1. kolo
12.08.2023 18:30 CET
5 : 1
(2:1)

Reportáž

Alexander Isak (© AFP)

Newcastle prodloužil domácí dominanci nad Villans, přetahovanou posil rozsekl zaběhlý kanonýr

Souboj dvou ambiciózních celků ovládl v úvodním kole Premier League Newcastle, který na vlastním hřišti porazil Aston Villu 5:1. Již v úvodní čtvrthodině se na obou stranách prosadili debutující hráči, když na vedoucí trefu Sandra Tonaliho odpověděla nová akvizice hostů z Bayeru Leverkusen Moussa Diaby. Pak se však ke slovu přihlásil 10gólový střelec domácích z minulého ligového ročníku Alexander Isak, jenž skóroval hned dvakrát. Poslední výhra Villans ze St. James’ Parku se tak nadále datuje do roku 2005.

Závěr sobotního programu anglické ligy sliboval atraktivní střetnutí dvou klubů pomýšlejících minimálně na boj o pohárové příčky. Zatímco Straky přivedly mimo jiné Tonaliho nebo Harveyho Barnese, Villans rovněž investovali nemalé peníze do posil, v jejichž čele stála bývalá hvězda německé Bundesligy Diaby. O tom, že si oba týmy převedly výbornou formu z minulého ročníku do nového, svědčil fakt, že ani jeden nepoznal v předsezonní přípravě pachuť porážky.

Diváci v St. James’ Parku sledovali povedený vstup svých oblíbenců do utkání, když se domácí již po šesti minutách hry ujali vedení. Na centr z levé strany hřiště si naběhl debutující Tonali a střelou z první překonal Emiliana Martíneze. O dvě minuty později si oba aktéři souboj zopakovali, napodruhé byl ale úspěšnější argentinský gólman, který Tonaliho pokus včasným vyběhnutím zneškodnil. Krátce nato se již skóre měnilo, když volného prostoru ve vápně využil hostující Diaby a střelou z první vyrovnal. Na další gól se čekalo jen do 16. minuty, kdy vedení zpět na stranu Strak překlopil přízemní střelou k tyči Isak. Oba celky v nastoleném tempu pokračovaly i po zbytek úvodní půle, v jejím závěru byl blízko druhému zásahu Diaby, z nadějné pozice ale zamířil jen do boční sítě.

Svěřenci Eddieho Howa vstoupili aktivně i do druhé půle a v 58. minutě se mohli radovat z navýšení náskoku. Po minele Ezriho Konsy postupoval ze strany na Martíneze osamocený Isak, jenž zachoval chladnou hlavu a chytrým lobem zaznamenal svou druhou trefu v utkání. O chvíli později byl švédský útočník dokonce blízko hattricku, v samostatném úniku však neuspěl, když zakončil pouze do nohou připraveného gólmana. Manko Villans tak mohl v 64. minutě snížit obránce Matty Cash, v neobvyklé pozici ale zaváhal a zamířil vysoko nad odkrytou branku. V 77. minutě využily Straky otevřené defenzivy a po rychlém protiútoku se na střeleckou listinu zapsal také Callum Wilson. Krátce nato mohli Lvi inkasovat popáté, únik dva na nikoho však domácí zakončili pouze ranou do těla Martíneze. Nakonec se ale Toons přece jen dočkali, když v nastavení upravil na konečných 5:1 Barnes.

Z očekávaného duelu tak odešel vítězně Newcastle, který čeká 19. srpna ještě věhlasnější soupeř Manchester City. Aston Villa o den později přivítá Everton.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele