Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina F, 2. kolo
26.03.2019 20:45 CET
3 : 3
(1:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Souboj o sever Evropy dopadl nerozhodně, Norsko si se Švédskem rozdělilo bod

Poprvé od roku 1977 se oba týmy střetly v rámci kvalifikačního měření sil. A byla to opravdu hodně divoká skandinávská podívaná. Norové vedli nad Švédy ještě dvacet minut před koncem o dvě branky, jenže hosté mistrně ještě výsledek otočili ve svůj prospěch a dokonce se ujali vedení. Domácí ovšem v poslední možnou chvíli stačili vyrovnat.

Norský trenér Lars Lagerbäck se svým týmem už v prvním zápase proti Španělsku neodehrál vůbec špatnou partii. A že se s Norskem v tomto cyklu musí počítat, jasně ukázalo i nyní. Domácí stratég měl jakožto Švéd bezpochyby o motivaci postaráno, aby porazil reprezentaci, kterou dříve vedl. A svoje mužstvo na něj opravdu hodně dobře připravil.

První poločas se vyvedl lépe Norsku, které zaznamenalo během této pětačtyřicetiminutovky jediný gól. Ve 41. minutě Elabdellaoui poslal centr z pravé strany do šestnáctky, odtamtud King přihrál do brankového území na Johnsena, a ačkoli ten se nacházel možná v ofsajdu, italští rozhodčí v čele s Rocchim neviděli pochybení proti pravidlům fotbalu.

Druhé dějství pak divákům na Ullevaalu nabídlo dalších pět přesných zásahů. Když přitom v 59. minutě po rychlém brejku a jemném pasu od Henriksena skóroval hlavou King, neočekávalo se, že by se Švédové ještě nadechli k nějakému obratu. Ale přesně k tomuhle došlo. Norsko totiž tak trochu naivně nepokračovalo v dobře odváděné práci.

Už v 63. minutě mohl snížit Ekdal, jenž se ocitl sám před gólmanem Jarsteinem, avšak z vyložené pozice trefil pouze tyčku. O sedm minut později se již přece skóre měnilo, protože Claessona ve vápně fauloval Ajer, a ačkoli nařízenou penaltu neproměnil Granqvist, Jarstein vyrazil balón jen ke Claessonovi, a ten už se z dorážky nezmýlil.

Samotný závěr tohoto střetnutí pak s sebou přinesl hned tři klíčové momenty. V 86. minutě přišlo Norsko o náskok, protože střelu Quaisona si srazil do vlastní sítě nešťastně stoper Nordtveit. A v první minutě nastavení Quaison dokonal parádní výkon Švédů, jelikož se od něj odrazil do sítě prudký centr zprava od stále neúnavného Claessona.

Tenhle průběžný rezultát by byl pro Norsko opravdu hodně krutým vystřízlivěním po možná předčasných oslavách vítězství. Pořádně zpackanou dvacetiminutovku ovšem zachránilo konečnou plichtou, o kterou se postaral v šesté minutě nastavení náhradník Kamara, který z brankového území zužitkoval centr z rohového kopu od Ödegaarda.

Autor: Patrik Sandev / uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele