Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina C - semifinále
08.10.2020 20:45 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:0, 1:1)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Sergej Milinković-Savić (© AFP)

Norové si proti Srbům skoro nic nevytvořili a překvapivě končí už v semifinále

Zlatý hoch norské kopané Erling Braut Haaland si na svůj první velký turnaj bude muset ještě pár let počkat. Norové včera utrpěli teprve čtvrtou porážku z posledních 23 zápasů, ovšem porážka je to zvláště bolestivá. Doma na srbskou defenzívu ne a ne vyzrát po celých 88 minut, a i tehdy se jednalo pouze o vyrovnávací branku. Definitivně pak seveřany popravil v prodloužení Milinković-Savić, který včera úřadoval poprvé v reprezentační kariéře...

Před lety byl hlavním tahounem juniorského týmu na cestě za historickým zlatem z mistrovství světa dvacetiletých, teď je Sergej Milinković-Savić tváří dalšího srbského týmu, který možná píše dějiny. Jeho první dva reprezentační góly - z toho ten druhý, vítězný vpravdu lahodný levonohý oblouček coby zakončení týmové akce a nahrávky Tadiće - teď Srbsko posunuly na dostřel první účasti na Euru po rozpadu Jugoslávie, a první vůbec od roku 2000.

Srbové určily obraz zápasu již živelnými několika úvodními minutami. Tadić se s první pěknou přihrávkou do gólové šance vytasil už v páté minutě, to však ještě Djuričić nezakončil. O poznání lepší to bylo o chvíli později, kdy tentokrát oba zakombinovali, aby vyzvali Lazoviće. Jeho prudkou ránu musel heroicky srazit na roh obránce Norska.

Tumbakovićův tým se skutečně na severu s ničím nepáral a od počátku útočil jako jeden muž. Jarstein zanedlouho musel zakročit proti nebezpečné hlavičce Mitroviće, který neměl o donášku z křídel žádnou nouzi. Ve 25. minutě Mitrović znovu nehlídaný zakončoval hlavou, tentokrát však mimo. Norové mezitím do přestávky zahrozili jenom jednou ze standardky skrz Haalanda, jehož finiš musel na čáře vykopávat Maksimović.

Po restartu se zdálo, že tempo opadlo, ale již brzy všechny přítomné vytrhl z letargie Djuričić svým šikovným manévrem zády k brance a zakončením z velké blízkosti, které senzačně zneškodnil 36letý strážce norské svatyně.

Norům se situace ještě zamotala v 66. minutě, když pro zranění musel odstoupit kapitán Johansen. Nahradil ho King, jehož příchod změnil Lagerbäckovo rozestavení na 4-4-2 s ním jako dovnitř vtočeným levým záložníkem. Ani tahle změna však Nory nerehabilitovala. King sice brzy nebezpečně pálil, ale hlavní slovo si měl vzít až jiný žolík na srbské straně - Milinković-Savić, který na plochu vstoupil v 80. minutě, a hned o pár vteřin později byl ve správný čas na správném místě, aby do sítě doklepl chytré sklepnutí Mitroviće po přímém kopu Tadiće.

V tu chvíli vypadali být Norové na odpis; doteď se přece jen sotva na něco zmohli. Jenže chyba lávky, i oni měli svého zázračného muže z lavičky. V 88. minutě se tedy Normann chopil pasu Ødegaarda, a přestože před sebou měl celou hradbu těl, pravačkou ji do vzdáleného rohu branky pěkně obstřelil. 1:1.

Srbové mohli cítit menší křivdu, když si nejspíš zasloužili postoupit už po 90 minutách, ale to nakonec čert vzal, protože prodloužení se zase neslo ve starém duchu a jedna povedená kombinace Lazoviće s Tadićem znamenala další branku Milinković-Saviće, tentokrát snad ještě pohotovější, na kterou už soupeř nenašel odpověď.

Autor: Tomáš Daníček / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Vincent Vegan

Norsku preju postup, roste jim ted velmi zajimava generace.

Reagovat
Hiko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele