1. KOLO - FAVORITÉ ZKLAMALI

10.08.2004, 15:06
Aktuality
Po více jak měsíci, kdy český fotbalový národ prožíval zklamání z nešťastného vyřazení v semifinále EURA 2004 s Řeckem, se konečně rozeběhla naše nejvyšší fotbalová soutěž. Gambrinus liga vstupuje do sezóny 2004/2005 s poskvrněnným štítem, na čemž se především podepsaly rozsáhlé korupční aféry.

Nová sezóna také skýtá mnoho otazníků. Bude mít mistrovský Baník na to, aby obhájil titul? Nebo Sparta, která přes léto nejvíce posilovala vyhraje ligu stylem strat - cíl? Tuhý boj se dá očekávat i ve spodních patrech ligové tabulky. Především se každý fotbalový fanoušek ptá, zda dokáže 1. FC Slovácko (bývalý 1. FC Synot) stáhnout dvanáctibodové manko, které obdrželo od svazu jako trest za podplácení zápasů. Otázkou je však to, zda je tento trest spravedlivý. O tom, že by tým, který podplácí nebo se pokouší podplácet, měl být potrestán není pochyb. Ale proč jen Slovácko? Vždyť jsou tu další důkazy, že v korupci jsou namočeny i další týmy. Vypadá to tedy, že Slovácko posloužilo jako obětní beránek a ostatní trestu uniknou. Nebylo by divu, kdyby se prokázala rozsáhla korupce i u dlaších týmů tak, že by se nakonec trest Slovácku zrušil během sezóny, aby se tak v klidu vše zametlo pod stůl a nikdo si nemusel stěžovat. Přece by nemělo smysl všem týmům odečítat dvanáct bodů a všichni se také vyloučit nemůžou. Ale teď už k prvnímu kolu, které se odehrálo o tomto víkendu.

OSTRAVA - TEPLICE 1:2
V zahajovacím utkání sezóny přijely na mistrovské Bazaly Teplice. Favoritem utkání byl určitě Baník, ale ambiciózní Teplice pod vedením nového trenéra Vlastimila Marečka nepřijely do Ostravy prodat svou kůži lacino. V samotném utkání byly překvapivě aktivnější Teplice a dostávaly se i do řady dobrých střeleckých příležitostí. Vše jim usnadňovala špatně pracující ostravská obrana, na které bylo vidět, jak citelnou ztrátou je odchod reprezentačního obránce Reného Bolfa. Ovšem do vedení se dostal Baník, když se Látal prodral do šestnáctky, kde byl sražen k zemi. Matušovič pak z nařízené penalty nezaváhal. Ovšem hned v úvodu druhé půle srovnal Divecký a deset minut před koncem strhnul vedení na stranu Teplic Veleba, který ještě navíc mohl v poslední minutě zcela Baník potopit, ale z malého vápna nepochopitelně přestřelil prázdnou branku. Ale i to se ve fotbale stává. Na hráčích Ostravy bylo vidět že jsou nervózní a v hlavách spíše měli utkání 3. předkola Ligy Mistrů s Bayerem Leverkusen, které je čeká již tuto středu.

Statistiky k zápasu najdete zde.



SPARTA - SLOVÁCKO 1:1
I vicemistr své první vystoupení nezvládl. Na Letnou přijelo potrestané Slovácko a každý předpokládal, že tady určitě ze ztráty dvanácti bodů toho moc neumažou. Ovšem opak byl pravdou, nechybělo mnoho a na Slovácko se mohly stěhovat všechny tři body. Fotbalisté z Uherského Hradiště šli do vedení hned z kraje druhého poločasu, když z nařízené penalty se nemýlil Pavlík. Sparta se dočkala vyrovnání až v 67. minutě, kdy srovnal Homola. Ukázalo se, že i když Sparta měla největší letní nákupy, tak to nemusí znamenat automatický zisk titulu a postup do Ligy Mistrů. Titul se tak musí vybojovat na trávníku, ale ani Ferencváros Budapešť v boji o nejprestižnější klubovou soutěž nebude jednoduchou překážkou, jak se může zdát.

Statistiky k zápasu najdete zde.



OLOMOUC - ČESKÉ BUDĚJOVICE 2:1
Třetí tým loňské sezóny, Sigma Olomouc, přivítal na Andrově stadioně fotbalisty Českých Budějovic. A právě byli to jihočeši, kteří šli už ve 13. minutě do vedení. Sigma se však nevzdávala a ještě před přestávkou vyrovnal Radim Kučera. Stejný hráč měl možnost strhnout vedení na stranu Olomouce, když ve druhé půli měl možnost zahrávat pokutový kop. Ale po vzoru Davida Beckhama podkopl a míč letěl vysoko nad bránu. Na štěstí pro Sigmu se podařilo vsítit v 84. minutě vítězný gól, který zařídil Bednář. Velmi dobrý výkon předvedl navrátilec z Francie David Kobylík, který se podílel přihrávkami na obou gólech domácích.

Statistiky k zápasu najdete zde.



ZLÍN - SLAVIA 1:0
Do Zlína přijela Slavia, od které nikdo nevěděl co očekávat. Přes léto žádné posily a na povrch prosákly zprávy o finančních problémech sešívaných. Slavii však měl pomoci fakt, že v mužstva Zlína vypukla před zápasem viróza, která zasáhla řadu týmových opor. Na trávník tak muselo vyběhnout několik zlínských náhradníků. Ti si však se svou rolí poradili dokonale, Slavii byli místy více než vyrovnaným soupeřem a potvrdili tak, že se musí se Zlínem počítat i v nové sezóně. O tom, že na Valašsku zůstanou všechny tři body a Slavia odjede s prázdnou, rozhodl v 51. minutě Dobeš.

Statistiky k zápasu najdete zde.



BRNO - DRNOVICE 1:0
V Brně jsme pak byli svědky jihomoravského derby, když domácí 1. FC Brno změřilo síly se staronovým účástníkem nějvyšší soutěže, Drnovicemi. Utkaní které moc fotbalové krásy nepobralo, bylo velmi bojovné, ale přece se prokázala větší zkušenost Brna. O vítězství domácích 1:0 rozhodla branka z 22. minuty, když se prosadil Kroupa.

Statistiky k zápasu najdete zde.



PŘÍBRAM - OPAVA 2:1
V nedělním programu bylo jen jediné utkání. Na stadionu U Litavky přivítala Příbram Opavu. Překvapivě se do vedení dostali hosté, když skoróvali již ve 14. minutě. Příbrami se však podařilo brzy srovnat krok, když se trefil zkušený Otepka. O tom, že všechny body zůstanou v Příbrami, rozhodl ještě před koncem prvního poločasu Riegel. Opava tak opět neprotrhla černou sérii, když se jí ještě nikdy nepodařilo v Příbrami vyhrát.

Statistiky k zápasu najdete zde.



MLADÁ BOLESLAV - JABLONEC 1:0
V pondělí se fotbalovým fanouškům představil druhý nováček, který první ligu okusil vůbec poprvé. Na ligovou premiéru, před vyprodané hlediště, přijel do Mladé Boleslavi Jablonec. Utkání bylo velmi pohledné a bojovné. Domácím nešla upřít touha po vítězství. Výborné domácí publikum si zakřičelo svůj první ligový gól ve 43. minutě, když se do listiny střelců zapsal David Rojka. Radost a nadšení nebralo mezí. Ovšem ve druhé půli byl Jablonec ještě nebezpečnější. Dokonce měl možnost zahrávat pokutový kop, ale domácí tým podržel brankář Miller. Jablonci se nakonec podařilo vsítit regulérní gól, ale rozhodčí přehlédl, že míč opravdu přešel brankovou čáru. Na výsledku zápasu se tak již nic nezměnilo, Mladá Boleslav může slavit první ligové vítězství.

Statistiky k zápasu najdete zde.



LIBEREC - BLŠANY odloženo na 1. 9. 2004
Ve výčtu zápasů 1. kola chybí utkání Liberec - Blšany, které bylo odloženo na 1. září. Důvodem je start severočechů ve finále Intertoto Cupu, kde se v boji o Pohár UEFA střetnou s německým týmem Schalke 04. S tímto týmem se utkali již v loňském ročníku této soutěže, tenkrát šlo však jen o semifinále a Liberec neuspěl. Jak to dopadne letos?

Preview k zápasu najdete zde.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nechápu, proč Zlín odročil ten zápas s Teplicemi...vždyť porazit Slavii se jim nikdy, když byli zdraví, nepodařilo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele