play off - semifinále
07.02.2024 18:00 CET
1 : 1
4:2 pen.
(0:0, bez prodloužení)

Reportáž

William Troost-Ekong (© AFP)

Jihoafrická republika zlato nevydoluje, Nigérii nezastavil ani krutý verdikt videorozhodčího

Nigérie zvítězila v semifinále Afrického poháru národů nad Jihoafrickou republikou 2:1 po pokutových kopech a poprvé po 11 letech si zahraje o zlato. Utkání gólově otevřel ve prospěch favorita z penalty kapitán William Troost-Ekong, jenž připravil brankáře Ronwena Williamse o více než 450 minut trvající neprůstřelnost. V 85. minutě dokonce Orli slavili dvoubrankové vedení, o to je ale záhy připravil videorozhodčí. Ten si totiž všiml předchozího faulu v opačném vápně a Jihoafričané z bílého puntíku srovnali. Dramatický zápas nakonec vyvrcholil právě pokutovými kopy, v nichž země s nejhlubším zlatým dolem na světě neuspěla a postup slavili Nigerijci.

Nigerijská reprezentace po celý turnaj potvrzovala roli jednoho z největších favoritů na zisk trofeje, ke které jí zbývaly už pouze dva kroky. Jeden z nich představoval duel proti Jihoafrické republice, jež byla naopak jedním z příjemných překvapení, a to především díky nečekané výhře nad Marokem v osmifinále. I tentokrát se musela připravit na útok nabitý hvězdami a zároveň skálopevnou obranu soupeře, která za celý turnaj inkasovala všehovšudy jednou.

Optickou převahu měli v úvodu podle očekávání právě hráči v zelených dresech, první pokus mířící mezi tři tyče ale vyprodukovali fotbalisté Bafana Bafana. Dalekonosný projektil doprostřed brány od Yayi Sitholeho nicméně Stanleyho Nwabiliho nerozhodil. Nigerijci zahrozili až v polovině úvodního dějství, ani Troost-Ekong však hlavičkou po přímém kopu gólmana nepřekonal. O něco zajímavěji už vypadala rána z hranice vápna v podání jihoafrického Evidenceho Makgopy, jenže jeho obstřel k zadní tyči vytěsnil na roh Nwabili.

O první vzruch po změně stran se postaral Victor Osimhen, hvězda Neapole ovšem poslala míč v záklonu hlavou vysoko nad. Zhruba po hodině hry útočník hrající s ochrannou maskou výborným pohybem dokonale zmátl celkem čtyři protihráče a dostal se až na hranici vápna, kde ho jeden z obránců fauloval a kopala se penalta. Tu zakončením po zemi doprostřed proměnil Troost-Ekong a favorit šel do vedení.

Definitivní pojistku přidal krátce před koncem Osimhen, opakovaný záběr ale odhalil faul z předchozí situace na druhé straně a Bafana Bafana rovněž zahrávali pokutový kop. Exekuce se ujal Teboho Mokoena a úspěšnou ranou srovnal. Senzační obrat mohl v nastaveném čase dokonat Khuliso Mudau, jenže svou dorážku po přímém kopu poslal z malého vápna nepochopitelně nad, a oba celky tak čekalo prodloužení.

To odstartovala nebezpečná akce Nigerijců, která vyústila v zakončení z úhlu v podání Ademoly Lookmana, proti němuž se skvělým zákrokem předvedl Williams. Ve druhé patnáctiminutovce upaloval sám na bránu střídající Terem Moffi, těsně před vápnem jej však fauloval Grant Kekana a zkušený bek za svůj zákrok putoval předčasně do sprch. Rozuzlení tedy nepřišlo ani po 120 minutách a na řadě byl penaltový rozstřel. V něm nakonec díky vítěznému pokusu Troost-Ekonga uspěli Super Eagles.

Nigérie tak v semifinálové bitvě potvrdila papírové předpoklady a poprvé od roku 2013 postoupila do souboje o celkový triumf. Pro Jihoafrickou republiku ovšem turnaj nekončí, čeká ji zápas o třetí místo.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (2)

Přidat komentář
srandamač

JAR vstane doslova hrobníkovi z lopaty, aby pak v 95. minutě Mudau přestřelil z malého vápna bránu. Tomu asi už roztrhali letenku

Reagovat
williamshane

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele