19. kolo
26.12.2023 21:00 CET
3 : 2
(0:2)

Reportáž

Oslavující Rasmus Höjlund (© AFP)

Aston Villa prohospodařila v Divadle snů dvougólové vedení. Rudé ďábly vytáhl z popela Höjlund

Hráči Aston Villy prohráli v 19. kole Premier League na půdě Manchesteru United 2:3. Hosté přitom začali skvěle, když už ve 26. minutě vedli o dva góly poté, co využili špatného bránění standardních situací ze strany Rudých ďáblů. Ti však své zbraně nesložili a ve druhé půli duel díky dvěma brankám Alejandra Garnacha a přesnému zásahu Rasmuse Höjlunda otočili.

Pro kritizovaného dánského útočníka to byl navíc premiérový gól mezi anglickou smetánkou. Domácí tak přerušili čtyřzápasovou sérii bez výhry, naopak Lvi odmítli dotáhnutí se na čelo neúplné ligové tabulky.

Aston Villa sahala po privilegiu strávit Štědrý den na první příčce tabulky, na 16. domácí ligovou výhru v řadě však nedosáhla, a tak tato prestižní pozice zůstala v rukou Arsenalu. Její výkony přesto udivovaly, stále jí přitom scházely góly Moussy Diabyho, jenž se naposledy prosadil na konci října. Rudí ďáblové rovněž překvapovali vlastní fanoušky, avšak v jejich případě jednoznačně v negativním slova smyslu. Poprvé od roku 1992 totiž neskórovali ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech a na elitní čtyřku ztráceli osm bodů.

V prvních minutách zápasu předváděly oba celky velmi opatrnou hru bez riskantních manévrů. To platilo až do 21. minuty, kdy Aston Villa dostala výhodu přímého kopu ze strany hřiště. Centrovaný míč z kopačky Johna McGinna proplachtil skrze šestnáctku, až si nikým netečovaný našel cestu za záda Andrého Onany. Pět minut nato už bylo vedení Villans dvojnásobné. Tentokrát brance předcházel rohový kop, který pouhým nastavením paty uklidil po přihrávce Clementa Lengleta do sítě Leander Dendoncker. Až dva inkasované góly probudily ofenzivu Rudých ďáblů. Ti ke konci půle zatlačili Aston Villu do vlastní šestnáctky, avšak ani to nestačilo na snížení.

Tlak z první půle si United přenesli i do druhého dějství. Vysoko postavená obrana Villans vybízela k průnikovým přihrávkám, čehož domácí využili v 59. minutě, když Garnacho zakončoval do odkryté brány po přihrávce Marcuse Rashforda -⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1:2. Krátce nato se na druhé straně blýskl vynikajícím zákrokem proti Leonovi Baileymu Onana. Odbila 71. minuta a už bylo vyrovnáno. Argentinský mladík Garnacho vyslal nebezpečnou tečovanou střelu, na kterou Emiliano Martínez nemohl dosáhnout. V 82. minutě se po rohovém kopu odrazil míč k Höjlundovi, ten se s ním nepáral a poslal ho přímo k levé tyči. United tak dokonali heroický obrat, jenž si už dokázali pohlídat.

Manchester tak odhodil zklamání z posledních týdnů za hlavu a největší ligové překvapení sezony porazil. V příštím kole se představí 30. prosince v Nottinghamu, Aston Villa tentýž den přivítá Burnley.

Autor: Livesport.cz / Adam Karmin

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele