základní skupiny - skupina D, 3. kolo
23.01.2024 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Mabululu (© AFP)

Angola zakončila koncert ve skupině D vítěznou nahrávkou Fredyho

Fotbalisté Angoly porazili ve třetím kole skupiny D Afrického poháru národů Burkinu Faso 2:0, a do osmifinále tak nečekaně prošli z prvního místa. Střelcem vítězné branky se stal chvíli před poločasovou přestávkou zkušený útočník Mabululu, jemuž nahrával bývalý spoluhráč Ondřeje Čelůstky z tureckého Antalyasporu Fredy. Prohra nemusela příliš mrzet ani reprezentanty země ze západní Afriky, jelikož i oni postoupili do play off.

Většina jmen angolských fotbalistů sice evropským fanouškům nic neříkala, sami hráči si však pomalu budovali pověst svými výkony na šampionátu. Úspěšně zvládnutý souboj s Mauritánií je vyšvihl na první příčku právě před Burkinu Faso. Ta dosud získala stejný počet bodů, mohlo pro ni ovšem být ještě lépe, kdyby hned dvakrát neztratila vedení nad Alžírskem.

Úvod utkání se neodvíjel v příliš vysokém tempu. Mírně aktivnější byli reprezentanti ze země západní Afriky, po osvěžovací přestávce však polevili v koncentraci a utržili gólovou ránu. Ve 36. minutě Angola zahrávala přímý kop a Fredy z něj našel hlavu nebráněného Mabulula, jehož prudká střela o zem ukázala, proč v egyptské nejvyšší soutěži platí za kanonýra.

Po změně stran na sebe aktivitou upozorňoval hlavně Dango Ouattara, jeho pokus v 57. minutě však zneškodnil gólman Neblú. Mimo to platonický tlak Burkiny Faso v žádnou střelu na bránu dlouho nevyústil, což byla také zásluha poctivé obranné práce Antilop. Uprostřed defenzivy se opět vyznamenal Kialonda Gaspar, jenž je dlouhodobě pilířem angolské zadní řady. Razítko na spanilou jízdu základní fází šampionátu dal v nastaveném čase Zini, který se dostal k dorážce po nejistém zákroku Hervého Koffiho.

Angola tak završila své působení ve skupině ziskem dalších tří bodů zaručujících první místo, postupová radost však byla pro oba soupeře společná. Osmifinálová část turnaje je na programu od 27. do 30. ledna.

Autor: Livesport.cz / Kryštof Burger

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda, že už nehraje nejlepší hráč MS 2006 Akwá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele