Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2010

zóna UEFA (Evropa) - skupina 3
05.09.2009 20:30 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Čeští reprezentanti remizovali na Slovensku 2:2

České šance na mistrovství světa rapidně klesly. Po bezbrankovém poločase se ve druhém ujali vedení aktivní Slováci, čeští reprezentanti pak už dokázali dvakrát pouze dotáhnout manko. Tři zápasy před koncem tak ztrácíme na druhé místo pět bodů, naopak Slovensko má postup ve svých rukou.

Již při "federální" hymně diváci jasně naznačili, kdo bude mít jasnou převahu v hledišti. To trávník sliboval mnohem horší podmínky. Na ten vstoupila naše reprezentace v celkem překvapivé sestavě, ve které chyběl Rosický. Hráč londýnského Arsenalu se dokonce nedostal ani na střídačku, na které trochu nečekaně seděl Baroš.

První tři minuty patřily standardním situacím u vápna Slovenska. Tu nejnebezpečnější, přímý kop Plašila, vytáhl zpod břevna pozorný Mucha. Ten se musel o poznání více snažit v šesté minutě, kdy Škrtel vystřihl parádní kiks a Pudil z vápna pohotově střílel. Domácí brankář ale míč solidním zákrokem vyrazil.

Druhá desetiminutovka byla o poznání vyrovnanější, až na jejím samotném závěru poprvé vystřelili i hráči v bílém. Hološko z dálky napřáhl k přízemní střele, která před Čechem ještě skočila a se zkrocením míče tak měl nemalé problémy. Čeští reprezentanti pak dopláceli na zbytečné nepřesnosti, a také na Kollera, který od prvních minut byl krok pozadu za tempem hry.

A právě tempo hry dostávalo každou minutou menší a menší spád, za což zčásti mohl i nedokonale připravený trávník. Až pět minut před koncem se po rohu dostala zablokovaná střela Jankulovského ke Štajnerovi, který z hloubky vápna pálil metr vedle tyče bezmocného Muchy. Když Ďurica z obdobné pozice mířil ještě hůře a Sivokovi, Hübschmannovi a nakonec Kadlecovi se nepodařilo protlačit míč za slovenského brankáře, šlo se do šaten za bezbrankové remízy.

Druhý poločas nabídl velké množství gólů, penaltu a červenou kartu. Prostě vše, co má takto vypjaté derby mít. Jako úspěšné tahy se ukázala střídání trenéra Haška. Především Baroš rozproudil stojaté ofenzivní vody české reprezentace.

Slováci začali druhou půli heslem "nejlepší obrana je útok" a aktivitu mohl gólově potvrdit Vittek, který si ve vápně pohrál s Grygerou a střílený centr vyrážel nohou Čech. Podpořit útok Čechů tak po deseti minutách přišel Baroš, který rozjel akci končící rohovým kopem. Na ten si pak sám naskočil a hlavičkou jen těsně minul.

Jenže brzy přišla tvrdá rána do našich nadějí na postup do Jihoafrické republiky. Špatná rozehrávka zavdala možnost Vittekovi k centru na zadní tyč, který nedokázal odvrátit Jankulovski a Šesták s trochou štěstí zamířil přesně k tyči. A že mohlo být ještě hůře, kdyby Weiss neprováhal chvíli pro střelu po dalším centru od Vitteka.

Poté ale dostal první pořádnou příležitost Necid, který si udělal z domácích obránců cvičné kužele, nahrál pod sebe Štajnerovi, a ten chytrou přihrávkou našel až děsivě osamoceného Pudila. Ten měl moře času k zamíření a nakonec střelou pod nohu Muchy dal Čechům ještě šanci. Obrovská vzpruha pro naše, pak přinesla například nebezpečnou levačku Plašila, která ale mířila jen do míst, kde stál připravený brankář.

A byl to právě Plašil, kdo pak nabídl Slovákům další gól jako na stříbrném podnose. Nejprve špatně přihrál, a poté naprosto zbytečně stáhl ve vápně Zábavníka. K penaltě se postavil mladý talent z Neapole Hamšík a se štěstím dopravil míč do sítě. Úspěšný střelec pak opustil hřiště a vysloužil si první žlutou kartu, aby jen pár chvil poté fauloval Baroše a musel opustit hřiště.

Sedm minut před koncem kopal hříšník Plašil rohový kop, na přední tyči ho prodloužil Ďurica, Mucha se přes českého hráče nedostal k vyboxování a Baroš na zadní tyči z jednoho kroku usměrnil hlavičkou míč do branky. Začalo závěrečné drama českého zámku.

Slovenská koncentrovaná obrana ovšem dovolila leda tak slabou hlavičku Necida, se kterou Mucha nemohl mít žádné větší trable. Český fanoušek se tak nedočkal toužené výhry, která by nás posunula alespoň k baráži. Dozadu tak nejvíce mrzí zbytečný Plašilův faul v pokutovém území brzy po vyrovnání.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (856)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele