play off - o 3. místo
10.02.2024 21:00 CET
0 : 0
6:5 pen.
(0:0, bez prodloužení)

Reportáž

Ronwen Williams (© AFP)

Jihoafričané si napravili penaltovou reputaci a uzmuli bronzové medaile

Hráči Jihoafrické republiky vyhráli v zápase o bronzové medaile na Africkém poháru národů nad Demokratickou republikou Kongo 1:0 po penaltách. Na góly skoupý duel rozhodl ve prospěch Bafana Bafana v závěrečném rozstřelu dvěma důležitými zákroky brankář Ronwen Williams. Svěřenci Huga Broose se tak vzepřeli slovům svého trenéra, který se před utkáním nechal slyšet, že utkání o třetí příčku by se hrát vůbec nemělo a hlavním cílem jeho mužstva bylo se v posledním střetnutí nezranit.

Ani jeden z týmů sice nebyl považován za medailového aspiranta, přesto v obou táborech zavládlo po semifinálových bojích zklamání. Kongo neodehrálo proti Pobřeží slonoviny špatný zápas, avšak jednou neuhlídalo Sébastiena Hallera. Na druhé straně Jihoafrická republika doslova vstala z mrtvých a dotáhla duel s Nigérií do penalt, tam ovšem brankář Williams nezopakoval čtvrtfinálovou magii a postup slavili Super Eagles.

Právě gólman žlutozelených musel prokázat své schopnosti už v osmé minutě. Théo Bongonda se hnal úplně sám na bránu soupeře, jenže místo střely se pokusil akci vyšperkovat kličkou. Jeho záměr ale Williams přečetl a balon mu šikovně vypíchl. Jinak se navzdory vysoké intenzitě z obou stran hrálo prakticky bez šancí. Diváci na stadionu pojmenovaném po prvním prezidentovi hostitelské země proto v úvodním dějství viděli na každé straně jediné, a navíc nikterak nebezpečné zakončení směřující mezi tři tyče.

Konžané začali po změně stran dominovat. V 51. minutě se Simon Banza, který v portugalské Braze prožívá fantastickou sezonu, opřel do poskakujícího míče, avšak jeho dělovka minula cíl. Po hodině hry se reprezentanti středoafrické země dostali po chybě gólmana Williamse ke dvěma obrovským příležitostem, jenže Meschack Elia netrefil odkrytou síť a těsně vedle mířil i dorážející Silas. Ofenzivní zmar podtrhl v 76. minutě další zahozenou šancí Chancel Mbemba, jenž z malého vápna o několik metrů přestřelil bránu. Navzdory neutuchající snaze fotbalistů v bílých dresech gól v základní hrací době nepadl, a netradičně tak ihned následovaly penalty. Ty nakonec zvládli lépe Bafana Bafana.

Předkrm nedělního finále tak skončil radostí Jihoafrické republiky. Její hráči oslavili zisk bronzových medailí poprvé od roku 2000.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

SPORT 1 snad sledujete tam

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele