15. kolo
08.12.2023 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Federico Gatti (© AFP)

Souboj plný ofenzivních hvězd rozsekl rázný stoper. Szczesného hazard neštěstím neskončil

Juventus potvrdil v 15. kole Serie A výbornou formu a vítězstvím 1:0 nad Neapolí se alespoň dočasně posunul do čela tabulky. Místo ofenzivních es na obou stranách rozhodl vyrovnané utkání vysoký stoper Federico Gatti, jenž druhým gólem v řadě pomohl Staré dámě prodloužit sérii neporazitelnosti na 10 zápasů. Domácí navíc už devátým čistým kontem v letošní sezoně potvrdili druhou nejlepší defenzivu v lize. Její reputaci mohl v průběhu druhé půle pokazit brankář Wojciech Szczesny, který špatnou rozehrávkou doslova nabídl soupeři vyrovnání, gól Victora Osimhena ale neplatil kvůli ofsajdu.

Úřadující mistr z Neapole v letošním ročníku hrubě nezvládal konfrontace se svými nejbližšími pronásledovateli z minulé sezony. Z domácích soubojů s milánským tandemem a Laziem získal ostudný jeden bod, a tak jeho ztráta na první příčku narostla do dvojciferných rozměrů. Titulové ambice naopak nechyběly Juventusu, který se pohyboval na špici tabulky a v případě vítězství mohl alespoň dočasně vystřídat Inter v čele.

Neapol prověřila zkušeného gólmana Szczesného, jenž nastoupil do jubilejního 250. zápasu v nejvyšší italské lize, hned v osmé minutě, kdy z ostrého úhlu pálil Giovanni Di Lorenzo. Do obrovské příležitosti se dostal Khvicha Kvaratskhelia, který po naprostém propadu defenzivy Juve postupoval sám na Szczesného. Zakončení ovšem trestuhodně uspěchal a zamířil nad břevno. Hosté měli herní převahu i po zbytek úvodního dějství, gólové radosti se však do přestávky nedočkali.

Po změně stran potrestal neefektivitu Partenopei 190 centimetrů vysoký obránce Gatti, jenž přesnou hlavičkou do pravého dolního rohu otevřel skóre utkání. O rychlou odpověď se mohl postarat Matteo Politano, jeho volej ze šestnáctky ale stihla zablokovat domácí defenziva. Szczesny pak předvedl v 71. minutě lehkovážnou rozehrávku, kterou střelou do odkryté sítě potrestal Osimhen. Polského brankáře ovšem od ostudy zachránil odpískaný ofsajd.

Neapol tak na dubnový úspěch z tohoto stadionu nenavázala a okusila první venkovní prohru v ligovém ročníku. V příštím kole přivítá 16. prosince Cagliari, Juventus se o den dříve ukáže v Janově.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (1)

Přidat komentář
Dalibor Sladky

Výhra domácich

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele