Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina F, 7. kolo
12.10.2019 20:45 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Norsko - Španělsko 1:1

Po zaváhání Angličanů s českým národním týmem zbyly v kvalifikaci mistrovství Evropy již jen tři celky, které doposud svými skupinami prošly bez ztráty jediného bodu. Zatímco Belgičané a Italové roli favoritů potvrdili i tentokráte, španělská reprezentace poprvé nečekaně ztratila. O překvapivý výsledek se postaralo Norsko, které doma v Oslu díky pozdní Kingově penaltě v samém nastavení vydřelo cennou remízu 1:1 a zůstává v boji o postup.

Hosté přitom byli po drtivou většinu zápasu lepším týmem, ujali se na začátku druhé půle vedení gólem Saúla Ňígueze a kromě toho i opakovaně trefili brankovou konstrukci. V závěru utkání však Norové přitlačili favorita k vlastní brance a díky zbrklému zákroku Kepy Arrizabalagy na kapitána Elabdellaouiho získali výhodu pokutového kopu, který jejich nejlepší střelec Joshua King bezpečně proměnil. Španělé tak i nadále zůstávají v čele skupiny F a postup drží stále pevně ve svých rukách, Norsko se drží na dostřel jak druhému Švédsku, tak třetímu Rumunsku, s nímž se utká v příštím zápase již v úterý.

Hosté do zápasu vlétli po hlavě a málem se ujali vedení již v první minutě, kdy po dobré práci Rodriga vypálil Mikel Oyarzábal, ovšem pozorný brankář Jarstein svůj tým podržel kvalitním zákrokem. Po čtvrthodině hry byl sice norský gólman bezmocný a jen se s napětím díval, jak přízemní centr Jesúse Navase prosvištěl napříč malým vápnem okolo nohou bránících i útočících hráčů, ovšem nakonec zamířil jen neškodně do zámezí.

Na sklonku první půle o sobě poprvé dali vědět i domácí, když povedený pas Martina Odergaarda překonal takřka celou španělskou defenzivu, jenže Omar Elabdellaoui nedokázal chvilkového přečíslení před Kepou využít a nadějná akce skončila v rukavicích španělského brankáře.

Ze špatného nástupu do hry v první půli se však Norové nepoučili a bezprostředně po změně stran inkasovali. Opět u toho byl aktivní Rodrigo, jehož sice na přední tyči zvládla norská obrana zastavit, jenže odvrácený míč se dostal na hranici šestnáctky k Saúlu Ňíguezovi a záložník Atlética Madrid nepříjemnou skákavou ranou překonal Jarsteina, byť si norský gólman na míč sáhl.

I s nabytým náskokem Španělé odmítli přepustit herní iniciativu soupeři a nadále pokračovali v trpělivém obléhání norské branky. V 67. minutě měl blízko k navýšení skóre Fabián Ruiz, jenž se stejně jako Saúl rozhodl pro zakončení ze střední vzdálenosti, ovšem jeho technická rána skončila pouze na břevně.

V závěrečné dvacetiminutovce už ale Norové vrhli všechny síly kupředu, a přece jen si několik slibných šancí vynutili. Nejprve nebezpečně pálil Selnaes, jehož ránu musel na poslední chvíli zablokovat Saúl, a poté se do úniku dral King, ovšem pod tlakem Sergia Ramose zapadlo jeho zakončení z úhlu mimo tři tyče.

V 89. minutě mohl o osudu utkání rozhodnout opět aktivní Ruiz, jenže nadějný brejk do otevřené obrany zakončil pouze ranou do tyče. Tato neproměněná šance vzápětí Španěly mrzela dvojnásob, neboť Elabdellaoui se v pokutovém území dostal k míči dříve než vyběhnuvší Kepa a brankář Chelsea tak místo míče akorát zboural norského kapitána, za což si od anglického sudího Olivera vysloužil žlutou kartu a pokutový kop pro soupeře. Joshua King, jenž se s Kepou jakožto forvard Bournemouthu z ligových kolbišť zná, poslal svou ránu do gólmanova protipohybu a rozbouřil stadion v Oslu srovnáním na konečných 1:1.

Autor: Martin Kantor / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:5

Reagovat
Hiko

remízka by bodla

ale zpátky na zem

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele