play off - osmifinále
28.01.2024 21:00 CET
1 : 1
7:8 pen.
(1:1, bez prodloužení)

Reportáž

Meschack Elia (© AFP)

Egyptu v duelu remízových expertů zlomila vaz penaltová loterie

Fotbalisté Egypta se s Africkým pohárem národů nečekaně rozloučili už v osmifinále, když podlehli Demokratické republice Kongo 1:2 po pokutových kopech. Vedení se v duelu týmů, které ve svých základních skupinách shodně třikrát remizovaly, ujali po půlhodině zápasu hráči v modrých dresech. Faraoni ale ještě do poločasu srovnali zásluhou Mostafy Mohameda, jenž se prosadil ve všech utkáních země od Středozemního moře na turnaji. Vyřazení předloňského finalisty, jenž hrál od 97. minuty kvůli vyloučenému Mohamedu Hamdimu v oslabení, zařídil až rozhodující penaltou brankář Lionel Mpasi-Nzau.

Egypťané se i bez své zraněné hvězdy Mohameda Salaha probojovali do play off, a to po třech naprosto totožných remízách. V osmifinále na ně čekal celek, jemuž se rovněž zalíbily nerozhodné výsledky. Kongo totiž stejně jako Faraoni získalo v každém zápase jeden bod. Mírnějším favoritem ale stále zůstával sedminásobný vítěz afrického šampionátu, který s reprezentací ze střední Afriky padl naposledy v roce 1974.

Jako první výrazně zahrozil v osmé minutě Ahmed Hegazy. Kapitán arabské země hlavičkoval úplně osamocený z ideální pozice uvnitř vápna, bránu ale trestuhodně minul. Jinak však diváci v přístavním městě San Pédro sledovali opatrnou partii bez větších příležitostí. To se změnilo ve 37. minutě, kdy se z ojedinělé šance prosadili fotbalisté v modrých dresech. Tečovaný centr z levé strany přistál přesně na hlavě Meschacka Elii, jenž zblízka pohodlně doklepl balon do prázdné brány. Ještě před odchodem do šaten ovšem Egypt srovnal. Jeden z hráčů Konga totiž loktem zasáhl Hegazyho do obličeje a sudí po zhlédnutí videa nařídil penaltu, kterou suverénně proměnil Mohamed.

Chvíli po změně stran mohl vrátit francouzsky hovořící stát do vedení Cédric Bakambu. Bývalý kanonýr Villarrealu se v těžké pozici pokusil usměrnit nízký centr do prostoru brány, rozvlnil však jen boční síť. Poté se dění na trávníku vrátilo do zajetých kolejí z prvního dějství. Faraoni po většinu času určovali tempo zápasu, pomalou kombinací ale mnoho starostí soupeři nenadělali.

Následovalo tedy prodloužení, v jehož sedmé minutě Egyptu výrazně zkomplikoval situaci Hamdi, který viděl za zbytečné došlápnutí na nohu protihráče druhou žlutou kartu. Kongo si ovšem navzdory početní výhodě žádnou gólovou příležitost nevytvořilo a takticky svázané střetnutí dospělo k pokutovým kopům. V nich se po rozhodující penaltě gólmana Mpasi-Nzaua radovali hráči v modrých dresech.

Kongo tak dokázalo zaskočit jednoho z největších favoritů na zisk trofeje a postoupilo do čtvrtfinále. V něm změří síly s Guineou.

Autor: Livesport.cz / Adam Pivoňka

Komentáře (3)

Přidat komentář
Coutinho10

stáhnul a pustil jsem si highlight bez toho, abych věděl, jak to dopadlo a slušný drama až do poslední série penalt, kde se ukázalo, že tam se to většinou rozhodne, pokud se to dostane až k brankářům...nicméně asi zaslouženě

Reagovat
Drevar

Aspoň Salah-Akbar tam už nemusí cestovať....

Reagovat
oli9

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele