finále
21.05.2016 18:30 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Man Utd i v oslabení utnul období sucha v FA Cupu, rozhodl Lingard

Alan Pardew ani napotřetí nedokázal dotáhnout finále Anglického poháru do vítězného konce. Ačkoliv jen 12 minut před koncem propukl v jásot po gólu Puncheona, Mata ho rychle usadil zpátky a následně v prodloužení, krátce po vyloučení stopera Smallinga, rozhodl střídající mladík Jesse Lingard. Red Devils se radují z prvního FA Cupu od roku 2004...

Zvláštní radost z tohoto úspěchu budou mít Michael Carrick a Wayne Rooney, kteří se k nevíře leckoho teprve nyní dočkali svých prvních triumfů poté, co klub nezvládl finále z roku 2005 a 2007. A radují se i fotbalisté West Hamu, kteří si takhle opět zahrají Evropskou ligu.

Ačkoliv se FA Cup na Ostrovech těší obecně silné tradici, letošní atmosféra tomu příliš neodpovídala. Protestovalo se už proti pozdnímu výkopu a mnohým se nepozdávala ani bombastická předzápasová show na styl amerického Superbowlu.

Bohužel pro nezaujatého diváka, ani první poločas nenabídl příliš zajímavé akce a speciálně David De Gea se až na jeden rutinní zákrok proti Bolasieho hlavičce v podstatě nemusel hnout. To na druhou stranu nemuselo platit po 17. minutě, kdy sudí Clattenburg chybně neponechal výhodu po faulu Smallinga na Wickhama, který vzápětí obešel posledního zadáka a skóroval.

Po 25 minutách hry Crystal Palace zkompletovalo jen 23 přihrávek, a právě na konci první 25minutovky se Manchester United po střele Maty vytasil s ještě jednou nadějnou příležitostí - před Jedinaka se po standardní situaci prosadil Fellaini, hlavičkovat však rozhodně mohl lépe.

Eagles se obecně soustředili převážně na defenzívu a vytáhli se i s pár senzačními bloky - jeden takový při pravděpodobně gólové ráně Martiala předvedl Ward. Této šanci předcházela pěkná akce Rashforda, který jinak příliš viditelný nebyl a ve druhé části střídal pro zranění.

Druhá 45minutovka obecně nabídla zajímavější podívanou a Hennesseymu hned dvakrát pomáhala branková konstrukce. Nejprve právě po výtečné práci Rashforda napálil břevno Fellaini, posléze zase centroval zprava Valencia a Martial těžko mohl ve své pozici hlavičkovat lépe - nakonec ale jen orazítkoval druhou tyč.

Po 72 minutách Young nahradil Rashforda, aby se postavil do středu pole, odkud dával proti Bournemouthu gól jen tři minuty po svém příchodu, tentokrát byl však efekt dočista jiný - místo toho se totiž vyšvihl jiný žolík, a to na druhé straně.

Jason Puncheon se dosud v FA Cupu prosadil jenom v dresu Barnetu, tenhle zásah však byl z úplně jinačí kategorie. A dobře se na něj i koukalo. Puncheon rozehrál rohový kop, pak si na hraně ofsajdu počkal na pěkný lob od Warda a z velkého úhlu nekompromisně propálil De Geu.

Alan Pardew svůj mistrný tah oslavil stylovým tanečkem, jeho radost ovšem netrvala vůbec dlouho. Hned za pár sekund totiž pro změnu za důležitého přispění Rooneyho úřadovala Matova levačka a začínalo se zase odznova.

Na samotném sklonku normální hrací doby musel kvůli zranění odstoupit klíčový stoper Scott Dann, na Crystal Palace to však nebylo tolik znát a i v prodloužení se Eagles dlouho bránili bez větších problémů.

To oslabení, které potkalo Manchester United závěrem první půle prodloužení, bylo vážnějšího rázu - Chris Smalling na polovině soupeře prohrál přetlačovanou s Bolasiem, potom ho na zemi zatáhl za nohu, uviděl druhou žlutou kartu a na relativně dlouhých 15 minut vystavil své unavené kolegy nepříjemnému dohrávání v oslabení.

A nepříjemné ono zprvu vážně bylo. Hned po dvou minutách mohl v druhém dějství rozhodnout Dwight Gayle, který se ocitl víceméně sám před De Geou, ten však jeho slabší pokus vykopl. A vzápětí zahřmělo na druhé straně. Carrick ještě po ojedinělém záběhu do vápna hlavičkoval mimo, o pár sekund později nicméně Lingard z voleje výtečně trefil odvrácený centrovaný balon Valencii a Hennessey neměl při jeho střele do pravé šibenice žádný nárok.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1014)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele