základní skupiny - skupina D, 2. kolo
20.01.2024 18:00 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Gelson Dala (© AFP)

Angolu přiblížila k postupu v atraktivní bitvě outsiderů někdejší naděje Sportingu

Fotbalisté Angoly ovládli gólový duel druhého kola skupiny D Afrického poháru národů, když porazili Mauritánii 3:2. Do čela tabulky pomohl týmu z jihu Afriky především střelec dvou branek a bývalý hráč Sportingu Lisabon Gelson Dala, rozdílový zásah ovšem proti vzdorujícímu soupeři zaznamenal až útočník Gilberto. Mauritáncům tak nebyly platné ani jejich dvě premiérové trefy ze hry v historii turnaje, po dvou odehraných duelech zůstali bez bodu čtvrtí a do osmifinále se mohou dostat už pouze zásluhou vysoké výhry nad Alžírskem.

Antilopy měly něco společného s Českou republikou, a to dosud jedinou účast na mistrovství světa v roce 2006. Krátce poté ještě dvakrát došly na Africkém poháru do čtvrtfinále, od té doby ale na fotbalové mapě paběrkovaly. Na aktuálním šampionátu nicméně začaly velmi nadějnou remízou s Alžírskem. Zisku překvapivého bodu byla blízko také Mauritánie, avšak v závěrečných minutách dopřála Burkině Faso penaltu, kterou favorit nepohrdl.

První velkou šanci nevyužil v 17. minutě Pape Ibnou Ba, jenž hlavičkoval z nadějné pozice výrazně nad bránu Angoly. Před půlhodinou zápasu spálil útočník působící ve druhé francouzské lize další vyloženou příležitost, když selhal tváří v tvář gólmanovi. Zaváhání ho mohlo mrzet o to více, že ve 30. minutě poslal bývalou portugalskou kolonii do vedení Gelson Dala. Ten se po rohovém kopu zavěsil do vzduchu a akrobatickým volejem překonal brankáře. Krátce před pauzou však Sidi Bouna Amar předvedl krásné sólo mezi několika obránci, které zakončil přesnou ranou k tyči. Ani to ale nebylo z dramatického poločasu vše, neboť dorážející Gilberto v nastaveném čase nepochopitelně překopl prázdnou bránu a nevrátil Antilopám vedení.

V 50. minutě se podruhé připomněl Gelson Dala. Kanonýr hrající třetí sezonou v Kataru využil nekoncentrované defenzivy Mauritánie a pohodlně přehodil gólmana. Další ránu zasadil reprezentantům islámské země Gilberto, na jehož tečovaný pokus z ostrého úhlu nedokázal Babacar Niasse reagovat. Ještě před hodinou hry to ale bylo opět jen o gól poté, co Aboubakary Koita ostrým projektilem z dálky překonal brankáře Angoly. Dodat svému týmu jistotu mohl v 73. minutě opět Gelson Dala, střelou k bližší tyči však na pozorného Niasseho nevyzrál.

První střetnutí těchto soupeřů přesně po roce přesto skončilo výhrou Angoly. Ta 23. ledna, kdy se skupině D dostane rozuzlení, vyzve Burkinu Faso. Mauritánie změří síly s Alžírskem.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele