play off - čtvrtfinále
03.02.2024 21:00 CET
0 : 0
1:2 pen.
(0:0, bez prodloužení)

Reportáž

Radost hráčů Jihoafrické republiky (© AFP)

Pevnou obranu Jihoafrické republiky doplnil ve čtvrtfinále penaltový mág mezi tyčemi

Jihoafrická republika si ve čtvrtfinále Afrického poháru národů poradila s Kapverdami a po výhře 1:0 po penaltách může nadále snít o historicky druhém triumfu na turnaji. Základem úspěchu Bafana Bafana se již tradičně stala pevná obrana, která přes mírnou převahu Modrých žraloků už čtvrtý duel v řadě neinkasovala. Určit vítěze nakonec musel závěrečný rozstřel, v němž sice rozhodl o postupu nejjižnějšího státu Afriky Mothobi Mvala, ale hvězdou byl zejména brankář Ronwen Williams, který zneškodnil čtyři penalty.

Obě reprezentace byly čtvrtfinálovým překvapením. Kapverdy, které okouzlily své příznivce už v základní skupině, sice podle předpokladů porazily v osmifinále Mauritánii, postup Jihoafrické republiky přes Maroko se však dal označit za šok. Reprezentace nejjižnější africké země navíc znovu zvítězila bez inkasované branky, a její neprůstřelnost tak trvala už celá tři utkání.

První zajímavá příležitost přišla v 10. minutě, kdy se k balonu za vápnem dostal Teboho Mokoena. Vypálil sice tvrdě, ale Vozinha jeho ránu zlikvidoval. Dlouho se pak hrálo bez výraznější šance. Ta přišla až ve 36. minutě, kdy se do odraženého míče tvrdě opřel Kenny Rocha Santos. Do cesty letícímu balonu se však vložil jeden z jihoafrických obránců a zažehnal nebezpečí. V závěru poločasu zkusil na druhé straně štěstí Khuliso Mudau, jenže těsně přestřelil.

Po necelých devíti minutách druhé půle se sám před Vozinhou ocitl Evidence Makgopa, ovšem svou dělovku napálil jen do kapverdského gólmana. Vzápětí se na opačné straně řítil Garry Rodrigues z úhlu na Williamse, ten však také dokázal zakročit. V 78. minutě měl rozhodnutí na svých kopačkách Jovane, když se nepřesně opřel z otočky do voleje. Vzápětí rozehrál zajímavě přímý kop Bebé, ale míč se stočil pouze do boční sítě. V nastavení druhého poločasu pádil sám na brankáře Benchimol a pokusil se jej obstřelit, jenže Williams si na balon sáhl a vyrazil jej na břevno.

Zkraje prodloužení se na malém vápně ocitl osamocený Mihlali Mayambela, jenž však z blízkosti Vozinhu neprostřelil. Brankář Modrých žraloků podržel svůj tým i po nebezpečné hlavičce Makgopy. Zápas tak došel až k penaltovému rostřelu. V něm zazářil brankář Williams, jenž zlikvidoval hned čtyři kopy ostrovanů.

Jihoafrická republika tak pokořila i bojovné Kapverdy a poprvé od roku 2000 postoupila do semifinále. V něm se 7. února střetne s Nigérií.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele