základní skupiny - skupina A, 3. kolo
22.01.2024 18:00 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Rovníkové Guiney (© AFP)

Rovníková Guinea šokovala Pobřeží slonoviny, naděje hostitele na postup jsou minimální

Reprezentace Rovníkové Guineje porazila ve třetím kole skupiny A Afrického poháru národů Pobřeží slonoviny 4:0 a nečekaným postupem z prvního místa si zajistila účast v osmifinále. Na úspěchu přímořského státu ze střední Afriky měl lví podíl dvougólový Emilio Nsue, jenž potvrdil svůj střelecký apetit a s pěti trefami vévodí tabulce kanonýrů. Pouť šampionátem naopak může skončit pro zaskočeného pořadatele, jenž z pozice třetího týmu musí počkat na výsledky z ostatních skupin.

Jeho naděje na postup však nejsou velké, jelikož s tříbodovým ziskem a takto negativním skóre se ještě nikomu postoupit nepodařilo.

Pobřeží slonoviny se po předchozí porážce nacházelo na třetím místě tabulky, případnou výhrou si však mohlo, i s přispěním ztráty Nigérie, zajistit postup do play off z první příčky. Zároveň mu do karet hrál fakt, že na africkém šampionátu prohrálo ve skupině dva po sobě jdoucí zápasy naposledy v roce 2002. Rovníková Guinea ale dosud předváděla velmi dobré výkony, na což chtěla navázat i proti domácí reprezentaci.

S větším nasazením vstoupila do utkání pořádající země. Většina akcí ovšem skončila na zodpovědné defenzivě Nzalang. Jako jeden z nejaktivnějších hráčů se prezentoval Nicolas Pépé, který krátce před odehranou půlhodinou prošel soupeřovou obranou a obešel i brankáře Jesúse Owona. Míč se mu však zamotal mezi nohama a k zakončení se nedostal. Veškeré snahy domácích přišly vniveč v závěru poločasu, kdy předvedl perfektní práci s balonem Carlos Akapo, jenž jej naservíroval do malého vápna. Tam číhal Nsue, který potvrdil roli nejlepšího střelce týmu a poslal Rovníkovou Guineu do vedení. Vzápětí vyrovnal Ibrahim Sangaré, jenže kvůli ofsajdu se neradoval dlouho.

Nešťastníka z první půle provázela smůla i ve druhém poločase, když k němu propadl centr ze strany a záložník Nottinghamu z úhlu přestřelil odkrytý prostor mezi třemi tyčemi. Aktivita domácího celku nepolevovala. V 67. minutě vypukla v ochozech obrovská radost, když si Jean-Philippe Krasso naběhl na povedený centr a procpal balon za Owonaova záda. Oslavy byly ovšem předčasné, neboť i tento střelec si nepohlídal náběh a nacházel se v ofsajdu. Pojistku na výhru a postup Nzalang přidal v 73. minutě Pablo Ganet, jenž zakroutil přímý kop přesně do levé šibenice. Pořadatel vsadil vše do útoku, ale risk mu nevyšel. José Machín se totiž vyřítil do rychlého protiútoku, v situaci dva na jednoho předal míč Nsuemu a ten zamířil přesně k pravé tyči. Poslední hřebík do rakve hostitele zatloukl v závěru Jannick Buyla z dorážky.

Rovníková Guinea tak zaskočila domácí reprezentaci a zajistila si postup z první příčky. Zápasy play off jsou na programu od soboty 27. ledna.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (11)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Skončilo by to jinak kdyby měli v bráně Onana?

Reagovat
sk333

To som teda nečakal.

Reagovat
alias

Šílené...sloni byly naprosto bezzubý...

Reagovat
Stannis Baratheon

Šýlené

Reagovat
celeb

*bezklý

Reagovat
ZB 07

Sice měli trochu smůlu při těch ofsajdech, ale jinak teda katastrofální výkon

Reagovat
Stannis Baratheon

Egypt i Ghana dnes ztratit můžou, stejně tak zítra Kamerun s Gambií. Tunisko s JA to taky nebude mít jednoduché, Zambii bohužel nevěřím vůbec.

Myslím že nakonec postoupí i se třema bodama a záporným skóre.

Reagovat
mistr129

No blbý pro ně je, že jim nestačí ztráta, ale musí to být v případech Ghany a Kamerunu přesně remíza (u Kamerunu případně ještě prohra o gól), po tom výprasku

Reagovat
Stannis Baratheon

No po večerních zápasech už jsou jednou nohou v osmifinále.

Reagovat
Mass

Koukám že někteří Rovníkoví Guneici docela vybledli za pobytu ve Španělsku

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele