semifinále
15.04.2012 19:00 CET
1 : 5
(0:1)

Reportáž

Chelsea smetla Tottenham a popere se o třetí FA Cup ve 4 letech

Takovýhle výprask si Tottenham nemohl představit ani v nejhorší noční můře. Chelsea souseda ze severu vyprovodila debaklem 5:1 a finále FA Cupu tak bude modro-červené. Hořkou pilulku museli příznivci Spurs spolknout v úvodu druhého dějství, kdy Martin Atkinson uznal gól, který jen utvrdil fotbalovou veřejnou v tom, že zavedení videa je nezbytné. Závěr zápasu už patřil jednoznačně Blues, rozložený Tottenham se už vůbec na nic nezmohl.

Vesměs očekávané sestavy s jedním dvěma odkrytými tahy obou manažerů vyběhly na trávník ve Wembley, který od včerejšího odpoledne stihl nabrat síly. V bráně Tottenhamu se objevil stejně jako ve čtvrtfinále bývalý dlouholetý gólman Chelsea Carlo Cudicini, před ním pak začal od první minuty včas uzdravený Ledley King. Di Matteo pak místo distancovaného Ivanoviće svěřil post hlídače Garetha Balea José Bosingwovi, na křídla si stoupli Ramires s Kalouem a pozici jediného hrota obsadil místo Torrese Didier Drogba.

Ještě před výkopem hráči okolo středového kruhu společně s fanoušky uctili minutou ticha nejen památku 96 tragicky zesnulých při třiadvacet let starém neštěstí v Hillsborough, ale i Piermaria Morosiniho, jenž včera podlehl srdečnímu selhání v utkání jeho Livorna na hřišti Pescary. Samotný zápas začal pozvolna, leč solidní tempo nakonec vyústilo v sérii gólových šancí v závěru poločasu. Úvodní dějství měl více ze hry Tottenham, na šance to však bylo vyrovnané a co je nejdůležitější, branku do šatny vsítil útočník Chelsea Didier Drogba.

Kapitán Pobřeží slonoviny se mohl prosadit už ve třinácté minutě, kdy jeho faul na Gallase při honbě za dlouhým nakopnutým míčem sice nebyl odpískán, nicméně Drogba ve velké šanci zazmatkoval a skákající balon nakonec levačkou trefil vskutku prachbídně. Poté už se ujali otěží klání Kohouti, dvakrát to u vápna Blues vypadalo nebezpečně, jenže před Parkerem a za pár minut i před Adebayorem skvěle zasáhli Lampard, respektive Ashley Cole.

Ještě než se rozjel skutečný kolotoč hodný duelu ve Wembley, měl obrovskou šanci Juan Mata. Předcházela jí fantastická práce Kaloua, který na půlící čáře obral Walkera, pak ideálně vyhodnotil brejk a krásnou přihrávkou mezi obránci našel ve vápně nabíhajícího Matu - tomu ale chybělo pár centimetrů - míč tak jen zpracoval pro Cudiciniho.

Závěrečná desetiminutovka první půle opravdu stála za to. V 36. minutě to udělal skvěle Adebayor, odcentroval do vápna, kde se ještě po Lennonově sklepnutí dostal do obrovské šance Van der Vaart. Jeho hlavičku na brankové čáře odvrátil Terry. Za pět minut to v šestnáctce Chelsea zahořelo ještě mocněji, když nizozemský středopolař hledal lahodným centrem Adebayora, jenž sice minul, ale balon nakonec skončil na tyči.

O slovo se v závěru pětačtyřicetiminutovky přihlásili i zástupci západního Londýna, před Kalouem, kterého centrem oslovil Bosingwa, zachraňoval pohotovým skluzem Walker. Nakonec se přeci jen skóre změnilo a do role hrdiny se vtělil Didier Drogba. Lampardův dlouhý a vysoký míč z hloubky pole perfektně zpracoval na prsa, nenechal se odstavit Gallasem a nechytatelnou pumelicí z otočky fantasticky vymetl šibenici - 0:1. Byl to už jeho sedmý gól ve Wembley.

Druhý poločas začal ve stejném duchu, jako skončil ten první, bohužel ho ovlivnilo kontroverzní rozhodnutí rozhodčího Atkinsona. Ještě před tím Drogba zpracoval ve vápně pro Matu a španělského génia vychytal pohotový Cudicini. A pak se děly věci. Cudicini opět zazářil reflexivním zákrokem po hlavičce Luize, jenže míč se odrazil k Matovi a ten jej poslal zpět do brány. Co na tom, že Terry před samotným aktem nejspíš fauloval, co na tom, že míč v pravděpodobně nepřekročil čáru - gól byl uznán a Chelsea šla do vedení 0:2.

Atkinson Blues "podržel" i za několik minut. Parker fantasticky vyslal Adebayora do samostatného úniku, toho při kličce fauloval Čech, ale míč nakonec do brány dopravil Bale. To bylo pro Chelsea nakonec šťastné, jelikož by jinak kromě penalty přišli zřejmě i o vyloučeného Petra Čecha. Takhle to byl "jen" gól na 1:2. I přes využitou výhodu měl rozhodčí právo českého brankáře vyloučit, leč neučinil tak.

Na hře Tottenhamu byla cítit křivda při druhé brance, ale svěřenci Harryho Redknappa se nedokázali zdravě naštvat, přestože měli ještě spoustu času na zvrácení výsledku. Do konce utkání tak prakticky jen sekundovali útočným akcím Chelsea. V devětašedesáté minutě se ještě skóre neměnilo, před Drogbou perfektním skluzem zasáhl King. Čtvrt hodiny do konce už to ale bylo o dvě branky. Mata se blýskl geniální kolmicí na Ramirese, který zužitkoval svoji akceleraci, unikl na prvních pár krocích obráncům a ti už nedokázali zastihnout jeho oblouček okolo vybíhajícího Cudiciniho - 1:3.

Naděje Spurs uhasil hned čtyři minuty po třetím gólu úžasným způsobem Frank Lampard. Po faulu na výborného Drogbu si postavil míč zhruba ze vzdálenosti 25 metrů a parádně zvýšil už na 4:1 pro Chelsea. Definitivní tečku pak přidal střídající Florent Malouda. Nejprve sice vyřešil stoprocentní gólovku prachbídně, pak ale zakončil další geniální přihrávku Maty pohotovou střelou mezi Cudiciniho nohy - 1:5. Západolondýňané tak do finále FA Cupu doprovodí Liverpool a budou mít možnost porvat se o třetí titul ve čtyřech letech poté, co v sezonách 08/09 a 09/10 zvedli nejstarší trofej světa nad hlavu.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1904)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele