10. kolo
05.12.2020 14:00 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Opava zahodila penaltu i přesilovku. Slezské derby tak opanoval šťastnější Baník

Ze slezského derby sice dlouho bolely oči, nakonec však střet Opavy s Ostravou přinesl napínavou podívanou. K vidění byly dvě penalty, červená karta a rozhodnutí v samotném závěru, kdy vítězství Baníku vystřelil někdejší hráč SFC Jaroslav Svozil.

Zápas se přitom mohl lépe vyvíjet pro domácí, kteří však pohrdli penaltou i přes 45 minut trvající přesilovou hrou. Naopak Baník svůj pokutový kop proměnil a po vyrovnání skóre si rychle vzal náskok zpět. Hosté mohou slavit třetí výhru v sezoně, Opava po další porážce zůstává v sestupovém pásmu.

Po koronavirové karanténě hájil svatyni Ostravanů opět brankář Laštůvka. Zpět v sestavě byli také obránci Svozil s Fleišmanem či útočník Šašinka. Základní jedenáctku SFC zase vyztužil zkušený špílmachr Zavadil. V útoku pak dostal šanci Juřena.

Už v úvodní minutě se k zakončení dostal domácí Dordić, jenž prověřil Laštůvku. Na Dordiče chtěl v sedmé minutě navázat Holík, avšak jeho hlavička po centru Hrabiny neletěla do prostoru mezi třemi tyčemi. Za dalších šest minut dostala Opava od soupeře nečekaný dárek. Svozil trefil Dordiče ve vzájemném souboji kolenem do hlavy, načež sudí Franěk nařídil po přezkumu u videa pokutový kop pro SFC. Žídek ale nechal vyniknout Laštůvku, jenž důležitým zákrokem zachránil Baník.

Hosté se osmělili až po dvaceti minutách, kdy bezprostředně po autovém vhazování střílel Kuzmanović, gólmana domácích Fendricha ale nezaměstnal. Jinak to ale od Ostravanů bylo neslané a nemastné. Naopak Opava znovu zahrozila ve 30. minutě, jenže Holík zbytečně akci zbrzdil a jeho střelu ze stoje Laštůvka v pohodě lapil. Následně ale domácí ztratili Zavadila, jehož kvůli zranění vystřídal Řezníček.

Plno emocí přinesl závěr první půle. Nejprve Dordič oplatil Svozilovi penaltový faul a obránci Baníku pořádně naložil. Jelikož již měl na kontě žlutou kartu, visela ve vzduchu karta červené barvy, nicméně Franěk záložníka domácích nakonec nevyloučil. Méně benevolentní byl hlavní arbitr v nastavení, kdy druhou žlutou kartu uviděl hostující Pokorný, jenž pro druhý poločas početně oslabil svůj tým.

Hra po změně stran připomínala úroveň nižších regionálních soutěží. Opava si i přes početní převahu nevypracovala souvislejší tlak. Až v 67. minutě střílel z úhlu Holík a Laštůvka musel balón vyrazit. O osm minut později ale přišel nenadálý zvrat. Juřena ve vlastním pokutovém území přistrčil Filla, který se ochotně skácel k zemi, přesto Franěk po shlédnutí záznamu nařídil penaltu, tentokrát pro hosty. De Azevedo pak po "panenkovsku" překonal Fendricha a poslal Ostravany do vedení.

Vedení hostům vydrželo jen necelých deset minut. Hrabina poslal v 86. minutě pas před bránu Ostravanů, kde číhal Žídek, jenž napravil své zaváhání z úvodu zápasu, když přeskočil bránícího Filla a srovnal stav utkání. Jenže čtyři minuty nato dostal Baník výhodu lukrativní standardní situace. Technickou střelu Fleišmana ještě Fendrich vyrazil na břevno, ovšem dorážející Svozil uklidil hlavou míč do sítě, čímž hostům zajistil zisk tří bodů.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
čolo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele