Africký pohár národů - druhý hrací den

23.01.2012, 06:45, aktualizováno 23.01.2012, 06:45
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Sloni splnili úlohu, zkušení Angolané také - skupina B tedy nenabídla významnější překvapení a oba favorité váhavě vykročili za očekávaným postupem do čtvrtfinále. Dnes, snad akorát jakmile se pracující vrátí z roboty, rozepíše své příběhy i nabitá třetí grupa, jež skýtá rovnou tři vážné adepty na postup do další fáze...

Fotbalový svět byl hodně zvědavý, jestli vyslanci Pobřeží Slonoviny napodobí své kolegy ze Senegalu a rovněž přenechají v úvodním utkání body nevyzpytatelnému protivníkovi; něco takového by pro starou gardu kolem Drogby, která odpočítává týdny a měsíce do konce reprezentační kariéry (a tudíž logicky musí vyhrávat, ideálně úplně všechno), byla pořádně studená sprcha. Se Súdánem totiž před turnajem nikdo moc nepočítal, zatímco Sloni jsou obrovskými favority celého mistrovství. A přestože těch "porodních bolestí" nakonec bylo více, než se možná očekávalo, vypadá tabulka skupiny B zatím podle předpokladů; Zahouiho celek svůj úkol zvládl.

Súdánci skutečně nevypadali před výkopem nijak nebezpečně. Neznámý celek tvořený hráči z domácí soutěže, většinou bez jakýchkoliv zkušeností s Evropou či velkým fotbalem obecně, který z posledních pěti utkání vybojoval pouhé dva body a vstřelil jediný gól, navíc opředený nejistotami o složení základní sestavy - to vše versus elitní světová reprezentace našlapaná hvězdami z těch nejlepších lig v čele s anglickou? Jasná záležitost, zdálo by se. Na druhou stranu, ač Sloni rozhodně nemívají problémy ničit slabší soupeře, jsou jejich hlavním nepřítelem obecně takticky vyspělé a disciplinované týmy, především ze severu Afriky; a Súdánci, tito potomci hrdých Núbijců, mají přece jen blíže například k egyptskému fotbalu než k tomu, co se hraje jižně od Sahelu. Opatrný pozorovatel by tak předvídal vítězství favorita, ovšem zrozené v nečekaných bolestech - a měl by pravdu.

Celých 40 minut první půle viděl překvapivě málo zaplněný stadion v Malabu jakousi bezzubou exhibici borců v oranžovém. Sloni byli od úvodního hvizdu mnohem rychlejší a individuálně schopnější než jejich soupeři, předvedli pár náznaků hezkých kombinací a prakticky nepustili míč z kopaček. Jenže se snad opět objevila známá bolest, na kterou žehral trenér Zahoui - přijeli Drogba & spol. bojovat na šampionát, nebo si začutat proti skupince sparingpartnerů? Laxnost Slonů v útoku i v obraně byla místy skutečně zarážející. Súdánci sice v úvodu nestíhali, ale zato srdnatě bojovali; občas i s použitím (někdy dost nepříjemných) faulů. Favorit naproti tomu útočil takřka výhradně přes pravou stranu, kterou obstarával aktivní, leč nebezpečným centrem neoplývající Igor Lolo. To znamenalo pozoruhodnou impotenci ve finální přihrávce; velké množství zárodků akcí zůstalo úplně nedotaženo. A pokud už někdo v oranžovém upaloval sám na bránu, byl vyšachován pozornou obranou, která takhle několikrát vystavila útočící tým důmyslné ofsajdové pasti.

Když se Yaya Touré ve 25. minutě neprosadil hlavou, byla to vůbec první legitimní střela Slonů z vnitřku pokutového území. Platonická převaha však nakonec ke gólu stačila; těsně po inkasování se nicméně Súdánci osmělili a zničehonic začali pořádně zatápět pod kotlem. Zejména souhra forvardů Al-Tahira s Ahmadem fungovala velmi dobře a přidělávala obraně Pobřeží pořádné vrásky; bůhví, jak by to dopadlo, kdyby v bráně nestál spolehlivý Barry. Je symbolické, že flexibilní a inteligentně hrající obranu Súdánu pokořil právě Drogba, který byl jako jeden z mála v prvním poločase aktivní a ukázal tah na branku místo spoléhání na obléhání vápna s tím, že se "ty góly třeba vstřelí samy" (to byla také první situace, ve které bránící tým zaváhal). A další zajímavý fakt: rozhodujícímu okamžiku předcházelo zaseknutí Igora Lola, který se místo svého obvyklého výletu po lajně rozhodl přenést hru na levou stranu. A jak to najednou šlo...

Súdánci první polovinu druhého poločasu ovládli zápas a ukázali, že je s nimi v boji o postup třeba počítat. Leč, známý problém s proměňováním šancí přetrvává - i přes kompaktní herní pojetí a poměrně vyzrálou taktiku týmu chybí vyložený snajpr, protože jak Ahmed, tak Al-Tahir jsou spíše kreativní, techničtí ofenzivní hráči. Trenér Abdalla by v příštím utkání možná mohl vyzkoušet talentovaného Alagaba...

Přestože Sloni nakonec svoje "období temna" i s notnou dávkou štěstí přežili, musíme konstatovat, že mohli nadšenému sokovi nadělit víc gólů; zejména stoper Saif Eldin předvedl fantastický výkon, třikrát odzbrojil posledního útočícího hráče přesným skluzem, neúnavně napadal, blokoval centry a jeho agresivní a efektivní hra měla za následek několik narušených rozehrávek soupeře, které stály u zárodku súdánské příležitosti. Abdallův tým musí na obětavosti a fotbalovosti (zejména Al-Tahir skutečně dokázal, že si s míčem rozumí výborně) stavět i nadále, nenechat se možná trochu smolnou prohrou rozhodit a nadále jít tvrdě za svým cílem. A říct Hamidovi, že i když je v nastaveném čase při stavu 0:1 potřeba střílet co nejvíce, pokusy nazdařbůh ze 30 metrů týmu spíše škodí, zvláště následují-li dva krátce po sobě.

A Sloni by si měli uvědomit, že ani slabší týmy se zkrátka neporazí samy, a přistupovat k zápasům zodpovědněji, dokonce i pokud je naprosto jasné, že jsou individuálně mnohem lepší. To platí zejména o obraně (a ještě konkrétněji o Bambovi) a také o Yayovi Tourém, bez jehož funkční role coby spojky mezi zálohou a útokem vznikají ve středu hřiště hluchá místa (a jen přes sprintující beky a křídla se hra ovládnout nedá). Velkým pozitivem budiž výkon Maxe Gradela, který hodně oživil poněkud rozháranou hru a hlasitě si řekl o další příležitost.

Pobřeží Slonoviny - Súdán 1:0

12. minuta - Sloni se poprvé dostávají do velké příležitosti, ale Didiera Drogbu tváří v tvář Maghroubovi zastavuje ofsajd. Hvězda Chelsea může být ráda, že rozhodčí přivřel oko nad zbytečným dohráváním akce po odpískání.

21. minuta - Didieru Drogbovi dochází trpělivost s neinvenčními útočnými snahami svých spoluhráčů a po převzetí míče dobrých 20 metrů od branky se na pětníku otáčí a jeho střela notně vystraší súdánského brankáře; končí však těsně vedle.

37. minuta - Bojovný Drogba stíhá míč na brankové čáře a okamžitě nahrává pod sebe, kde číhá Gervinho; mladý forvard Arsenalu však touto nabídkou pohrdá, když pálí vysoko nad.

39. minuta - GÓL! Sloni skórují hned z první opravdu vážné šance zápasu. Rychlé přenesení hry zprava doleva, přesný centr do té doby neviditelného Kaloua, a ve vápně hlavičkující zabiják Drogba určují první změnu skóre, která se nakonec ukáže jako zásadní.

42. minuta - Súdánci se nevzdávají! Zničehonic se k míči probojovává Ahmed, když využívá laxnosti obrany Slonů, a jen těsně netrefuje Barryho bránu.

43. minuta - Tlak Súdánu těsně před přestávkou ústí v Al-Tahirovu šanci; šikovný forvard obehrál pomalého Bambu a ránou pod víko přinutil Barryho k důležitému zásahu konečky prstů.

51. minuta - Yousif přebírá míč za hranicí vápna a nenápadnou, ale nepříjemnou skákavou střelou notně vystraší Barryho, který má zakrytý výhled, nakonec se ale stačí přemístit včas a vyráží.

57. minuta - Další zákrok Boubacara Barryho, když vyráží Al-Tahirovu hlavičku po přímém kopu.

58. minuta - Když už se zdá, že Sloni zapomněli, jak se vlastně útočí, přichází zničehonic velká příležitost k navýšení náskoku. Po rychlé kombinaci staví Zahouiho tým súdánské obránce do role statistů a finální Gervinhova přízemní střela se málem dokutálí do brány, když ji brankář Maghoub nedokáže zpacifikovat; na malém vápně však není nikdo, kdo by poskakující balon dopravil těch několik decimetrů do sítě.

89. minuta - Skvělý Saif Eldin skluzem bere Drogbovi závěrečnou šanci pojistit vedení svého týmu.

Pobřeží Slonoviny (4-3-3): Barry - Lolo, Bamba, K. Touré, Tiéné - Tioté (80. Keita), Gosso, Y. Touré - Kalou (63. Gradel), Drogba, Gervinho (89. Doumbia)

Súdán (4-3-2-1): Maghoub - Jabir, Saif Eldin, Abdullah, Bashir - Kamal (62. Galag), Yousif, Hamid - Mustafa, Al-Tahir - Ahmed (74. Tahir)

Nejlepší hráči zápasu: Ali Saif Eldin (Súdán), Boubacar Barry, Didier Drogba (oba Pobřeží Slonoviny)

Tóny linoucí se z ochozů místy připomínají českou dechovku, a přece často kopírují melodie známých šampionátových písní Waka-Waka a Wavin‘ Flag; sudího píšťalka zní alespoň v televizi jako nějaká dětská napodobenina; a také na place, mezi těmi nejdůležitějšími aktéry, to od počátku hraje docela pěkným hudebním kontrastem. Hbitý - fotbalovou terminologií také technický, kombinační a vířivý - valčíkový projev Burkiny Faso versus rozvážný waltz v podání spíše jednoduše hrající a v rozestavení solidně uvědomělé Angoly. Kdekomu by možná byl sympatičtější výkon dozelena oblečených šikulů, jsou to však na první pohled spíše vyslanci nejzaminovanější země planety, kdo se drží fungujícího herního plánu (nebo ho spíše vůbec mají).

Totiž oba mančafty si moc dobře uvědomovaly své přednosti; jen to každému neslo jinak šťavnaté ovoce. Burkiňané jsou především hračičkové, za takového typického zástupce tohohle státu můžeme považovat třeba Jonathana Pitroipu, jehož i mnozí budou znát z působení v Hamburku. Šlachovitost, rychlé úhybné manévry, s míčem pořád přilepeným na kopačkách, smysl pro kombinační hru, ale minimum střelby. Na to přesně Les Etalons dojížděli i coby kolektiv. Vázly finální dotyky, které měly připravovat půdu pro palbu - hlavně jejich vinou ostatně byla statistika hovořící o žádné střele na branku v prvním poločase. A praktické absenci pořádné šance.

Angola naproti tomu do Malaba nepřijela spoléhat na vlastní šikovnost a individuality, její pojetí fotbalu bylo daleko spíše týmové. A vycházelo z defenzívy: červení možná mohli mít papírově na place dva hroty ve Fláviovi s Manuchem, skutečností ale byla spíše sólo hra druhého jmenovaného, mezi nímž a početnou záložní řadou při zakládání útoku zela ohromná díra. Ta se zužovala teprve po předání několika pasů v řadě; jako by tedy Angolané chtěli útočit teprve ve chvíli, až se ujistí, že to bude mít smysl. To jest právě ta rozvážnost, o níž jsem psal v prvním odstavci, a která zejména v úvodním dějství Černé antilopy charakterizovala.

Největší ofenzivní zbraní Angoly jinak byly a dál určitě budou standardní situace, respektive i centry ze hry. Téměř každý z nich smrděl a co se nepřímo zahrávaných přímých kopů týče, z jejich exekuce se dokonce dalo vyčíst i pár signálů. Příkladem budiž standardka někdy po půl hodině hry, kdy Gilberto rozehrál předčasně, jakoby ve spěchu a hned měl za obrannou linií k dispozici dva spoluhráče - ti však naneštěstí pro červené nedosáhli. Příslib do budoucna to nicméně bude tak jako tak: zejména s podobně zkušeným Fláviem se Gilberto zná moc dobře a při standardkách ho také relativně úspěšně hledá; je tedy nejspíš jen otázkou času, kdy z nich zaprší. I kdyby to totiž nakonec neměl být Flávio, Gilbertova kopací technika je na vpravdě vysoké úrovni, takže rozhodně nebude problém, aby se po jeho dodávce prosadil i někdo jiný.

Jak jsem už tedy naznačil, duel místy připomínal kočkování táty se synkem. Na jedné straně vyzrálý a zkušený ansámbl, na straně druhé rozjaření a šikovní kluci. Právě tenhle kontrast, podobně jako i v utkání Senegalu se Zambií, nakonec dost dobře rozhodl o konečném výsledku utkání. Byla to totiž dvě do nebe volající individuální zaváhání Burkiňanů, která vedla k oběma trefám Angolanů; a veskrze platonický tlak, jehož vytvoření byli zelení tak maximálně schopni v době charakteristické honbou za vyrovnáním na 2:2. Burkiňané tehdy sice bušili do soupeře s nevídanou intenzitou, ihned po sebrání balonu obraceli na Fernandesovu bránu a ani kolem 80. minuty nejevili známky nějaké únavy - konzistentní protivník už ale výraznou komplikaci dovolit nehodlal; a když si to včera usmyslel, tak tomu tak prostě bylo.

Jinak co se atraktivity utkání týče, na své si asi ve finále přišel každý. Angola vyvrátila pověry o striktně nedisciplinovaných afrických mužstvech; Burkina Faso naopak potvrdila tu o nesmírné technické vyspělosti, avšak taktické nevzdělanosti. Hodně se ostřilo, když do 38 minut aktéři stihli vtěsnat hned 18 faulů; přičemž takové naskočení Airosy do klína Koulibalyho nebo frustrovaný úder ležícího Flávia do oblasti soupeřových kotníků šlo považovat za jakési vrcholy emočního napětí. Ty pravé vrcholy celého děje naproti tomu za seriózní řeč zrovna nestojí: teatrální skácení se brankáře Fernandese někdy v páté minutě nastavení a zbabělé předstírání křečí docela dobře vystihuje závěr plný zdržování a bezduchého válení se (ošetřování).

Po individuální stránce dále utkání nabídlo mnoho; a málo. Pitroipa třeba vynikal vedením balonu, málokdy ale něco dotáhl do konce. Dagano se zase pravidelně ocital v šancích, jako zdaleka nejzkušenější a již 13 let reprezentující borec ovšem na celé čáře selhal. Kaboré, od něhož si možná šlo slibovat nějakou tu na Afriku nadměrnou dávku kreativního myšlení, docela dobře mlčel a za celých 90 minut se pořádně nedostal do zápasu. Tudíž nakonec spíše vynikli Angolané, kteří pro to přitom měli daleko horší předpoklady. Například pravý bek Airosa klání odjezdil po zadku a ještě představoval konstantní hrozbu nebo alespoň nepříjemnost směrem dopředu. Jako schopný dělník středu pole se ukázal Macanga a o kopací technice Flávia již byla řeč.

Burkina Faso - Angola 1:2

26. minuta - Brankář Burkiny Faso Diakité měl relativně velké problémy s točivým centrem z pravé strany; nakonec ale v těžké zkoušce obstál, když jemným dotykem konečky prstů odklonil míč mimo dosah angolského útočníka

41. minuta - Pološance i na druhé straně. Centr Rouamby z levé strany propadl až na zadní tyč, kde ani za pomoci takového cirkusáckého veleskoku nedosáhl Traoré. Míč přitom původně směřoval nejspíš na Daganovu hlavu.

45. minuta - Trademark Burkiny Faso. Pečlivě, šikovně vybudovaná šance, která si nese na štítě dokonalou kolmici pro Pitroipu a nepovedené sklepnutí pod sebe pro Dagana. Ten se nestihl nacpat před svého strážce, takže ani tentokrát z toho nebyla střela na branku.

47. minuta - GÓL! Fatální zaváhání stopera Burkiny Faso Bakary Koného. Ten možná ukázal na obránce výjimečnou míčovou techniku, s balonem ovšem žongloval uprostřed vlastního vápna, takže ho nakonec nezvládl plně odpálit do bezpečí, vně vápna si ho sebral Mateus - a předvedl velkou věc. Nejprve se vyhnul Koulibalymu, a přestože to měl rázem na slabší nohu, zvládl se ještě přetočit, aby z pravého rohu šestnáctky krásně při zemi zacílil na vzdálenější tyč.

57. minuta - GÓL! Levačka Alaina Traorého nachytala z přímého kopu brankáře Fernandese na špatné noze, takže ačkoliv by určitě dosáhl, nebyl ani s to se po balonu mířícím neomylně k pravé tyči jakkoliv vrhnout.

68. minuta - GÓL! Další hrubka a další úder zčistajasna! Tentokrát se druhý Koné s radostí háčkoval mezi protihráči na hraně vlastní šestnáctky, když mu utekl balon k Manuchovi a jeho rána z ohromně těžké pozice nemohla mít lepší parametry. I přesto, že zapadla přesně k bližší tyči, také tady ovšem platí, že do tohoto prostoru by brankáři góly dostávat zkrátka neměli.

82. minuta - Další taková pološance Burkiny Faso, pro teď však s jasnými parametry být pravou gólovou akcí. Zprava odcentroval Kaboré a Dagano, když už se ve vzdušném souboji stěží prosadil, určitě měl mířit lépe než jen přímo do Fernandesovy náruče.

85. minuta - Dagano se protlačil do vápna za jemným obloučkem Pitroipy a dokonce i zvládl z první vypálit. Jeho slabý pokus byl ale hned v zárodku zablokován, navíc by mířil mimo tři tyče.

Burkina Faso (4-2-3-1): Diakité - Koffi, B. Koné, Tall, Koulibaly (50. Papandetiguiri) - Rouamba (59. Bancé), D. Koné - Kaboré, Traoré, Pitroipa - Dagano

Angola (4-1-3-2): Fernandes - Airosa, Massunguna, Zuela, Miguel - Macanga (90+4. Vunguidica) - Djalma (89. Jaime), Gilberto, Mateus - Flávio (61. Dedé), Manucho

Nejlepší hráči zápasu: Pitroipa (Burkina Faso), Macanga, Airosa (oba Angola)

Co čekat od zítřka?

Se začátkem pracovního týdne se Africký pohár na čas přestěhuje z Rovníkové Guiney na jih do Gabonu, kde se domácí tým bude snažit úspěšně odstartovat svoji misi utkáním proti velkému outsiderovi z Nigeru. Večer potom přijde velké derby, které je zároveň soubojem dvou papírových favoritů skupiny: v duelu nových generací se potkají arabské mocnosti Maroko a Tunisko.

Gabon bude v otevíracím utkání třetího hracího dne favoritem. Jeho vyzyvatel z Nigeru je papírově jedním z nejslabších celků šampionátu, avšak určitě bude chtít svoji historicky první účast na závěrečném turnaji ozdobit dobrým výkonem a ideálně i výsledkem. Z lavičky bude jeho snažení dirigovat Harouna Gadbé, stratég, jemuž postup s podceňovaným celkem okolo útočné hvězdy Maazoua vynesl prestižní cenu CAF Manažer roku 2011.

"Je to velmi důležitý zápas a naším cílem je odevzdat na hřišti maximum a získat body," burcuje Gadbé. "Gabon je ale domácím týmem a s podporou publika v zádech bude těžkým soupeřem." Nigerský trenér ovšem neopomíjí ani fakt, že se očekávání domácích fanoušků můžou snadno stát dvojsečnou zbraní; tým kolem útočné hvězdy Saint-Étienne Aubameyanga bude pod velkým tlakem a nic jiného než vítězství se u něj nepřipouští. "Musíme zůstat klidní a soustředění," ví Gadbé. "Jsme dobře připravení, sehráli jsme hodně přípravných zápasů a koncentrovali se na zlepšení našich světlých stránek a vyvrácení těch slabších." Kouč outsidera však zároveň připouští, že pokud má jeho tým uspět, bude na své straně potřebovat i paní Štěstěnu.

Zatímco první zápas se zdá být na papíře poměrně jasnou záležitostí a Niger může pouze překvapit (což ovšem v kontextu měnících se trendů v africkém fotbalu rozhodně nelze vyloučit), arabské derby bude pravděpodobně vyrovnaným bojem se vším všudy. Ve skupině, kde na postup reálně pomýšlejí hned tři týmy a která nemá jasného favorita, získává už tak dost prestižní zápas ještě navíc na existenční důležitosti. Papírově je lehkým favoritem Maroko, které má řadu hvězd působících v nejlepších evropských ligách, zatímco Tunisané spoléhají na hráče z nové generace, nezřídka působící v domácí soutěži; dá se ovšem očekávat, že na hřišti se tyto rozdíly budou mazat. Zvlášť přihlédneme-li k tomu, že za jeden z největších problémů Maroka by se dala označit relativní nesehranost, což je naopak věc, která by Tunisany měla zdobit.

Eric Gerets, belgický trenér bojovníků z Maghribu, se svého soka nebojí; věří totiž v sílu vlastního týmu. "Jsme velké mužstvo a máme mnoho talentovaných hráčů, z nichž někteří hrají ve špičkových klubech," hýří sebevědomím. "Je sice pravda, že někteří z nich ve svých ligách nenastupují pravidelně, ale stále mají dostatek motivace a schopností zaútočit na celkový triumf," podotkl kouč, zřejmě s odkazem na velkou oporu Lvů z Atlasu, Marouane Chamakha.

Důležitým faktem pro fanoušky je, že Gerets potvrdil připravenost gólmana Lamyaghriho, který měl mít potíže se zraněním. Fit je i Oussama Assaidi, o němž se rovněž pochybovalo. "Oba jsou schopní ihned nastoupit. Nicméně, máme v týmu kvalitní náhrady na všechny posty, takže jsem klidný." Belgický stratég také dodal, že o finální sestavě a taktice se bude rozhodovat až těsně před zápasem. Zdá se, že z Maročanů sebevědomí jen srší; prakticky od postupu na šampionát nemluví o ničem jiném než o titulu. Papírově na to sílu mají; Tunisko je však nesmírně těžký protivník, a tak bude hned první zápas pro Kharju & spol. pořádnou zkouškou ohněm. Raději proto neočekávejte velké gólové hody...

Stranou pozornosti

- Perný měsíc prožije Lutz Pfannenstiel. Muž, jehož minulost doslova předurčuje k tomu být skautem: za celou svou kariéru nakoukl do 25 klubů rozprostřených na všech šesti fotbalových kontinentech. Zachytal si za Nottingham Forest, Vancouver Whitecaps, Otago United (Nový Zéland)...a teď je skautem v německém Hoffenheimu, pro něhož bude dnem i nocí v Rovníkové Guineji, respektive Gabonu vyhledávat talenty z nejtalentovanějších. Pfannenstiel se údajně chystá vynechat jen ty zápasy, které se budou překrývat (čili minimálně čtyři během závěrečného kola skupinové fáze), neboť věří, že Africký pohár národů je tradiční studnicí budoucích nadějí. Ostatně právě Hoffenheim přivedl do Evropy aktuální hvězdu Newcastlu, o níž je zájem na každém rohu, Dembu Ba - ačkoliv zrovna to produkt sledování tohoto turnaje úplně nebyl. Roku 2007 byl každopádně součástí rozsáhlé "imigrační vlny", která s sebou do Hoffenheimu odnesla i Isaaca Vorsaha a Chinedua Obasiho, další dva Afričany a dnes již stálice německého celku. Vloni potom do tradiční africké enklávy přibyl ještě Konwledge Musona s okouzlující reprezentační bilancí; za národní tým Zimbabwe nastřílel sedm branek v devíti mezinárodních zápasech. "Pokud se o někoho opravdu zajímáte, budete jej následovat i na klubové úrovni, abyste zjistili, co je doopravdy zač," krotí nicméně nadšení fanoušků Pfannenstiel, když dává tušit, že případný objev může do Německa dorazit klidně až za rok, dva.

- Alain Traoré včera dával důležitý a překrásný gól v zápase s Angolou; to však přitom vůbec nemusel nastoupit. Ještě chvíli před výkopem vůbec nebylo jisté, zda stihne doléčit své zranění, s nímž se potýkal čtyři minulé dny. "Doufám, že se brzy dostane do plnohodnotné fyzické kondice, ne jen do 50, 60 procent. Nejdůležitější teď pro něj bude, aby pokračoval v tréninku," nechal se ještě vpředvečer zápasu slyšet nepřesvědčený "Africký Mourinho" Paulo Duarte. Ten má v kádru i 16letého bratra hvězdného Alaina, Bertranda, jenž je součástí akademie slavného anglického klubu Chelsea. Sám Alain, 23letý šikula z francouzského Auxerre, v reprezentaci Burkiny Faso útržkovitě působí od roku 2006, takže jej lze vlastně považovat - i v jeho věku - za jednoho z těch protřelejších členů Duarteho výběru. Ačkoliv se počtem startů řadí spíše do průměru...

- Ghaňané půjdou do akce až v úterý, a to nejspíš bez jednoho z nejzvučnějších jmen afrického fotbalového prostředí, Asamoaha Gyana. Což by nebylo ničím překvapivým; ba naopak v této věci vyplouvají na povrch spíše pozitivní novinky: útočník Al Ainu, a stále ještě kmenový hráč Sunderlandu, se v sobotu zapojil do první tréninkové jednotky s týmem Black Stars, takže úspěšně pokračuje v budování adekvátní fyzické kondice. Jeho start v úvodním klání s Botswanou je nicméně dál v ohrožení. Gyan si poranil zadní stehenní sval už na začátku tohoto kalendářního roku, celý měsíc se ale intenzivně léčil v Jižní Africe pod dohledem srbské fyzioterapeutky Marijany Kovačević (ano, té paní, která roku 2009 k léčení lidí prvně použila koňskou placentu) - a dělal tedy vše proto, aby mohl pořád hrát vůdčí úlohu v ghanském výběru, který na APN střelecky táhl už před dvěma lety (tři góly a místo v All-Stars).

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2013
18.02.2013, 05:42
Africký pohár národů - finálový den
11.02.2013, 05:54
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
10.02.2013, 06:37
Africký pohár národů - semifinálový den
07.02.2013, 06:42
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
04.02.2013, 20:14
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
03.02.2013, 06:31
Africký pohár národů - shrnutí skupin
02.02.2013, 08:30
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
31.01.2013, 06:19
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
30.01.2013, 05:55
Africký pohár národů - desátý hrací den
29.01.2013, 04:35
Africký pohár národů - devátý hrací den
28.01.2013, 05:37
Africký pohár národů - osmý hrací den
27.01.2013, 03:40
Africký pohár národů - sedmý hrací den
25.01.2013, 22:58
Africký pohár národů - šestý hrací den
25.01.2013, 01:03
Africký pohár národů - pátý hrací den
24.01.2013, 02:47
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
23.01.2013, 04:08
Africký pohár národů - třetí hrací den
22.01.2013, 06:01
Africký pohár národů - druhý hrací den
21.01.2013, 04:12
Africký pohár národů - první hrací den
20.01.2013, 05:08
Ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2012
20.02.2012, 00:26
Africký pohár národů - finálový den
13.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - šestnáctý hrací den
12.02.2012, 07:16
Africký pohár národů - semifinálový den
09.02.2012, 00:12
Africký pohár národů - druhý čtvrtfinálový den
06.02.2012, 02:08
Africký pohár národů - první čtvrtfinálový den
05.02.2012, 10:21
Africký pohár národů - shrnutí skupin
04.02.2012, 10:56
Africký pohár národů - dvanáctý hrací den
02.02.2012, 10:11
Africký pohár národů - jedenáctý hrací den
01.02.2012, 03:21
Africký pohár národů - desátý hrací den
31.01.2012, 02:08
Africký pohár národů - devátý hrací den
30.01.2012, 08:28
Africký pohár národů - osmý hrací den
29.01.2012, 01:47
Africký pohár národů - sedmý hrací den
28.01.2012, 01:24
Africký pohár národů - šestý hrací den
27.01.2012, 07:17
Africký pohár národů - pátý hrací den
26.01.2012, 04:04
Africký pohár národů - čtvrtý hrací den
25.01.2012, 01:55
Africký pohár národů - třetí hrací den
24.01.2012, 03:44
Africký pohár národů - první hrací den
22.01.2012, 05:13

Komentáře (258)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Didier Drogba jenom podtrhl svůj status legendy afrického fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

ač s Tebou souhlasím, tak slovo "legenda" bych tady zakázal používat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
johan14

Je to borec, najlepší svetový útočník desaťročia.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to fakt ne

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Woods

Reagovat
smazaný uživatel

Angola se včera předvedla jako hrozná banda simulantů.

Reagovat
verv

přesně,těch 6 nastavenejch minut bylo ještě pořád málo

Reagovat
Liquid

holt portugalští kolonyzátoři je ovlivnili víc než je zdrávo

Reagovat
cetto

Teď mě napadá...v Africe se paralelně s kvalifikací na APN hraje i kvalifikace na MS? (nemyslím teď, ale obecně) A nebo když se hraje kvalifikace na MS, tak se ten rok vynechá APN?

Reagovat
fantomas

Nn, naráz.

Reagovat
cetto

lepší by bylo, kdyby třeba 6 nej týmů z posledních 4 APN hrálo o postup na ms...ale asi jim tento systém vyhovuje, i když mi to připadá, že musej odehrát 3x víc zápasů za rok než evropské repre..

Reagovat
fantomas

Nj, třeba v Asii to maj udělaný dobře, že první tři týmy, co se umístěj na předešlym Asijskym poháru, se automaticky kvalifikujou i do toho dalšího; a jelikož to sou tradičně týmy pomýšlející na MS, maj pak prostor se soustředit na kvalifikaci o něj.

Reagovat
smazaný uživatel

... tak o ni si ten systém AFC konečně upravili, aby se jim to s MS už nesešlo v jedom roce, a teď maj honičku to vše sehrát.. možná důvod proč tuhle kvaldu některý týmy "odflákly" a mám pocit, že se jim na Rovník jaksi nechtělo..

Reagovat
domingo

Jsem hodne zvedavy na kvaldu APN '13, tam ten format skyta jeste vic moznosti pro prekvapeni :)

Reagovat
smazaný uživatel

... takoví BOFANABOFANA kvaldu už dlouho nedavaj.. a 2013 snad ani nemusí?

Reagovat
domingo

No nemusi, hraje se to u nich.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, BOFANA si už 10 let žadnou účast(MS,AFC,OH) bez kvaldy nevybojovala! pomůže ji vždy domácího pořadatelství..

Reagovat
smazaný uživatel

http://en.wikipedia.org/wiki/South_Africa_national_football_team

teď nevím, jestli jsi blbý já, ty anebo wiki... MS 2002, tam se dostali, APN 98, 00, 02, 04, 06, 08...

Reagovat
smazaný uživatel

... asi takhle, rok 2002 počítám jako poslední úspěch(postup) BOFANA.. a na AFC(což je frekventovanější soutěž) je to už druhá neúčast po sobě, a roky 04-06-08 byla sice účast, ale totální 3 propadáky a NEPOSTUP ze skupin, což u špičkovýho mužstva na kontinentě je určitě zklamání a 10 let nic pořádně neuhráli(dokonce snad poprvé v historii, jako domácí celek, nepostoupili ze skupiny na MS-2010!)..

Reagovat
smazaný uživatel

to bude divočina.. 15 fleků K.O.systémem ?!?

Reagovat
smazaný uživatel

nesledujem moc Afriku neviem ako to funguje na APN ale kde sú tými typu Kamerun, Nigéria, Egypt, JAR ???

Reagovat
cetto

nedaly kvaldu .P

Reagovat
Lorcan

vypadli v kvalifikaci

Reagovat
smazaný uživatel

nechápem ako sa tam nedokáže prebojovať víťaz posledných troch či styroch rokov ...

Reagovat
verv

Před druhým gólem Angoly tu chybu neudělal Dagano ale Koné

Reagovat
fantomas

Já tam celkem jasně viděl Dagana...seš si jistej?

Reagovat
verv

Jj,se mě právě nějak nezdálo,že by to byl Dagano,tak sem mrknul na opakovačku. Z té je vidět,že to byla trojka,kterou nosí Koné.

Reagovat
fantomas

Takže oba Koné po jednom zaviněnym gólu, pěkný.

Reagovat
smazaný uživatel

Slonovina má teda luxusný tím, a to ešte Doumbia na lavičke

Reagovat
Liquid

a bez Bakari Koného, Arouny Koného, Aruny Dindane....

Reagovat
smazaný uživatel

a bez Romarice

Reagovat
smazaný uživatel

PS jednoznacne musi vyhrat co sledujem na ES tak ma asi najlepsiu hru som myslel ze taky Senegal s hviedami bude hrat lepsie a este som zvedavy na Ghanu

Reagovat
madridcan
Reagovat
domingo

Expreska s nazvem "Mali nepomuze ani Traore" je epesni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

dneska mi konecne zacne APN snad uspesne,aj ked maroko bude tazky super,mohlo by to skoncit 1:0,sami allagui

Reagovat
smazaný uživatel

Didi, Sala sloni si jdou pro titul

Reagovat
Godwinson

Dnes se na ten zápas těšim, snad bude hrát Msakni a Belhanda alespoň dvakrát skóruje :)

Reagovat
smazaný uživatel

Didier zase ukázal,že je pořád pan hráč.Je to strašně těžká situace teď.Didier se rozehrál a začíná zase hrát a tím trpí Fernando.Přesně jak řekl Ancelloti.Pokud budem chtít aby se Torres rozehrál.Bude muset odejít Drogba,jenže když předvádí takové výkony je těžké ho pustit pryč a čekat jestli se NÁHODOU Fernando nerozstřílí :-/

Reagovat
domingo

Kouka nekdo krome me na Gabon?

Reagovat
djiros

Ten ho ale sprasil Je to otázka času, kdy se Gabon ujme vedení.

Reagovat
domingo

Ten Niger vubec nejsou fotbalisti mi prijde, ale Gabon taky zadny zazrak, jeste jim snad nevysla jedina klicka, akorat tam behaji jak ratlici..

Reagovat
djiros

Pro mě absolutně neznáma z obou stran a nevěděl jsem co od nich toho čekat. Snad je ten gól teď k něčemu nakopne. Niger to přišel jenom odkopat.

Reagovat
domingo

Tak jsem rad, ze jsem se v predpovedi (zatim) nemylil, tohle je fakt haluzacky tym. Umim si predstavit, ze to ukopou doma v savane, ale... no uvidime co predvedou po puli.

Reagovat
smazaný uživatel

prvy gol , a je 1-0

Reagovat
domingo

Ten Niger je fakt banda sasku

Reagovat
stas87

oplati sa sledovat druhy polcas?premyslam ze si to zapnem

Reagovat
domingo

Zatim je to fotbalove nejslabsi zapas, ale zapni si to, tusim ze bude jeste sranda..

Reagovat
Liquid

pro mě zatím jednoznačně nejlepší poločas na Africkým poháru, Gabon parádní výkon, kombinace a Neymar září a čumím, že má Gabon bílou prezidentku

Reagovat
djiros

Reagovat
Virtuos

čo sa dá očakávať v zápase medzi Marokom a Tuniskom z hľadiska pozerateľnosti?

Reagovat
Liquid

Taarabt

Reagovat
Virtuos

okrem iného?

Reagovat
domingo

Ja cekam hodne koukatelny zapas

Reagovat
Virtuos

no to dúfam, pretože mňa doposiaľ tento turnaj nechytá, čo v posledných dvoch - troch ročníkoch sa nestávalo

Reagovat
Godwinson

Co Poko, jak mu to jde? :)

Reagovat
domingo

Neni moc videt, ale pred golem skvele vybojoval mic.

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším na Maroko V zadu s Banatiou - africký Thiago Silva a ve středu hřiště s Kharjou - mým oblíbencem. Tak snad to s tímhle materiálem dají.

Reagovat
stas87

skoda ze je ten niger tak sterilny ten zraneny hrac nigeru...to bol hnus ak sa mu ta noha ohla,respekive clenok,snad bude v poriadku

Reagovat
domingo

Ne ze bych mu to pral, ale za ty prasarny, co hraci Nigeru predvadeli prakticky cely zapas, to beru spis jako bozi mlyny.

Reagovat
stas87

v prvom polcase do toho chodili ako blazni?ja videl len druhy..ten hrac zrejme dohral...tipujem to na tazky vyron clenka,ak som dobre videl no,v druhom polcase tam boli jeden ci dva hranicne zakroky na 11ku pre domacich

Reagovat
domingo

Mam tady cca 2 A4ky poznamek a tak 80% jejich obsahu je komentovani nefotbalovosti a kopacskosti Nigeru, ktery resi vsechny situace prasenim, a silene nepresnosti Gabonu, ktery neni schopny jit do klicky ani si nahrat na par metru. Vetsina zapasu vypadala zhruba tak, ze Gabon utoci, hrac nabehne do tri obrancu, ti ho oberou, blbe odkopnou, vezme to dalsi hrac Gabonu a furt dokola

Reagovat
stas87

kuzelna situacia bola ak nakop gabonu obranca nigeru podskocil(ci sa to da tak nazvat )a aubameyang strielal kusok vedla,ked to prirovnam k euru04 tak niger je lotyssko? jj,to som si vsimol ze hraci gabonu su individualisti,ten nguema to tahal celkom dost...faulujuci kopaci ten niger?celkom sklamanie...to ze su slaby je jedna vec ale nezmyselne faulovat ked nemam na supera?

Reagovat
domingo

Bylo to rozkouskovane celkove, no. N'Guema se mi hodne libil, i kdyz hral na sebe, ale byl nebezpecny..

Reagovat
stas87

pravda,bol najviac vidiet s aubameyongom,ale s takym vykonom ktory stacil dnes na niger tak to rozhodne stacit na tunisko a maroko nebude,necakam ze niger dokaze niekoho obrat o body,ak dnes tunisko prehra velmi si zkomplikuje cestu za postupom

Reagovat
verv

Viděl sem jenom 2. poločas,ale ten Niger mě přišel strašně tragickej(hlavně v defenzivě). To byli tak špatní i v prvním poločase? Jinak Gabon celkem sympatickej,rychlí a techničtí hráči a brazilský dresy

Reagovat
domingo

Jj, byli, proste jak jsem rikal v preview. Nejslabsi tym turnaje.

Reagovat
smazaný uživatel

Niger na černo angažoval Enyamu? Ten jejich gólman vypadal úplně stejně. Asi si řekli, že dvě písmenka na konci nehrají roli...

Reagovat
Liquid

tak 2.půle už výrazně horší než ta první, Niger sice zatím nejslabší účastník, ale šancí či pološancí měl více než Libye proti druhýmu a výrazně slabšímu z pořadatelů

Reagovat
Liquid

zatím mě to tipování výsledků jde, 2x jsem to trefil přesně a ve zbylých 3 případech mi to uteklo jen o jediný gól

Reagovat
Wat

Vyměnit Niger za Kamerun! Jejich výkon byl opravdu žalostnej.

Reagovat
Liquid

žádný takový, Niger vyřadil Egypt i JAR, takže jsou tam právem

Reagovat
smazaný uživatel

Kamerun by si spravil v súčasnej forme akurát hanbu

Reagovat
domingo

No, Kamerun tesne pred sampionatem prave s Nigerem doma prohral 1:3

Reagovat
Wat

Právě proto je tam chci!

Reagovat
stas87

ouuuuu...skoda,haggui to trafil dobre,skvely zakrok

Reagovat
Wat

To je tak debilní zlozvyk to koukání na pomezního...

Reagovat
domingo

Zatim skvely fotbal.

Reagovat
Wat

Mně se zatim moc nepozdává Kharja směrem dopředu.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi proto, že je štít a jako jeden z mála musí hrát i dozadu.

Reagovat
Wat

Já ho vždy měl za CM/AM.

Reagovat
domingo

Hraje s Belhandou ve stredu, je to hodne ofenzivni, pro me prekvapive (Hermacha jsem bral jako jistotu).. a hele, uz ho tam maji (Lamyaghri??)

Reagovat
Wat

No nevim, pěkně ho tam v tom nechala obrana, navíc tam skákal hráč a ten ho nejspíš zmátnul úplně.

Reagovat
domingo

Stejne mi pripada, ze kdyby do toho sel razantneji, tak to aspon na tycku vytlaci, tuhle situaci uz jsem videl chycenou hodnekrat, ale pockam si jeste na jeden zaznam..

Reagovat
Wat

Čekal teč... Ale to neznamená, že se nemohl více natáhnout, no.

Reagovat
domingo

Vsak ja nerikam ze to byl jeho gol, je mi jasny ze tohle proste nemuze byt chyba golmana, kdyz nevidi a strela zapadne presne. Ale kdyby to vyskrabl (coz slo), tak bude spolecne s tim zakrokem proti Dhaouadimu o par minut pozdeji za hrdinu..

Reagovat
smazaný uživatel

Většinou hraje ve středu zálohy, ve 4-3-3 na kraji zálohy, ve 4-2-3-1(dnes) toho registu ...na AM hrál naposled před 3 lety, ale není to jeho typický post, na to je málo výbušný, a proto už tam nehraje.

Reagovat
Wat

Ok, díky za objasnění.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

Chamakh měl proměnit

Reagovat
verv

*reakce na dominga

Reagovat
stas87

zatial v hre tuniska velky chaos...maroko daleko istejsi a sebavedomejsi...

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle ,Gabon vyhrál nad Nigerem

Reagovat
božský John

Některý týmy jsou fakt na úrovni Varnsdorfu nebo Sezimova Ústí.

Reagovat
Godwinson

Hm, Kantari vytlačí El Kaoutariho, to je ironie.

Reagovat
stas87

parada!!!! krasny center

Reagovat
Wat

Yes, Tunisko.

Reagovat
Wat

Ale šílený bránění od Maroka...

Reagovat
stas87

tento gol moze zapasu jedine pomoct

Reagovat
Wat

Lemyaghri.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší fotbal a nejkvalitnější zápas co jsem na letošním APN viděl.

Reagovat
domingo

Tak ocekavane Ty arabsky tymy proste fotbal umi. Uz Libye byla technicky na vysi, akorat jsou proste slabsi.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky na sebe poprvé narazily dva týmy, které kvalitou patří třeba i na MS. Pobřeží Slonoviny - Angola nebo Ghana - Mali budou podle mě minimálně stejně kvalitní matche.

Reagovat
domingo

Mali nepatri na MS

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono Tuniskoasi taky ne, ale jsou to týmy, které se mu výrazně přibližují (když už nic jiného). To je ale pouze můj názor. Takový odborník na Afriku jako ty asi nejsem.

Reagovat
smazaný uživatel

Sry, měla být reakce na tvůj příspěvek..

Reagovat
domingo

Tunisko tam patri minimalne historicky, je to tradicni ucastnik, navic pocitej s tim, ze tahle generace hracu tam do dvou MS postoupi.. Mali je oproti tomu nadprumerny subsaharsky tym naprosto klasickych proporci, ktery mel nedavno vyhodu neobvykle naslapane sestavy a stejne z toho nevytriskal ani semifinale APN.

Reagovat
smazaný uživatel

O tom žádná. Ale na druhou stranu, co mělo Alžírsko tak zázračného, když tam postoupilo dva roky zpátky? Co chybělo Egyptu, aby jako teoreticky nejlepší africký tým na MS ani po dvaceti letech nepostoupil? Stát se může cokoliv, a z nemalé části je to i dílo náhdy. Jen mě tyhle dva souboje, společně s dnešním večerním trkly, do očí jakožto šlágry skupinové fáze. S tím, že se těším na každý zápas Pobřeží Slonoviny, samozřejmě.

Reagovat
domingo

Alzirsko melo v prvni rade Saadaneho

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Egypt ani některé jiné africké mančafty, které se tam nedostaly, kvalitou nepřevyšovali. Na to už se ale historie neptá...

Reagovat
domingo

Egypt je chyba v matrixu no, to asi nechape nikdo, proc tam vlastne za cely to minuly desetileti neprolezli. Ale Alzirsko si to zaslouzilo, byl to dobry tym, koneckoncu uhrali plichtu s Anglii, vyradili Slony.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám rád tyhle výmluvy. Když se tam kvalifikovali, tak si to prostě a jednoduše i zasloužili (tímto zdravím Celtic Park ). P.S.: S Anglií poslední dobou uhrál plichtu kdekdo.

Reagovat
smazaný uživatel

Afričtí Arabové(zatím krom Libye) na MS patří , Tunis dokonce poprvé v historii vyhrál zápas.. Egypt na MS už nehrál 20let, za to ovládl poslední ročníky v Africe, což je(určitě pro všechny sledující fotbalově tenhle kontinent) "šokující" paradox .. ale v Brazílii, kde je fotbal náboženstvím, s Egyptem už počítám(už se i dostal na prestižní Olympiádu do kolébky fotbalu Londýna)

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko . Krucinááál.

Reagovat
Godwinson

Belhanda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Tak zatím 1. poločas hodně povedený, líbil se mi. Maroko je lepší, chybí tomu gól... Ale jsem rád že vede Tunisko, tak to bude ještě zajímavější, jsem zvědavej, jak to Maroko roztočí v druhé půli. Z hráčů se mi zatím líbí Boussoufa a Amrabat, na druhé straně zatím výborný gólman Mathlouthi. Snad bude 2. poločas ještě lepší a zajímavější.

Reagovat
Wat

Nový...

Reagovat
smazaný uživatel

Mbark mě zatím hodně zklamává.

Reagovat
smazaný uživatel

Chamakh.... .

Reagovat
fantomas

Tomu Chamakhovi dá dneska někdo pěstí..

Reagovat
Wat

Furt se hádá s každym...

Reagovat
fantomas

Jj, a nejlepší je, že takhle Maroko fakt hraje o deseti, protože na hru se on nesoustředí ani z 10 procent.

Reagovat
stas87

je to nahoda ale obcas v nom vidim arsavina?teraz nemyslim vykony ale povahu

Reagovat
fantomas

To nevim. Aršavin je náladovej lenoch, co ti na soupeře dokáže neříct ani ň, Chamakh náladovej excentrik a lítač, kterej když má "den", je schopnej si stěžovat na ledacos.

Reagovat
stas87

arshavin,ak ho poznam zo zenitu ked bol vo forme v pohode strcil do vrecka vsetky walcotty,lenonny ci di marii...dost mi pripomina reuse z gladbachu dolu siel ked sa zacalo spekulovat o jeho odchode zo zenitu,ten tlak musel byt na neho velky,dockal sa prestupu a stejne mu nepomohol...v zenitu bol jasna 1 v arsenale zacal od nuly...aby neskoncil ako simak

Reagovat
smazaný uživatel

Šamach

Reagovat
fantomas

Ale notak.

Reagovat
domingo

Presny cesky prepis je Šammách. Respektive al-Šammách..

Reagovat
fantomas

Ale dovolíš mi do reportu psát jeho anglickej přepis, že jo?

Reagovat
domingo

Koukni jak jsem psal vcera Sudan Leda ze bysme chteli rozproudit diskusi..

Reagovat
stas87

hm zatial celkom nezasluzene vedenie...hra tuniska smerom dopredu je bohuzial staticka,bez nabehov a hraci neutoci vo velkom pocte,marocka zaloha je presny opak,pohyblivost,rychle preberanie lopty,obcas to vyzeralo na bago...maroko fotbalovejsi,tunisko efektivnejsi v druhom polcase by to maroko mohlo otvorit a tunisko potrestat,zatial sa mi dost paci amrabat

Reagovat
fantomas

Fantazie. Tunisko si mě teda nezískalo ani o píď víc než doposud - takže furt na bodu mrazu. Maroko snad ještě vybuší aspoň remízu, nic jinýho si nezaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Maghribské derby a zatím skvělý fotbal. Maroko dá v druhé půlce 2 fíky a bude to ideální.

Reagovat
stas87

Reagovat
domingo

Maghrib je jenom Maroko.. Maroko se arabsky rekne al-maghrib :)

Reagovat
smazaný uživatel

Maghrib je Maroko nebo (i v češtině) západní část arabského světa (gharb=západ). I Arabové rozumějí pod Maghrib 3-4 státy

Reagovat
domingo

Ja mel za to, ze ta hranice je spis jazykova, a v Tunisku se imo spis mluvi egyptsky, ale nevim presne no.

fantomas > Je to to stejny. Arabstina nema "e", cili je to jedno slovo

Reagovat
fantomas

Aha, tak to stojim za Saharanem...

Reagovat
domingo

Dobre. Ja vychazim akorat z faktu, ze Maroko je arabsky maghrib.

Reagovat
fantomas

Už jen když se mluví o maghrebských teroristických skupinách, nemaj se na mysli jen organizace působící v Maroku, ale v celý tý arabský části Afriky víceméně.

Reagovat
smazaný uživatel

Dialekty v Maghribu jsou odlišné, ale tuniský nemá s tím egyptským nic moc společného. Je to bráno geograficky (maghrib, mašrik, džazíra, misr).

Reagovat
domingo

Diky, vidis, ty prostredni dva ani neznam

Reagovat
smazaný uživatel

maghrib - západní část, mašrik - východní, džazíra - Arabský poloostrov, misr - Egypt

Reagovat
domingo

Misr vim. Mašrik je dialekt Levanty?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, to je geografické vymezení, všechno. Dialektů je mnohem víc, i v rámci států jich může být několik - třeba v Maroku.

Reagovat
domingo

V Maroku jasne, protoze tam jsou i berberske jazyky, obecne je marocka arabstina nejvic nesrozumitelna. Ja se v tom trestuhodne az tolik nevyznam, ve skole mam MSA a znam egyptsky, maghribsky, levantinsky a gulfsky dialekt.. musim to trosicku pohledat. A maltstinu, tu kdosi taky povazuje za dialekt arabstiny :))

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu se zeptat, kde se učíš MSA? Těch dialektů je mnohem víc, třeba v Maroku hasaníja, kterou se mluví na jihu a Západní Sahaře. Berberské dialekty (hamitské) bych do toho neřadil.

Reagovat
domingo

Berberske dialekty do toho klidne radit muzes, protoze formuji podobu mluvene arabstiny, je tam sprachbund. Nevyvracej mi me lingvisticke knihy

Ve skole, ale tam je to takove leharko, tak se doucuju doma.

Reagovat
domingo

*MU

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, že ve škole, ale já myslel ve které:) Ale jestli nechceš prozrazovat, OK. Já myslím, že máme semito-hamitskou jazykovou skupinu, tudíž nemůžeme míchat dialekty arabštiny s berberskými (ač se vzájemně ovlivňují a půjčují si slovní zásobu). Amhárštinu v Etiopii (hamitskou) taky nepovažujeme za dialekt arabštiny.

Reagovat
domingo

Ja si to pak uvedomil, rikam, MU..

Vsak ja nepovazuju berberske dialekty za dialekty arabstiny, jenom poukazuju na tu srozumitelnost marocke arabstiny ve srovnani at uz s MSA, nebo s vychodnejsima dialektama. Treba somalstina je kusitsky jazyk a taky je fonologicky i lexikologicky dost pribuzna arabstine, prestoze jeji gramatika je uplne jina, tak na prvni poslech zni podobne. Cili ze v oblasti, kde se vytvori sprachbund, ten jazyk zkratka zacne mutovat (proc zni mluvena baskictina jako spanelstina, kdyz spolu nemaji vubec nic spolecneho?)..

A berberske jazyky (hamitske) se na poslech podoba marocke arabstine vic nez treba MSA moderni hebrejstine (obe semitske)...

Tolik teorie, v zadne z tech zemi jsem (zatim) nebyl, no

Reagovat
smazaný uživatel

Já ze severní Afriky pouze Maroko. A můžu doporučit, je to úžasná země.

Reagovat
domingo

Verim, slysel jsem uz od vic lidi. Pokud Afrika, tak urcite Maroko, jinak bych se rad podival do Jordanska..

Reagovat
smazaný uživatel

Jordánsko neznám, ale Syřané mi vždycky o Jordáncích říkali nepěkné věci, zkrátka, že to jsou idioti

Reagovat
fantomas

No tak to je objektivní zdroj jako blázen..

Reagovat
smazaný uživatel

No jasně no:)) Spousta Libanonců, Syřanů a Palestinců ti vždycky řekne o lidech z poloostrova, že to jsou idioti, zvířata, co jedí rukama, pánbíčkáři atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw maltština je arabský dialekt, koukni na maltské noviny a hned poznáš, že to je omyl psát to latinkou

Reagovat
domingo

Ja maltstinu znam, ale prijde mi to jak treba polstina vuci cestine..

Reagovat
smazaný uživatel

Je to semito-hamitská řeč

Reagovat
smazaný uživatel

V Egyptě mají koptštinu

Reagovat
domingo

To uz nejakou dobu ne.

Reagovat
fantomas

Čili Maghrib a Maghreb je něco jinýho?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

El Arabi na plac!

Reagovat
smazaný uživatel

Na něj jsem zvědavej jak je na tom.

Reagovat
Godwinson

Taarabt do hřiště, tak to je konec.

Reagovat
fantomas

Wow, blbeček všech blbečků na place. Tak ti vytvoří ještě hodně zajímavej tandem s Chamakhem...schválně s kym se poperou.

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
domingo

Co tam ten Boussoufa furt zkousi?

Reagovat
Godwinson

Chamakh je tam k ničemu.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

keby len tam...

Reagovat
smazaný uživatel

Taarabt

Reagovat
fantomas

Lol, zrovna teď neprotestuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši on tam toho Chamakha nechá.

Reagovat
stas87

hral hadji kvalifikaciu v zaklade s chamakhom?pre mna celkom prekvapenie ze dnes nehral

Reagovat
Godwinson

Slušný střídání, teď by mohl Belhandu posunout výše :)

Reagovat
fantomas

Hehe, typickej Taarabt...řekne si "dlouho sem nedal gol", tak ze 45 metrů vystřelí do prvních kotníků, co vidí.

Reagovat
Wat

Nemůžu si pomoci, ale Taarabt se mi zatim líbí.

Reagovat
fantomas

Ooo..

Reagovat
Godwinson

Hadji famózně .. ale to zakončení, ježiš

Reagovat
domingo

Oni to proste nedaji

Reagovat
Wat

To mi něco připomíná...

Reagovat
smazaný uživatel

Uááá

Reagovat
domingo

Kdo je kruci Charcha?

Reagovat
Wat

Tak říkají Kharjovi, ne?

Reagovat
domingo

Ma to byt Chardža, rika mu tak vubec nekdo?

Reagovat
Wat

To nevim, ale Charcha je dost strašný.

Reagovat
Godwinson

Chretien se mi hrozně líbí :) Naopak ta levá strana Maroka, to je síla. Už by toho Chamakha vážně stáhnout mohl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole ty vole.

Reagovat
stas87

Fantazia!!!!!!!!

Reagovat
fantomas

Tragédie.

Reagovat
Godwinson

Msakni :) To je ono ...

Reagovat
domingo

Je vybornej.

Reagovat
Wat

Hm, libově.

Reagovat
domingo

Ten Chamakh je takovy zgreb.

Reagovat
fantomas

Nezavedem kvůli němu novou rubriku "kokot dne"?

Reagovat
domingo

Leda kdyz hraje Maroko, ti tam tech kandidatu maji hned nekolik..

Reagovat
smazaný uživatel

rovnou týdne

Reagovat
Wat

Celého APN.

Reagovat
Godwinson

Chamakh pryč, to ještě vyrovnají :))

Reagovat
smazaný uživatel

Msakni hraje parádně

Reagovat
Wat

Msakni příští zápas základ, ne?

Reagovat
domingo

Byl v predpokladane sestave

Reagovat
stas87

nedochadzaju maroku trosku sily?uz to nie je tak v pohybu ako v prvom polcase a az na tu hadjiho sancu je ta snaha maroka viac menej impotentna

Reagovat
Godwinson

Mít tak k sobě Belhanda sobě rovné

Reagovat
smazaný uživatel

Gool

Reagovat
fantomas

Hm, a perou se bez Chamakha, achjo.

Reagovat
cubinho

Ofsajd jak sviňa.

Reagovat
Wat

Néééé. Ale teď tam chyběl Chamakh do té sešlosti.

Reagovat
Godwinson

Pěkně, pěkně .. teď jim zamáčknout oči.

Reagovat
domingo

Uz se bijou, uz se bijou!

Kdo si to tam daval Mathlouthi po tlame?

Jinak fakt tym sympataku. Chamakh, Taarabt, gol z ofsajdu.. jeste nejakou pentli by si mohli vysimulovat

Reagovat
domingo

s Mathlouthim*

Reagovat
cubinho

Reagovat
Godwinson

Sympaťáci k pohledání, simulujou, prasej ... ach jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko vyrovnat, ti hovna si nezaslouzi vyhrat

Reagovat
stas87

hovna?

Reagovat
domingo

on ma vsazeny..

Reagovat
smazaný uživatel

nemam, ale to co predvadeli po tom golu, to bylo ubohy

Reagovat
stas87

keby to bolo na druhej strane je to to iste je to derby a emocie su velke,ja to chapem

Reagovat
Wat

Tohle dělá každej druhej tým...

Reagovat
domingo

Vsak to byl ofsajd jako krava.

Cos cekal od derby, kde je 22 Arabu?

Reagovat
smazaný uživatel

cekal jsem ze nekdo spacha atentat, ale ze se budou prat o mic, to ne

Reagovat
domingo

Hihi

Reagovat
Godwinson

Naváleli toho hodně :))

Reagovat
smazaný uživatel

kolik nastavil?

Reagovat
Wat

5.

Reagovat
smazaný uživatel

dik

Reagovat
stas87

uffffffffff

Reagovat
smazaný uživatel

ach to je skoda

Reagovat
domingo

Ten Taarabt je normalni?

Reagovat
Wat

Vůl, kdyby ho trefil...

Reagovat
domingo

Ja myslel jak asi minutu pred koncem nastaveni dostal mic a udelal tam nejakou dementni klicku a prisel o nej, misto aby to daval do ohne..

Reagovat
fantomas

To je jeho klasika. Patička, když se to absolutně nehodí, klička, když je už 150 minut dopředu jasný, že bude kontraproduktivní, střela ze 45 metrů do prvních kotníků...chybí mu úplně základní taktický návyky, prostě si to hraje, jak chce, rebel k pohledání. Doufám, že už ho brzo uloví to PSG nebo někdo a budu mít od něj nadosmrti pokoj.

Reagovat
smazaný uživatel

to nebyla klicka, spatne to zpracoval

Reagovat
cubinho

Reagovat
cubinho

Dva nesympatické týmy, vyhrál méně nesympatičtější. Snad postoupí Gabon a ... kdokoliv.

Reagovat
fantomas

Hm..

Reagovat
smazaný uživatel

Z hráčů mi doposud nejvíce utkvěl v paměti Aubameyang. Ten zahrál fakt parádně...

Reagovat
Godwinson

Strašná škoda. Gabon nebo Maroko, to bude Sofiina volba.

Msakni ale potěšil, doufám, že bude v L1 co nevidět :) Belhanda se mi líbil taky, na to, jakou roli měl. Příště by ho mohl hodit místo těch neschopů před ním a bylo by to o něčem jiném.

Reagovat
stas87

spokojnost maximalna chamakh,taarabt,boussoufa-sklamanie,belhandovi sa tiez moc nedarilo,po prestavke sla hra maroka dole vodou,tunisko sa zkoncentrovalo,zahustilo viac stred a maroko v podstate prestalo tvorit hru,skvely timovy vykon neprehrata snad jedina hlavivcka,haggui s jemalom istota a pacil sa mi aj abdennour

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej mač, se špatným koncem, fandil jsem Maroku:)

Reagovat
domingo

Reagovat
Wat

Pěkný zápas, asi nejhezčí zatím. Maroko totálně odešlo po té neproměněné Hadjiho šanci. Tunisané toho skvěle využili, doufám, že Msakni příští zápas bude v základu, líbil se mi. A ten konec radši nekomentovat... Doufám v postup Tuniska a Gabonu.

Reagovat
stas87

to som len ja fandil tunisku?

Reagovat
Wat

Ne.

Reagovat
smazaný uživatel

A jak se ke konci arabští bratři málem porubali, klasika. Ale musí se hodnotit, že málokdy udělají něco brutálního, jsou to takový hérečky

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky,Tunisko vyhrálo nad Marokem

Reagovat
domingo

250. pro Botswanu zitra

Reagovat
fantomas

Radši pro Mali.

Reagovat
cubinho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele