základní část, 18. kolo
13.01.2023 20:45 CET
5 : 1
(2:1)

Reportáž

Victor Osimhen (© AFP)

Lídr tabulky rozstřílel nejlepší defenzivu ligy. Demolici měsíce zavřené brány Juve řídil Osimhen

Neapol ve šlágru 18. kola Serie A porazila na vlastním hřišti Juventus vysoko 5:1. Vedoucí tým italské soutěže tak ukončil osmizápasovou ligovou šňůru hostů bez obdržené branky a navýšil svůj náskok v čele tabulky na 10 bodů. Defenziva Staré dámy, kterou do startu tohoto utkání soupeři v lize pokořili jen sedmkrát, poprvé inkasovala ve 14. minutě z kopačky Victora Osimhena. Ten pak navíc ještě do přestávky přihrál na přesný zásah Khvichovi Kvaratskheliovi a po změně stran přidal svou druhou trefu.

Jen málokdo by před třemi měsíci čekal, že by se Juventus ještě mohl zapojit do boje o titul. Ten však od té doby vyhrál osmkrát v řadě a stal se nejbližším pronásledovatelem Neapole. Partenopei okamžitě po zimní přestávce přišli o neporazitelnost, když padli na půdě Interu, přesto měli k zisku Scudetta nadále nejblíž. V případě skalpu Staré dámy mohl jejich náskok narůst na 10 bodů. V tom jim chtěl zabránit mimo jiné Federico Chiesa, jenž v základní sestavě nastoupil poprvé po více než roce.

Po opatrné úvodní desetiminutovce udeřili domácí hned ze své první šance. Ve 14. minutě se do centru z pravé strany hezky položil Kvaratskhelia, jehož střelu ještě Wojciech Szczesny vyrazil, na následnou dorážku hlavou Osimhena už ale polský brankář nestačil. Odpověď Juve mohla přijít o osm minut později, kdy se po chybě v rozehrávce defenzivy Partenopei dostal ke střele zpoza vápna Ángel Di María. Jeho nadějný projektil ovšem pouze orazítkoval břevno. Stará dáma následně srovnala tempo hry, její naděje na vyrovnání však ve 39. minutě zhatila gruzínská vycházející hvězda Kvaratskhelia, když po přiťuknutí od Osimhena poslal míč přesně k zadní tyči. Juventus se přece jen v první půli dočkal gólu. Tři minuty před koncem poločasu si Di María narazil s Arkadiuszem Milikem a přízemní ranou snížil.

Gli Azzurri si po změně stran mohli vzít dvoubrankové vedení zpět. Osimhen prchnul defenzivě Juventusu, střelou na bližší tyč však Szczesného nepřekvapil. Následný rohový kop však v 55. minutě propadl až ke stoperu Amiru Rrahmanimu, jenž z halfvoleje poslal míč nechytatelně do sítě. Obrana Bianconeri byla jako k nepoznání. Po rychlém zisku míče v 65. minutě posadil Kvaratskhelia míč na hlavu Osimhena a nejlepší střelec ligy přidal už svůj 12. přesný zásah v sezoně. Černý pátek 13. pro Starou dámu ale nebral konce. Pátou branku domácích vsítil o sedm minut později s pomocí teče Alexe Sandra střídající Eljif Elmas.

Famózní vítězná série Juventusu tak skončila na kopačkách vedoucího celku tabulky. Bianconeri v příštím kole 22. ledna přivítají Atalantu, Neapol se o den dříve představí na hřišti Salernitany.

Autor: Tomáš Pavlík / Martin Záboj

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Další ze zápasu, kde muže dodavatel dat pro naši jedničku ukázat svoje schopnosti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele