základní skupiny - skupina B, 2. kolo
19.01.2024 15:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Oslavy kapverdských reprezentantů (© AFP)

Potenciální gól šampionátu z kopačky Bebého vystřelil Kapverdy do play off

Kapverdy porazily ve druhém kole skupiny B Afrického poháru národů Mosambik 3:0. O výhře ostrovanů rozhodl krátce po odehrané půlhodině přímým kopem z více než 35metrové vzdálenosti Bebé. Hráč, který na sebe upozornil na podzim jako gólové eso španělského Vallecana do závěrečných minut, tak zároveň poslal svůj tým do osmifinále, v němž se Kapverďané představí podruhé za sebou.

Garry Rodrigues se stal hrdinou, když v nastavení proti Ghaně vstřelil vítěznou branku úvodního zápasu Kapverd na Africkém poháru národů. Současně se tento kanonýr osamostatnil na třetí pozici v historii Modrých žraloků, neboť šlo o jeho osmý reprezentační gól. Na svůj úspěch chtěl navázat i proti Mosambiku, který na úvod turnaje přišel o vítězství nad Egyptem rovněž až v nastavení.

Na hráčích ze západoafrického souostroví byla od úvodního hvizdu vidět touha překlopit vítězství na svou stranu co nejdřív. Velkou šanci vyčaroval ve 24. minutě Bebé, který napřáhl z volného kopu a jeho tvrdý projektil z dálky skončil na břevně. Tentýž scénář, avšak s jiným výsledkem, se opakoval po půlhodině hry. Bebé opět vypálil dělovou ránu z volného kopu a po chybě brankáře hostů si míč, který plachtil skoro od půlky hřiště, našel cestu do sítě.

Před poločasem se ještě hráči Mozambiku po zdánlivě nedovoleném zákroku dožadovali penalty, kterou nejprve rozhodčí odpískal, aby ji následně po konzultaci se systémem VAR odvolal.

Kapverďané po pauze na nic nečekali a nekompromisně potrestali chybu v defenzivě Černých mamb. Ryan Mendes zachytil riskantní přihrávku mezi obránci a překonal gólmana Ernana podruhé. Nejblíže snížení byl po necelé hodině hry Geny Catamo, který ze standardní situace, podobně jako Bebé předtím, nastřelil břevno. Definitivní razítko na triumf a zároveň i postup ostrovanů ze skupiny vtiskl krásnou ranou k levé tyči Kevin Lenini.

Kapverdy tak navázaly na úvodní skalp Ghany a znovu zvítězily. Skupinovou fázi zakončí 22. ledna proti Egyptu, Mosambik se ve stejný den utká s Ghanou.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele