finále
03.06.2023 16:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Manchester City slaví zisk FA Cupu (© AFP)

Man City slaví triumf v FA Cupu, o výhře nad United rozhodl dvěma góly Gündoğan

Man City zvítězil ve finále FA Cupu nad Man Utd 2:1. Ústřední postavou triumfu Citizens se stal německý záložník İlkay Gündoğan, jenž vstřelil oba góly z voleje. Svěřenci Pepa Guardioly tak k titulu v Premier League přidali i zisk Anglického poháru a 10. června si budou moci zajistit treble, jelikož je ještě čeká finále Ligy mistrů proti Interu Milán.

Diváci se pořádně ani neusadili a už se měnilo skóre. Hned v 1. minutě se Gündoğan dostal k balónu na hranici pokutového území a následnou ranou z první vymetl pravou šibenici. O tři minuty později si naskočil na přesný centr ze strany Rodri, ale jeho hlavička skončila kousek vedle pravé tyče. Citizens byli v úvodních minutách jasně lepším týmem a soupeře snadno přehrávali. V 17. minutě zakončoval na úrovni penalty Haaland, s jeho slabým pokusem doprostřed brány si však de Gea bez problému poradil. Ve 21. minutě to norský kanonýr zkoušel znovu, nicméně tentokrát nezamířil ideálně a balón skončil těsně nad.

Ve 28. minutě se připomněl De Bruyne, jehož střela z hranice vápna skončila těsně vedle pravé tyčky. O minutu později se hráči United dožadovali penalty po údajné Grealishově hře rukou, sudí Tierney zkontroloval situaci u videa a vzápětí opravdu, a to oprávněně, přisoudil Rudým ďáblům pokutový kop. K tomu se postavil Fernandes a střelou do levé části brány nedal Ortegovi šanci. Do konce prvního poločasu si už ani jeden z týmů žádnou vyloženou šanci nevypracoval, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu.

Po přestávce začali opět lépe hráči Man City. V 51. minutě rozehrával standardní situaci ze strany De Bruyne, pěkný balón si na hranici vápna našel zcela volný Gündoğan a poté ho rovnou z voleje poslal přesně k levé tyči. V 62. minutě byl blízko navýšení vedení aktivní De Bruyne, jeho zakončení zevnitř vápna však fantasticky zlikvidoval de Gea.

V 62. minutě sáhl Erik ten Hag k první změně, dolů šel nevýrazný Eriksen a místo něj nastoupil Garnacho. V 71. minutě se s dalším pěkným zákrokem vytasil de Gea, jenž zlikvidoval Haalandovu prudkou střelu. Z následné dorážky sice vstřelil svou třetí branku Gündoğan, ta ovšem nemohla být uznána z důvodu ofsajdového postavení. V 79. minutě zajel do protihráče Fred a Tierney okamžitě tasil žlutou kartu.

V 81. minutě Ortega zbytečně zdržoval hru a rozhodčí to rovněž ocenil osobním trestem. Man City měl každopádně až do konce zápasu hru pevně pod kontrolou a United už žádnou vážnější šanci nedovolil. Citizens tak porazili ve finále FA Cupu svého městského rivala, cennou trofej získali již posedmé v historii.

Autor: Jan Keňo / onlajny.com, highlightsfootball.com

Komentáře (368)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele