základní skupiny - skupina B, 3. kolo
22.01.2024 21:00 CET
2 : 2
(1:0)

Reportáž

Mostafa Mohamed v souboji s Dineym (© AFP)

Divočina na africký způsob udělala radost Egyptu i Kapverdám

Kapverdy remizovaly ve třetím kole skupiny B Afrického poháru národů s Egyptem 2:2, a zakončily tak základní fázi turnaje bez porážky. Ostrované se dokonce chvíli před přestávkou dostali do vedení, po změně stran ovšem vyrovnal Trezeguet. V nastavení druhé půle hosté nejprve na chvíli obrátili průběh utkání, ale Modří žraloci dokázali najít pozdní odpověď. Smírnému výsledku přihlížel z tribuny zraněný Mohamed Salah, jenž bude držet svým spoluhráčům palce i ve vyřazovací fázi, kam je poslalo selhání Ghany v souběžně hraném duelu.

Egypťany čekal klíčový zápas ve skupině, jelikož se nacházeli na druhé příčce, a postup tak zatím neměli zajištěný. Do utkání navíc nastupovali bez své největší opory Salaha. Naopak Kapverdy byly jedním z největších překvapení celého šampionátu, když dvakrát zvítězily a v play off už měly jistou místenku z první příčky.

V úvodních minutách se dostali Faraoni k několika zakončením, která ale nepředstavovala velkou hrozbu. Po odehrané čtvrthodině vyslal Emam Ashour první nebezpečnou ránu z velké dálky, i s ní si však Vozinha poradil. Ještě více práce měl kapverdský gólman ve 20. minutě, když musel likvidovat dorážku, k níž se v blízkosti branky dostal Mostafa Mohamed. I přes výrazný tlak a častá střelecká zakončení arabské země to byli nakonec Modří žraloci, kteří slavili první branku v utkání. Benchimol si v úplném závěru první půle zpracoval míč na úrovni penaltového puntíku a vypálil přesně k pravé tyči, čímž proměnil první šanci svého týmu v zápase.

Středomořskou zemi však obdržená branka nepoložila a i ve druhé půli pokračovala v aktivním výkonu. Odměnou jí byla branka z 50. minuty. Trezeguet vypálil z levé strany a i přesto, že si Vozinha na míč sáhl, mohl 29letý hráč Trabzonsporu slavit vyrovnávací trefu svého celku. Po vstřelené brance se pokračovalo ve stejném duchu. Země Středního východu nadále vyvíjela tlak na svého soupeře a měla výraznou střeleckou převahu, kterou ale nedokázala přetavit v kýženou branku. Mostafa Mohamed měl v závěru utkání velkou příležitost, jak překlopit skóre na stranu svého týmu, z malého vápna však trestuhodně minul brankovou konstrukci, čímž potvrdil střeleckou smůlu Faraonů. Útočník Nantes nakonec své počínání napravil v nastavení, když dokázal přelobovat Vozinhu, který proti němu vyběhl. Divoký závěr utkání korunoval trefou z velkého úhlu Bryan Teixera.

Egypt tak i ve třetím zápase ve skupině pouze remizoval, což mu ale díky selhání Ghany nakonec stačilo k postupu ze druhé příčky. Kapverdy se mohou také těšit na play off, které startuje v sobotu 27. ledna.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele