15. kolo
04.12.2016 15:00 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Souboj o Věčné město vyhrálo AS

Vítězem populárního Derby della Capitale se stalo AS Řím, které přečkalo úvodní nápor svého rivala a samo po změně stran skórovalo. Mezi střelce se zapsal Kevin Strootman s Radjou Nainggolanem, kteří emotivní derby rozhodli.

Jeden z nejemotivnějších duelů fotbalové historie byl k vidění ve Věčném městě a obstaraly jej celky Lazia Řím spolu s AS. Napínavý střet dvou ambiciózních celků je dlouhodobě ostře sledovanou událostí, třebaže atmosféra i vinou restrikcí v řadách diváků skomírá. Lazio pod trenérem Inzaghim tuto sezonu brázdí vody příček, které by na konci sezony znamenaly evropské poháry. A táhne jej kromě solidní obrany především Ciro Immobile, který v Itálii opět rozkvetl. Po jeho boku se objevili Keita s Andersonem.

Dnes to byl především souboj dvou elitních střelců, protože také AS našlo svého kanonýra. Druhá sezona Edina Džeka v barvách AS už je o poznání lepší a zkušený útočník vede tabulku střelců. Velkou ztrátu pro AS představuje zejména absence zraněného rychlíka Mohameda Salaha, na lavičce začali i Totti s El Shaarawym. Trenér Spalletti proto zvolil hru se třemi stopery a pěti záložníky, zatímco vedle Džeka se postavil Diego Perotti.

Po minutě ticha, při níž se hráči obou rivalů sympaticky promíchali, měl sudí Luca Banti ihned plno práce. Nervozita byla znát na obou týmech a čekalo nás hned od začátku množství tvrdých osobních soubojů. Od prvních minut mělo navrch Lazio, které se tlačilo před polského brankáře Szczesnyho. Jeho obránci často působili nesehraným a dezorientovaným vzhledem. K zakončení se dostal obránce Dušan Basta, po něm pálil také Keita.

Laziu se kombinace dařila velmi jednoduše a ve 13. minutě vedla až k tvrdé ráně Cira Immobileho. Někdejší hráč Sevilly či Turína však pálil z hranice vápna vysoko nad! Lazio působilo mnohem dravějším dojmem, AS naopak přistupovalo k balonu pozdě a častěji diskutovalo s rozhodčími. Ciro Immobile se do kombinací Lazia často zapojoval a byl doplňován, Džeko se však na hrotu Vlků osamoceně trápil.

Rozhodnout mohl průnik Bruna Perese, který ve vápnu padl po náletu do Bigliy. Emoce vzplály, i protože sudí Banti udělil Bigliovi žlutou kartu a Vlci se radovali z penalty. Banti ale rozehrávku nakonec posunul mimo pokutové území a Lazio se v pohodě ubránilo. Ačkoli to vypadalo na hodně vyhecovaný zápas, mnoha šancí jsme se v první půli nedočkali. Možná, že kdyby hráči na obou stranách koncentrovali svou energii do akcí místo hádek, mohl to být atraktivní fotbal.

Druhou půli začala povedená rána Marca Parola, který vypálil z třiceti metrů do náruče polského brankáře AS. Standardní situaci rozehrál Emerson na Perese, který hledal pasem Nainggolana. Belgický záložník na kraji vápna hlavičkou prodlužoval za sebe, kde cítil Edina Džeka. Zkušený hrot se dostal k zakončení, jenže Marchettiho jeho slabá hlavička překvapit nemohla. Šokovat jej mohla až hlavička Edina Džeka po centru Nainggolana. Protože však zkušený kanonýr mířil přesně do náruče Marchettiho, stav se neměnil!

Měnil se ale o chvíli později. Stadio Olimpico se otřásalo v základech, protože vášniví fanoušci konečně měli důvod zakřičet si "Rete". Nenápadná kombinace AS skončila u obránce Wallace, který nesmyslně ve vlastním území kličkoval. Míč mu sebral poblíž stojící Kevin Strootman a s poklidem prostřelil Marchettiho! Dnes to nebyl nejlepší zápas nizozemského záložníka, ale o to větší radost se strhla po úvodní brance.

Dokonce z toho padaly karty. Střelec první branky provokativně polil soupeřova hráče vodou u střídačky, načež Cataldi vystartoval. Od sudího dostal červenou kartu, čímž pro něj derby skončilo ještě předtím, než vůbec začalo. Strootman se stal držitelem karty žluté.

Patnáct minut před koncem se Laziu ještě přitížilo. Belgický záložník Radja Nainggolan dostal míč ve středu hřiště, postupoval s ním na bránu Marchettiho a ačkoli byl obtěžován soupeřem, přesto se mu podařilo z dvaceti metrů prostřelit chybujícího brankáře Lazia - 2:0.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3-2

Reagovat
Houfi

1-2

Reagovat
kopajda

výkon nebyl dobrý ale lazio bychom porazili i s juniorkou, je to zkurvenej klub a to co předvedl po prvním golu je hnus - hodit po protihraci flasku a jeste ho chytnou za krk, jen proto že dal gol - jen červená mimo hřiště a žlutá pro strootmana, že ho ta lahev trefila asi (?) - komedie, rozhodčí mohl být v zápase přísnější

jinak tip eurofotbalu a vypsaný kurzy - VÝSMĚCH

Reagovat
Pipo123

Nikto po nom flašku nehodil, Kevin vylial vodu na Cataldiho a tomu praskli nervy, červenú za nešportové správanie mal dostať aj Kevin

Reagovat
Largo

Strootman ho vyprovokoval, nebyl v tom rozhodně nevinně. A s juniorkou bychom ho neporazili ani náhodou. Než udělal Wallace chybu, bylo Lazio lepší a nebezpečnější.

Reagovat
kopajda

lepší??? ale vždyť nevystřelilo na branku...to džeko to měl dvakrát na hlavě...

žádná provokace tam nebyla, šel okolo vlastní střídačky

Reagovat
kopajda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele