4. kolo
18.09.2016 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Fialky zachránil Badelj, AS odjíždí zklamané

Fiorentina sehrála s hosty z Věčného města vyrovnaný zápas, který v závěrečných minutách dokázala strhnout na svou stranu. Autorem jediné a velmi pěkné branky se stal záložník Milan Badelj.

Tým trenéra Luciana Spallettiho není v optimální pohodě a dnes měl ideální možnost zlepšit si náladu. Poslední utkání proti Fiorentině se mu totiž povedlo nadmíru dobře. Trenér Paulo Sousa si zase chtěl napravit reputaci a skóre proti Spallettimu, které není právě nejlepší. K očekávání skvělého utkání patřil kromě velké motivace také fakt, že ani jeden tým nemá příliš zraněných hvězd a mohl postavit to nejlepší.

Domácí Fiorentina vyslala na hřiště obvyklé rozestavení se třemi stopery a pětičlennou zálohou. Před rumunským brankářem Tatarusanem se stavěli Tomović, Astori a Gonzalo. Právě Astoriho čekal hodně speciální zápas, protože v týmu soupeře působil. To samé se na druhé straně barikády dalo říci o Mohamedu Salahovi, který z Fiorentiny prchl právě do AS. Dnešní duel byl také soubojem dvou typických "devítek" - domácího Nikoly Kaliniće a Edina Džeka v barvách AS.

Hned po nařízené minutě ticha bylo na hřišti cítit hodně emocí. Oba celky se snažily od prvních minut naplno bojovat o každý míč a ve vzduchu bylo cítit velké napětí. Mírné obavy vzbuzovalo kulhání Radjy Nainggolana, který po kontaktu s protihráčem nevypadal úplně vesele. Fiorentina volila postupnou, i když hodně rychlou kombinaci po zemi. Po krásné patičce Iličiće se do šance hnal Kalinić, jenže v rozhodující chvíli byl zastaven Peresem.

Obdobně to zkoušel i Mohamed Salah, ale kromě pískotu domácích fandů mu radost neudělala ani nepřesná nahrávka. O mnoho přesnější už byla ta od Alessandra Florenziho, která hledala Edina Džeka. Vysoký útočník balon dostal a ihned hlavou posílal na bránu, ale nakonec se jeho zakončení mezi tři tyče nevešlo! O chvíli později zakončoval Džeko z druhé vlny také centrovaný míč, který ale pozorný Tatarusanu zablokoval. Ačkoli se ani jeden z týmů chvíli nedostával k zakončení, nelze říct, že bychom se nudili. Oba týmy volily krátké nahrávky v ještě kratší frekvenci, což přispívalo k plynulosti a dynamické hře.

Po skvělém sprintu Bruna Perese se k centru dostal Nainggolan, ale jeho štiplavý pas před branou odklidil Carlos Sánchez. Muž, který vypadá, že jeho posledním angažmá byla skupina Jackson 5, vydatně podporoval obranu i útok svého celku. I Fialky si vypracovaly nejednu šanci, převážně střelami zpoza velkého vápna. Do jejich projektilů se ale hostující obránci vrhali čistě a odvážně.

Mnoho lidí se diví, co všechno dokáže Edin Džeko spálit. Inu, v minutě 36. opět ukázal, že by se za svou práci nemusel stydět ani coby pracovník leckterého krematoria, protože dostal krásný centr od Florenziho a sám před bránou ho zpracoval, ale poslal nesmyslně nad bránu! Za zmínku určitě stojí také krásná rána Josipa Iličiće, která však z pětadvaceti metrů mířila nad. Druhý poločas klepal na dveře. Začal velmi zajímavě, protože Fiorentina šla po ztrátě Nainggolana do brejku, který po centru zakončoval volný bek Milić. Jeho rána ale potkala jen ruku Szczesného, který míč vyrazil. A Tello už byl v ofsajdu.

AS se začalo snažit díky rychlým protiútokům, jenže když byl koncovým hráčem Edin Džeko, nekončívalo to brankou. Skvěle ho oslovil Salah, ale poprvé Džeko nahrál pozdě a podruhé jej stínoval Gonzalo. Fiorentina začala stále častěji hrozit, zatímco hostům se ve finální fázi moc nedařilo. Do zakončení se málem dostal Nikola Kalinić, ale těsně před ním ukopl míč obětavý Manolas. Množství nahrávek drželo tempo utkání stále hodně vysoko, i když se k tomu začaly přidávat drobnější fauly.

Ani jeden ze soupeřů se nemohl dostat do vedení a utkání pomalu spělo k bezbrankové remíze. To přišel změnit Federico Bernardeschi, který měl jasně ofenzivní úkoly. Po jednom z rohových kopů zahodil obrovskou šanci Nikola Kalinić, kterého nikdo nehlídal. Přesto zkušený útočník dokázal nastřelit pouze pozorného Wojciecha Szczesného. Za ohlušujícího pískotu skončilo utkání také pro nepřítele Fiorentiny numero uno Mohameda Salaha, který vpustil do hry El Shaarawyho.

Velmi vysoké tempo nepolevovalo, i když síly oběma jedenáctkám docházely. Na první branku se ale stále čekalo. Publikum na stadionu Artemia Franchiho se dočkalo dalších změn v podobě Babacara a Tottiho. Oba trenéři usilovali o tři body, i když každý na to šel trochu jinak. Velmi blízko ke gólu byl Radja Nainggolan, který uvnitř vápna nastřelil jen tyčku! Vysoké tempo sice utkání nechybělo, ale góly ano. A to až do 82. minuty, v níž si míč převzal Milan Badelj a krásnou ranou k tyči překonal brankáře Szczesného - 1:0 pro Violu.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:3 2

Reagovat
scr

Tezky zapas..tipl bych bud tesnou vyhru AS, nebo remízku

Reagovat
Houfi

1:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele