play off - osmifinále
27.01.2024 18:00 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Gelson Dala (© AFP)

Namibie pohrdla v sousedském boji velkou příležitostí, Angolu poslal dál Gelson Dala

Fotbalisté Angoly zvítězili v osmifinále Afrického poháru nad Namibií 3:0, a postoupili tak do další fáze šampionátu. Souboj celků z jihu kontinentu se přitom pro Antilopy nevyvíjel vůbec dobře, jelikož gólman Neblú viděl už v 17. minutě červenou kartu. Přesto se ještě v první půli dvakrát během čtyř minut prosadil Gelson Dala, a to i díky tomu, že Lubeni Haukonga svým hloupým vyloučením srovnal počet hráčů na hřišti. Střelec z katarské nejvyšší soutěže se tím posunul na druhou příčku v tabulce nejlepších turnajových kanonýrů.

Úvodní osmifinále Afrického poháru mělo vskutku překvapivé obsazení. Namibie si postup ze základní skupiny vysloužila vůbec poprvé ve své historii, a to navzdory mizernému skóre 1:4. Štěstí jí zdánlivě přálo i při výběru dalšího soupeře, kterým se stala sousední Angola. Ta při svých předchozích třech účastech na šampionátu vyhrála jediný duel, jenže letos zaskočila Alžírsko či Burkinu Faso a postoupila z první příčky.

Oba celky se hned od začátku snažily o rychlý ofenzivní fotbal, ale gólmani si na zaměstnání museli nějakou chvíli počkat. Strážce brány Angoly Neblú však musel už po 17 minutách do sprch, poněvadž zastavil lob rukou ještě před pokutovým územím. Jeho hlouposti mohl po přímém kopu využít Bethuel Muzeu, ale Signori Antonio si hned po příchodu na hřiště připsal důležitý zákrok. Angola se ale nevzdala a ještě v první půli otevřela skóre. Bývalý slibný talent, nyní hrající v katarské nejvyšší soutěži, Gelson Dala totiž nepohrdnul přihrávkou před odkrytou část brány. A aby toho nebylo málo, síly na hřišti se vyrovnaly, když Haukongo obdržel druhou žlutou kartu po naprosto zbytečném faulu. Smutek fanoušků Statečných válečníků pak prohloubil znovu Gelson Dala, který si naskočil na následný centr z volného kopu a vedení zvýšil.

Kontaktní gól mohl přijít z kopačky Petera Shalulileho, jenže jeho rána z hranice vápna prosvištěla těsně nad horní tyčí. Trenér Namibie ovšem musel řešit další nemilou okolnost, a to když se zranil Kennedy Amutenya, jenž nemohl dále pokračovat a musel být vystřídán. O chvíli později mohl přidat třetí branku Antilop Mabululu, z otočky ovšem těsně minul. Zanedlouho se však už radovat mohl. Pravačkou zakončil rychlý protiútok obloučkem na zadní tyč, na který brankář nedosáhl.

Premiérový soutěžní střet těchto sousedních států z jihu Afriky od roku 1998 tak ovládla Angola. Jejím dalším soupeřem bude 2. února Nigérie nebo Kamerun.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (1)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Demence, škoda a smůla. Ale i tak hezký představení

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele