základní skupiny - skupina A, 2. kolo
18.01.2024 15:00 CET
4 : 2
(1:1)

Reportáž

Emilio Nsue (© AFP)

Řádění legendy Rovníkové Guiney vyústilo v první hattrick Afrického poháru po 16 letech

Guinea-Bissau prohrála s Rovníkovou Guineou 2:4, a nebodovala tak ani ve druhém duelu skupiny A Afrického poháru. V průběhu úvodního dějství se sice radovala ze své první vstřelené branky na šampionátu od roku 2017, tento dílčí úspěch ovšem zejména kvůli hattricku Emilia Nsueho přišel vniveč. Před historicky nejlepším střelcem Los Elefantes vsítil na tomto turnaji tři góly v jednom utkání Soufiane Alloudi, od Maročanova počinu však již uběhlo takřka na den přesně 16 let.

Rovníková Guinea se v prvním kole postarala o překvapení, když remizovala s Nigérii, jež disponovala o poznání zvučnějšími jmény. Nzalang dokonce šli do vedení díky trefě Ibana Salvadora, který vyměnil pro tento ročník nižší španělské soutěže za druhou polskou ligu. Guinea-Bissau naopak podlehla velkému domácímu favoritovi 0:2, a potvrdila tak roli outsidera v jedné z nejsilněji obsazených skupin.

Prvních 20 minut hry diváci viděli spíše boj o střed hřiště. Tento stav zlomil až Nsue, jenž si skvěle naběhl na přihrávku vzduchem od Pabla Ganeta a poslal Rovníkovou Guineu do vedení. O chvíli později mohl radost středoafrického státu poměrně nechtěně zdvojnásobit Josete Miranda, když jeho nepovedený centr skončil na břevně brány Ouparina Djoca. Avšak ve 37. minutě se skóre vyrovnalo poté, co si přihrávku z pravé strany srazil do vlastní sítě Esteban Orozco. Pár okamžiků nato byla nařízena penalta po zákroku Saúla Coca, ovšem hlavní rozhodčí nakonec po přezkoumání u videa svůj verdikt změnil.

Nzalang začali druhý poločas nejlepším možným způsobem, když ve 46. minutě gólman Jesús Owono odkopem od brány naprosto přesně našel Mirandu a ten situaci vyřešil bezchybně. Los Elefantes udeřili o pár minut později znovu. Přihrávka od Basilia Ndonga se dostala ke Nsuemu, který ve skluzu propasíroval balon do sítě Guiney-Bissau. Rodák ze španělského města Palma de Mallorca nakonec dokonal hattrick, když si v 64. minutě bezchybně načasoval náběh za obranu a následně chladnokrevně obešel Djoca. Přestože gól nejprve nebyl uznán kvůli ofsajdu, tak VAR jakékoliv porušení pravidel vyvrátil, a Nsue tak mohl slavit. Djurtus pak stihli do závěrečného hvizdu pouze snížit, když ve třetí nastavené minutě Zé Turbo dokázal zevnitř vápna prostřelit Owona.

Rovníková Guinea tedy na úvodní překvapení navázala dalším skvělým výsledkem. Skupinu zakončí 22. ledna proti Pobřeží slonoviny, Guinea-Bissau ve stejný den vyzve Nigérii.

Autor: Livesport.cz / Šimon Suchý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele