1. Bundesliga - preview sezóny 2009/2010

05.08.2009, 16:08, aktualizováno 05.08.2009, 16:08
Previews
Po téměř třech měsících se opět půjde na prvoligový fotbal v zemi našeho západního souseda, startuje totiž sedmačtyřicátý ročník německé bundesligy. Úvodní kolo začíná již v pátek utkáním mistrovského Wolfsburgu proti ambicióznímu Stuttgartu...

Hlavním aspirantem na titul bude jako každoročně mnichovský Bayern, který ovšem bude pronásledován hladovou smečkou týmů s pohárovými ambicemi. Hned polovina klubů v létě vyměnila trenéra, další velkou změnou budou jiné časy výkopů.

Páteční předehrávka od 20:30 zůstává, stejně tak jako šest zápasů v hlavním hracím dni, sobotě. Narozdíl od let minulých se ovšem bude jeden z oněch šesti klání hrát od 18:30, zbývajících pět v klasickém čase - od půl čtvrté. Změn doznal i nedělní program, nově se bude hrát od 15:30 a 17:30.

Češi v bundeslize: Jan Šimůnek (Wolfsburg), Jan Šimák (Stuttgart), Jaroslav Drobný (Hertha), David Jarolím, David Rozehnal, Miroslav Štěpánek (všichni Hamburg), Jan Morávek (Schalke), Michal Kadlec (Leverkusen), Jiří Štajner (Hannover), Martin Fenin (Frankfurt), Pavel Krmaš (Freiburg), Filip Trojan (Mainz).

VfL Wolfsburg

Velkým otazníkem je do další sezony tým německého mistra, kádr zůstal co do kvality témeř nedotčen, ba naopak posílen, přesto však Vlky postihla obrovská ztráta. Nebyla to totiž síla individualit, co klubu z města Volkswagenu vyhrálo titul. Trenér Felix Magath odešel do Gelsenkirchenu.

Kádr posledního bundesigového šampiona zůstal co do ztrát poměrně překvapivě prakticky nedotčen, šesti hráčům nebyla prodloužena smlouva, Makaidi posílil Freiburg a Okubo japonské Kobe. Mladý Caiuby odešel hostovat do druholigového Duisburgu.

Wolfsburg na posilách rozhodně nešetřil, poměrně překvapivě z Newcastlu přišel desetimilonový Obafemi Martins, na pravé křídlo byl za sedm milionů eur koupen Alžířan Ziani, lavičku přšiel vyztužit Dán Kahlenberg z Auwerre. Z menšího mnichovského klubu byl koupen Johnson, z hostování se vrátili Baier, Laas, Santana, Saglik i Munteanu.

Wolfsburg mohou těšit výborné přípravné výsledky, mezi ně patří předevím rekordní výhra 32:0 v Blumenhagenu. Armina Veha také může těšit Edinem Džekem podepsaná čtyřletá smlouva, pro příští sezonu tak může s bosenským střelcem počítat.

Pravděpodobná sestava (bez ohledu na krátkodobá zranění): Benaglio - Riether, Šimůnek, Barzagli, Schäfer - Josué - Ziani, Gentner - Misimović - Džeko, Grafite

Prognóza: I přes posílený kádr bude odchod trenéra Magatha znát, Wolfsburg se sice bude snažit, na více než Evropskou ligu to však stačit nebude.

Bayern Mnichov

Podruhé během tří let obrozený Bayern Mnichov do bundesligové sezony vstupuje s tradičními ambicemi, tradičně silným kádrem a po roce konečně s tradičně schopným trenérem. Primárním cílem pro sezonu 09/10 zůstává domácí double, ostatních 17 týmů se tak bude muset hodně snažit, aby Bayern ke svému cíli nedošel.

S notně obměněným kádrem bude o první příčku bojovat rovněž nový trenér Louis van Gaal, Bayern za posily utratil sumasumárum 50 milionů euro, nejvíce se Bavori praštili přes kapsu za elitního střelce Maria Gómeze ze Stuttgarttu, ještě v květnu za něj Švábové obdrželi kompenzaci v podobě třiceti milionů eur, což z Gómeze dělá nejdražšího hráče v rámci bundesligy všech dob. Další hvězdnou posilou se stal již na jaře domluvený přestup kapitána Petrohradu Anatoliye Tymoschuka za 11 milionů euro. Dvě posily na levou stranu hřistě si trenér Van Gaal přivedl z Eredivisie, záložníka Pranjiće a krajního beka Braafheida. Za další přírustky do kádru již Bayern Eura neutrácel, zadarmo podepsal Oliće a Baumjohanna, z hostování v Karlsruhe se vrátil Görlitz a z rezevrního týmu byli do A týmu přeřazeni nadějní mladíci Badstuber s Müllerem.

Kádr mnichovského velkoklubu naopak opustili dvě letité stálice - Zé Robertovi nebyla prodloužena smlouva a Lúcia za osm milionů € vykoupilo milánské Internazionale. Po roce se do Brém vrátil Tim Borowski, Massimo Oddo se z hostování vrátil do Milána. Lukas Podolski byl prodán do 1.FC Köln za 10 mil. eur.

Největší posilou se však zatím zdá být příchod nizozemského kouče Louise Van Gaala, který konzervativně hrajícímu Bayernu vtiskl novu herní tvář, jež se zatím zdá být bezpochyby úspěšná.

Pravděpodobná sestava: Rensing - Lahm, Van Buyten, Badstuber, Braafheid - van Bommel - Altintop, Schweinsteiger - Ribéry - Klose, Gómez

Prognóza: Luis Van Gaal prolomí letité prokletí a jako první nizozemský trenér získá německý titul, stejně jako pohár.

VfB Stuttgart

Hlavní událostí přestupového léta ve Stuttgartu byl samozřejmě odchod reprezentačního útočníka Mária Gómeze do Bayernu Mnichov. Ztráta tohoto 23-letého forwarda, který vloni nasázel za VfB v bundeslize čtyřiadvacet gólů, bude jistě citelná, nicméně na konto Stuttgartu doputovala z Mnichova nemalá částka 30ti milionů eur a s tím už se dá něco dělat.

Stuttgart se samozřejmě hned pokusil sehnat náhradu, výhledl si dokonce dvojici hráčů: Dembu Ba z konkurečního Hoffenheimu a Milana Jovanoviće ze Standardu Lutych, nicméně Jovanoviće odmítl Standard pustit. To přestup Demby Ba po dlouhém jednání nabral konkrétnějších obrysů, dokonce se podařilo hráči přesvědčit vedení Hoffenheimu, že může být postrádán. Přestup nakonec zhatila zdravotní prohlídka hráče, když lékaři Stuttgartu nebyli spokojeni s hráčovým zdravotním stavem a tak Demba byl ještě rád, že se mohl vrátit do Hoffenheimu.

Další koho si vedení Stuttgartu vzalo na mušku byl slavný nizozemský kanonýr Jan-Klaas Huntelaar, ale ukázalo se, že je to moc velké soustou pro klub jako VfB. Hráč měl příliš velké platové nároky, a tak vedení brzy od možnosti angažovat tohoto hráče upustilo. Nakonec k překvapení všech zamířil do Stuttgartu za 4,8 milionu euro ruský kanonýr Pavel Pogrebnyak, který nemá poslední dobou zrovna oslnivou formu.

Kdo však bude zcela určitě posilou, je Alexander Hleb. Tento běloruský špílmachr se po čtyřech letech vrácí do Stuttgartu na roční hostování z Barcelony, kde se zrovna dvakrát neuchytil. Proto vzal zavděk nabídku VfB, tedy klubu, kde prožil svá nejlepší léta a motal bundesligovým obráncům hlavy týden co týden. Avšak Stuttgart získal i posilu do obrany. Ze sestuvpivšího Karlsruhe přišel nadějný pravý bek Stefanno Celozzi, který patřil k příjemným herním překvapením loňského ročníku a přes svůj mladý věk působí velmi vyspělým herním dojmem. Trenér Babbel bude stejně jako loni uplatňovat taktiku 4-2-2-2, přičemž všechny tři posily by se měly objevit v základní sestavě. Na Jana Šimáka, pokud neodejde, zbude zřejmě jen místo jen na lavičce, byť v zápase německého poháru přispěl dvěma góly k výhře nad SG Sonnenhof Großaspach.

Pravděpodobná sestava: Lehmann - Celozzi, Tasci, Delpierre, Magnin - Khedira, Hitzslperger - Gebhart, Hleb - Pogrebnyak, Cacau

Prognóza: Stuttgart spíše posílil než oslabil. Odchod Maria Gómeze sice bude citelný, ale nahradí ho jiný. Navíc příchod Alexandra Hleba dodá hře Stuttgartu myšlenku a klub tak může pomyšlet na boj o pohárovou Evropu, možná i o titul.

Hertha BSC

Zřejmě nejobtížnější sezónu za poslední dekádu má před sebou jediný zástupce hlavního města SRN, Hertha BSC. Minulý ročník byl pro berlínský celek jedním z nejlepších v historii, ovšem vzhledem k malým investicím do kádru se zdá býti takřka nemožné ho zopakovat.

"Světové město" Berlín opustily dvě velké ofenzivní hvězdy - Marko Pantelić a Andriy Voronin. S úkolem nahradit se do Herthy vrátil polský šutér Artur Wichniarek, jenž v klubu působil již v letech 2003-2006 a tehdy mu angažmá nevyšlo absolutně ve všem. Odpovědné duo ve složení trenér Lucien Favre a manažer Michael Preetz, jenž nahradil dlouholetého šéfa klubu Dietera Hoeneße, Wichniarka získalo z Bielefeldu za almužnu, přesto si od něj slibuje, že svým smyslem pro kombinaci by mohl být pro tým prospěšnější, než individualističtější Voronin s Pantelićem.

Záloha zůstala kompletní a znovu by měla platit za nejsilnější řadu Herthy, předností čtvrtého celku uplynulé sezóny však již zřejmě nebude obrana. Nejlepší stoper ligy Josip Šimunić odešel do Hoffenheimu a loni třetí nejméně inkasující defenziva soutěže v přípravných utkáních potvrdila, že ztráta chorvatského reprezentanta bude bolet. Pokusit se ho alespoň částečně nahradit by mohl lepšící se von Bergen nebo srbský talent Nemanja Pejčinović, jenž přišel na hostování s opcí z Rad Bělehrad. Obranné řady také rozšířil Christoph Janker, působit v Hertě naopak již nebudou Chahed, Cufré a Babić, kterým nebyly prodlouženy smlouvy. Na jednoleté hostování do druholigového Kaiserslauternu si zároveň odskočil Brazilec Rodnei.

Jak již bylo řečeno, příprava odhalila zejména nedostatky v obraně, devět inkasovaných branek v pěti utkáních je na poměry defenzivy šéfované kapitánem Friedrichem a českým brankářem Drobným až příliš. Dobrý dojem naopak zanechali 18letí záložníci Lennart Hartmann a Fanol Perdedaj, které byl měl kouč Favre v nejbližších letech zaintegrovat do základní jedenáctky.

Pravděpodobná sestava: Drobný - Piszczek, Friedrich, von Bergen, Stein - Ebert, Kačar, Cícero, Nicu - Raffael, Wichniarek

Prognóza: Pokud by finančním korzetem svíraný celek obhájil čtvrtou příčku, jednalo by se opět o prvotřídní senzaci. Mnohem reálněji zní umístění na konci první poloviny tabulky, ačkoliv pokud jeden z nejsilnějších trenérů v historii klubu Lucien Favre opět docílí svých tvrdých požadavků, mohl by z toho vyplynout boj o Evropskou ligu.

Hamburger SV

V Hamburku proběhlo léto plné změn. Tou největší je asi odchod trenéra Martina Jola do Ajaxu a příchod Bruna Labbadii z Bayeru Leverkusen. Z hráčů odešli Ivica Olić do Bayernu Mnichov, Thimothee Atouba za Jolem do Amsterdamu, oba zdarma po vypršení kontraktu. Albert Streit s Michaelem Graavrgardem se vrátili z hostování do svých kmenových klubů.

Zatímco předchozí trenéři Hamburku Doll, Huub Stevens či Martin Jol praktikovali povětšinou rozestavení 4-5-1, Bruno Labbadia má radši klasické 4-4-2, čemž i přispůsobil příchod hráčů. Do útoku sehnal místo mrštného Oliće skandinávského bijce Berga, na křídlo pak Eljera Elíu, oba v součtu za 19 miliomů euro, což není zrovna malá částka. Za pouhý milion euro přišel Robert Tesche z Bielefeldu, který spadl o soutěž níže a zcela zdarma pak z Bayernu velezkušený Zé Roberto, který Hamburku jistě pomůže k bojům o příčky nejvyšší.

Ke konci přípravy pak klub jeětou koupil z římského Lazia obránce Davida Rozehnala za 4,9 milionu euro, protože se v přípravě zranil stoper Alex Silva i z hostování se navrátivší další český obránce Miroslav Štěpánek. Oba jsou mimo minimálně do začátku jarní části. Klub na to reagoval prodloužením smlouvy s Bastianem Reindhartem, který původně měl klub opustit jako nepotřebný, ale ten se rovněž zranil a tak klub koupil právě českého reprezentanta.

Jak již bylo řečeno, trenér Labbadia bude praktikovat systém 4-4-2, který hrával už v Bayeru. Nijak to ovšem neovlivní pozici v klubu Davida Jarolíma, který nadále zůstávám kapitánem a lídrem celé zálohy. Smutnit ale může zimní posila ze Slavie Mickael Tavares, který si zřemě na úkor právě Jarolíma či Zé Roberta příliš nekopne.

Pravděpodobná sestava: Rost - Demel, Boateng, Mathijsen, Jansen - Jarolím, Zé Roberto - Elia, Trochowski - Petrić, Berg

Prognóza: Tento tým je dobrým mixem zkušených hráčů jako Zé Roberto, Mathijsen, Petrić, Rost či Jarolím, a mladíků jako Elia, Berg, Jansen nebo Boateng. Proto hádám, že se tento tým bude pohybovat ve vyšších patrech tabulky, nejspíše i v těch úplně nejvyšších.

Borussia Dortmund

Po několika hubenějších letech se o slovo znovu hlásí Dortmund. BVB především na jaře předvádělo skvělé výkony a bojovalo i o pohárovou Evropu, nakonec ale smolně skončilo šesté. Letos by právě Kloppův tým mohl platit za černého koně soutěže.

Borussia v loňské sezóně konečně našla špílmachra úrovně Tomáše Rosického v Tamási Hajnalovi a na výkonech dosud problematické zálohy to bylo znát. Kvalitní kádr zůstal přes léto pohromadě, jediná výrazná změna proběhla na pozici top útočníka. Nejlepší kanonýr klubu poslední let Alexander Frei se vrátil domů do Basileje a nahradil ho Lucas Barrios. 24letý argentinský panter přichází do Německa s velmi dobrou vizitkou, vždyť v kalendářním roce 2008 nedal v ligových soutěžích po celém světě nikdo více branek než on. Otázkou však zůstává, jak si bývalý hráč chilského Colo Colo poradí s aklimatizací.

V útoku by se jistě rády prosadily další dvě posily - Dimitar Rangelov z Energie Cottbus a Kevin Großkreutz, odchovanec BVB přicházející z Ahlenu. Trenér Jürgen Klopp, který si za jediný rok dokázal v Dortmundu vydobýt neotřesitelnou pozici, má široký výběr zejména v záloze. Už tak dost silnou středovou řadu navíc rozšířili Markus Feulner, jenž v uplynulé sezóně táhl za postupem Mainz, a mladík z mnichovského TSV 1860, Sven Bender. Kádr naopak opustili Lee a K.-P. Boateng.

S výsledky přípravných zápasů mohou být v BVB spokojeni, vedle 34 branek ve čtyřech partiích proti klubům z nižších soutěží potěšily hlavně výhry proti Udinese a Nürnbergu a remíza se španělskou Valencií. Vedení Dortmundu udělali, jak je již zvykem, radost i fanoušci, kteří překonali rekord ve skoupených permanentkách.

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Santana, Dedé - Kehl - Blaszczykowski, Sahin - Hajnal - Váldez, Barrios

Prognóza: V roce svého 100. výročí založení by si Borussia zasloužila úspěšnou sezónu, nikdo jí ji ovšem nezaručí. Pokud by si vestfálský celek odpustil zbytečné domácí remízy se slabšími soupeři, měl by hrát o poháry, ale možný je i propad zpět do průměru.

TSG Hoffenheim

Klub německého miliardáře Dietmara Hoppa TSG Hoffenheim se přes léto zaměřil hlavně na rozšíření kádru, což se mu i povedlo. Hoffenheim zároveň žádný klíčový hráč neopustil a zřejmě již ani neopustí.

Nejvíc nahnuté to bylo s odchodem Demby Ba, po kterém mocně toužil VfB Stuttgart, jenže vše v posledí moment zhatila lékařská prohlídka a Demba tak zůstal v Hoffenheimu. Odešli tak jen Selim Teber do Eintrachtu Frankfurt, Christoph Janker do Herthy a Boubacar Sanogo se vrátil z hostování do Werderu. Naopak klub mocně posiloval. Do obrany přišli levý bek Christian Eichner a hlavně chorvatský reprezentační stoper Josip Šimunić, což byl taky po odchodu Maria Gómeze do Bayernu největší přestup v rámci bundesligy. Vedení Hoffenheimu si od tohoto přestupu hodně slibuje, hlavně zlepšení defenzivní činnosti mužstva, kterému chyběly potřebné zkušenosti. Těch má jednatřicetiletá bývalá opora Herthy BSC na rozdávání.

Do zálohy klub koupil spíše nadějné mladíky z Jižní Ameriky, konkrétně Argentince Franca Zuculiniho a Brazilce Macousiela. Do útoku pak zdarma přišel ghanský sniper Prince Tagoe, který dosud v Evropě nehrál, leč je považován za velmi kvalitního útočníka. Trenér Ragnick si všechny tyto přestupy kvituje, protože minulou sezónu jen díky velice úzkému a nezkušenému kádru přišel Hoffenheim o pohárovou Evropu, když po podzimní části bundesligy dovedl tento soubor mladíků dokonce na první místo tabulky.

A neměl bych opomenout ani návrat Vedada Ibiševiče po dlouhodobém zranění kolene, což bude jistě velká vzpruha pro Hoffenheim. V klubu zároveň po odchodu Selima Tebera proběhla nová volba kapitána, kterou vyhrál překvapivě Per Nilsson, zástupce mu bude dělat Josip Šimunić. Do základní sestavy Hoffenheimu má z nových posil kromě Šimuniće zřejmě nejblíže Christian Eichner, případně Brazilec Macousiel, jemuž by měla patři pravá strana hřiště. Ralf Ragnick do nové sezóny opět vyrukuje se svým oblíbeným rozestavením 4-3-3, které bude ovšem vysoce variabilní a fanoušci tohoto malého klubu se zcela jistě mohou opět těšit na celoplošný pressink a dobrý fyzický fond hráčů.

Pravděpodobná sestava: Hildebrand - Beck, Šimunić, Compper, Eichner - L. Gustavo, C. Eduardo, Salihović - Obasi, Ibisević, Ba

Prognóza: Hoffenheim přes léto velmi posílil a tento klub bude zcela jistě kousat své známější konkurenty. Nicméně tipovat umístění je ošidné. Řiká se, že druhá sezóna je pro nováčka nejtěžší, avšak u Hoffenheimu tomu tak nebude, protože boj o záchranu se ho s největší pravděpodobností týkat nebude. Letos by to mohl být krásný lepší střed, možná i evropské poháry, kdo ví.

Schalke 04

Napravit jednu z nejhorších sezón za poslední roky se pokusí Schalke, které loni zklamalo na všech frontách, nyní by ale mělo započít cestu na vrchol. Angažovalo na to muže, jenž v posledních pěti letech slavil bundesligový titul hned třikrát - Felixe Magatha.

56letý "Meistermacher" loni senzačně dovedl k prvenství Wolfsburg, předtím dvakrát triumfoval s Bayernem. Nyní Magath započal své úřadování v Gelsenkirchenu, kde kromě pozice hlavního trenéra bude zastávat i manažerský post - podobně jako při jeho dvouleté, úspěšné mise u Vlků. U kormidla Königsblauen si ale Magath nemůže vyskakovat, co se získávání drahých posil týče. Nejdražší akvizicí je talentovaný křídelník Lewis Hotlby z Aachenu, zbývající dvě posily patří již výhradně do oddělení "naděje pro budoucnost" - záložníci Vassilios Pliatsikas z AEK Atény a Jan Morávek z Bohemains 1905.

Z kádru po pouhém roce odešel Orlando Engelaar, kterého si v Německu neúspěšný Fred Rutten vzal s sebou do Eindhovenu, kontrakt nebyl prodloužen Mladenu Krstajićovi. Ztráta srbského veterána však nebude tak citelná, v nejlepší bundesligové obraně za poslední ročník byl právě on až příliš často nejslabším článkem.

Problémem v S04 defenziva tedy není, zato ofenzivní práce mužstva vázne a vědom se je toho i Magath, jenž se nechal slyšet, že tým nebyl zvyklý hrát v tempu a nyní ho to musí naučit. To samozřejmě nepůjde ze dne na den, mělo by se jednat o několikaměsíční proces. Utkání před startem sezóny zatím obavy potvrdily, Schalke nepřesvědčilo ani v zápasech proti týmům z nižších soutěží, a v zápasech s profitýmy vyhrálo jen nad vídeňským Rapidem. S Twente se zrodila bezbranková remíza a na domácím turnaji bylo Schalke poraženo jak Stuttgartem, tak i Bayernem.

Pravděpodobná sestava: Neuer - Rafinha, Höwedes, Bordon, Kobiashvili - Westermann, Jones - Rakitić, Holtby - Farfán, Kuranyi

Progóza: Felix Magath přišel do Gelsenkirchenu s jasným cílem - vyhrát titul, o což se hornický klub neúspěšně snaží již půlstoletí. Mělo by ovšem být jasné, že hned v první sezóně se s tím počítat příliš nedá. Schalke by se mohlo umístit do první pětice, na víc zatím mít nebude.

Bayer Leverkusen

S novým trenérem, zrekonstruovaným stadionem a každoročně stejným cílem vstoupí Bayer Leverkusen do nové sezóny bundesligy. Tým v létě převzal po Brunu Labbadiovi zkušený kouč Jupp Heynckes, jenž by smečku dravých Lvů z Porýní měl přivézt na vrchol. Jedním z nejklíčovějších bodů sezony však je zranění Patricka Helmese. Nejlepší střelec Werkself z minulé sezony si přetrhl kolenní vazy a minimálně půl roku si nezahraje.

Heynckes však už za rodáka z Kölnu má náhradu. Eren Derdiyok, posila z Basileje, se v přípravě jevila velmi dobře, navíc na svou šanci čeká Theofanis Gekas, jemuž moc nevyšlo jarní hostování v Portsmouthu. Krátce po jeho příchodu byl z lavičky jihoanglického týmu odvolán manažer Tony Adams, jeho místo zaujal Paul Hart a Gekasovi dal příležitost jen na jednu jedinou minutu. Sám Gekas před nedávnem prohlásil, že je připraven o svou šanci bojovat.

Jednoznačně největší posilou se po Erenu Derdiyokovi stal Sami Hyypiä. Zkušený finský bek přišel v pětatřiceti letech podle svých slov vyhrávat trofeje. Klub, jehož dočasným azylem se při loňské rekonstrukci BayAreny se stala düsseldorfská LTU-Arena, se zaměřil na posilování zadních řad. Jupp Heynckes totiž do týmu přivedl i Daniela Schwaaba, dvacetiletého obránce Freiburgu. Ironií osudu je, že Schwaab oslaví své jednadvacáté narozeniny 23. srpna, tedy přesně v den, kdy Leverkusen pojede právě do Freiburgu. Do klubu dále přišli Fabian Giefer a Burak Kaplan.

Ačkoliv se v Leverkusenu rodí nový tým, Karim Haggui a Primin Schwegler v něm už neviděli svou budoucnost. Tuniský obránce našel útočiště v Hannoveru a švýcarský defenzivní záložník zase ve Frankfurtu. Tým nadále opustili Vratislav Greško, Erik Domaschke (Wiesbaden), Constant Djakpa odešel na hostování do Hannoveru a Bernd Schneider ukončil kariéru.

Příprava se klubu skvěle vydařila, ani jednou totiž neprohrál.

Předpokládaná sestava: Adler - Castro, Hyppiä, Friedrich, Kadlec - Rolfes - Augusto, Barnetta - Kroos - Kießling, Derdiyok

Prognóza: Jestliže se novému kouči Juppu Heynckesovi povede tým stmelit a nebude mít potíže s vedením jako Labbadia, mohou Porýňané pomýšlet velmi vysoko. Až se vrátí Helmes, nastane přetlak v útočné formaci, kterou bude muset zkušený lodivod vyřešit.

Werder Brémy

Bez skvělého špílmachra Diega a s novým herním systémem vstoupí do nového ročníku jeden z tradičních aspirantů na nejvyšší příčky, Werder Brémy. Celkově vzato nebyl uplynulý rok pro Schaafův tým rozhodně špatný, ligová sezóna ovšem dopadla nejhůře za poslední leta.

Werderu se dařilo na pohárové scéně, v Poháru UEFA ztroskotal až ve finále na Šachtaru Doněck, v DFB-Pokalu si už ale radost z vítězství zkazit nenechal, když ve finálovém klání zdolal Leverkusen. V lize ovšem severoněmecký celek pohořel, i přes často gólové kanonády skončil až desátý, takže má co napravovat.

Vše se tak už bude dít bez brazilského špílmachra Diega, který dal bundeslize vale a upsal se Juventusu. Werder do ofenzivní části zálohy přivedl Marka Marina z Gladbachu, rozhodně však nejde o náhradu post za post - už kvůli změně systému z "diamantu" na klasické 4-4-2. Co se defenzivní části středové řady týče, z Bayernu se vrátil Tim Borowski a do fotbalového důchodu naopak odešel Frank Baumann. Určitých změn se doznal i útok, ze Šachtaru hostuje nadějný Moreno, zatímco Claudio Pizzaro se prozatím vrátil do Chelsea a spíš než na jeho opětovný návrat to vypadá, že Brémy angažují jiného, zcela nového útočníka.

Žádných změn se nedoznala obrana a ani letní program - trenér Thomas Schaaf jako již tradičně přípravnými zápasy příliš neplýtval. Dva proti profitýmům ovšem odehrál, porazil FSV Frankfurt i v (stále ještě neoficiálním) superpoháru Wolfsburg.

Pravděpodobná sestava: Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch - Frings, Borowski - Marin, Özil - Moreno, Almeida

Prognóza: S Brémami se opět musí počítat na špici. Na soupeření s Bayernem o titul to s největší pravděpodobností letos nebude, ale umístění zaručující Ligu mistrů... Proč ne?

Hannover 96

S vyhlídkou klidného středu tabulky, daleko od sestupových starostí nastupuje do sezony Hannover. Ačkoliv zůstala brankářská jednička Robert Enke, tak kádr dolnosaského klubu víc fotbalistů opustilo, než posílilo.

Hannover lovil v Leverkusenu, v místním Bayeru podepsal Karima Hagguiho a za 400 tisíc Eur na roční hostování afričana Djakpu. Zadarmo přišel ještě záložník Rama z Ingolstadtu.

Nadruhé straně odešla stárnoucí obranná věž - Franku Fahrenhorstovi vypršela smlouva a odešel zdarma do Duisburgu. Do druhé bundesligy odešel i neprosadivší se Gaetán Krebs - francouzského středopolaře angažovalo Karlsruhe. Do Duisburgu Fahrenhorsta následoval bulhar Yankov, pouze však na roční hostování. Kariéru v děvatatřiceti letech ukončil veterán Tarnat, jeho příkladu se přidržel i zdravotními obtížemi pronásledovaný Ismäel.

Poněkud rozpočatymi výkony se "šestadevadesátky" prezentovaly v přípravě, nezvládly ani první předligový test - i přes poločasové vedení se dolnosaský klub nechal z německého poháru ostudně vyřadit poloamatérským Trierem.

Pravděpodobná sestava: Enke - Cherundolo, Haggui, Schulz, Rausch - Balitsch - Rosenthal, Krzynówekj - Bruggink - Štajner, Hanke

Prognóza: Hannoveru se důvěra ve stárnoucí kádr nevyplatí, a místo klidného středu budou mít Dolnosasové co dělat se záchranou.

1. FC Köln

Do své druhé sezóny od návratu do bundesligy vstoupí Köln se zvučnými posilami a tudíž i bez větších obav ze sestupu. Posílenému kádru Kozlů bude po delší době šéfovat nový muž, Christopha Dauma nahradil na postu trenéra 1. FC Zvonimir Soldo.

Kvalita namísto kvantity - tak letos znělo motto Kozlů při získávání posil. Tou hlavní je bezesporu Lukas Podolski, za nějž musel Köln poslat do Mnichova tučnější částku, oblíbenost "prince Poldiho" u fanoušků mu ovšem značnou část peněz vrátí zpět. Vyřešit problém ve středu zálohy přišel Portugalec Maniche, jenž bude v srdci kolínské jedenáctky působit v duu se svým krajanem Petitem. Trochu ve stínu těchto dvou posil přišly další dvě nové tváře - mladý stoper Christopher Schorch a záložník či útočník Sebastian Freis.

Kromě Vučićeviće, kterému nebyla prodloužena smlouva, z hráčského kádru nikdo neodešel, největší ztrátou je tedy bezesporu odchod Christopha Dauma, jenž znovu usedl na trenérské křeslo ve Fenerbahce. I přes dobré posílení zkušený kouč vytušil, že více než střed tabulky není pro 1. FC hratelný, a tak raději upřednostnil turecké dobrodružství.

Trenérský novic Soldo bude taktéž sázet na klasické rozestavení, spíš než dlouhé pasy za obranu ovšem upřednostňuje hru s přihrávkami nakrátko. V přípravě to ale dosti vázlo, vyjma výhry nad rumunským Temešvárem se Köln trápil, hlavně v zápasech proti Hannoveru a Koblenzi. Nepřesvědčil navíc ani v generálce proti Bayernu, když prohrál 0:2.

Pravděpodobná sestava: Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Womé - Maniche, Petit - Freis, Ehret - Podolski, Novaković

Prognóza: Říká se, že druhá sezóna bývá pro nováčka kritická. Köln by se ale přímému ohrožení sestupem měl opět vyhnout a v lepším případě se umístit i do první desítky.

Eintracht Frankfurt

S cílem vylepšit třinácté místo z loňského ročníku bundesligy vyběhnou na trávník při prvním zápase hráči Eintrachtu Frankfurtu. Poprvé po pěti letech klub také vyměnil trenéra, místo Friedhelma Funkela zaujal Michael Skibbe, jenž bude muset výhradně pozměnit hru obrany, která v loňské sezoně výrazně pokulhávala.

Důležité hlavně bude, jak se tým vypořádá se svou nízkou produktivitou. Martin Fenin bude z úvodu ligy mimo hru, navíc se bude muset snažit bývalý trenér Leverkusen či Galatasaraye zacelit mezery po odchodech Finka a Inamota. Jestli je dokáží Teber a Schwegler nahradit, ukáže až čas. Skvělý krok pak provedl třiačtyřicetiletý vůdce ještě v ranné fázi přípravy, kdy jasně rozhodl o postu jedničky týmu. Po jednom z nešťastných zranění Markuse Prölla a mladíka Ralfa Fährmanna určil Skibbe hlavním brankářem Oku Nikolova.

Frankfurt přivedl hned dvě velké posily, z Karslruhe přišel Maik Franz a z Leverkusenu Pirmin Schwegler, jenž by měli nahradit odcházející Michaela Finka (Besiktas) a Junichi Inamota (Stade Rennes), krom nich však tým posílili převážně hráči se zkušenostmi z mládežnických výběrů, Tosun, Alvarez, Jung a Keller. Tým navíc posílili již zmíňovaní Fährmann (Schalke) a Teber (Hoffenheim), kádr naopak opustili Krešo Ljubičić a Alexander Krük.

V přípravě působil Eintracht nepřesvědčivým dojmem, ze čtyř utkání vyhrál dvě.

Předpokládaná sestava: Nikolov - Ochs, Russ, Franz, Spycher - Schwegler - Meier, Teber - Caio - Liberopoulos, Amanatidis

Prognóza: Frankfurt po dlouhé době změnil trenéra a ustálil aspoň trochu svoji sestavu. Lépe než na chvostu první desítky se ovšem zřejmě neumístí.

VfL Bochum

V Bochumi proběhlo velmi poklidné přestupové léto, porúrský klub jen kosmeticky upravil kádr. Tým opustili nepotřební hráči jako Marcin Miecel, Sinan Kaloglu či Oliver Schroder a přišli jen dva noví - do útoku Slovinec Zlatko Dědić a do zálohy Švéd Andreas Johansson. Oba by měli zkvalitnit řady tohoto malého klubu a pomoci mu k záchraně v novém ročníku.

To bude hlavní priorita klubu a trenér Marcel Koller pro to opět udělá maximum. Bochum bude opět v útoku spoléhat na slovenského rychlíka Stanislava Šestáka, kterého bude doplňovat jeden z dvojice Diego Klimowicz či právě Zlatko Dědič. Záloha zůstala takřka beze změn, opět ji bude táhnout Mimoun Azaouagh, s kterým stojí i padá hra celého mužstva.

V obraně je největší posilou fakt, že se nikdo nezranil a naopak kapitán Marcel Maltritz a jeho kolega ze stoperské dvojice Antar Yahia jsou již plně zdrávi. V bráně bude opět jedničkou Daniel Fernandés.

Pravděpodobná sestava: Fernandés - Pfertzel, Maltritz, Yahia, C. Fuchs - Freier, Johansson, Dabrowski, Azaouagh - Šesták, Klimowicz

Prognóza: Jak již bylo řečeno, cílem klubu pro novou seónu bude hlavně nesestoupit a myslím si, že se jim to opět podaří. Kádr sice nepřekypuje kvalitou, ale je dobře konsolidovaný, hráči se dobře znají a drží při sobě, leč střed tabulky je asi jejich maximem.

Borussia Mönchengladbach

Obtížnou druhou sezonu má před sebou tradiční klub z Mönchengladbachu, cíl je tak jedinný - záchrana.

Gladbach v přestupovém obodbí ztratil obě mladé hvězdičky, jež mají hlavní zásluhu na tom, že Borussia hraje bundesligu i tento rok. Řeč je samozřejmě o Alexandru Baumjohannovi a především Marku Marinovi. Prvního jmenovaného zadarmo podepsal Bayern Mnichov, v Mönchengladbachu se však bohatě zahojili na druhém jmenovaném, reprezentačního záložníka se balkánskými kořeny vykoupil za osm milionů eur Werder Brémy. Kariéru ukončil Galásek, zadarmo odešli Touma, Paauwe a Coubaily.

Velkou posilou by měl být příchod venezuelského záložníka Aranga z Mallorcy za tři a půl milionu euro, vyplatit by se měl i příchod Raúla Bobadilla z Grasshoppers Curych. Kádr dále posíli zadarmo podepsaní defenzivní záložníci Marx s Neustäderem, na stejný post přivedl trenér Frontzeck ještě Marcela Meeuwise z nizozemské Rody. Poslední novou tváří je dvacetiletý Reus, přistoupivší z RW Ahlen za milion eur.

V přípravě se Borussii hrubě nedařilo, zvítězila jen jednou - doma porazila skotské Dundee United. Své první soutěžní utkání ale Gladbachští zvládli, ve Frankfurtu nad místním FSV zvítězili góly Aranga a Colauttiho 2:1.

Pravděpodobná sestava: Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Marx, Meeuwis, Bradley - Matmour, Arango - Bobadilla

Prognóza: Borussii se v těžké druhé sezoně znovu nevyhnou sestupové starosti, nakonec se však tradiční klub opět o chlup zachrání.

SC Freiburg

Suverénní vítěz druhé bundesligy z minulého ročníku by se rád natrvalo zabydlel mezi německou smetánkou. Tým, jenž se vyznačuje dlouhým držením míče a útočným fotbalem, bude mít na začátku sezony zřejmě největší potíže s obranou. Velká naděje klubu Ömer Toprak je totiž po nehodě na motokárách stále mimo hru a v úvodu sezóny zřejmě hrát nebude. Trenér Robin Dutt na to zareagoval příchodem Korejce Cha Du-Ri.

Místo toho se posilovalo v útoku. Management bádensko-württemberského klubu si totiž pozorně vyhlédl jedny z nejlepších střelců druhé bundesligy, šestnáctigólový Cédrick Makiadi z Duisburgu a dvanáctigólový Stefan Reisinger Greuther Fürth jen potvrdili ofenzivní pověst klubu. Krom Cha Du-Ri vystuží obranu i Felix Bastians, talentovaný mladík z Young Boys Bern. Klub dále posílili Manuel Salz a Oliver Baumann.

Ani při odchodech klub z takřka dvěstědvacetitisícového města nezahálel. Největší ztrátou dle všeho bude odchod talentovaného Daniela Schwaaba do Leverkusenu. Tým nadále opustili Manuel Konrád, Ali Günes, Maximilian Mehring, Kevin Schlittle, Michael Müller a Vitali Rodionov.

Příprava odhalila hned několik nedostatků. Proti soupeřům z nižších soutěží si za dva zápasy sice tým kapitána Butschera odnesl skóre 14:3 a dvě výhry, pak však přišla remíza z českým mistrem Slavií Praha 2:2 a prohra s Karlsruhe 2:3. Právě zápas proti dalšímu klubu s Bádenska-Württemberska ukázal v celé nahotě, jak bude ztráta Topraka citelná. Podle mnohých odborníků tak bude největším problémem týmu s patnáctimilionovým rozpočtem defenzivní činnost.

Předpokládaná sestava: Pouplin - Cha, Krmaš, Butscher, Bastians - Flum, Schuster - Abdessadki, Jäger - Makiadi, Idrissou

Prognóza: Freiburg bude muset pozměnit svůj herní projev. To, co si mohl dovolit loni, letos kvůli lehce zranitelné defenzivě nemůže. Klub však přesto má na to udržet se.

1. FSV Mainz 05

V ne zrovna ideální rozpoložení vstoupí tým od soutoku Rýna s Mohanem do nové sezony. Kvůli rozepřím s klubovým vedením se musel se svou pozicí rozloučit hlavní trenér Jörn Andersen, ihned jej však nahradil Thomas Tuchel, do té doby kouč devatenáctky. Všechno zlé je pro něco dobré. Mainz se alespoň bude moci soustředit na bundesligu, protože tým ještě s Andersenem na lavičce neuspěl v prvním kole národního poháru s Lübeckem, týmem ze čtvrté nejvyšší německé soutěže.

Zkušený kádr však už na začátku ročníku bude mít několik otazníků. Tým sice posílil Andreas Ivanschitz, jenomže nemusí být okamžitou posilou, neboť v podstatě rok prohospodařil a zůstal bez herní praxe. Týmu se budou muset vyvarovat zranění a hlavně by měl najít stabilitu v realizačním týmu.

Tým za 300 tisíc eur posílil Heinz Müller, který by se měl starat o vyrovnanou brankářskou dvojici společně s veteránem Wachem. Kreativitu by to týmu měl vnést již vzpomenutý Andreas Ivanschitz, krom něj se porýnskofalckému týmu podařilo ulovit i další velké ryby - Filipa Trojana a Eugena Polanského. Krom nich do A-týmu přišli i Gamal Hamza, Andre Schürrle, Viktor Riske, Pierre Kleinheider a Jan Kircchoff. Naopak se tým ze slavného rodiště vynálezce knihtisku Johanna Guttenberga výrazně neoslabil, odešli pouze Feulner, Buckley, Ischdonat, Flessers, Demirtas, Neustädter a Vrančić.

Příprava neměla pro tým vypovídající informace. Sice ve čtyřech utkáních proti týmům z nižších soutěžích nasázel hned 35 branek, pak však následovala remíza 1:1 se St. Pauli, blamáž s Burghausenem a ostudná prohra 1:4 a výhra 2:0 nad rakouským Grödigem. Většina opor ovšem byla zraněná.

Předpokládaná sestava: Wache - Hoogland, Bungert, Noveski, van der Heyden - Karhan, Peković - Keller, Ivanschitz - Schürrle, Bancé

Prognóza: Mainz je ve svízelné situaci. Musí se mu vyhýbat zranění, navíc je v podstatě bez trenéra. Vypadá to na chvilkový výlet zakončený únorovým zápasem v hlavním německém městě. Mainz je jedním z největších adeptů na sestup, a to oprávněně. Pomohlo by mu jen semknutí týmu a bojovnost.

1. FC Nürnberg

Klub se skvělými fanoušky se po roce účinkování v druhé bundeslize vrací mezi německou fotbalovou smetánku. "Der Club" úspěšně zvládl v závěru loňské sezony baráž o první bundesligu s Chotěbuzí a zakončil tak velice vydařenou sezonu. Všichni soupeři se navíc mohou těšit na pořádný kotel, vždyť takřka měsíc před startem soutěže bylo prodáno už 28 tisíc permanentek!

Jedním z velkých plus týmu Michaela Oenninga je jeho sehranost. Tým spolu hraje už dlouho, navíc se po nevydařeném začátku minulé sezony semknul a ze 14. místa se jako katapult dostal na třetí. Ze začátku sezony se však bude muset vypořádat se ztrátou kapitána Andrease Wolfa a Dominika Maroha. Krom toho se těsně po sezoně s klubem rozloučil dlouholetý pracovník Michael A. Roth, jenž naposledy zastával funkci prezidenta klubu. Norimberk však dokázal díru za Rothem zaplnit schopnými lidmi, Oenning má prý více než dobré vztahy se sportovním ředitelem Martinem Baderem.

Tým před sezonou nijak zvlášť neposiloval, největším příchodem se tak zdá být návrat z hostování Angelose Charistease, jenž i přes častá střídání odehrál v Leverkusenu skvělou sezonu. Tým nadále posílili Tomasz Welnicki, Güngör Kaya, Thomas Broich, Jonatan Kotzke a mladík z Arsenalu Håvard Nordtveit. Ani ve směru odchodů z klubu Bavoři neztratili. FCN se totiž zbavil pouze Aleksandara Mitreského, Maria Brešky, Dominika Reinhardta, Josého Gonçalvese a Stefana Reinartze.

V přípravě působil bavorský klub dojmem suveréna. V soubojích s kluby nižších soutěží totiž neztratil, za to remizoval s Fenerbahce 3:3 a prohrál s Borussií Dortmund 0:1.

Předpokládaná sestava: Schäfer - Diekmeier, Wolf, Pinola, Bieler - Mnari - Kluge, Mintál, Gündogan - Eigler, Boakye

Prognóza: Der Club bude chtít ukázat, že sestup do druhé bundesligy byl jedním velkým omylem a průšvihem. Většina hráčů má zkušenosti z nejvyšší německé soutěže a Nürnberg s trochou štěstí má i na poháry.

Autor: Daniel Polách, Jaromír Eybl, Jiří Krejčí, Petr Vaněček

Komentáře (185)

Přidat komentář
smazaný uživatel

wolfsburg obhájí

Reagovat
smazaný uživatel

těšim se na Bayern... ale trošku se bojim nepokojů uvnitř kádru, které vyplynou z případného nenasazování Tymoščuka a Luca Toniho

Reagovat
smazaný uživatel

Tymoscuk udelal obrovskou chybu ze tam sel... jako nahradu za Van Bommela si ho vyhlidnul jeste Klinsmann, ale ted s prichodem Van Gaala ted holandan bude davat nesmyslne prednost krajanovi Van Bommelovi a pohrbi tak jednoho z nejlepsich DM na svete.

Reagovat
Arne

Měl poslechnout van Bommela, to je jasné... Ten asi v lednu říkal "ať si klidně přijde, posadí se na lavičku".

Asi bude ten nizozemskej "idiot", jak ho označuješ, lepší než Tymoch.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz si to myslis, ze je lepsi - nebudu ti to brat

Reagovat
Arne

Neboj, já si obrázek udělám sám, ale určitě víc věřím van Gaalovi než tobě.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle neni kriterium....

Kdyz uz to beres takhle, veris spis Klinsmannovi, nebo zaujatymu krajanovi Van Gaalovi?

Reagovat
smazaný uživatel

tak tohle je spíše řečnická otázka, protože Klinsmann se nemůže brát vážně...

Reagovat
Arne

Klinsmanna nemůžeš brát vážně, i když na jeho obranu je potřeba říci, že v době, kdy se přestup zrealizoval, nehrál van Bommel rozhodně nic moc. Ale pod Juppem a i teď hraje fantasticky - určitě líp než Tymoščuk.

Reagovat
smazaný uživatel

"URCITE lip nez Tymoscuk" ...kolik zapasu si Tymoscuka pred Bayernem videl hrat, ze tak soudis?

Reagovat
Arne

No, nějaký jo, i když přiznávám - málo. Ale směrodatný je pro mě rozhodnutí van Gaala a tomu já věřím víc než tobě (taky seš zaujatej, ne že ne).

Reagovat
smazaný uživatel

Vidis, tak netvrd ze URCITE hraje lip nez on-kdyz si ho sotva videl hrat...

A jak rikam, rozhodnuti o tom kdo bude se ne vzdycky shoduje jenom s kvalitou hrace ale spouste dalsima vecma. A jestli Van Gaal videl Tymoscuka v ostrejch zapasech tolik co ty (vzhledem k tomu, ze si ho sam nevyhlid, tak verim ze zapasu Zenitu videl naprosty minimum) ma k nemu osobni vytky (viz dole) a navic ma v muzstvu kvalitniho krajana, kterej byl zvolenej i kapitanem - tak je jasny pro koho se rozhodne nehlede na hracsky kvality.

Reagovat
smazaný uživatel

s rozhodnutim ohledně kapitánské pásky si van Gaal počkal dost dlouho, takže to je nevýhoda proti Tymoščukovi pouze týden...

Reagovat
Arne

To já všechno vím, ale zkrátka van Bommel hrál skvěle na konci minulé sezóny, hraje hodně dobře teď a očividně lépe než Tymoščuk - momentálně. Že o tom mohou rozhodovat i další věci, je pravda, ale Bommel teď hraje naprosto oprávněně, a dostává přednost není nic nesmyslnýho, jak ty tvrdíš.

Reagovat
smazaný uživatel

TEĎ a Tymoščuk do Bayernu už sice dorazil ale jeho výkonu z dresu Petrohradu ještě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Se ani nedivím, jeden non stop, potřebuje si odpočinout.

Reagovat
smazaný uživatel

o nesmyslné přednosti se nemůžeme bavit, protože van Bommel teď hraje dobře...

Reagovat
smazaný uživatel

To neznamena, ze nekdo muze hrat jeste lip

Reagovat
smazaný uživatel

*nemuze

Reagovat
smazaný uživatel

někde (asi na DSF v pořadu DSF Aktuell nebo během nějakého přáteláku) jsem zaslechl, že jednim z důvodů může být také to, jak Tymoščuk přicestoval - vlastní kadeřník (s dodatkem proč potřebuje kadeřníka) apod. že se to prý nelíbí van Gaalovi...

...jinak v přípravě hrál van Bommel lépe (i v zápasech, kdy hrál Tymoš na středu)

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si taky myslim ze v tom bude hodne osobnich veci (spolu s tim, ze je to krajan). Dal sem cet, ze to je taky kvuli tomu, ze Van Bommel byl zvolenej jako kapitan, tudiz by mel bejt i na hristi.

Jinak je jasny, ze Tymoscukovi bude oproti Van Bommelovi chvili trvat i nez se s muzstvem sehraje atd - v tom ma Van Bommel velkou vyhodu.

Reagovat
smazaný uživatel

já si myslim, že van Gaal je férový trenér a když se Tymoščuk v tréninku ukáže, tak van Bommela na lavičku posadí, ale řekl bych že nejdříve v listopadu... dříve by to mělo špatné účinky...

...ale aspoň, že zástupcem je konečně Philipp Lahm

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda.. smula je, ze zrovna u tehle typu hracu se tezko predvede na treninku, pac nemuzou oslnit golama, fantastickou technikou, genialnima prihravkama atd. Uzitecnost tehle hracu se ukaze akorat primo na hristi.

Reagovat
smazaný uživatel

no, geniální přhrávky a góly (z dálky) a techniku... to všechno má lepší Tymoščuk...

Reagovat
irik

Snad to Gaal nějak vyřeší - Timo je profesionál, takže by to měl vzít a ital snad ještě odejde ...

Reagovat
smazaný uživatel

dik za clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Marek Mintal na scenu ,inak tesim sa na tuto sezonu ...Bundesliga je moja druha naj liga po anglickej,takze uvidime co prinesie

Reagovat
smazaný uživatel

S hrůzou jsem zjistil,že Bundesligu asi nebudou dávat jak na Sportu1,tak na čt4 sport...nevíte o tom někdo něco?díky

Reagovat
Arne

kancik05.08.2009 11:10

Ano, kancik k tomu něco řekne... EuroSport zřídí speciální kanál, tuším že se to jmenuje EuroSport 2 Bundesliga a tam budou i magazíny, v pátek jeden přenos, v sobotu dva, v neděli dva a v pondělí jeden z druhe bundesligy... Nepléct si to však s EuroSport 2 International, protože to je klasický EuroSport2 tak jej znáte a tam Bundesligy nenajdete... Největší průser je, že žádná platforma se do toho zatím neangažuje. UPC Direct ještě nespustila ani českou mutaci EuroSport 2 International a nemá ani v nabídce ten bundesligový kanál... Digi TV taky prý ještě nemá ES2 v českém znění, ale plánuje to rychle zařadit. Jak to ale bude s tím bundesligovým kanálem ví snad jen Bůh...

Reagovat
smazaný uživatel

to bude druhou BL v pondělí dávat jak DSF tak i Eurosport 2 Bundesliga?

Reagovat
smazaný uživatel

co bude místo Bundesligy na ct4 sport???

Reagovat
smazaný uživatel

Tento pátek: 20:25 Medaile z helsinské bouře, 21:30 MS v hokejbalu Česko - Indie...

Reagovat
smazaný uživatel

teď jsem našel, že se vysílání mělo spustit 1. srpna... už to někdo má? (sakra... zatim je asi všechno na Hot Bird 6 a já mam Astru 3 )

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám...

Reagovat
Arne

Hm, pěkný... Asi se kouknu na to digitv, jak to tam vypadá, ale soudím, že to levná záležitost nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

"prednost krajanovi Bommelovi"..........vetšu debilinu si nemohol napisat.Bommel hra v priprave skvele,a nevim prečo by mal sediet..iba zato že prišiel Tymoščuk za par melonov?Tymoščuk je bezpochyby skvely hrač ,ale ked sledujem zapasy v priprave Bommel hra fakt dobre.ALe tažko sa to vysvetluje niekomu kto vidi v Bommelovi len zberača žltych kariet.....Hral za Hitzfelda,hral za Klinsmanna,aj za Heynckesa,bude hrat teraz za Van Gaala..a hraje za holandku repre..CHceš povedat že všetci treneri nevedia čo robia ne?

Reagovat
smazaný uživatel

"přednost krajanovi Bommelovi" v tomdle ale nic špatného neni, protože dostal přednost před Tymošem (kvůli výkonum) a je to krajan...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, nekomu kdo Tymoscuka v ostrym zapase videl hrat sotva parkrat se opravdu tezko vysvetluje ze je to kvalitnejsi hrac nez Van Bommel...

Reagovat
smazaný uživatel

rekordní výhra 32:0 v Blumenhagenu....nevíte kdo dával goly

Grafite 16

Džeko 14

Misimovíč 2

Reagovat
domingo

Když uvážím, že gól + rozehrávka zabere tak minutku, tak mi vychází 1/3 čistýho času góly...plus nějaký fauly, nějaký střídání, a máme z toho takovejch 50 minut fotbálku

Reagovat
cerwi

podle me hannover adept na sestup

Reagovat
$dolar$

HSV do toho !!!!!!!!!!!!

Reagovat
irik

Reagovat
terry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1. FC Köln ( )

Reagovat
smazaný uživatel

TSV München 1860

Reagovat
smazaný uživatel

ten už se skoro jako rival brát nedá (možná bohužel)

Reagovat
Arne

Určitě bohužel... Ale ono to přijde, München byl vždycky v jádru Blau und Weiß a ani vy na tom nic nezměníte.

Reagovat
smazaný uživatel

to bylo celé bavorsko ale... ožná, kdyby dvakrát postoupil Unteraching tak by to na červeno-modrou šlo

Reagovat
jv

HSV

Reagovat
terry

Těším se na Brémy. Jsem hodně zvědavý, jak moc bude znát Diegův odchod. Každopádně doufám, že budou bojovat aspoň o Ligu mistrů.. Ještě by to chtělo koupit jednoho gólového útočníka. Nejlepší volba by byl asi Pizarro, protože je zvyklý na tamní prostředí a navíc mu v zeleném (zelenobílém) dresu vždycky střílelo.. doufám, že se to nějak s Chelsea dohodne.

A jinak, scheiss HSV!

Reagovat
smazaný uživatel

ta kočka

Reagovat
Arne

Reagovat
terry

Někdy si vybere nějakou tu chybku, ale jinak skvělý gólman.

Reagovat
Arne

Jj, na jaře nejlepší gólman BL... Já jen, aby ti po tom "scheiss HSV" trochu spadla čelist.

Reagovat
terry

Tak musel jsem si trochu rýpnout. Když už jsem se dal na ty Brémy.

Reagovat
Arne

Jj, já to jen kvituju, rivalita musí bejt.

Reagovat
terry

Přemýšlím, že bych zase jel do Berlína. Ten stadion je úžasnej.

Reagovat
Arne

Jj... Já už bych taky jel co nejdříve, ale nevím kdy... Možná na Köln, protože švára je jejich fanoušek, ale jsou tam i atraktivnější soupeři.

Reagovat
terry

Tak já bych jel samozřejmě na Werder.

Reagovat
smazaný uživatel

Leverkusen či Freiburg taky není špatný...

Reagovat
terry

Avšak těm nefandím.

Reagovat
smazaný uživatel

Což je chyba...

Reagovat
irik

Jojo, dvoustovka se tam musí běhat jedna báseň .

Reagovat
terry

Bohužel, ale tak přeci jen je to olympijský stadion.

Reagovat
Dubov

Reagovat
honziss

Tak pojďmeTSV, postupme letos konečně!

Reagovat
Arne

Jak to s nima vypadá, vidíš to reálně?

Mě spíš přijde, že k postupu to nasvědčuje třeba v takovém Augsburgu. Za pár let by se mohla dočkat Fortuna Düsseldorf či Dynamo Dresden, doufám.

Jinak Energie je jasná, ta se podle mě vrátí na takovejch 80 %. S KSC a Arminií to momentálně naopak nevypadá.

Reagovat
terry

Fortuna Düsseldorf

Reagovat
irik

Dresden radši ne, FCA bych byl rád, ale moc to nevidím, spíš myslím, že to ještě nějaký ten rok potrvá. Fortuna vypadala proti HSV velmi sympaticky, osobně dávám ale docela velké šance Aachenu, ti vypadali velice slibně minulou sezonu, ikdyž je samozřejmě poznamená Holtbyho odchod.

Reagovat
Arne

Proč Dynamo raději ne, strach? Myslím, že by se těch pár blbců tam pořešilo a východu, Sasku zvláště, by zase nějakej bundesligovej klub bodnul.

Na Aachen jsem myslel, maji novej stadion, kádr celkem slušnej, proč ne... Přeju to nejvíce samozřejmě Lauternu, ale ten postoupí spíš až další rok.

Reagovat
irik

Jo, strach - ty hovada by nám v Mnichově ještě zapálili katedrálu ..., Lautern nevím, určitě do toho promluví, ale jak říkáš, spíš dašlí sezonu, ikdyž kdo ví, bude hodně záležet jak se k tomu postaví Arminia s KSC, vůbec si nejsem jistý, kde se budou pohybovat, druzí jmenovaní jsou mi ukradení, ale z Bielefeldu se něco podobného jako Rostock snad nestane .

Reagovat
Arne

No, uvidíme... Každopádně z Dresdenu bych strach neměl - v roce 2005 na zápas s TSV přišlo 66 tisíc lidu a chlapců z DD tam bylo něco mezi 20 a 25 tisíci. A katedrála to přežila.

Reagovat
honziss

Ještě si počkám, jestli se podaří získat Hamanna a Skácela. S nima by to bylo o něčem jiném. Výborný tah byl získat Királyho, teď už máme v bráně jistotu, ne jak s Tschaunerem a Hofmannem. Doufám že bude chytat.

Obrana se taky jeví dobře. Zůstal Jungwirth, napravo na přestup přišel Rukavina, k dispozici je i Béda, ten je taky výborný. Do zálohy přišlo docela dost hráčů, nicméně pokud by Löwen měli pomýšlet na postup, pak by ještě toho Hamanna se Skácelem potřebovali.

Trochu se bojím útoku, Lauth, ačkoli je to nový kapitán, tak jemu gólově moc nevěřím. Di Salvo je slabý, uvidíme co Schäffler. Docela dost čekám od toho Coopera, co přišel z Ameriky, to je odchovanec Man Utd, tak snad by góly mohl střílet.

Nicméně pořád mě strašně štvou ty ztráty Gebharta, dvojčat a Johnsona...

Celkově říkám, že teď to na postup nevidím, kdyby přišli jíž zmiňovaní Hamann se Skácelem, už se dá o postupu mluvit.

Reagovat
smazaný uživatel

Hammann by fanouškům nevadil?

Reagovat
honziss

To těžko říct, zas tak do toho nevidím, ale o jeho příchodu k TSV se nahlas mluvilo.

Reagovat
smazaný uživatel

no, mluvilo se jeden čas i o Matthäusovi jako novym trenérovi a to vyvolalo dost špatné ohlasy...

Reagovat
honziss

Tak v dnešním fotbale už je možné všechno. Třeba se jednou bude v souvislosti s trenérem TSV mluvit i o Jeremiesovi.

Reagovat
smazaný uživatel

tak Jeremies aspoň za TSV hrál

Reagovat
honziss

To vím, ale taky není příliš oblíbený u fandů.

Reagovat
smazaný uživatel

asi jako Görlitz? (co jsem o něm teda slyšel)

Reagovat
honziss

Dalo by se to tak říct.

Reagovat
herbage

Kančíku, Bayer vážně v přípravě ani jeden zápas neprohrál? Co jsem koukal, tak s Casblancou či kým to bylo jste prohrávali 2:1 a pak jsem to vypnul, to jste nakonec otočili?

Reagovat
herbage

Čekal jsem to trošku delší

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Mrkni na náš šutbord, abychom už nějak domluvili ty previews.

Reagovat
herbage

ok

Reagovat
terry

Kde máte "šutbord" ?

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký, že?

Reagovat
terry

Ale jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1.Bayern

2.Hamburg

3.Bremen

4.Schalke

5.Stuttgart

6.Wolfsburg

.........

16.Gladbach

17.Freiburg

18.Mainz..

Nemyslim si že Hannover vypadne iba preto že vypadol z nemeckeho pohara

Reagovat
Arne

To nikdo neříká... Já se taky přikláním k tomu, že se udrží, už proto, že udrželi Enkeho. Ale problémy mít mohou.

Já zase nesouhlasím s Gladbachem, ten podle mě bude v klidu někde kolem 10. místa, ne-li výš.

Reagovat
herbage

Nn, Gladbach bude hrát kolem 13.-14. místa, výš ne

Reagovat
Arne

Pokud Bobadilla potvrdí zvěsti, co ho předcházejí, a nezačnou tak tragicky jako loni, tak by se záchranou neměli mít problém.

Reagovat
herbage

Kolín se vloni rovněž pohyboval okole těchto míst a se záchranou neměl problémy. A na nějaé zvěsti nedám, jeden hráč tým nedělá

Reagovat
Arne

Jasně že ne, ale i jeden hráč může dělat ohromnej rozdíl... Viz. loňská sezóna, Novaković v Kölnu a Friend v Gladbachu.

Reagovat
herbage

To nejde srovnávat, když Kolín hrál všechno na Novakoviće a vzadu udrželi většinou nulu a v Gladbachu byli v koncovce tragičtí všichni a obrana ještě trojku navrch inkasovala

Reagovat
smazaný uživatel

jenže když chyběl Novakovic tak byl nejlepším střelcem dokonce Petit ne?

Reagovat
Arne

Tak je to trochu jiný, ale když si představim, kolik šancí tak Friend nedal a Nova jo, a kdyby tak kvóta vstřelených branek byla obrácená, tak by Köln mohl bejt možná zpět ve druhej lize.

Reagovat
herbage

No to jo, ale on dal hodně gólů z pokutových kopů, které Friend tuším nekopal

Reagovat
Arne

To je fakt, ale asi víme, proč je Friend nekopal...

Reagovat
irik

Iba preto si to nikdo nemyslí, ikdyž z toho zápasu jsou samozřejmě vyvodit leckeré závěry - Bundesliga je ale dost vyrovnaná, hned u několika týmů se absolutně neví co očekávat a Hannoveru moc nevěřím, jak už stojí v článku - spíš oslabili, než posílili a Enke není všemocný, dokonce bych řekl, že ani ne věčný 96man ...

Reagovat
herbage

Clky bych iriku nepodceňoval. Dobře posílili a v první trojce podle mě stopro budou

Reagovat
irik

Uvidíme.

Reagovat
irik

Abych obhájil svá tvrzení - posílt mohou jak chtějí, nikdo jim však nezaručí, že hráči chytnou loňskou fazonu, kor pod Vehem, A jsem od přírody skeptik, takže tak.

Reagovat
herbage

Veh vybojoval s průměrným Stuttgartem titul a rozhodně dělá zatím lepší kroky, než Magath, takže bych is tak jistý nebyl. A jak jde dohromady tvůj přirozený skepticismus s tohule větou: Luis Van "Gaal prolomí letité prokletí a jako první nizozemský trenér získá německý titul, stejně jako pohár."

Reagovat
irik

I skepticismus má své hranice a v takovém článku bych přeci jen měl být objektivní, ne?

Vehovi nevěřím, kdo z nás se bude mýlit ale ukáže až čas.

Reagovat
herbage

Nj, objektivnost je přednější. Ty jako fanda Bayernu s ní očividně nešetříš

Ad Veh: Po sezóně si povíme

Reagovat
Arne

Já si myslím, že jejich sezóna byla přece jen trochu nadprůměrná vzhledem k jejich kvalitám - něco jako například u Herthy. Taky jim nevěřím, že by bojovali o titul, i když třeba třetí flek by uhrát mohli.

Reagovat
smazaný uživatel

místo Gladbachu tam vidím Bochum...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak článek se mi moc líbil, délkou akorát...kdyby to bylo delší, tak sena to asi vykašlu.

Jinak do nový sezóny, ze který uvidím asi jen úplný minimum zápasů přeju hodně štěstí Bayernu a Leverkusenu a co nejmíň Stuttgartu a Dortmundu.

Reagovat
smazaný uživatel

btw doufám, že se někdy dočkám v bundeslize Augsburgu

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

Gladabach pustil Marina a Baumjoahanna....

Reagovat
smazaný uživatel

mohl bych se zeptat proč v sestavě BVB neni Hummels? (mě osobně to překvapuje a autor bude vědět proč tam je Santana)

Reagovat
herbage

Mě spíš překvapil Jirka Štajnerů v základu an úkor Schlaudraffa a absence Nortveida v sestavě Norimberku, kde hraje levého stopera Pinola

Reagovat
irik

Schlaudraff přípravu neodehrál dobře, co jsem se dočetl.

Reagovat
herbage

Ok. On Jirka byl vloni nejlepší střelec týmu, takže to celkem chápu, přesto mi typově k Hankemu více sedí právě Schlaudraff, který je dle mě i lepším hráčem

Reagovat
irik

Nj, mě to povídej, že na úkor mladého Německého útočníka hraje třicetiletý Štajner ...

Reagovat
herbage

No, Štajner už je v Kristových letech

Reagovat
irik

Však Já vím - chtěl jsem napsat něco jako tři-náctiletý, nebo three-teenager, ale myslel jsem, že tohle bude srozumitelnější. A vida: nebylo .

Reagovat
herbage

No, já to pochopil, ale přece jen mám možná v krvi více toho německého puntičkářství a dotahování věcí k dokonalosti

Reagovat
irik

To je sice hezké, ale zas ocud pocud, ne?

Reagovat
herbage

Ne

Reagovat
Arne

Štajny hraje dobře, narozdíl od Schlaudraffa, který je navíc zraněný a pokud by si to vpředu sedlo, nemusel by se tam dostat.

Reagovat
smazaný uživatel

Schlaudraff se zřejmě zase zraní...

Reagovat
Arne

Mám pocit, že Klopp Santanu před Hummelsem upřednostní, se Subotićem jsou dost sehraní... No uvidíme, dost jsem nad tím váhal, to musím přiznat. Do prvního kola asi Hummels nastoupí na DM, když bude chybět Kehl, uvidí se v dalších kolech.

Reagovat
herbage

Co Bender či Tinga, tyhle dva bych jako záskok na DM čekal spíš

Reagovat
Arne

Hummels má schopnost to zavřít lépe, Bender či Tinga jsou spíš do sysstému, kdy se hraje na dva DM.

Reagovat
herbage

Já právě čekal, že Sven jednou Kehla nahradí a BVB s ním počítá jako s náhradou, když Kruska tehdy neuspěl

Reagovat
smazaný uživatel

na DM bych čekal Bendera... a Hummelse jsem myslel, protože je nebezpečný dopředu a Santana mě moc nepřesvědčil... navíc má Mats za sebou dobře odehrané mistrovství...

Reagovat
Arne

Tak tam si zas až tak moc nezahrál, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

hrál po zranění, tak ho trenér šetřil... ale nechyboval a odehrál dobré utkání... ale tak určitě ho zastínil Höwedes...

Reagovat
Arne

A hlavně Boateng, kterej za celej turnaj udělal všehovšudy snad jen dva fauly.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ale Benedikt byl branej už jako zachránce, kterej vůbec Německo na turnaj dostal a dále dal myslim ještě nějaký důležitý gól už v samotném turnaji...

Reagovat
Arne

Jj, prolomil to proti Finsku... Tam hráli Němci šíleně, záloha jak kdyby spala. Fini byli mnohem lepší, pak jedna standardka, Höwedes palice bum, a bylo to.

Reagovat
Arne

100. für Berlin.

Reagovat
smazaný uživatel

Letos bude Bundesliga zase nabitá, už se těšim! Pro mě nejlíbivější liga v Evropě! Opět je v lize dobrých osm celků co budou bojovat o titul!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Smekám před čtveřicí autorů

Akorát v Gladbachu určitě v základu Michael Bradley

Reagovat
smazaný uživatel

Díky...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak k tomu Bradleymu - i redaktoři jsou lidé a i oni chybují...

Reagovat
havrys99

Přesně Já to taky znam jako rozhodčí.....

Reagovat
smazaný uživatel

No tak to teda nevím, o jejich lidskosti mnohokrát pochybuji...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

Sympatické .

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, výborně sepsáno

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěknej článek-přehlednej a dobře se čte,díky

Reagovat
smazaný uživatel

A je na co se těšit... Bundesliga bude letos ještě lepší...

Reagovat
irik

Očekvám poutavý boj o druhé místo .

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky, Bayern už s tím má zkušenosti...

Reagovat
irik

Jojo .., je to holt úděl, hledět na ostatní zvrchu .

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pěkné preview jsem už dlouho nečetl.

Reagovat
herbage

Jménem všech redaktorů Bundesligy: Danke schön Herr: Trewinn :wink::

Reagovat
smazaný uživatel

Suoer článek Všechny jsou super,ale ten o Hoffenheimu byl nej.

Reagovat
herbage

Nj, kvalita se pozná

Reagovat
Arne

Ty tu moc nemudruj a raději se vyjádři k zápasovým previews.

Reagovat
herbage

Dobře

Reagovat
božský John

Dobrá práce..akorát ty prognózy.."každej" bude hrát o poháry nikdo nesestoupí?

Reagovat
Arne

Jj, víme... Ale jak jinak bys to udělal? Tohle byla nejlepší možnost ze všech špatných, že každej napíše svůj pohled na tým a jako celkovou mozaiku to dělat nebudeme. Minulej rok jsem to psal sám, takže jsem si to mohl dovolit a pak napsat i svůj tip na konečné pořadí, nyní to nešlo, v životě bychom se nedohodli.

Pak byla možnost nedávat sem prognózy vůbec, ale to by na zajímavosti hodně ztratilo.

Reagovat
božský John

Aha, já si to právě porovnával s loňskem, tomi víc "štymovalo" a nedošlo mi, žes to dělal sám. Beru zpět a děkuju za vysvětlení :)

Reagovat
Arne

V pohodě, dobře, že na to došlo a mohli jsme to vysvětlit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

... Bayern má na titul, ale musí jim to "klapat" v kabině.. Schalke by mohl Magath "vyburcovat" až k titulu(i když se příprava nepovedla).. Hamburger má taky ambice na titul(kdy vyhhrál BL naposledy?).. Dortmund by mohl překvapit, má dobře sladěný tým a motivaci ve "výročí".. problémy(překvapivě) se záchranou bude mít Frankfurt..

Reagovat
smazaný uživatel

Problémy se záchranou bude mít v první řadě Mainz podle mě... HSV naposled vyhrálo titul v sezoně 1982–83...

Reagovat
smazaný uživatel

... Mainz nemá šanci a určitě se neudrží.. myslím(překvápko), že spadne Frankfurkt.. díky za informaci k HSV, vidím ho jako favorita na titul, i když by ho přál Schalke..

Reagovat
smazaný uživatel

zase tak černě bych to neviděl... že něco umí ukázal Mainz v poháru DFB - jenom se musí včas uzdravit hráči...

Reagovat
smazaný uživatel

... Mainz je docela "štika", ale ten kádr na BL právě nemá dost silný..

Reagovat
smazaný uživatel

Hoogland, Trojan, Ivantschitz, Bancé, Jahmir Hyka, Karhan, Polanski a další... kádr bych řekl srovnatelný s Bochumí... ikdyž to je ještě málo... pokud nový trenér nebude propadák, tak se udrží...

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke to raději nepřej, protože bychom pak mohli vudět nahého Rudiho Assauera ve Veltins Areně...

Reagovat
smazaný uživatel

... VAréna aspoň zažije po hokeji a finále EL další shouw..

Reagovat
smazaný uživatel

... nevím jestli se nemýlím, ale mělo by tam být zahájeno MS v hokeji ("domácí" proti Američanům)...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano má a má to za úkol i překonat rekord v návštěvě hokejového zápasu...

Reagovat
smazaný uživatel

... tak to bude síla, to bude hukot...

Reagovat
smazaný uživatel

"...zažije..." nevim, jestli to lidi přežijou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

tento rok bude patrit B.Dortmund

Reagovat
smazaný uživatel

tak ozna 8. flek

Reagovat
smazaný uživatel

1.Bayern

2.Hamburk

3.Wolfsburg

4.Brémy

5.Schalke

6.Stuttgart

7.Hertha

8.Dortmund

9.Hoffenheim

10.Leverkusen

11.Kolín

12.Frankfurt

13.Hannover

14.Norimberk

15.Gladbach

16.Freiburg

17.Bochum

18.mohuč

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele