semifinále
19.07.2020 19:00 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Chelsea je ve finále FA Cupu, ve Wembley skolila Manchester United

Nejstarší fotbalová klubová soutěž světa se může v letošním ročníku těšit na ryze londýnské finále. Poté, co v sobotním semifinále přetlačil Arsenal manchesterské City, se podařilo Chelsea o den později skolit manchesterské United. The Red Devils tak přišli o svou dlouhatánskou sérii bez prohry napříč všemi soutěži, která se zastavila na čísle devatenáct.

Oba celky spolu kromě nynějšího měření sil v FA Cupu bojují v lize taktéž o účast v první čtyřce, a tedy o kvalifikaci Ligy mistrů pro následující sezónu. A i v tomto případě mají navrch The Blues, kteří mohou navíc zkraje srpna v domácím poháru triumfovat už podruhé během tří sezón. Mimochodem v roce 2018 ve finále také zdolali Manchester United.

Jak Manchester, tak Chelsea vykazovaly před vzájemným zápasem velmi slušnou formu. Nutno říci, že svěřenci trenéra Franka Lamparda měli na přípravu tohoto semifinále delší časové období, konkrétně o dva dny více, a možná že tahle skutečnost nakonec rozhodla o jejich úspěchu. Jejich protivník na třígólový náskok odpověděl jen jednou trefou.

Londýňané si vytvořili první větší příležitost v 10. minutě, to když z dálky napřáhl James, nicméně jeho štiplavou dělovku dokázal brankář David de Gea vychytat. Jen o pět minut později se objevil v dobré střelecké pozici u tyčky Marcos Alonso, na nějž svůj centr vyslal Azpilicueta, ale hlavička španělského beka skončila jen nad manchesterskou bránou.

Mužstvo manažera Oleho Gunnara Solskjaera se poprvé výrazněji osmělilo ve 32. minutě. Bruno Fernandes nerozehrál přímý volný kop vůbec špatně, obstřelil připravenou zeď a tlačil svůj pokus pod břevno, úspěšný zákrok si však na své konto připsal gólman Caballero. Průběžné nerozhodné skóre se nakonec změnilo v samotném závěru první půle.

Ta byla nastavená celkem o třináct minut, přičemž v té jedenácté Chelsea gólově udeřila. Willian na pravé straně uvolnil Azpilicuetu, ten pak adresoval dlouhou přihrávku do brankového území na Girouda, a ačkoli si David de Gea po jeho zakončení na míč sáhl, v cestě za brankovou čáru ho nezastavil. Další pohroma Manchester setnula záhy.

Uběhlo jen pár desítek vteřin od začátku dějství druhého a Mount zachytil ve středu pole nepřesnou nahrávku protihráče Williamse, udělal několik kroků dopředu a vypálil, a zvolil dobré řešení celé situace, protože ne úplně připravený David de Gea kapituloval podruhé. V 52. minutě se snažil zareagovat na nepříznivý stav Rashford, mířil ovšem do zámezí.

V 56. minutě a v 65. minutě neuspěl se svou hlavičkou Maguire, neboť v prvém případě nasměroval balón jen do rukavic Caballera a napodruhé zamířil kousek vedle brány. Chelsea v 74. minutě neskórovala zásluhou Jamese, jehož hlavičku vychytal jednoruč perfektně David de Gea, přesto o pár okamžiků později přece jenom inkasoval v pořadí ještě třetí branku.

Mount posunul merunu na levou stranu, odtud Marcos Alonso vyslal přízemní pas na bližší tyčku, kam si nabíhal Rüdiger, avšak ten nakonec ani nemusel cílit, neboť do vlastní sítě si míč srazil nešťastník Maguire. V 85. minutě Manchester aspoň snížil ztráty, Hudson-Odoi fauloval ve vápně Martiala a kopala se penalta, a tu poté proměnil Bruno Fernandes.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (444)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele