18. kolo
23.12.2023 16:00 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Richarlison (© AFP)

Ofenzivní rýmovaná Spurs uším hráčů Evertonu nelahodila. Vyladěnou koncovku potvrdil Son

Tottenham v předvečer Štědrého dne porazil v 18. kole Premier League Everton 2:1. Ústředními postavami vítězství se stala ofenzivní trojice Richarlison, Heung-Min Son a Brennan Johnson, které to na hřišti zejména na začátku utkání ladilo přesně tak, jak nasvědčují jejich jména. První dva zmínění se střelecky prosadili už v úvodních 18 minutách, přičemž na obou brankách měl výrazný podíl právě bývalý útočník Nottinghamu Johnson. Ve zbytku zápasu působily nebezpečnějším dojmem Karamelky, ale ačkoliv se dočkaly zaslouženého snížení, první venkovní ztrátu bodů po více než dvou měsících se jim odvrátit nepodařilo.

Kouči Spurs Angemu Postecoglouovi dělala vrásky na čele nedisciplinovanost jeho svěřenců, kvůli níž se v táboře domácích opět kupily absence. Po surovém zákroku z předchozího duelu si vysloužil čtyřzápasový trest Yves Bissouma a kvůli žlutým kartám nebyl k dispozici ani Destiny Udogie. Personální krize soupeře chtěly využít Karamelky, které v lize čtyřikrát v řadě zvítězily, v úterním čtvrtfinále EFL Cupu ale doma nestačily v penaltovém rozstřelu na Fulham.

V úvodu hosty sporně vpustil do protiútoku arbitr Stuart Attwell, Dominic Calvert-Lewin ale vůbec nezakončil, což následně Spurs ztrestali. Rychlá kombinační akce na pravé straně uvolnila Johnsona, jenž přízemním centrem našel Richarlisona a ve formě hrající Brazilec střelou na přední tyč otevřel skóre. Takřka totožná sekvence se brzy opakovala znovu. Calvert-Lewin nejprve hlavou neproměnil dobrou příležitost a o chvíli později na druhé straně pálil Johnson, jehož vyraženou střelu dorazil do sítě Son.

Tottenham ale už na konci první půle začal nevídaně zmatkovat, v čemž pokračoval i po změně stran. Lacinou ztrátu Emersona Royala využil Calvert-Lewin, Jihoameričana však nakonec zachránil dodatečný verdikt o faulu na jeho osobu. Po krásném pasu vnějším nártem v podání Jacka Harrisona pak nebezpečně pálil James Garner, nicméně pokus důležitého člena zlaté anglické reprezentace z letního mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let jen olízl vzdálenější tyč.

Ostražitost musel ukázat i dlouho nevyužitý Jordan Pickford a jeho výborný zákrok proti Dejanovi Kuluševskimu odstartoval závěrečný vzdor hostů. Po propadnutém centru z rohového kopu obstaral křižnou ranou zasloužené snížení André Gomes. Vyrovnání měl poté na kopačce bývalý hráč Spurs Arnaut Danjuma, jenže ani jednu ze svých tří příležitostí nevyužil. V poslední minutě nastavení mu k tomu scházelo několik centimetrů, jelikož trefil břevno.

Tottenham tak i přes pokračující personální krizi potřetí v řadě zvítězil a posunul se na čtvrtou příčku tabulky. První zápas po Vánocích čeká Kohouty 28. prosince na hřišti Brightonu, zatímco Everton o den dříve přivítá Manchester City.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (1)

Přidat komentář
Amon

Vicario - Porro, Romero, Davies, Emerson - Skipp, Sarr, Kulusevski - Johnson, Richarlison, Son

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele