24. kolo
15.02.2020 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Atalanta otočila utkání s AS a zvýšila svůj náskok na něj

Atalanta zvládla prověrku a upevnila si své místo na slunci. S AS Řím sice doma prohrávala po brance Edina Džeka, ale po změně stran zapnula naplno. K obratu jí stačily trefy Palomina s bleskurychle střídajícím Pašalićem.

Liga mistrů. Chiméra pro každý lepší klub, který se ve vývoji nechce zastavit. V Itálii je většinou první a druhé místo obsazeno "dopředu", respektive asi každý ví, kdo je obsadí. Největší bitva se tradičně svádí o místo čtvrté a tentokrát je to stejné. Hlavním favoritem na zisk poslední vstupenky do Ligy mistrů je Atalanta, která na své půdě Gewiss Stadium hostila římské AS.

A souboj to je často velmi zajímavý, což potvrzují historické střety obou týmů. Atalanta hraje v pohodě, má jasný styl, který není třeba měnit. Pravidelně se řadí k nejlepším ofenzivám v Itálii i Evropě. Římané se naopak v letošní sezoně trápí a v novém roce již otevřeně mluví o krizi. Tu dnes měli zažehnávat hráči jako Fazio, Peres, Mchitarjan, Kluivert nebo Mancini, který nastoupil v záloze.

V prvních chvílích nebyli domácí tak suverénní, i když jejich akce samozřejmě působily mnohem jednodušším a elegantnějším dojmem. V deváté minutě však hosté totálně zaspali a málem za to pykali. Josip Iličić dokázal těsně před dorážejícím Mancinim nahrát do křídla na Alejandra Gómeze, který se chytá jen velmi těžko. Z úhlu se řítil na brankáře Lópeze osamocen, ale španělského brankáře díky jeho perfektnímu reflexu nepřekonal.

Kdo čekal strhující tempo plné ofenzivních manévrů, musel být zklamán. Ani jeden z týmů se nehnal dopředu tak dravě a rychle, jak jsme u nich zvyklí. Spíš to byl boj o míč a nikdo soupeři nic nedaroval. Edin Džeko působil na hrotu útoku AS příliš osamoceně a i když se mu povedlo nasadit Djimsitimu jesle, jeho akce neměla dlouhého trvání.

Přesto se právě Edin Džeko dočkal. Přesně ve 45. minutě José Luis Palomino totálně propadl ve zpracování míče po zpětné nahrávce, čímž daroval balon právě Edinu Džekovi. Někdejší kanonýr Teplic či Wolfsburgu si navedl míč středem k vápnu a napálil míč technickou ranou mimo dosah padajícího Golliniho. Římané nečekaně vedli a doufali, že tento stav udrží co nejdéle.

Nevydrželi. Druhý poločas už se totiž odehrával zcela jasně pod taktovkou domácího favorita. Rohový kop po další chybě obrany AS prodloužil osamocený Berat Djimsiti na zadní tyč, kde ve skluzu dotlačil míč do brány José Luis Palomino. Ten k dosažení svého prvního gólu v tomto ročníku využil především nepřítomného pohledu Spinazzoly, který prakticky nereagoval.

A pak se Gasperinimu povedl opravdový majstrštyk. V 59. minutě vystřídal Zapatu a nahradil jej Mariem Pašalićem. Asi nejeden fanoušek si ťukal na čelo, proč sundává hrota a posílá na plac záložníka. Jenže Pašalić se po pouhých devatenácti vteřinách svého pobytu na hřišti dostal k míči uvnitř vápna a nádhernou ranou do šibenice překonal Lópeze!

Římané byli očividně v šoku, ale vlastně ani nevěděli, co s výsledkem nebo soupeřem dělat. Jejich bezradnost byla vidět z chyb v obraně i bezhlavých nákopech vpřed. Ani střídající Pérez s Veretoutem ofenzivní práci Římanů nezlepšili.

Po rohovém kopu Giallorossi nepřesně hlavičkoval Fazio. Ke konci utkání se sice dostal do šance Lorenzo Pellegrini, který ještě vylepšoval pozici pro zkamenělého Džeka, ale byl mu máván ofsajd.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele