Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina G, 8. kolo
13.10.2019 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Rozhodli náhradníci. Polsko skolilo Severní Makedonii a slaví postup na EURO

Polsko dotáhlo své dosavadní kvalifikační působení ke zdárnému konci již dvě kola před koncem a hlavní fázi evropského šampionátu si zahraje už počtvrté v řadě. Sice si ještě nezajistilo prvenství ve skupině, neboť Rakousko skolilo v souběžně hraném klání Slovinsko, oslavy po výhře nad Severní Makedonií se mu však výrazně nepokazily.

Hosté byli bezpochyby notně povzbuzeni o minulý skalp Slovinska, který je zase vrátil do reálných bojů o první dvě postupová místa, ve Varšavě dlouhou dobu drželi alespoň bezbrankovou remízu, jenže čtvrthodinu před koncem inkasovali po trefě Przemyslawa Frankowského a následně se střelecky prosadil ještě Arkadiusz Milik.

Domácí se nemuseli ohlížet na někoho jiného, soustředit se mohli jen sami na sebe a na toužebné tři body, které by je s definitivou poslaly na EURO 2020. Jenže proti houževnatým Severním Makedoncům, jež i přes tuhle porážku stále živí teoretické naděje na proklouznutí z kvalifikační skupiny, se kýžený a chtěný úspěch nechtěl jednoduše dostavit.

V 10. minutě jako první zahrozil muž s desítkou na zádech, tedy záložník Krychowiak, jenž zpoza vápna tlačil svůj pokus na bližší tyčku, nakonec však zamířil vedle hostující brány. O pět minut později mohl zaúřadovat kapitán Lewandowski, jenž se ze všech sil opřel do míče na zadní tyčce, avšak ani on neseřídil svoje mířidla na požadovanou úroveň.

Poláci pokračovali ve velkém tlaku, v 17. minutě zakončoval z vyložené pozice Zieliňski, avšak ke své smůle napálil pouze břevno. Severní Makedonie se poprvé ozvala až devět minut před obrátkou, to ze standardní situace vystřelil přímo na brankáře Szczesnyho velmi nebezpečně Alioski, nicméně sledoval jen zásah rukavic svého protivníka.

V 50. minutě se opět třásla branková konstrukce hostujícího mužstva, poněvadž balón do ní nasměroval Szymaňski. A protože na gól Poláci stále marně čekali, vytáhli z rukávu trumf v podobě střídání Frankowského za Grosického. Ten se na hřiště podíval v 73. minutě a jen o několik málo sekund později se radoval ze svého možná největšího úspěchu v kariéře.

Lewandowski na malém vápně přiťukl balón, leč spíše nechtěně, rozeběhnutému Frankowskému, a ten z blízkosti propálil gólmana Dimitrievskiho. Že jeho jubilejní přesný zásah v reprezentaci bude znamenat hned klíčový faktor pro postup na EURO, nečekal asi ani on sám. V 80. minutě pak ještě pečetil výhru Polska druhý z náhradníků Milik.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat
John Obi Mikel

3:3

Reagovat
EverlastD

2:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele