základní skupiny - skupina A, 1. kolo
14.01.2024 15:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Ola Aina u míče (© AFP)

Okamžitá odpověď Osimhena pouze zmírnila překvapivou ztrátu Nigérie

Reprezentační výběry Nigérie a Rovníkové Guiney remizovaly v úvodním duelu skupiny A Afrického poháru národů 1:1. Ačkoliv se Super Eagles museli před začátkem turnaje vypořádat se zraněním několika klíčových opor, do utkání vstupovali v roli poměrně jasného favorita. Navzdory tomu však jako první skóroval jejich soupeř, když se prosadil Iban Salvador. Na jeho trefu sice bleskově zareagoval Victor Osimhen, jenže branka kanonýra Neapole byla pohříchu jedinou, kterou jeden z širšího okruhu favoritů na celkový triumf dokázal vyprodukovat.

Nigérie se musela před startem šampionátu vypořádat s velkou ztrátou, když se jí na tréninku zranil kanonýr z Leverkusenu Victor Boniface. V útoku ovšem Orly tlačit bota neměla, jelikož v sestavě nadále měli hvězdy ze Serie A Osimhena nebo Ademolu Lookmana. Rovníková Guinea podobnými esy nedisponovala a jakýkoli bodový zisk by pro ni byl úspěchem.

Otevřít skóre mohl už po 10 minutách hry Zaidu, z hranice malého vápna však trestuhodně minul naprosto odkrytou bránu. V následujících minutách se i přes převahu v držení míče bílozelení nebyli schopni dostat do výraznější šance. Úspěšný nebyl ani pokus Osimhena po odehrané půlhodině. Hvězda Neapole totiž hlavou nedokázala najít prostor mezi třemi tyčemi. Naopak Sloni dokázali využít hned svou první šanci ze 36. minuty, v níž pálil k levé tyči Salvador. Jejich radost však netrvala dlouho, neboť několik chvil poté se z absolutní blízkosti branky trefil Osimhen, a zařídil tak opět nerozhodné skóre.

V obrovské šanci se ocitl v 54. minutě Zaidu, zakončil ovšem velmi nedůrazně a přesně do gólmana. Míč se pak odrazil k Lookmanovi, který ale mířil mimo branku, takže Jesús Owono mohl zůstat v klidu. Několik chvil poté už však měl o poznání více práce, když musel vytáhnout důležitý zákrok proti zakončení Osimhena. Nigerejiský útočník se dostal do další obrovské šance v 76. minutě, s touto příležitostí ale naložil prachbídně. V úniku po skvělé přihrávce naprosto osamocen nedokázal vůbec trefit prostor branky, a Owono tak mohl zůstat v klidu.

Nigérie tak překvapivě zahájila pouť šampionátem remízou. Další duel ji čeká 18. ledna proti Pobřeží slonoviny, Rovníková Guinea ve stejný den vyzve Guineu-Bissau.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele