základní skupiny - skupina E, 3. kolo
24.01.2024 18:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Anis Slimane (© AFP)

Jediným odpadlíkem ze skupiny E se stalo Tunisko. V play off bude chybět po 11 letech

Tunisko se nedočkalo premiérové výhry ani ve třetím kole skupiny E Afrického poháru a remíza 0:0 s Jihoafrickou republikou definitivně stvrdila jeho vyřazení. Fotbalisté nejjižnější země černého kontinentu věděli, že je k postupu dovede i bod a na jejich herním projevu to bylo znát. Severoafričané se přes jejich obranu nedokázali prokousat a s turnajem se rozloučili s jediným vstřeleným gólem. Tak brzy šampionát opustili naposledy v roce 2013.

Dosavadní dvě vystoupení Jihoafrické republiky měla jedno společné. Pokaždé se už v úvodu postavil Percy Tau k penaltě, ale zatímco jeho minela proti Mali předznamenala porážku, trefa do sítě Namibie rozjela suverénní vítězství. Podobná kanonáda se však nedala čekat proti Tunisku, které v kvalifikaci inkasovalo jediný gól. Na samotném turnaji ovšem ani zdaleka nepřesvědčovalo a krčilo se na chvostu tabulky.

Proti reprezentaci Jižní Afriky sice začali hráči v červených dresech aktivně, sveřenci Huga Broose si ale perfektně plnili defenzivní povinnosti a snažili se hrozit z protiútoků. První větší příležitost v prvním poločase měl až ve 39. minutě Evidence Makgopa, jenž však hlavičkou zády k bráně minul pravou tyč. Fanoušci na stadionu v Korhogu se tak v úvodním dějství příliš fotbalové podívané nedočkali a obě mužstva odcházela do šaten za bezbrankového stavu.

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil a týmy bojovaly spíše o střed hřiště. Orli z Kartága ovšem potřebovali nutně zvítězit, aby se probojovali do play off, a tak poslal trenér Jalel Kadri v 70. minutě na hřiště hned trojici čerstvých hráčů. V závěru střetnutí však byli nebezpečnější fotbalisté ve žlutých dresech, kteří se mohli v 77. minutě dostat do vedení. Dalekonosnou střelu, kterou vyslal Yaya Sithole k levé tyči, ovšem skvěle zlikvidoval brankář Bechir Ben Said. Červení si nevytvořili souvislejší tlak ani v posledních minutách druhé půle a kýžené postupové branky se nedočkali.

Tunisko tak nevyhrálo ani na třetí pokus a poprvé od roku 2013 vypadlo už po základní části. Osmifinálová fáze turnaje je na programu od 27. do 30. ledna a Jihoafrická republika v ní vyzve vítěze skupiny F.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele