základní skupiny - skupina B, 2. kolo
18.01.2024 21:00 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Mohammed Kudus (© AFP)

Salahovo zranění odstartovalo přestřelku, Faraonům pomohly k remíze chyby soupeře

Ghana ve druhém kole skupiny B Afrického poháru remizovala s Egyptem 2:2. Hned dvakrát se z vedení těšily Černé hvězdy, v obou případech tomu tak bylo po trefách Mohammeda Kuduse. Krátce před jeho prvním zásahem z nastavení první půle se navíc zranil hvězdný Mohamed Salah. Egypťané však i bez něj dokázali na obě branky záložníka West Hamu zareagovat, k čemuž jim ve velké míře pomohly hrubky v soupeřově defenzivě. Historicky nejúspěšnější celek šampionátu navzdory tomu poprvé od roku 1992 nevyhrál ani jeden z úvodních dvou duelů.

Egypt před několika dny málem prohrál s Mosambikem, když až v nastavení druhé půle srovnával z penalty Salah. Finalisté z roku 2021 vkládali do hvězdy Liverpoolu velké naděje i před utkáním s Ghanou. Ta ve svém prvním představení na letošním šampionátu překvapivě padla s Kapverdami a před duelem s Faraony neměla nejlepší vyhlídky. Návrat uzdraveného Kuduse jí však jistě dodal sebevědomí.

Vinou mnoha nepřesností a tvrdých osobních soubojů se ani jednomu týmu nedařilo vypracovat si nadějnou příležitost. Zřejmě nejzajímavějším momentem první půlhodiny se proto stal odvážný individuální průnik Omara Marmoushe, který se při ojedinělé návštěvě Egypťanů ve vápně soupeře skácel po kontaktu s obráncem k zemi. Sudí však navzdory hlasitému Salahovu přesvědčování penaltu neodpískal.

Právě kapitán Faraonů musel kvůli zranění na konci poločasu předčasně střídat, a jen z lavičky tak sledoval krásnou Kudusovu trefu z nastaveného času. Opora West Hamu vyslala zpoza šestnáctky nechytatelný projektil k levé tyči.

Přesným zásahem povzbuzený Kudus mohl v 50. minutě navýšit vedení Černých hvězd, když pálil z voleje těsně nad. Krátce nato dostal míč do sítě na druhé straně Mohamed Abdelmonem, jenže radost stoperovi Al Ahly sebral pozorný pomezní. Před hodinou hry se málem podařilo vyrovnat Marmoushovi, jehož prudkou ránu pod břevno dokázal zneškodnit Richard Ofori.

Útočník Frankfurtu však nakonec byl o chvíli později za aktivní výkon odměněn poté, co po nepřesné rozehrávce Ghany zdařilou kličkou obešel gólmana a pohodlně uklidil balon do odkryté sítě. Netrvalo ale dlouho a zemi ze západu Afriky vrátil přízemní ranou do vedení Kudus. Bláznivou pětiminutovku následně uzavřel Mostafa Mohamed, jenž využil perfektní práce Trezegueta a znovu srovnal skóre.

Egypt tak nezvítězil ani napodruhé a v základní skupině znovu remizoval. Faraoni o postup zabojují 22. ledna proti Kapverdám, Ghana se ve stejný den utká s Mosambikem.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele