Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina D - semifinále
08.10.2020 20:45 CET
2 : 1
(2:1)

Reportáž

Darko Velkovski (© AFP)

Severní Makedonie přehrála Kosovo a o vysněné EURO si zahraje s Gruzií

Severní Makedonie naplnila papírové předpoklady proti konkurenčnímu Kosovu a díky dobře zvládnutému prvnímu poločasu zvítězila nejtěsnějším poměrem 2:1. V úvodním dějství sice jednou inkasovala, ovšem na druhou stranu překonala defenzívu rivala hned dvakrát a o svou premiérovou účast na evropském šampionátu bude bojovat zhruba za měsíc v Gruzii. Naopak hostům se po solidně zvládnuté kvalifikaci sen nesplní.

Domácí výběr tak potřebuje udělat poslední krok a ten v žádném případě nebude jednoduchý. Právě s Gruzií se utkal v letošním ročníku Ligy národů a ve třetí výkonnostní kategorii vybojoval v Tbilisi nerozhodný výsledek 1:1 i přesto, že více jak půl hodiny dohrával o deseti. Svěřenci trenéra Igora Angelovskiho měli od samého začátku jasně navrch a Kosovo může především děkovat svému brankáři Muričovi, jeho zásluhou nebyl rozdíl ve skóre mnohem vyšší.

Po úvodní opatrnější čtvrthodině šla Severní Makedonie z ničeho nic do vedení. Po přihrávce od Arijana Ademiho nevystřelil kdovíjak razantně Risotvski, nicméně svůj pokus otřel o nohy bránícího Benjamina Kololliho a míč přeci jen zapadl do levého dolního růžku. Tým vedený švýcarským trenérem Bernardem Challandesem dokázal reagovat po necelé půlhodině hry, to totiž srovnal stav obránce turecké Kasimpasy Florent Hadergjonaj.

Ten po zmatcích v defenzívě soupeře napřáhl z dobrých pětatřiceti metrů a zamířil přímo pod břevno, gólman Dimitrievski se nestačil včas vrátit. Domácí si však vzali zpět své ztracené vedení ani ne o čtyři minuty později. Hrdinou mírného favorita se stal Darko Velkovski, jenž po přímém volném kopu Bardhiho vyskočil nejvýše do vzduchu ve středu šestnáctky a svou přesnou hlavičkou usměrnil balón do vzdálenějšího spodního rohu.

Makedonci od tohoto okamžiku pálili jednou obrovskou možnost za druhou. Ještě do poločasu si Murič poradil s přízemním pokusem Nestorovskiho, asi deset minut po změně stran zmařil Pandevovi jistý gól do zcela prázdné branky praporek asistenta rozhodčího kvůli ofsajdu. Pak si hostující strážce poradil s několika šancemi Pandeva s Nestorovskim a Alioskiho rána byla na poslední chvíli tečována o decimetry nad horní tyčku.

Závěr tohoto střetnutí byl nesmírně hektický. V páté nastavení minutě zabránil prodloužení fantastický Dimitrievski, který vyrazil dělovku z dvaadvaceti metrů před sebe a vzápětí brilantně zlikvidoval dorážku Alitiho. Při následné akci na druhé straně uspěl Murič tváří v tvář proti střídajícímu Trajkovskimu a výsledek se proto nezměnil. Severní Makedonii ale nespočet neproměněných příležitostí mrzet nemusí, historický milník totiž mají na dosah.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, uefa.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele