play off - osmifinále
30.01.2024 21:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Jihoafrické republiky (© AFP)

Africký pohár přišel o dalšího favorita. Ortel podepsal Maroku penaltový smolař Hakimi

Reprezentanti Jihoafrické republiky vyřadili v osmifinále Afrického poháru národů po výhře 2:0 Maroko. Jeden z největších adeptů na zisk trofeje prohrával od 57. minuty, kdy se prosadil Evidence Makgopa. Berberští lvi dlouho dobývali bránu soupeře marně a obrovskou šanci na vyrovnání dostali až v závěru poté, co jim sudí přiřkl pokutový kop. K němu se teprve podruhé ve své kariéře postavil hvězdný bek Achraf Hakimi, jenže ho stejně jako v listopadu roku 2023 v kvalifikaci o mistrovství světa neproměnil.

Následně byl navíc vyloučen Sofyan Amrabat a Jihoafričané krátkou početní převahu beze zbytku využili.

Maročané prošli základní fází turnaje poměrně bezproblémově, když se ziskem sedmi bodů postoupili z prvního místa. Po úvodní výhře nad Tanzanií ovšem přišly nepříliš přesvědčivé výkony a to především od ofenzivních hráčů. Jihoafrická republika navíc disponovala velmi slušnou obranou, na které si vylámali zuby Tunisané i Namibijci.

V úvodu duelu se defenziva reprezentantů nejjižnější země Afriky moc nenadřela, když hrála s Marokem zcela vyrovnanou partii. Naopak to byla ona, jež mohla z hlavičkových zakončení po rohových kopech vytěžit gól. Berberští lvi si přesto postupem času vypracovali převahu, ze které dokonce Noussair Mazraoui rozvlnil síť. K jeho smůle však přesnému zásahu zpoza vápna předcházel ofsajd. Velkou šanci pak na konci poločasu nevyužil Amine Adli, jehož z dobré střelecké pozice vytlačil Grant Kekana.

Hned po změně stran mohl dostat favorita do vedení po narážečce s Youssefem En Nesyrim záložník Marseille Azzedine Ounahi, jenž ale ve vápně poslal míč nad břevno. Maročané měli nadále převahu, jako blesk z čistého nebe však udeřila Jihoafrická republika. Po krátkých přihrávkách se dostal za defenzivu soupeře Makgopa, který ranou na zadní tyč prostřelil Bona. Inkasovaná branka znovu zvýšila útočnou aktivitu Maroka, jež přinesla ovoce až po 80 minutách hry. To se dostal k zakončení Ayoub El Kaabi, jehož pokus při cestě do sítě zastavil rukou Mothobi Mvala, za což nařídil sudí penaltu. K té se postavil zkušený Hakimi, jenž ale napálil pouze břevno. Závěrečné snahy o srovnání pak zkomplikoval svým vyloučením Amrabat, který zastavil unikajícího soupeře. Z následného přímého kopu pak fantastické vítězství Jihoafričanům pojistil Teboho Mokoena.

Jihoafrická republika tak překvapivě postoupila do čtvrtfinále. V něm se 3. února utká s Kapverdami.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (16)

Přidat komentář
j.r.ewing

Dobrý turnaj

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
alias

Reagovat
Hasan Šáš

To je ještě slabé slovo. Uvidíme, co přinese Copa, ale zatím to vypadá na turnaj roku.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na Copu se taky těším, bohužel Peru ve sračkách tak asi bez šance na úspěch

Reagovat
Hasan Šáš

Ti jsou vhajzlu, to je bohužel jistý. Ještě fandívám Bolívii, ale ta je v řiti permanentně, takže taky blbý.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak to je prakticky nejhorší kombinace ted. Peru i když postupně šlo do hajzlu a jejich individuální kvality byla nevalná, tak to vždy dohnali něčím jiným a na Copě byli dost nebezpeční, ted ale to nečekám ale mě tam mimo Brazílie nevadí nikdo, tak asi budu fandit aby to vyhrál nějaký outsdier (čti kdokoli mimo arg a bra ) nevím jak ty

Reagovat
Hasan Šáš

Na MS jim fandim všem, aby dali hlavně evropským kopytům do kožichu. Jinak taky podobně, nejradši mám ty indiánský země plus Paraguay a jejich cool dresy. (Peru je má taky parádní). Moc nemusím jenom Uruguay, která se dlouhodobě snaží hrát italskou sračku.

Reagovat
Seydou Doumbia

Souhlas, tky jím přeju hlavně proto aby ponížili nějaké Evropany Kolumbie by zas po delší době mohla uspět, hráče mají solidní jen nevím co trenér

Reagovat
Nieuwendyk

Tak tak! Peru je mi líto. Já mám rád Bolívii a Equator, ale teď i Uru, protože je tam Pan Bielsa, který vytáhl Leeds z Champu, pak na sedmý místo PL a pak ho vyhodili

Reagovat
alias

U mě nejoblíbenější Kolumbie a nejméně Bolívie, kvůli mizerné fotbalové infrastruktuře, stadiony tam hrůza...

Reagovat
Seydou Doumbia

Ekvádor mám rád poslední roky mají super generaci

Reagovat
St. Pauli

Doslova pribehuplny a neprekonatelny.

Reagovat
Rothbard

Článek okopírovaný z LiveSport. To je podle mě konec EF.

Reagovat
Ferax

Až na to, že to tak je vždycky, protože s nimi mají užší spolupráci, pane chytrý...

Reagovat
alias

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele