22. kolo
03.02.2014 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Janovské derby rozhodl Maxi López

Janov má za sebou hned dvě sváteční události ve dvou dnech. Po nedělních slavnostech se dnes večer konal odložený duel mezi Grify a jeho městským soupeřem. Ten se nakonec radoval ze tří bodů, o nichž rozhodl Maxi López.

Maxi López má pověst nevyzpytatelného hráče, ale stejně tak i dobrého útočníka. To prokázal při své oficiální premiéře v soutěžním zápase v dresu Blucerchiati. Relativně nový trenér Siniša Mihajlović mu nabídl místo v základní sestavě poté, co López uzavřel své hostování z Catanie. A argentinský útočník jeho důvěru nezklamal - po více než dvaceti minutách od úvodního hvizdu sudího Valeriho vstřelil první a zároveň poslední gól dnešního utkání a rozhodl tím o třech bodech.

Dlouho se v Itálii mluvilo o janovském bojkotu, který si fanoušci obou jindy nesmiřitelných táborů připravily. Příznivci Grifů i Dorie se dohodli, že by nebylo úplně ideální naplánovat fotbalový svátek jen pár hodin před vypuknutím tradičních oslav a původně stanovený čas půl hodiny po dvanácté se rozhodli bojkotovat. Italská federace naštěstí prokázala dobrý úsudek a po několikerém zasedání utkání přesunula na pondělí večer. Ani pracovní povinnosti ale fanoušky nepřipravily o radost a atmosféra v Janově byla pro fotbal jako stvořená.

Jen hráčům to dnes trochu trvalo. Tempo utkání od úvodu zápasu nebylo právě nejvyšší a oba celky vyrukovaly na svého soupeře s jasnou taktikou - neinkasovat. Alberto Gilardino byl poměrně slušně zásobován přesnými pasy, ale buď jej zradilo zpracování, nebo včas zaskočila obrana Dorie. CFC disponovalo značným počtem posil, mimo jiné se v dresu Grifů objevili Nicolás Burdisso, Paolo De Ceglie či Giuseppe Sculli. Ani to jim však nebylo nic platné, protože jako první skórovali "hosté".

Éder parádně vysunul Maxiho Lópeze, obrana jeho rychlé nohy nestačila dostatečně včas dostihnout a někdejší hráč Catanie se prezentoval krásnou ranou na vzdálenější tyč Perinovy brány!

Do další příležitosti se po centru Gabbiadiniho hnal Mustafi, ale v rozhodujícím okamžiku trochu ztratil na rychlosti a na míč dosáhl jen nevýrazně - špičkou kopačky poslal míč vedle. Práci měl samozřejmě také Angelo da Costa, jehož reflexy vyzkoušel parádní ranou mladý záložník Andrea Bertolacci. Stejně jako v úvodu první půle, ani začátek té druhé mnoho aktivit nenabídl. "Domácí" Janov sice kontroloval míč a jeho časté nahrávky nedovolily protihráčům dostat se na dostřel brankáře Perina, ale ani Grifové se s balonem u nohou příliš blízko gólu nedostali. Velkou, i když trochu nepřehlednou situaci, musel řešit brankář Angelo da Costa, když před ním nastal pořádný závar. Pokutové území před ním se proměnilo v jedno velké bojiště a hned několik hráčů CFC se natahovalo po míči. Marně, obrana Dorie obětavě padala do střely vždy, když bylo třeba. Kromě toho si Grifové ale žádnou větší šanci nevytvořili.

O pár minut později mohl na svůj snový debut přitisknout razítko Maxi López, ale jeho ránu na poslední chvíli brankář Mattia Perin zlikvidoval. Závěrečný tlak Grifů se nekonal, neboť "hostující" obrana jim nepovolila ani jednu šanci. Alberto Gilardino se sice natahoval po míči, ale ani on se nenatáhl dostatečně. Fanoušci hostí si mohli vydechnout a slavit další cennou výhru. A nejšťastnějším byl zřejmě hráč, který ještě nedávno působil téměř třináct stovek kilometrů na jih. Premiéra Maxiho Lópeze zkrátka nemohla dopadnout lépe.

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net, onlajny.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

1 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 no problema

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele