finále
01.07.2020 20:15 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Sparta otočila finále v Liberci a po šesti letech vyhrála národní pohár

V lize se Spartě opět nezadařilo, ovšem v poháru si pražský velkoklub vše vynahradil. Ve finále totiž přemohl Slovan Liberec a po šesti letech si do své sbírky připsal cennou trofej. Vedle toho si letenští zajistili účast ve třetím předkole Evropské ligy. Do vedení se přitom jako první dostali Severočeši, jenže Sparta po hodině hry zavelila k obratu a i díky pochybení libereckých urvala výhru.

Domácím se den před utkáním zranil útočník Kuchta, díky čemuž dostal na hrotu šanci Rondić. Post brankářské jedničky Slovanu obstarává v nejvyšší soutěži Nguyen, nicméně v poháru pravidelně nastupuje Knobloch, což platilo i pro finále. Jinak Liberec nastoupil v očekávané sestavě, tedy i se sparťanským katem Malínským na pravém kraji zálohy.

Na straně Sparty se žádné překvapení v základní jedenáctce neobjevilo. Mezi tři tyče letenských se po jednozápasové pauze vrátil Heča, před kterým operovala obranná čtveřice pod vedením solidně hrajícího Hancka. V záloze spolu opět kooperovali Kanga a Dočkal, Karlsson s Hložkem pak měli z křídel podporovat vytáhlého forvarda Kozáka.

Úvodní minuty plné nepřesností rozdmýchal v osmé minutě Kanga, který po odpískaném faulu Pražanů zbytečně zakopl míč, přičemž nešťastně napálil Karafiáta do obličeje. Od sudího Královce pak gabonský enfant terrible uviděl žlutou kartu. Krátce poté trefil Kanga Karafiáta znovu, tentokrát už ale v rámci kdy, neboť stoper Severočechů skočil do dělového projektilu z vlastní iniciativy. V patnácté minutě už Kangův pokus doputoval až ke Knoblochoví, který jej s problémy vyrazil.

Podruhé se strážce svatyně Slovanu musel činit po dvaceti minutách hry, kdy likvidoval další dalekonosnou střelu, tentokrát od Karlssona. Ve 29. minutě se zrodila první opravdová šance Liberce, a to hned tutová. Rondić prodloužil dlouhý nákop hlavou na Peška, který si stejnou části těla šikovně prostrčil mezi Sáčkem a Hanckem, v zakončení ale selhal, když trefil vyběhnutého Heču.

Po půlhodině hry přinesl vzrušení kontakt Frýdka s Malínským, při němž se levý bek Sparty prošel kopačkou po trupu protivníka. Situaci následně řešil Královec u videa a k překvapení všech udělil Frýdkovi jen žlutou kartu. Potyčky a strkanice pak byly žel Bohu to nejzajímavější, co první poločas nabídl.

Gólová kompenzace za nezáživnou pětačtyřicetiminutovku přišla hned pět minut po změně stran. Koscelníkův centr z pravé strany prodloužil Rondić na Peška, kterého neuhlídal Sáček, takže levý záložník Slovanu měl čas na to, aby se přesně trefil placírkou na bližší tyč mimo dosah Heči - 1:0.

Osm minut nato mohl vést Liberec o dvě branky. Malínský parádně pláchl po křídle a vyhledal volného Rondiće, ten však nechal vyniknout Heču. Na druhé straně hřiště poslal záhy nebezpečný pas před bránu Frýdek, načež se míč dostal až ke Karlssonovi, jehož v podstatě gólovou ránu přizvedl nad břevno obětavý Karafiát. V 64. minutě zase ukázal rychlost Malínský, který tentokrát zvolil individuální akci, kličkou obalamutil Frýdka, ale šajtlí trefil jen boční síť.

V podstatě z protiakce bylo srovnáno. Kanga zatáhl balón před pokutové území Severočechů, rozdal přihrávku doleva Karlssonovi, jehož pokus tečoval Koscelník mimo Knoblochův dosah přesně ke vzdálenější tyči - 1:1. Liberec si vedení málem vzal zpět v 71. minutě, kdy Rondić po rohovém kopu hlavičkoval z dobré pozice nad břevno. Jenže opět přišel protiúder Pražanů, tentokrát za výrazného přispění Slovanu. Knobloch totiž váhal s uzmutím míče do rukavic, to už jej však uloupil Tetteh, kterého následně liberecký gólman fauloval a výsledkem byla penalta. K její exekuci se postavil Kanga a prudkou střelou k tyči otočil skóre.

Severočeši v závěru vsadili vše na ofenzivu. V 83. minutě zkoušel štěstí Mara, avšak se slabým pokusem si Heča poradil. Navíc o šest minut později se po druhé žluté kartě za faul v hlavičkovém souboji s Hanckem nechal vyloučit Rondić. V nastavení ještě spálili pojistky na vítězství Kanga s Hložkem, to ale ani v nejmenším nemohlo zabránit bujarým oslavám letenských po závěrečném hvizdu.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (373)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele