5. kolo
20.09.2017 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Fiorentina nedokázala skórovat a odjíždí z Turína poražena

Juventus udržel čisté konto v duelu s Fiorentinou a to byl základ jeho dnešního úspěchu. To a Mario Mandžukić, který byl po celé utkání velmi aktivní a kromě jiného se po změně stran stal také jediným úspěšným střelcem zápasu.

Juventus hostil ve šlágru kola Fiorentinu, která chtěla ukázat dravost a rychlost. O favoritovi nemohlo být sporu, takže Viola mohla jedině překvapit. Prostor v domácí bráně dostal Polák Wojciech Szczesny, před kterým nastoupili defenzivně ladění Barzagli, Rugani, Asamoah či Matuidi. Ofenzivní povinnosti si měli plnit Higuaín, Dybala či Mandžukić a příležitost dostal také někdejší hráč Fialek Cuadrado.

Viola vytáhla do boje o body s mladíkem Simeonem na hrotu, kterého podporoval vytáhlý veterán Cyril Théréau. Velký test čekal především na hostující obranu, v níž se ukázali Astori, Biraghi, Laurini a Pezzella, zatímco vypomáhat jim měl především Milan Badelj.

Největším tahákem v dresu domácí Staré dámy byl zcela evidentně Paulo Dybala. Mladík celkem trefně přezdívaný La Joya je ve skvělé formě i kondici, čímž Juventusu zvláště vepředu hodně pomáhá. A doufal v to i dnes. Ostatně balon si jej hledal velmi často. K prvnímu zakončení se Dybala prodral jen pomocí faulu, následný centr Dybaly zase hlavou poslal mimo obránce Barzagli.

Další důležitý okamžik Dybaly v dnešním utkání nastal v 9. minutě, kdy Germín Pezzella fauloval pronikajícího útočníka Maria Mandžukiće. K nařízenému volnému přímému kopu se postavil přímo Paulo Dybala a krásným technickým obstřelem poslal balon jen těsně vedle tyče brány, kterou hájil Marco Sportiello! Jednoznačně aktivnější Juventus měl na kopačkách míč velmi často, ale scházela mu přesnost ve finání fázi.

Rozhodně mu nechyběla rychlost, o což se staral především Juan Cuadrado. Ani zkušenosti nebyly tím, co by snad Bianconeri postrádali. Ztělesňoval je například Gonzalo Higuaín, který upadl ve vápně po kontakt s protihráčem a sudí pískal! Bohužel pro Juventus ale pískal ofsajd argentinského bombera namísto faulu.

Rychlostní souboj s protihráčem sváděl hned několikrát na levé straně Kwadwo Asamoah, který si balon předkopl a pelášil s ním vstříc gólové budoucnosti, ale velmi často se stával posledním hráčem Juventusu, kterému byl takový prostor poskytnut. Obránci Violy pracovali velmi dobře. A zároveň se jim dařilo zakládat protiútoky pro dvojici Simeone - Chiesa, která se rozhodně nebála ukázat se.

Druhá půle nabízela velké lákadlo a především fanoušci Juventusu tušili, že branka visí ve vzduchu. Prvních pár minut se nic nedělo, až vše odstartovalo střídání Vincenta Lauriniho. Hostující obránce přenechal své místo Mariu Gasparovi a to nebyl zrovna nejlepší nápad. Právě přes střídajícího Gaspara se totiž po nahrávce Juana Cuadrada prodral Mario Mandžukić až do zakončení a konečně změnil bezbrankový stav!

Juventus byl náhle na koni a Fialky nevěděly, kam dřív skočit. Hodně práce jim zabírala především kombinace Cuadrada s Dybalou, kteří si velmi rozuměli. Uplynutí hodiny hry znamenalo obrovský příval akcí ze strany Juventusu a dost možná zlomový moment pro Violu.

Blaise Mautidi totiž po faulu Milana Badelje padl k zemi a sudí pískal pokutový kop pro Juventus. Po chvilce ale zamířil k videu a své rozhodnutí změnil. Badeljovi udělil druhou žlutou kartu a musela tedy následovat červená. Fiorentina prohrávala a dohrávala v deseti. Penaltu ale sudí nakonec odvolal.

To neznamenalo, že by Juventus složil zbraně. Takový Mario Mandžukić se naopak několikrát hnal do šance. Jednu velkou zahodil, když k němu na zadní tyči propadl míč. Zkušený Chorvat byl celou situací tak zaskočen, že míč do prázdné brány nedostal! Dvacet minut před koncem musel brankář Marco Sportiello likvidovat ránu Juana Cuadrada a ještě lepší reflexy musel vytáhnout proti hlavičce Mandžukiće. Ten sice mířil do protipohybu, ale mladý brankář stihl zakročit ještě před čarou.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2-0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele