat
smazaný uživatel

Angolští

Reagovat
smazaný uživatel

Tož z prvního kola se mi hodně líbil jen zápas GHA-KON a ZAM-ETP, jinak průměr nebo otřes. Snad se to zlepší, nikdo se na CAN nedívá kvůli bezgólovým plichtám bez tempa apod

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

A nejenom tahle bitva, celou občanskou válku JAR dost vydatně podporovalo vládní MPLA (ironicky marxisty).

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, JAR podporovala hnutí UNITA (to tenkrát uneslo i těch cca 60 Čechoslováků), vládní, marxistická MPLA měla podporu Kuby. U Cuito Cuanavale Kubánci a MPLA zadrželi rozsáhlou ofenzívu UNITA a JAR, poté se jihoafričtí rasisté stáhli z Angoly

Reagovat
fantomas

To neni tak uplně pravda, o angolský občanský válce sem přečetl patrně nejlepší knížku, co je vůbec k dostání, takže si troufnu říct, že o tom mám dost dobrej přehled. Tohle platilo maximálně před těma prvníma všelidovýma volbama v JAR, jakmile se začal dopředu drát ANC, tak šla JAR jednoznačně za MPLA.

JAR koneckonců měla s angolskou vládou (čili MPLA) 40milionovou smlouvu o tréninku angolských vojsk - taky pak po boku Angolanů bojovaly mraky Jihoafričanů (např. čtyři přední letci); samozřejmě se mimoto (a spíš dřív) angažovali i Kubánci nebo Sověti, ale to čistě kvůli vidině přátelíčkování s komunistama. Naopak UNITA bývala vnímána jako dítko USA, slovy Reagana to byli "bojovníci za svobodu" ..

A ještě jedna věc: členové UNITA měli na svědomí třeba i hromadný vymejvání mozků angolských občanů, který si pak do jednoho mysleli, že v JAR nemá Mandela žádnou šanci vyhrát ty první prezidentský volby (přitom každej průzkum samozřejmě tvrdil přesnej opak). I to svědčí o tom, že minimálně ve chvílích, kdy ta válka byla vůbec v nejhorší fázi (90. léta), měla podporu JAR právě MPLA.

Reagovat
smazaný uživatel

Každý mluvíme o jiném období. Já mám na mysli studenou válku a JAR, kde byl apartheid, ty 90. léta. A jasně, demokratická JAR už podporovala angolskou vládu. Celá občanská válka v Angole byla ničivá, těžko lze 90tky označit za nejhorší. Jak se jmenuje ta knížka, taky si ji rád přečtu.

Jinak mám pocit, že první Mandelova zahraniční cesta vedla na Kubu

Reagovat
fantomas

http://www.amazon.com/Angola-Promises-Lies-Karl-Maier/dp/1897959524

Od německýho nezávislýho novináře, co tam strávil fakt dlouhou dobu, bejvá to hodnoceno jako nejobjektivnější čtení, jinak o tom totiž píšou převážně Jihoafričani a to je pak zlo.. :))

A k tomu období, podle mě na tom sou fakt nejhůř ty 90. léta; např. teprv tehdy válka konečně zasáhla i Luandu, Savimbiho kult dosáhl svýho vrcholu, umíralo se víc, pokud vim..

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadá to dobře, zkusím si to sehnat. Můžu doporučit http://www.amazon.com/Another-Day-Life-Ryszard-Kapuscinski/dp/0375726292/ref=pd_sim_b_1/182-8788305-3629814, jsou to reportáže z 1975, kdy to celé začalo.

A Savimbi byl zasloužilý bojovník za svobodu, zakládající člen Demokratické internacionály http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_International

Reagovat
fantomas

Sovětský imperialisti, no.

A tu knížku si hned objednávám, 3,18$ paperback, to je krása.

Reagovat
smazaný uživatel

Hele máš zkušenost s objednáváním použitých knih z Amazonu (Rychlost, kvalita, cena atd.)? Já to jednou zkusil a napočítali mi takové poštovné, že jsem se na to radši vykašlal.

Reagovat
fantomas

My si tady jednou s clichym objednávali životopis Tonyho Adamse, zařizoval to teda on, ale psal, že absolutně žádný problémy a s poštovnym sme šli jen lehce nad původní cenu. Do tejdne sem to měl doma i s mezipřistánim u něj.

Reagovat
fantomas

Teďka mi to počítá necelý 4 dolary navíc..

Reagovat
fantomas

Tak ne, 12,5, shit.. Ale to každopádně záleží na jednotlivym sellerovi koukám..můžeš si ho rozkliknout a podívat se na jeho taxy, doporučení.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si tenkrát vybral pár starejch knížek, z různých míst, štěstím bez sebe jak je to levný a pak bum - asi 170 dolarů poštovný

Reagovat
fantomas

No, standard je podle všeho 12,49; páč minimálně ty mý knížky prodávaj jen Amíci. Z Evropy to snad musí bejt aspoň za polovic.

Reagovat
Houska

Angola v prvním poločase zatím bída

Reagovat
domingo

Uz jsem si rikal, ze ta defenziva Angoly dlouho neudelala nejakou kravinu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jednoho černýho koně myslím máme venku

Reagovat
smazaný uživatel

prene moje slova

Reagovat
smazaný uživatel

No, přišel jsem až na druhej poločas, ale hezkej fotbálek docela

Reagovat
domingo

Dobre se na to kouka, Angola byla v prvni puli marna, ted je to vyrovnany.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že se jim nepovedlo vyrovnat po tom potáhnutí a přízemním centru z pravý strany. Ten druhej gól zápas definitivně rohodl, JAR dobře zahustila střed a bylo...

Reagovat
domingo

Letsholonyane no

Reagovat
smazaný uživatel

Let's... What?

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Holonyane

Reagovat
smazaný uživatel

Jo aha.

Reagovat
fantomas

Ty to APN zatim docela flákáš, co? Budeš zejtra na Ghanu už?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám moc čas, no. Já letos dost flákám fotbal obecně, jsem rád, když si o víkendu urvu čas aspoň na Arsenal... Zítra snad budu.

Reagovat
Houska

Khune a jeho vykop

Reagovat
Wat

Tak zápas jsem nestihl, ale koukám, že JAR to myslí s postupem vážně. Angolanům jsem teda věřil více, minimálně remízu jsem čekal. Teď to budou mít hodně těžké, pokud Maroko porazí Kapverdy.

Reagovat
Kongo

Teď si zahraji jen tak na sledovačku,že Kapverdy vstřelí 2 a více branek,kurz je lehce přes 4

Reagovat
domingo

Morocco XI v Cape Verde: Lamyaghri; Chakir, Benatia, El Adoua, Bergdich; El Ahmadi, Belhanda; Amrabat, Barrada, Assaidi; El Hamdaoui. #Afcon2013

Cape Verde XI: Vozinha; Gege, F.Varela, Nando, Nivaldo; Babanco, Soares, Platini, T.Varela, Mendes; Tavares. #Afcon2013

Taoussi se s tim moc nesere to bude strasny pruchodak... allez Kapverdy

Reagovat
fantomas

Oh..ale El Ahmadi aspoň konečně bude moct hrát to, co mu de nejlíp.

Reagovat
domingo

Pojdme se vsadit, kdy kamera poprve zabere Hermachuv facepalm na lavicce. Ja tipuju kolem 8. minuty

Reagovat
Kongo

16.

Reagovat
Kongo

Ty Kapverdy jsou výborné

Reagovat
domingo

Zadny prekvapko

Reagovat
Kongo

Tak potom,co jsem je viděl proti JAR,tak mě to už taky nepřekvapuje.

Reagovat
smazaný uživatel

::lol:kapverdy

Reagovat
juninho8

Reagovat
juninho8

Marocco nevie kde mu hlava stoji....faul za faulom....Kapverdy by mohli daco uhrat....nieco ako Etiopia

Reagovat
Hafna

no nvm jestli byl dobrý nápad vsadit na Maroko

Reagovat
Kongo

ten výběr Maroka je prapodivný

Reagovat
Hafna

přesně... oproti tomu že po Evropských trávnících běhají Taarabt, El Zhar, Konko, Boussoufa.... a snad aj Chamakh by se tam třeba prosadil... vše lepší než to co tam mají ted

Reagovat
domingo

Tak z tohohle vyberu by jim pomohl maximalne ten Boussoufa..

Reagovat
Wat

Reagovat
Hafna

já myslím že ani Taarabt a El Zhar by nebyli špatní...

Reagovat
jv

Možná ne, ale současný problém by rozhodně nevyřešili, spíš naopak.

Reagovat
Hafna

já nevím čím to je že ty Africké týmy nedokáží dát často do kupy schopný tým (Kamerun, Senegal, Maroko...) a jsou poráženi týmy s mnohem "no name" kádrem... ale aspon se člověk nenudí

Reagovat
Wat

Lamyaghri je úžasnej.

Reagovat
Wat

Jen jsem to chtěl popohnat.

Reagovat
fantomas

Ironie, že jo?

Reagovat
Wat

Mně se líbí, jak to dramatizuje.

Reagovat
domingo

Z kazdyho zapasu udela drama

Reagovat
fantomas

YEEES

Reagovat
juninho8

pekneeeeeeeee.....ten Platini sa mi kurva paci ako aj cele kapverdy....outsideri idu zatial na APN

Reagovat
domingo

Platini byl vybornej uz proti JAR

Reagovat
juninho8

tie prve 2 zapasy skupiny A som nevidel....a k mojej tradicnej Ghane mi skoro v kazdej skupine pribudol aspon jeden sympaticky tim...sice asi nemaju sancu vyhrat cely APN ale aj tak

Reagovat
domingo

Marocka zaloha Strateg Taoussi

Reagovat
smazaný uživatel

zaslouženě

Reagovat
Wat

World class goal!

Reagovat
Kongo

Možná je to odvážné tvrzení,ale Kapverdy se mě zatím zdají suverénně nejlepší na baloně.Jejich kombinace je o proti některým státům na vysoké úrovni.Hlavně Ryan Mendez a Platini.

Reagovat
fantomas

Ta všeprostupující marocká bezradnost je lahodná. Keep going!

Reagovat
Liquid

poprvé a asi naposled co dávám pro Platiniho

Reagovat
Liquid

Nevíte která firma dělá dresy pro Kapverdy? To logo neznám a obě sady jsou dost povedený.

Reagovat
Kongo

Tady tyhle dresy jsou strašně kýčovité.Včera alžírské byly pěkné.

Reagovat
Liquid

hodně se mi líbili ty dresy kolem roku 2010 jak dělala Puma, na levé straně logo asociace a na druhé jakoby vystíněný "nick" toho klubu, Alžírci tam měli pouštní lišky, Ghana černou hvězdu, Sloni slona....

Reagovat
fantomas

Že povedený, mně to připomíná dresy, ve kterých sme hrávali v přípravce.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen pro zajímavost, shop nejen s africkými dresy: http://h-fan.cz/afrika.html

Reagovat
Free_player

To Maroko je, ale strašně marný .... proč tam letos vůbec není Yussuf Hadji nebo Chamakh ?

Reagovat
domingo

Protoze Chamakh je strasnej traged, Hadji je za zenitem a Arabi je asi petkrat lepsi?

Reagovat
Hafna

a řekne mi už někdo proč tam není Taarabt? :D

Reagovat
domingo

Protoze je to curak a nikdo ho nechce v tymu?

Reagovat
Hafna

to nepochybuju ale fotbalově je výš než kdokoliv z jejich týmu

Reagovat
domingo

Nj, jenze to ti je na hristi na nic, kdyz furt soluje a vzteka se..

Reagovat
jv

Reagovat
Shevchenko

A kde je Boussoufa?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nechce reprezentovat..

Reagovat
Free_player

taky by mě zajímalo

Reagovat
Wat

Achjo, nezasloužený.

Reagovat
domingo

Neee, Kapverdy

Reagovat
smazaný uživatel

Ty Kapverdy jsou na úrovni Malty ne?

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Spis treba Cerny Hory, v evropskym meritku.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám na to od 60. minuty a ti hráči snad vůbec nic neumí, špatná technika, zpracování ještě horší a ty přihrávky, netřeba komentovat. Do toho ta skvělá fotbalová atmosféra, kde proti sobě stojí 7 fanoušků Maroka a 14 fanoušků Kapv..

Reagovat
fantomas

Oh, co to je za trolling? Však Maroko předčili snad ve všech ohledech včetně práce s míčem.

Reagovat
Kongo

No jo,viděl si 30 minut a už přirovnáváš.Odešli fyzicky,ale v prvním poločase jasně lepší.

Reagovat
domingo

Ke konci uz byli extremne utahani, prvni puli si Maroko ani neskrtlo, vlastne az na ten zaverecny napor bylo uplne nulovy. Na mici byli hodinu vyborni, rozpadlo se jim to s odchodem Mendese.. Na konci uz se proste projevila unava a vyssi kvalita Marocanu, ale celkove vzato byly Kapverdy lepsi a zaslouzily si vyhrat, doufam ze postoupi.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za vysvětlení

Reagovat
fantomas

No co už, remíza je pořád pěkná a na lusofonní derby se já osobně těšim hodně moc.

Reagovat
Hafna

Nejslabší skupina... tipuju postup Maroka i Kapverd a jejich následný konec ve čtvrtfinále...

Reagovat
domingo

Takze RSA 4, Maroko a CPV 2, Angola 1.

Pokud domaci v poslednim utkani porazi Maroko, staci Kapverdam remiza

Nas tip na postupujici uz kazdopadne vyjit nemuze, ale aspon z pulky to snad dopadne.

Reagovat
Rarášek

Maroko by mohlo začít hrát fotbal sakra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele